Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 10 maart 2022

Vlaams Parlement start onderzoekscommissie naar wantoestanden in kinderopvang

HLN
Vlaams Parlement start onderzoekscommissie naar wantoestanden in kinderopvang
Na verschillende getuigenissen van ouders in Het Laatste Nieuws over wantoestanden in Vlaamse kinderdagverblijven, komt er een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. Een motie van oppositiepartij Vooruit voor de oprichting van zo'n onderzoekcommissie kreeg vandaag brede steun in het parlement, ook van de meerderheid.
Lees verder

LIVE. Het lijkt wel een oefenmatch: City tikt het balletje eenvoudig rond, zonder enige druk van Sporting
• Champions League • Terugmatch achtste finale • Man City won heenmatch met 0-5 • Etihad Stadium
Lees verder

Voetbal was bijzaak in overbodige City-Sporting: grootste applaus was voor Oekraïner Zinchenko
Manchester City staat in de kwartfinales van de Champions League. Dat was eigenlijk na de heenmatch (0-5) al beklonken. De grootste overwinning voor Guardiola en co is misschien wel de prestatie van hun Oekraïense linksachter, Oleksandr Zinchenko.
Lees verder

In een overbodige match houden Manchester City en Sporting elkaar in evenwicht; City stoot door naar de kwartfinale
Manchester City staat in de kwartfinales van de Champions League. Dat was eigenlijk na de heenmatch (0-5) al beklonken. De grootste overwinning voor Guardiola en co is misschien wel de prestatie van hun Oekraïense linksachter, Oleksandr Zinchenko. (BDJ/NVE)
Lees verder

Wetenschapsexpert Martijn Peters, Average Rob en Acid vallen in de prijzen op De Jamies
Martijn Peters, de wetenschapsexpert van VTMNIEUWS en HLN.be, heeft een 'Jamie' gewonnen voor zijn TikToks. Hij wint in de categorie 'explainer.' "Ik ben enorm blij met deze prijs en voel mij ook zeer vereerd dat al die mensen op mij gestemd hebben." Naast Martijn vielen ook YouTubers Average Rob en Supercontent in de prijzen.
Lees verder

LIVE. Real leeft nog: Benzema maakt er na gestuntel van Donnarumma 1-1 van!
• Santiago Bernabéu (21u) • Ref: Danny Makkelie (NED) • Real moet een 1-0-nederlaag zien op te halen • Wedstrijd live te bekijken op VTM2 vanaf 20u35
Lees verder

Tesla betaalt loon Oekraïense werknemers die land verdedigen door
Autoproducent Tesla betaalt Oekraïense werknemers die gevraagd worden om terug te keren naar hun land om dat te verdedigen tegen de Russen zeker drie maanden loon door. Dat meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC, die een e-mail van het bedrijf aan werknemers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, in handen heeft. Uit de mail kon niet opgemaakt worden of de regeling ook geldt voor medewerkers elders. Tesla is niet in Oekraïne zelf actief.
Lees verder

Di Stefano voorbij na geweldige drieklapper: Karim Benzema is op z'n 34ste in de fleur van zijn leven
Benzema en doelpunten, het zijn bijna synoniemen. Vier jaar geleden werd de Franse spits nog afgeschreven door de internationale pers, nu is hij op zijn 34ste belangrijker dan ooit voor Real Madrid. Met zijn hattrick knikkerde hij PSG uit de Champions League. Én is hij Los Blancos-legende Alfredo Di Stefano voorbij. 309 goals heeft hij nu voor Real. Doelpuntenmachine.
Lees verder

Nieuwe nachtmerrie voor PSG: Benzema knalt Parijse CL-droom aan diggelen met loepzuivere hattrick
Een uur lang leek het de Kylian Mbappé-show te gaan worden in Santiago Bernabéu, maar het Franse goudhaantje werd uiteindelijk bruusk uit de spotlights geduwd. De pestkop: Karim Benzema, zijn landgenoot. Die stelde in een dik kwartier orde op zaken voor Real en zadelde zo PSG op met een nieuw trauma in de Champions League: 3-1!
Lees verder

Minister Gilkinet: "Dure stroom kost NMBS ruim 60 miljoen euro extra"
De hoge prijzen voor elektriciteit kosten spoorwegmaatschappij NMBS tientallen miljoenen euro's. "De NMBS schat de totale extra kosten in vergelijking met 2020 op meer dan 61,5 miljoen euro", zo zei minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) woensdag in de Kamercommissie Mobiliteit.
Lees verder

Onze man in Madrid zag dat Hazard Mbappé zijn schouder aanbood: "If you can't beat them, join them"
De prins moet nog even wachten op zijn kroning. Op Bernabéu zwaait de oude koning nog altijd de scepter. Met een hattrick trapte Karim Benzema Madrid in extase. Het publiek danste. De massa zong. Thibaut Courtois gleed enthousiast op de knieën. Madness. En Hazard? Die bood Kylian Mbappé en Neymar een troostende schouder aan, zo aanschouwde onze man in Bernabeu.
Lees verder

Thibaut Courtois beleefde magische avond: "In de finale staan we nog niet, maar dit is een mooie zege"
Ook Thibaut Courtois zal deze avond niet snel vergeten. Op de rand van de uitschakeling tegen PSG. Tot Karim Benzema er zich mee ging moeien. Hoe beleefde de Real-doelman de dolle avond in Bernabéu? "Het is de geschiedenis van onze club: zelfs als we down lijken te liggen, verliezen we onze trots niet. We blijven vechten, want één goaltje verandert alles. We zetten beter druk dan in de heenwedstrijd in Parijs. Daar komt die gelijkmaker ook uit. De 1-1 versmachtte PSG een beetje. Hun aanvallen misten nadien kwaliteit en ze verloren te vaak te bal. Dit is een fantastische avond. In de finale staan we nog niet, maar dit is een mooie overwinning."
Lees verder

