Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 25 maart 2022

Wat als... de kathedraal in brand staat? Hulpdiensten voeren grootschalige oefening uit: “Al geïnvesteerd in bliks...

HLN
Wat als... de kathedraal in brand staat? Hulpdiensten voeren grootschalige oefening uit: "Al geïnvesteerd in bliksemafleider en 289 branddetectoren"
"Het dak van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat in brand en het vuur grijpt snel om zich heen." Het moet een van de verschrikkelijkste oproepen zijn die kunnen binnenkomen bij de hulpdiensten van de stad. Zij voerden deze ochtend een grootschalige oefening uit om het Unesco-werelderfgoed en zijn kunstschatten optimaal te beschermen indien zo'n horrorscenario toch zou voorvallen.
Lees verder

Eigenaar The Moscow Times over het werken als journalist in Rusland: "Onze werknemers zijn in dagelijks gevaar"
Derk Sauer, de Nederlandse journalist en oprichter van de krant The Moscow Times, werkt opnieuw vanuit Amsterdam. Het is te gevaarlijk geworden om aan onafhankelijke journalistiek te doen in Rusland. "Zolang Poetin aan de macht is, kan ik niet terug naar Rusland", vertelt hij in VTM NIEUWS. Toch zijn ongeveer vijftien journalisten van The Moscow Times in Rusland gebleven. "Zij overtreden elk moment de wet. Wij berichten over de oorlog, over de invasie en laten raketaanvallen zien. Dat is verboden in Rusland, je kan er vijftien jaar gevangenisstraf voor krijgen. Onze journalisten zijn er in dagelijks gevaar."
Lees verder

Socialistische vakbond voert maandag actie tegen sociale dumping
De socialistische vakbond houdt maandag zijn jaarlijkse actiedag tegen sociale dumping. In verschillende sectoren, waaronder de bouw- en transportsector, is dit een hardnekkig fenomeen. Aan de actie nemen verschillende afdelingen van de vakbond deel, waaronder BTB, ABVV Metaal en ABVV Bouw. Zij wijzen op het gevaar van onderaanneming.
Lees verder

Kim Jong-un maakt bizarre 'Hollywoodvideo' over raketlancering
Noord-Korea pakte vandaag uit met een video over de lancering van hun ballistische raket. Die raket was de krachtigste die Noord-Korea ooit heeft afgevoerd. Om dit 'succes' aan te kondigen, was er op de staatszender van het land een filmpje te zien waarin staatshoofd Kim Jong-un verschijnt in een lederen jas en donkere zonnebril. De beelden lijken precies uit een Hollywoodfilm te komen. De Verenigde Staten zullen sancties ondernemen tegen Noord-Korea voor deze lancering en denken ook dat Rusland hier iets mee te maken heeft.
Lees verder

Dankzij deze 9 handtassen wordt de lente extra fleurig
De lente is in het land! En dat is het ideale excuus om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Ninashop.be neemt drie trends van dit voorjaar onder de loep en zet negen handtassen in de kijker die de lente van extra fleur voorzien. Nu is het aan jou om de keuze te maken. Welke is jouw favoriet?
Lees verder

Van knallen met kleur tot natuurlijke materialen: 9 mooie handtassen voor in de lente
De lente is in het land! En dat is het ideale excuus om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Ninashop.be neemt drie trends van dit voorjaar onder de loep en zet negen handtassen in de kijker die de lente van extra fleur voorzien. Nu is het aan jou om de keuze te maken. Welke is jouw favoriet?
Lees verder

'Ghostwire: Tokyo' is een hoogst origineel, doordacht, intrigerend interactief kunstwerk
Als er meer videogames als 'Ghostwire: Tokyo' zouden verschijnen, zou dit medium veel sneller algemeen worden aanvaard als een kunstvorm. Maar helaas zouden er dan ook minder games worden gespeeld. De game is een artistieke triomf, maar het plezier is veel te snel op.
Lees verder

ASSISEN. 30 jaar gevangenisstraf en 10 jaar terbeschikkingstelling voor Jurgen Bakelants
De beslissing is erdoor. 12 lekenrechters hebben vrijdagmiddag Jurgen Bakelants veroordeeld tot 30 jaar opsluiting. Ook zagen ze geen graten in dat Bakelants, zelfs na zijn vrijlating en reclasseringsperiode, nog 10 jaar onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank zal blijven. Bakelants' familie wierp hem bemoedigende blikken toe vanuit de andere zaal.
Lees verder

ASSISEN. 30 jaar gevangenisstraf en 10 jaar terbeschikkingstelling voor Jurgen Bakelants voor roofmoord: "Begin vandaag aan uzelf te werken, wacht er niet mee."
De beslissing is erdoor. 12 lekenrechters hebben vrijdagmiddag Jurgen Bakelants veroordeeld tot 30 jaar opsluiting. Voor die beslissing hadden ze minder dan 3 uur nodig. Ook zagen ze er geen graten in dat Bakelants, zelfs na zijn vrijlating en reclasseringsperiode, nog 10 jaar onder toezicht van de strafuitvoeringsrechtbank zal moeten blijven. Bakelants' familie wierp hem bemoedigende blikken toe vanuit de andere zaal. "U zult nog een kans krijgen om deel uit te maken van de samenleving."
Lees verder

Orlando Bloom helpt Oekraïense vluchtelingen aan grens met Moldavië
Orlando Bloom is in Moldavië om samen met UNICEF Oekraïense vluchtelingen op te vangen die hun thuisland hebben verlaten vanwege de Russische invasie. Op Instagram deelt de 45-jarige acteur foto's van vluchtelingen die hij heeft ontmoet.
Lees verder

