Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 31 maart 2022

Weg ligt open voor uitbreiding Antwerpse haven

Weg ligt open voor uitbreiding Antwerpse haven

Vier actiegroepen zetten hun procedure voor de Raad van State tegen de havenuitbreiding stop na een akkoord met de Vlaamse regering.

Lees verder

Jacht van 45 miljoen van Russische oligarch in beslag genomen in Londen

In het financiële district Canary Wharf in Londen heeft de Britse overheid een 58 meter lang schip ge­con­fis­queerd. De eigenaar, een Russische zakenman, zou banden hebben met Poetin. Eerder namen onder meer Frankrijk en Duitsland al schepen van rijke Russen in beslag. 

Lees verder

PostNL haalt uit naar Belgisch gerecht na arrestaties: 'Buiten iedere proportie en onacceptabel'

In een brief aan zijn klanten heeft PostNL zich verdedigd nadat de Belgische topman Rudy Van Rillaer werd gearresteerd. Het Nederlandse postbedrijf is niet te spreken over de handelswijze van de Belgische justitie en spreekt van 'willekeur'.

Lees verder

Brazilië pakt door zege eerste plek op Fifa-ranking af van Rode Duivels

Nu is het helemaal zeker: op de nieuwe Fifa-ranking die donderdag gepubliceerd wordt, zullen de Rode Duivels niet langer op nummer één staan. Voor de loting voor het WK gaat België dus als nummer twee de pot in.

Lees verder

Recordaantal van 839 codes op belastingaangifte

Het invulformulier voor de personenbelasting bevat dit jaar 44 nieuwe codes, bijvoorbeeld voor atleten die een premie hebben verdiend op de Olympische Spelen of voor wie thuis een laadpaal voor elektrische wagens installeert.

Lees verder

Ex-adviseur: 'Trump weet goed genoeg wat wegwerptelefoons zijn'

Gebruikte Donald Trump tijdens de bestorming van het Capitool wegwerptoestellen om te overleggen? De voormalige Amerikaanse president verklaarde dat hij zelfs nog nooit van de zogenaamde burner phones gehoord had, maar dat wordt nu tegengesproken door zijn voormalige veiligheidsadviseur John Bolton.

Lees verder

Oekraïense soldaat die 'Jullie kunnen ze kussen' riep, krijgt medaille

'Russisch oorlogsschip, jullie kunnen ze kussen', met die woorden gingen dertien grenswachters van Slangeneiland, een kleine rotspunt in de Zwarte Zee, in februari de wereld rond. De soldaat die de woorden zou hebben uitgesproken toen Russische troepen het eiland aanvielen, is dinsdag in Oekraïne gehuldigd. Kijk mee en beluister de bewuste audio-opname in bovenstaande video.

Lees verder

Vijf doden bij aanslag nabij Tel Aviv, onder wie twee Oekraïners

Twee van de vijf mensen die dinsdagavond gedood werden door een Arabische schutter in Bnei Brak, waren Oekraïense arbeiders van 23 en 32 jaar oud. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de aanslag veroordeeld.

Lees verder

Inflatie gaat verder omhoog

De inflatie in ons land is in maart licht gestegen. Het cijfer ging van 8,04 procent naar 8,31 procent. Dat is het hoogste niveau sinds maart 1983.

Lees verder

Na 120 jaar wordt lynchen in de VS een apart misdrijf

De Amerikaanse president Joe Biden tekende dinsdag een wet die lynchen in het Amerikaanse strafrecht bestempelt als een apart misdrijf. Het duurde meer dan 120 jaar om een wetsvoorstel door het Congres te loodsen.

Lees verder

Videodagboek uit Oekraïne: Op pad met een pediatrisch chirurg in Kiev

Kiev houdt stand. Niet alleen militair, ook de burgers die er nog verblijven, symboliseren de weer- en veerkracht van de Oekraïense bevolking. Maksym Ponomarenko (43) is een van hen. Voor De Standaard nam hij ons een dag mee naar zijn werk als pediatrisch chirurg en uroloog in het kinderziekenhuis Ohmatdyt.

Lees verder

Jada Pinkett Smith reageert op Oscarincident: 'Tijd om te genezen'

Sinds haar man Will Smith op de 94ste Oscaruitreiking een mep uitdeelde aan komiek Chris Rock, hield Jada Pinkett Smith de lippen stijf op elkaar. Vandaag reageert ze op het incident via Instagram.

Lees verder

Winterse neerslag voorspeld in Vlaanderen

Terwijl er de voorbije dagen nog sprake was van veel zon en temperaturen tot 20 graden, gaat het weer in Vlaanderen volledig omslaan. Met donderdag en vooral vrijdag zelfs een grote kans op (smeltende) sneeuw.

