Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 24 maart 2022

Trossard: “Qua profiel ben ik vergelijkbaar met Eden Hazard, maar Eden zal altijd Eden blijven. Pure klasse”

HLN
Trossard: "Qua profiel ben ik vergelijkbaar met Eden Hazard, maar Eden zal altijd Eden blijven. Pure klasse"
Het is geen pretje voor Leandro Trossard na de 0 op 18 bij Brighton. Bij de Rode Duivels wil hij vooral opnieuw dat goede gevoel in de benen krijgen om zo zijn kandidatuur voor een WK-selectie kracht bij te zetten. "Qua profiel ben ik vergelijkbaar met Eden Hazard, maar Eden zal altijd Eden blijven. Pure klasse."
Lees verder

LIVE. Zelensky roept hele wereld op om vanaf vandaag de straat op te gaan: "Kom uit jullie huis en verzamel in naam van de vrede"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een gisteravond geposte video vroeg hij in het Engels om "Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten". Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Verenigd Koninkrijk stuurt 6.000 extra raketten naar Oekraïne, regering pompt miljard euro extra in Belgisch leger
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. In een gisteravond geposte video vroeg hij in het Engels om "Oekraïne te ondersteunen en voor onze vrijheid te pleiten". Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

Oxfam: menselijk leed groter dan ooit na zeven jaar burgeroorlog in Jemen
Jemen, op het Arabische schiereiland, heeft al zeven jaar te lijden onder een burgeroorlog. De armoede en verwoesting nemen nog altijd toe, waarschuwt ngo Oxfam, het lijden onder de bevolking is groter dan ooit. Zo is het aantal doden onder de burgerbevolking de voorbije maanden sterk gestegen. Ook de honger neemt toe: tegen eind dit jaar zouden 19 miljoen Jemenieten of twee derde van de bevolking honger lijden, 8 miljoen meer dan aan het begin van het conflict. Oxfam klaagt aan dat het hulpprogramma voor het land ondergefinancierd is.
Lees verder

Premier: "Jamaica wil onafhankelijk worden"
Andrew Holness, de premier van Jamaica, heeft de Britse prins William en zijn vrouw Catherine, die er op bezoek zijn, laten weten dat het Caribische eiland "onafhankelijk" wil worden. Jamaica is in 1962 onafhankelijk geworden van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt wel nog onderdeel uit van het Gemenebest, dat de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd heeft.
Lees verder

Voormalige hoofdpiloot Boeing vrijgesproken in fraudezaak 737 MAX
Een voormalige hoofdpiloot van vliegtuigbouwer Boeing is woensdag door een jury in Texas vrijgesproken in een fraudezaak die was aangespannen na de dodelijke crashes met de Boeing 737 MAX. Testpiloot Mark Forkner die inmiddels al jaren niet meer voor Boeing werkt, was de enige persoon die strafrechtelijk werd vervolgd vanwege de problemen met het vliegtuig.
Lees verder

"Twee jongste kerncentrales pas klaar in 2027"
Door de late beslissing van de federale regering om de twee jongste kerncentrales langer open te houden zullen die pas in 2027 klaar zijn. Dat zei Thierry Saegeman, de CEO van Engie België, in het een debat met De Tijd. De CEO van het energiebedrijf Engie België, Thierry Saegeman, maakt zich ernstig zorgen over de beslissing van de federale regering om twee kerncentrales tot 2035 open te houden. "We zeggen al twee jaar dat die beslissing te laat komt door de obstakels die we al vaak beschreven hebben", zei hij in het debat.
Lees verder

Elektrische bakfietsen steeds populairder: "Wie vorige maand de auto nog het voordeel van de twijfel gaf, stelt zich nu de vraag waar hij in godsnaam nog mee bezig is"
Vlamingen gaan massaal aan het bakfietsen. Elektrisch, uiteraard, want "over fietsen zonder batterij wordt zelfs niet meer gesproken", klinkt het bij fietshandelaars. Steeds vaker vervangt het hippe stalen ros de tweede wagen op de oprit. Het is enkel geduld oefenen, want door de coronacrisis zijn ook voor bakfietsen de levertijden vaak lang.
Lees verder