Geen Indian Wells voor Novak Djokovic, die geen toelating krijgt om in VS te tennissen
Novak Djokovic moet definitief een kruis maken over de ATP-toernooien van Indian Wells en Miami. De Servische nummer 2 van de wereld, die niet is gevaccineerd tegen het coronavirus, kan om die reden in de Verenigde Staten geen wedstrijden afwerken. Dat heeft Djokovic vandaag op de sociale media gemeld.
Lees verder

LIVE. Zelensky: "Aanval op kinderziekenhuis is ultiem bewijs genocide" - UNICEF: al meer dan 1 miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht
De Oekraïense president Zelensky noemt de Russische aanval op een kinderziekenhuis en kraamkliniek in Marioepol "het ultieme bewijs van genocide". Meer dan 1 miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht in de twee weken sinds Rusland de invasie in het land begon. Dat stelt UNICEF. Woensdag zijn ruim 48.000 mensen erin geslaagd zijn belegerde Oekraïense steden te verlaten via humanitaire corridors. Vandaag houden de buitenlandministers van Oekraïne en Rusland vredesbesprekingen in Turkije. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Australië plant uitbreiding leger
Australië wil zijn leger met zowat 30 procent uitbreiden tegen 2040. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison aangekondigd. Het gaat volgens Morrison om de grootste uitbreiding van het Australische leger ooit in vredestijd.
Lees verder

ONZE OPINIE. Mogen we ook wat moe worden van dit politieke spel op een moment dat er grote angst is bij veel burgers?
Beleidsmakers maken hun borst maar beter nat. De vluchtelingencrisis die in 2015 al een tour de force vergde, verbleekt bij wat de vluchtelingenstroom in 2022 kan betekenen. De grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zo kondigen de Verenigde Naties aan. Het zal wegen op ons sociale systeem. Oekraïners krijgen sowieso verblijfspapieren en dus ook toegang tot de sociale zekerheid. Op hetzelfde moment zal de bevolking heel wat gevolgen voelen van die oorlog in Oekraïne. Aan de pomp, op hun stroomfactuur, in de winkelkar.
Lees verder

Degryse scherp voor Messi en Neymar: "Ze zijn niet meer op hun top. Messi komt zelfs niet meer in de buurt van Mbappé"
Real Madrid zorgde gisteravond voor een onwaarschijnlijke ommekeer tegen Paris Saint-Germain. "Mbappé werd in de steek gelaten door de rest", klonk het na afloop bij Marc Degryse.
Lees verder

OVERZICHT. Luchtaanvallen en vrees voor Russische inzet van chemische of biologische wapens in Oekraïne
Russische troepen proberen nog steeds Kiev te omsingelen en bestookten steden verspreid over het hele land afgelopen nacht met raketaanvallen en beschietingen. In Okhtyrka zouden daarbij een 13-jarige jongen en twee vrouwen gedood zijn. Ook zou in die stad een gasleiding geraakt zijn. De Oekraïense president Zelensky wil vandaag zes nieuwe vluchtroutes openen. Hij noemt de Russische aanval van gisteren op een kinderziekenhuis in Marioepol "het ultieme bewijs van genocide", terwijl het Witte Huis zegt dat Rusland mogelijk chemische of biologische wapens zou kunnen inzetten in Oekraïne. UNICEF stelt dat al zeker een miljoen kinderen het land ontvlucht zijn, op een totaal van meer dan twee miljoen vluchtelingen. Vandaag houden de Oekraïense en Russische buitenlandministers vredesonderhandelingen in Turkije, de EU-leiders komen in Versailles bijeen voor een top.
Lees verder

Volgens defensie-expert Sven Biscop lijkt eindspel ingezet: "Rusland is op zoek naar uitweg"
Is het einde van de oorlog in Oekraïne in zicht? De eisen die de Russische president Vladimir Poetin op tafel heeft gelegd om het conflict stop te zetten, zijn alleszins minimaal. Bovendien wordt er vandaag donderdag voor de allereerste keer onderhandeld op een serieus diplomatiek niveau, wanneer de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zijn Russische collega ontmoet. Dat betekent niét dat de gevechten morgen ophouden. "Maar", zegt defensie-expert Sven Biscop, "het zou kunnen dat het eindspel is ingezet."
Lees verder

Kan het Belgisch leger nog naar de oorlog? Vechten in een echte oorlog is voor ons land eigenlijk onmogelijk geworden
"Een klein leger, maar een dik leger". Zo luidde het ludieke motto van Kamagurka in 1983. Op het moment dat Kama zijn liedje zong, telde ons leger net geen 90.000 actieve militairen, waarvan bijna driekwart beroeps. Ingeval van oorlog konden er ongeveer 150.000 reservisten — reserve-officieren en afgezwaaide dienstplichtigen — opgeroepen worden. 3,35% van het bbp ging naar defensie. Vandaag telt ons leger nog 25.000 beroepsmilitairen en liggen onze uitgaven voor defensie op 1,08% van het bbp. Vechten in een echte oorlog is voor ons land eigenlijk onmogelijk geworden. Hoe is het zo ver gekomen?
Lees verder