Lees verder

Weyts: 'Begrijp niet waarom Antwerp onderzoek naar Overmars niet kon afwachten'

Uit respect voor de slachtoffers had voetbalclub Royal Antwerp FC kunnen wachten om Marc Overmars aan te stellen tot het Nederlandse tuchtonderzoek naar hem was afgerond. Dat zei de Vlaamse minister van Sport, Ben Weyts (N-VA), in het Vlaams Parlement.

Lees verder

Koning Albert raakt zijn jacht niet kwijt

Wegens een gebrek aan kandidaat-kopers laten koning Albert (87) en koningin Paola (84) de prijs van hun jacht met 250.000 euro zakken. De Alpa IV lag al lang aan de kade, maar werd pas vorige zomer te koop gezet. Maar de vraagprijs van 1,95 miljoen euro was blijkbaar te hoog.

Lees verder

Ophef in Senegal: miste Mo Salah cruciale penalty door verboden laser?

Tijdens de WK-kwalificatiematch tussen Senegal en Egypte verblindden Senegalese fans de Egyptische voetballer Mo Salah met laserstralen. Meteen daarna miste hij een cruciale penalty, waardoor niet Egypte, maar Senegal naar het WK voetbal mag in Qatar.

Lees verder

Salah Abdeslam beroept zich op zwijgrecht

Op dag 102 van het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft Salah Abdeslam (32) besloten zich beroepen op zijn zwijgrecht. 'Ik wens me vandaag niet uit te drukken', benadrukt Abdeslam in de rechtbank.

Lees verder

Nederlandse coronascepticus Willem Engel komt vrij

De Nederlandse coronascepticus Willem Engel komt woensdagnamiddag vrij, na twee weken voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam beslist. De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd aangehouden voor opruiing.

Lees verder

Wildcamera filmt wolvin Noëlla met zwangere buik

De Limburgse roedel wolven van vijf zal binnenkort uitgebreid worden: wolvin Noëlla is zwanger. Een wildcamera van Welkom Wolf kon haar zichtbaar dikkere buik vastleggen op beeld. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Topvrouw PostNL: 'We worden als criminelen behandeld. Dit is idioot'

'Onrechtvaardig' en 'buiten proportie', noemt Liesbeth Kaashoek, de Nederlandse logistieke directeur van PostNL, de acties van het Belgische gerecht, dat maandag twee depots van het Nederlandse pakjesbedrijf heeft verzegeld en drie medewerkers, onder wie de Belgische ceo Rudy Van Rillaer, heeft opgepakt.

Lees verder

3M belooft nog eens 150 miljoen euro tegen PFAS-vervuiling in Zwijndrecht

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M gaat 150 miljoen euro investeren om de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht aan te pakken. Dat meldt het bedrijf.

Lees verder

Meer dan honderd buitenlandse schepen vast in Oekraïne

Meer dan duizend zeelieden zitten vast op schepen in gesloten Oekraïense havens. Hun voedselvoorraden raken stilaan uitgeput. De Verenigde Naties dringen aan op een veilige doortocht uit de gevarenzone, maar zeemijnen maken dat onmogelijk.

Lees verder

Live | Minister Wouter Beke verdedigt zich in Vlaams Parlement na kritiek op uitspraken over ouderschapsverlof

In het Vlaams Parlement beantwoordt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) deze namiddag vragen over de werkdruk in de kinderopvang en over de uitspraken die hij indie context deed over het beperken van het ouderschapsverlof in de tijd. Volg het hierboven live.

Lees verder

Mathieu van der Poel klopt Tiesj Benoot in de sprint en wint Dwars door Vlaanderen

Mathieu Van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix was in Waregem de beste na een nagelbijtend steekspel van een elitegroepje met acht renners, en een sprint met Tiesj Benoot in het ultieme slot. Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) werd derde.

Lees verder

Groot feest in Eritrea: wielrenner Biniam Girmay als koning ontvangen

Biniam Girmay is bij zijn terugkeer in Eritrea als een nationale held ontvangen. De pas 21-jarige renner van Intermarché-Wanty-Gobert won drie dagen geleden de wielerklassieker Gent-Wevelgem. En zoals verwacht ging de thuiskomst van de vedette niet onopgemerkt voorbij in Eritrea: een enorme stoet wachtte Girmay op.

Lees verder

Russische bombardementen vernielen Holocaust-monument

Een monument ter nagedachtenis aan de Holocaust werd afgelopen zaterdag deels verwoest door Russische bombardementen. Het monument staat langs het Drobytsky Yar ravijn en ontleent zijn naam aan die plek. Op 13 december 2002 werd het monument geopend ter nagedachtenis aan de genocide die daar plaats vond.   

Lees verder

Jongens gediscrimineerd bij terugbetaling HPV-vaccinatie

Het HPV-vaccin beschermt tegen verschillende soorten kanker, maar enkel meisjes in België krijgen het vaccin terugbetaald. Volgens de Brusselse arbeidsrechtbank is dat in strijd met de Genderwet en Antidiscriminatiewet.

