Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 maart 2022

Van Bo Van Spilbeeck tot Evy Gruyaert: 11 vrouwen over hun iconen. “Ze koos om niet dood te gaan, zo sterk was ze”

HLN
Van Bo Van Spilbeeck tot Evy Gruyaert: 11 vrouwen over hun iconen. "Ze koos om niet dood te gaan, zo sterk was ze"
Vandaag is Internationale Vrouwendag, een dag die de verbondenheid tussen vrouwen wil vieren. NINA vroeg voor de gelegenheid aan elf bekende vrouwen wie hen het meest inspireert en tekent. Van een overleden familieschat voor presentatrice Evy Gruyaert (42) tot een monumentaal icoon voor Bo Van Spilbeeck (63): onze BV's noemen vrouwen die stuk voor stuk buitengewone kracht toonden. "Zij doet wat ik wil doen. Ik durf te zeggen dat ik gezond jaloers op haar ben."
Lees verder

"Geen woorden om deze pijn te beschrijven": onrust om opgepakte Amerikaanse topbasketbalster die al bijna een maand geen teken van leven geeft vanuit Rusland
Ze meet 2m06, is zwart, lesbisch en staat vol tatoeages. Brittney Griner is wat je op z'n minst een opvallende verschijning mag noemen. Ze is ook nog bijzonder succesvol: de 31-jarige Amerikaanse heeft zowat alles gewonnen wat ze als basketbalspeelster kàn winnen. En nu ligt haar lot in handen van Rusland, dat haar arresteerde voor illegaal drugsbezit. "Als we haar vrij willen krijgen, dan zal Rusland z'n eisen stellen", vrezen experten. Griner als pasmunt in de oorlog?
Lees verder

LIVE TIRRENO. Sprint Merlier in langste etappe naar eerste seizoenzege? "Ik heb geen extra stress"
Daags na de openingstijdrit staat in Tirreno-Adriatico meteen de langste onderneming (219 kilometer) van de week op het menu. Onderweg liggen enkele bultjes, maar een massasprint lijkt onvermijdelijk. Op naar een koninklijke clash tussen Caleb Ewan, Mark Cavendish en onze landgenoot Tim Merlier? Volg alle ontwikkelingen hier live.
Lees verder

Raja 'de heiligste olifant van Sri Lanka' krijgt staatsbegrafenis
Sri Lanka is in rouw na de dood van de heiligste olifant van het land. Olifant Raja, die op 68-jarige leeftijd overleed, krijgt zelfs een staatsbegrafenis. Veel inwoners zakten af naar de plek waar het lichaam van Raja ligt om hun verdriet te uiten en afscheid te nemen van het dier.
Lees verder

Minder Vlaamse uitkeringen voor deeltijds werk in 2021
In 2021 maakten exact 66.698 personen in Vlaanderen gebruik van het Vlaams zorgkrediet of de aanmoedigingspremie om tijdelijk hun werk te onderbreken of hun prestaties te verminderen. Het gaat om een daling met 2 procent tegenover 2020, zo meldt Statistiek Vlaanderen dinsdag.
Lees verder

Personeel kerncentrale Tsjernobyl zit al meer dan twaalf dagen vast: "Ze eten nog één keer per dag"
Meer dan honderd personeelsleden van de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl zitten al meer dan twaalf dagen vast, sinds Russische troepen de nucleaire site innamen op de eerste dag van de oorlog. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. De situatie zou "gespannen" zijn en voedsel en medicatie worden gerantsoeneerd. Dat doet ook bezorgdheid rijzen over de veiligheid.
Lees verder

Proximus toont 'Stop Invasion' op smartphones van klanten uit "solidariteit met Oekraïense bevolking"
Dit moet de vreemdste actie zijn om Oekraïners een hart onder de riem te steken. Telecombedrijf Proximus veranderde vandaag de netwerknaam naar 'Stop Invasion'. "Met deze boodschap willen we een signaal geven van solidariteit met de Oekraïense bevolking", reageert woordvoerder Fabrice Gansbeke op Twitter. Het gaat om een "symbolisch statement", zegt hij aan onze redactie.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. Kniewonde Van Aert dan toch niet zo onschuldig: "Dieper dan gedacht" - De Gendt in vroege vlucht van drie
Dag drie in Parijs-Nice schotelt het peloton een etappe in twee delen voor: een biljartvlakke eerste koershelft, en een iets lastigere finale met daarin drie gecategoriseerde beklimmingen. Fabio Jakobsen lijkt na zijn sterke sprint van gisteren opnieuw de te kloppen man, al biedt het meer golvende parcours misschien perspectieven voor het Jumbo-Visma van Wout van Aert. Op deze pagina volgt u de hele etappe op de voet.
Lees verder

'Ruimteruzie' tussen VS en Rusland escaleert verder op Twitter: "Misschien kan je een baan vinden bij McDonald's"
De Russische ruimtechef Dmitry Rogozin en de voormalige astronaut Scott Kelly zijn verwikkeld geraakt in een stevige online discussie. Aanleiding is een tweet waarin Amerikaanse vlaggen van Russische raketten worden verwijderd. "Onze raketten zien er zo mooier uit", klinkt het. Het ruimtepartnerschap tussen de VS en Rusland staat al op losse schroeven, nadat Rusland enkele internationale samenwerkingen op het ruimtestation ISS stopzette.
Lees verder

