Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 maart 2022

Wat is er gebeurd dat een van de beste basketvrouwen ter wereld plots tien jaar in de cel dreigt te belanden?

HLN
Wat is er gebeurd dat een van de beste basketvrouwen ter wereld plots tien jaar in de cel dreigt te belanden?
Ze meet 2m06, is zwart, lesbisch en staat vol tatoeages. Brittney Griner is wat je op z'n minst een opvallende verschijning mag noemen. Ze is ook nog bijzonder succesvol: de 31-jarige Amerikaanse heeft zowat alles gewonnen wat ze als basketbalspeelster kàn winnen. En nu ligt haar lot in handen van Rusland. "Als we haar vrij willen krijgen, dan zal Rusland z'n eisen stellen", vrezen experten. Griner als pasmunt in de oorlog?
Lees verder

"Mama, ik moet je twee geheimpjes vertellen": Zes jaar cel voor man die wekelijks stiefdochter (10) misbruikt
Een 37-jarige man uit Oostende is dinsdag door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot een effectieve celstraf van 6 jaar voor het seksueel misbruik van zijn 10-jarige stiefdochter in Menen. Aan het meisje en haar ouders moet hij een voorlopige schadevergoeding van 8.000 euro betalen. Zelf bleef de man zijn onschuld uitschreeuwen.
Lees verder

"Het goedkoopste tankstation van het land" in Sint-Niklaas verslagen door... het Russische Lukoil
Het goedkoopste tankstation van het land heeft afgelopen weekend de duimen moeten leggen. De Avia-pompen aan Vlyminckshoek in Sint-Niklaas worden sindsdien zowel voor diesel als benzine geklopt door het Russische Lukoil-tankstation een paar honderd meter verder.
Lees verder

"Goedkoopste tankstation van het land" in Sint-Niklaas verslagen door... het Russische Lukoil
Het goedkoopste tankstation van het land heeft dit weekend de duimen moeten leggen. De Avia-pompen aan Vlyminckshoek in Sint-Niklaas worden sindsdien zowel voor diesel als benzine geklopt door het Russische Lukoil-tankstation een paar honderd meter verder.
Lees verder

Lokale bevolking confronteert Russische gouverneur: "Ze zijn gestuurd als kanonnenvoer"
De Russische gouverneur van de oblast Kemerovo wordt geconfronteerd door enkele boze burgers. Dat blijkt uit amateurbeelden die gecheckt zijn door de nieuwssite Radio Free Europe/Radio Liberty. De confrontatie vond plaats op de trainingsbasis van OMON, de Russische oproerpolitie, in Novokoeznetsk. In het publiek lijken familieleden te zitten van Russische soldaten: "Waarom zijn onze jongens naar ginder gestuurd?", vraagt een vrouw. Een andere vrouw roept: "Ze zijn als kanonnenvoer gestuurd!".
Lees verder

Zo zorg je dat je fitnesstracker geen loopje met je privégegevens neemt
Fitnesstrackers zijn overal: in je telefoon, je smartwatch, in een speciale ring of als armband. Deze slimme apparaten houden je slaappatronen bij, meten je hartslag en houden je route bij het hardlopen bij. Onderweg verzamelen ze wel heel veel informatie over jouw lijf. Hoe zorg je ervoor dat er niks geks gebeurt met jouw gezondheidsdata? Technologiesite Tweakers legt uit waar je op moet letten.
Lees verder

Fitnesstrackers meten je slaap of tellen je stappen: maar wat doen ze met die gegevens?
Fitnesstrackers zijn overal: in je telefoon, je smartwatch, in een speciale ring of als armband. Deze slimme apparaten houden je slaappatronen bij, meten je hartslag en houden je route bij het hardlopen bij. Onderweg verzamelen ze wel heel veel informatie over jouw lijf. Hoe zorg je ervoor dat er niks geks gebeurt met jouw gezondheidsdata? Technologiesite Tweakers legt uit waar je op moet letten.
Lees verder

Kitir trekt hulp aan Oekraïne op tot 5 miljoen euro: "Hoe sneller we schakelen, hoe meer levens we kunnen redden"
België maakt 2 miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) aangekondigd tijdens een bezoek aan de Pools-Oekraïense grens. Het totaalbedrag komt zo op 5 miljoen euro.
Lees verder

De 'Tsjernobyl-baby' die een paralympisch boegbeeld werd: het wonderlijke verhaal van Oekraïense Oksana Masters
De ster van de Paralympische Spelen in Peking is een geboren Oekraïense die voor de Verenigde Staten uitkomt. Sportief multitalent Oksana Masters (32) heeft een bijzonder levensverhaal en gebruikt alle aandacht om iets te betekenen voor haar door oorlog geteisterde vaderland.
Lees verder

LIVE TIRRENO. Vijftal krijgt ruime voorsprong, sprint Merlier in langste etappe naar eerste seizoenzege? "Ik heb geen extra stress"
Daags na de openingstijdrit staat in Tirreno-Adriatico meteen de langste onderneming (219 kilometer) van de week op het menu. Onderweg liggen enkele bultjes, maar een massasprint lijkt onvermijdelijk. Op naar een koninklijke clash tussen Caleb Ewan, Mark Cavendish en onze landgenoot Tim Merlier? Volg alle ontwikkelingen hier live.
Lees verder