Lees verder

De betaalmuur lonkt: Nederlands grootste podcastuitgever overgenomen door Deense Podimo

Dag en Nacht Media word eigendom van het Deense bedrijf Podimo. In april lanceert Podimo een podcastapp, waarvoor de luisteraar 5 euro per maand betaalt. Daardoor worden sommige titels exclusief voorbehouden aan de app. Dag en Nacht is bekend van populaire podcasts als Jong Beleggen, De rode lantaarn, en Alle geschiedenis ooit.

Lees verder

Noord-Korea's recordbrekende raketlancering was fake, volgens Zuid-Korea

Volgens Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Noord-Korea de lancering van zijn grootste intercontinentale ballistische raket ter wereld gefaket.

Lees verder

Smeren is goed, bedekken nog beter

Elk jaar krijgen meer mensen huidkanker. Zonnecrème smeren volstaat niet als bescherming tegen schadelijke uv-straling. 'Smeren is de minst effectieve maatregel. Het creëert een vals gevoel van veiligheid.'

Lees verder

Spring een gat in de lucht!

Je ogen glanzen, de woorden stromen uit je mond: dat is wat enthousiasme met je doet. En de kracht van die levensvreugde valt niet onderschatten. 'Als je altijd met beide voeten op de grond blijft, kun je toch niet van A naar B gaan?'

Lees verder

Innig kussende Zuhal Demir en Tinne Van der Straeten duiken op in Antwerps straatbeeld

Twee energieministers die elkaar innig kussen: dat opvallende beeld van Zuhal Demir (N-VA) en Tinne Van der Straeten (Groen) is te bewonderen op de Leopoldplaats in Antwerpen. De muurschildering is een initiatief van het energieplatform Bolt.

Lees verder

Bruce Willis stopt met acteren door gezondheidsproblemen

Acteur Bruce Willis (67) zet een punt achter zijn carrière. Dat schrijft zijn dochter Rumer Willis op Instagram. Willis kreeg te horen dat hij lijdt aan de taalstoornis afasie.

Lees verder

Inflatie dringt almaar dieper door in economisch weefsel

De inflatie dringt door in alle haarvaten van de economie. In een jaar tijd is het leven 8,3 procent duurder geworden. 'We zijn op weg naar dubbele cijfers.'

Lees verder

'In Kiev en Tsjernihiv gaan de aanvallen gewoon door'

Enkele dagen na de broze belofte van de Russen om de militaire acties in het noorden terug te schroeven, lijkt de toestand rond Kiev en Tsjernihiv ongewijzigd. 'Sinds het begin van de oorlog is er nog maar één stille nacht geweest.'

Lees verder

Brusselse politie-inspecteur opgepakt, ook huiszoeking in politiecommissariaat

Het gerecht heeft een politieman van de zone Brussel-Zuid gearresteerd. Er was ook een huiszoeking in het commissariaat in Vorst. De zone bevestigt het nieuws, maar kan niets meer kwijt over het onderzoek.

Lees verder

Meerdere klanten beschuldigen Brusselse paus 'nachtclubs' van drogering en verkrachting

Carl De Moncharline, verbonden aan onder andere Fuse, Wood en Mirano, wordt ervan beschuldigd verschillende bezoekers aan zijn clubs te hebben gedrogeerd en verkracht. Dat schrijft Franstalig medium RTBF op basis van eigen onderzoek.

Lees verder

Politie onderzoekt schietpartij in Antwerpen: slachtoffer in levensgevaar, verdachte opgepakt

De bewoners van de Carnotstraat in Antwerpen zijn woensdagavond opgeschrikt door verschillende schoten. De politie heeft een verdachte opgepakt. Een slachtoffer heeft zich op spoed gemeld en verkeert in levensgevaar.

Lees verder

Ouders zoeken crèche, crèche zoekt personeel: opvang in crisis

De Vlaamse kinderopvang lijkt in een crisis te zitten. Ouders zijn op zoek naar een goede crèche en tegelijkertijd zijn crèches op zoek naar goed personeel. In de media regent het verhalen over kinderdagverblijven die in opspraak komen. De sector komt daarom op straat om het wanbeleid aan te klagen.

Lees verder

Sneeuw in aantocht, KMI waarschuwt voor gladheid

Donderdag blijft het overwegend bewolkt met soms lichte regen en over de hogere gebieden wat (smeltende) sneeuw. In het westen kunnen er 's namiddags tijdelijk wat opklaringen verschijnen maar tegen de avond vallen daar opnieuw de eerste winterse buien.

Lees verder

Organisatie vroeg Will Smith na klap te vertrekken, maar die weigerde

The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de organisator van de Oscars, heeft acteur Will Smith gevraagd om de ceremonie van de Oscars te verlaten, nadat hij presentator Chris Rock een klap verkocht op het podium. Smith weigerde echter in te gaan op die vraag, zo meldt de Academy donderdag in een persbericht.

Lees verder