Vijfde sponsor haakt af bij Antwerp na aanstelling Marc Overmars
Nu al vijf sponsors haken (al dan niet tijdelijk) af na de komst van Marc Overmars (48) als technisch directeur bij Royal Antwerp FC. VINCI Energies en Xior Student housing lieten vandaag weten dat ze dit seizoen wegblijven van de Bosuil. En er volgen er wellicht nog, want ook onder andere Port Of Antwerp twijfelt. Antwerp slaat intussen een mea culpa: "Wij hebben een cruciale fout gemaakt."
Lees verder

KOERS KORT. Max Walscheid op instensieve zorg na aanrijding op training - Almeida wint koninginnenrit in Catalonië
De Duitse wielrenner werd donderdag tijdens zijn training aangereden door een auto nabij Franken. Hij verloor zijn bewustzijn niet, maar liep wel enkele zware kneuzingen op. Met een helikopter werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Zijn voorjaar zit er nu al op. Walscheid is teleurgesteld, maar vooral dankbaar: "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik het heb overleefd zonder zware verwondingen. Ik vind het jammer dat ik mijn goede vormpeil niet meer kan tonen, maar ben vooral blij dat ik nog leef."
Lees verder

Waar ga jij dit weekend een frietje steken? Dit zijn de laatste authentieke frietbarakken van Vlaanderen
Een Belg weet als geen ander dat de lekkerste frieten te vinden zijn bij het authentieke frietkot. Ze zijn stilaan een uitstervend ras, maar op vele plekken doorheen het land kun je nog steeds een kleintje met mayonaise halen bij een klassieke frietbarak. Van een geheime saus tot een unieke snack, bij iedere frituur valt steeds weer iets nieuw en ambachtelijk te ontdekken. Wij lijsten hier even enkele van de échte frietkoten per provincie voor je op.
Lees verder

Football Talk. Svilar tekent voor 5 jaar bij Roma - Van Gaal uit quarantaine
Na weken van geruchten is het ook eindelijk officieel: Svilar tekent voor 5 jaar bij Roma. Het ooit zo beloftevolle keeperstalent verlaat Benfica transfervrij en keept voortaan in de Italiaanse hoofdstad. Svilar doorliep de jeugdrangen van RSC Anderlecht, maar vertrok naar Benfica omdat hij in Brussel te weinig kansen kreeg.
Lees verder

Man uit Californië smokkelde 1700 reptielen de VS binnen in broekzak en ondergoed
Een man uit Californië is aangehouden op verdenking van het binnensmokkelen van reptielen in de Verenigde Staten. De man zou sinds 2016 zo'n 1700 reptielen vanuit Mexico en Hong Kong het land hebben binnengebracht waaronder schildpadden, Mexicaanse korthagedissen en zelfs baby krokodillen. Dit alles aan een marktwaarde van $739 000 (omgerekend meer dan €670 000).
Lees verder

3 BV's over waarom ze (soms) veggie eten: "Meer veggie eetkramen op Gentse feesten? Zo proeft iedereen dat het wél lekker kan zijn"
Dat vegetarisch of vegan eten toch nog een omstreden punt blijft, blijkt nog maar eens na de commotie die ontstond door de aankondiging dat op de Gentse feesten meer veggie eten zal geserveerd worden. "Ik eet nog 2 tot 3 keer per week vlees, maar dan wél van goede kwaliteit", klinkt het bij flexitariër Wim Ballieu. Samen met Sam De Bruyn en Lieve Blancquaert vertelt hij waarom ze bewust (soms) minder vlees eten. Ze delen tips om gemakkelijk te starten én een eigen recept.
Lees verder

Nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen komt er op Middenvijver op Linkeroever
Stad Antwerpen besliste om het eerste nooddorp in Vlaanderen te realiseren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) liet eerder optekenen fan te zijn van een collectieve opvang, in de plaats van individuele opvang in gastgezinnen. Het nooddorp zou op de groene Middenvijver op Linkeroever komen.
Lees verder

Vanaf volgende week alleen nog dinsdag en vrijdag epidemiologische update van Sciensano
Gezondheidsinstituut Sciensano past de frequentie van de rapportering over de Covid-19-situatie aan. Vanaf 29 maart is er nog twee keer per week, op dinsdag en op vrijdag, een epidemiologische update. Dat laat Sciensano weten.
Lees verder

INTERVIEW. Ondanks succes blijft Olivia Rodrigo onzeker: "Mijn muziek heeft indruk gemaakt, maar ík nog niet"
Het gaat hard voor Olivia Rodrigo. Nog maar 19 jaar is ze, en binnenkort trekt ze voor het eerst de wereld rond met haar 'Sour'-tour. Na het plotse succes van 'Driver's License', een plaat die ze lanceerde op TikTok, gaat haar carrière als een trein. Na haar eerste album, haar eerste concertfilm 'Sour Prom' en haar collectie nummer 1-hits komt ze nu met haar eerste documentaire: 'Driving Home 2 U'. Wij spraken Olivia over haar muziek, haar toekomstplannen en haar onzekerheden. "Ik was ervan overtuigd dat al mijn liedjes slecht waren."
Lees verder

Nalatenschap van Kobe Bryant blijft in ere: na jaar afwezigheid toch nieuwe deal met Nike
Vanessa Bryant, weduwe van Kobe Bryant, heeft via haar Instagram laten weten dat ze een nieuwe sponsordeal getekend heeft met Nike. Het sportmerk zal Kobe's 19 sneakers herproduceren en ook nieuwe modellen uitbrengen. Het nalatenschap van de 'Black Mamba' blijft dus in ere.
Lees verder