Eén punt, maar tegelijk een wereld van verschil: Antwerp versus Anderlecht, explosiviteit versus sereniteit
Anderlecht ontvangt zondag Antwerp voor een mogelijk richtinggevende topper in de strijd om de Champions' play-offs. Eén club onder hoogspanning, de andere badend in rust. Sereniteit versus explosiviteit. Of hoe de perceptie rond Anderlecht en Antwerp in een paar weken volledig is omgeslagen.
Lees verder

3 vrouwelijke BV's over wat dagelijks op hun menu staat: "Veel mensen vinden een ovenschotel 'luiewijveneten', maar ik vind het gewoon handig"
Vraag je jezelf regelmatig af hoe powervrouwen zoals chef Sofie Dumont, DJ Anouk Matton of secretaresse Marie-Jeanne Naessens hun professionele werkleven combineren met elke dag maaltijden op tafel te toveren? Dan is Internationale Vrouwendag vandaag dé gelegenheid om het hen eens te vragen. Kiezen ze liefst zelf het menu of bestellen ze een foodbox? Ze beantwoorden alle foodvragen én delen elk een exclusief recept. "Vanaf donderdag tot zondag gaan we altijd op restaurant of bestellen we takeout."
Lees verder

Waalse agente verdacht van ontvoering en gijzeling: "Slachtoffer werd geslagen met hamer en getaserd"
Het parket van Charleroi heeft drie nieuwe aanhoudingsbevelen uitgevaardigd in verband met een ontvoeringsdossier. In november vorig jaar werd een man uit het Waalse Gilly, nabij Charleroi, ontvoerd door leden van de motorbende Hells Angels. Dat schrijft Sudinfo en wordt bevestigd door het parket van Charleroi. Ook een agente uit de politiezone Doornik is in verdenking gesteld wegens ontvoering en gijzeling.
Lees verder

Zes jaar cel voor stiefvader na wekelijks misbruik stiefdochter (10)
Een 37-jarige man uit Oostende is dinsdag door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot een effectieve celstraf van 6 jaar voor het seksueel misbruik van zijn 10-jarige stiefdochter in Menen. Aan het meisje en haar ouders moet hij een voorlopige schadevergoeding van 8.000 euro betalen. Zelf bleef de man zijn onschuld uitschreeuwen.
Lees verder

10-jarige Annamaria vluchtte weg uit Charkiv: "Ik sms mijn vrienden, maar ze sturen niet meer terug"
Sinds de Russische aanval zijn ruim 1,73 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. De 10-jarige Annamaria vluchtte met haar moeder uit Charkiv naar Hongarije. Ze zetten hun reis verder en nemen de trein naar Boedapest. Maar Annamaria wil ooit terugkeren naar Oekraïne: "Mijn vrienden zijn daar, er zijn prachtige parken, supermarkten, centra en speeltuinen achter mijn huis."
Lees verder

Europese miljardenfactuur dreigt voor Verenigd Koninkrijk wegens frauduleuze Chinese import
Het Verenigd Koninkrijk heeft ten tijde van zijn EU-lidmaatschap jarenlang nagelaten om voldoende douanerechten te heffen op ondergewaardeerde import van Chinees textiel en schoeisel, zo heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag vastgesteld. Voor Londen dreigt een miljardenfactuur.
Lees verder

Brusselse festival- en clubscene organiseert benefietactie voor Oekraïne aan het Atomium
Feesten voor het goede doel, dat kan op donderdag 10 maart aan de voet van het Atomium. De Brusselse festival- en clubscene - waaronder Couleur Café, Paradise City Festival en Voodoo Village Festival - organiseert dan een benefietactie voor Oekraïne.
Lees verder

Derde rijkste man van Australië doet bod op kolencentrales om ze definitief te sluiten
Mike Cannon-Brookes (42) is de derde rijkste persoon van Australië. Hij staat bekend als hevige voorstander van de wereldwijde omschakeling naar hernieuwbare energie en als erg kritische stem tegen het klimaatbeleid van zijn land. Hij deed de laatste weken pogingen om vervuilende Australische kolencentrales op te kopen met de bedoeling ze te sluiten. Het moest het grootste decarbonisatieproject ter wereld worden, maar hij ving bot.
Lees verder

Ed Sheeran maakt zich kwaad in de rechtbank: "Dit liedje is zelfs nog niet uit, waar hebben jullie dat gehaald?"
Ed Sheeran (31) trok vandaag voor de tweede keer naar de Londense High Court om zijn nummer 'Shape of You' te verdedigen. Dat is een moeilijke klus, want de advocaten van de tegenpartij blijken gehaaide kerels te zijn. "Ed Sheeran is een obsessieve muziek-eekhoorn."
Lees verder

REVIEW. De Sony LinkBuds zijn vreemd en fascinerend tegelijk
Draadloze oortjes die omgevingsgeluid doorlaten tijdens je fietstocht of op kantoor zodat je je collega hoort die onaangekondigd tegen je begint te praten. Enkele fabrikanten zoals Samsung en nu ook Sony betreden deze specifieke markt van 'open' oortjes met kleine stapjes. De Sony LinkBuds zijn erg vreemd, maar ze zijn er wel het best in.
Lees verder

Al zeker 406 burgers omgekomen sinds start oorlog in Oekraïne
Sinds de inval van de Russische troepen in Oekraïne zijn al zeker 406 burgers omgekomen. Dat hebben de Verenigde Naties gisteren gemeld. 801 burgers raakten al gewond. Het gaat daarbij om bevestigde gevallen. Het echte aantal zou nog hoger kunnen liggen, klinkt het.
Lees verder