België tweemaal veroordeeld door Europees Mensenrechtenhof
België is dinsdag in twee afzonderlijke zaken veroordeeld omdat het het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens met de voeten getreden heeft.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Zo kon Oekraïense leger enkele Russische blunders gebruiken om generaal te onderscheppen én te doden
De dood van de Russische generaal Vitaly Gerasimov (44) gisteren in Charkiv zou veroorzaakt zijn door blunders van het Russische leger zelf. Omdat de Russen hun eigen hoogtechnologische communicatienetwerk in Oekraïne niet kunnen gebruiken nadat ze er eerst zelf alle zendmasten neerhaalden, moest ook generaal Gerasimov zijn toevlucht nemen tot gewone gsm-gesprekken. De Oekraïense inlichtingendienst onderschepte zo'n telefoontje en stuurde een dodelijke drone op hem af. Het is de tweede Russische generaal die sneuvelt in amper vier dagen tijd.
Lees verder

Google koopt cyberveiligheidsbedrijf Mandiant voor 5,4 miljard dollar, op één na grootste deal ooit voor internetbedrijf
Google koopt het cybersecuritybedrijf Mandiant voor 5,4 miljard dollar (4,96 miljard euro). Dat meldt het Amerikaanse technologiebedrijf dinsdag. Het gaat om de op één na grootste deal voor Google ooit.
Lees verder

Amazonewoud nadert kantelpunt door droogte en ontbossing sneller dan voorspeld
Het Amazonewoud nadert haar kritiek kantelpunt sneller dan voorspeld. Satellietgegevens brachten aan het licht dat driekwart van het regenwoud sinds het begin van de jaren 2000 aan veerkracht heeft verloren door droogte en ontbossing. Het Amazonewoud zou verloren gaan met diepgaande gevolgen voor het mondiale klimaat en biodiversiteit.
Lees verder

"Mijn stad wordt gebombardeerd, maar mijn ouders in Rusland geloven me niet"
Flatgebouwen worden gebombardeerd en burgers beschoten door het Russische leger in Oekraïne. Maar geschokte Oekraïners vertellen hoe hun familie in Rusland hen niet gelooft. "De Russen zijn gekomen om je te bevrijden. Ze zullen niets vernielen", krijgen ze te horen.
Lees verder

Hulpdiensten rukken uit voor gekantelde betonmixer op E40... maar takelwerken blijken kleiner dan verwacht
Een ongeval op de E40 in Loppem heeft dinsdagmorgen flink wat hinder veroorzaakt in de richting van de kust. De hulpdiensten werden opgeroepen voor een gekantelde betonmixer op de linkerrijstrook. Groot was hun verbazing toen de omvang van het gekantelde tuig duidelijk werd.
Lees verder

"Zou het zo opnieuw doen": Russische turner die pro-oorlogssymbool op podium toont naast Oekraïense rivaal heeft geen spijt
Controverse op de Wereldbeker turnen in het Qatarese Doha. De Russische gymnast Ivan Kuliak (20) won brons op de brug en verscheen met een pro-oorlogssymbool op het podium. Nota bene terwijl de Oekraïner Illia Kovtun, die goud veroverde, slechts een half metertje verder stond. De internationale atletiekfederatie reageert ontstemd en eist een disciplinair onderzoek, maar van spijt is er geen spoor bij Kuliak.
Lees verder

Voel jij je onzeker over je tanden? Dankzij deze lippenstiften lijken ze witter
Niet iedereen is gezegend met een Colgate-smile, helaas. Je kan je tanden wel professioneel witter laten maken, maar die behandelingen zijn prijzig en moeten vaak herhaald worden. De juiste kleur lippenstift dragen is dan een snellere manier om een schijnbaar wittere glimlach te bekomen. Beautyredactrice Sophie vertelt ons hoe dat werkt.
Lees verder

Dagboeken van Andy Warhol leggen gecompliceerd leven bloot: "Hij volgde sekslessen om een betere minnaar te worden"
"Ik wilde dat ik geen gevoelens had." Het zijn de woorden van Andy Warhol. Boegbeeld van de pop-artbeweging, en het archetype van de getormenteerde kunstenaar. Netflix wekt Warhol in een nieuwe documentaire tot leven en laat de kunstenaar via AI-technologie zijn eigen dagboeken voorlezen, met de focus op het persoonlijke leven van Warhol. Zijn privéleven werd dan ook gekenmerkt door obsessief gedrag, jaloezie en sekslessen van een vrouwelijke vriendin. "Ik ben een freak. Ik was met niemand close."
Lees verder

Tic-tac, tranquilo en een turtle: het verhaal achter de drie t's die de obsessie van Real Madrid voor Mbappé illustreren
La obsesión. In Madrid zijn een club, zijn voorzitter en zijn media zo bezeten van Kylian Mbappé dat hij meer op de voorpagina's heeft gestaan dan wie dan ook. Zijn blessure aan de vooravond van Real-PSG voegt peper toe aan een prestigeslag, met zijn eigen codetaal. Van tic-tac tot een schildpad.
Lees verder