De Croo verwelkomt president Biden: "We spraken over situatie waarin we nu zitten"
Joe Biden is gisteravond om 21.04 uur in Melsbroek geland, iets vroeger dan verwacht. De Amerikaanse president werd er opgewacht door premier Alexander De Croo en een aantal ambassadeurs. Reden van zijn bezoek? De oorlog in Oekraïne. Straks zit Biden samen met de NAVO, de G7 en Europese leiders om de situatie te bespreken. Het gaat om een kortstondig bezoek, morgen zet Biden zijn reis alweer voort.
Lees verder

OVERZICHT. Zelensky roept hele wereld op om vandaag de straat op te gaan, Rusland zet Amerikaanse diplomaten het land uit
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky roept de hele wereld op om vandaag de straat op te gaan vanwege de oorlog met Rusland, die precies een maand geleden begon. De Russische troepen nemen volgens het Pentagon verdedigende posities in, terwijl ze blijven kampen met grote logistieke en morele problemen. Het Witte Huis heeft kort na de start van de Russische invasie in het geheim een team opgericht dat werkt aan een rampenplan indien Poetin biologische, chemische of nucleaire wapens inzet.
Lees verder

ONZE OPINIE. Gezocht: een voorzitter die de partij even populair kan maken als haar groene thema's
Met het vertrek van Meyrem Almaci mag Groen op zoek naar een nieuwe voorzitter. Dat zou eigenlijk de makkelijkste vacature ooit moeten zijn. De maatschappij kleurde nog nooit zo groen. Van bakfietsen tot bioproducten in de supermarkt, gerecycleerde sneakers of aandacht voor het klimaat. Maar zo populair de groene thema's zijn, zo onpopulair zijn veel van de figuren die de partij naar voren schuift. Groen moet niet op zoek naar iemand die bij de eigen achterban scoort, maar naar een voorzitter die de partij even populair kan maken als haar thema's.
Lees verder

COLUMN. Meyrem Almaci heeft een grote toekomst achter de rug. Ja, ze was authentiek — maar wat stelt dat voor als ook de dickpics van Marc Overmars authentiek zijn?
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Meyrem Almaci
Lees verder

50 miljoen geïnvesteerd, dus organisatoren GP F1 Francorchamps maken zich geen zorgen. En toch zouden ze dat beter wél doen
Francorchamps heeft 50 miljoen geïnvesteerd in de modernisering van zijn circuit. Net nu zetten de hoge omes van de Formule 1 een groot vraagteken boven de Belgische grand prix. Die straks in augustus misschien voor het allerlaatst wordt gereden. De organisatoren maken zich momenteel nog niet het minste beetje zorgen, maar wat cijferwerk leert dat ze dat beter wél zouden doen.
Lees verder

Familie van overleden baby Camille blijft achter met enorm veel vragen: "Ze was een wonderkindje"
Het Antwerpse parket is een onderzoek gestart naar het overlijden van de negentien maanden oude baby Camille in een centrum voor kinderen met een beperking. Het meisje uit Deurne zou zijn gestikt in een ballon. "Camille was zeer vrolijk toen ze afgezet werd, twee uur later rinkelde de telefoon: uw kindje wordt gereanimeerd. Het verdriet is onmetelijk", zegt tante Isabella.
Lees verder

Elektrische warmtepomp sneller verplicht bij nieuwbouw? Minister Demir bekijkt of het vroeger kan dan 2026
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekijkt de piste om volledig elektrische warmtepompen al vroeger dan 2026 te verplichten bij nieuwbouw. Het gaat dan niet alleen om huizen en appartementen, maar ook kantoorgebouwen en winkels. "We onderzoeken of we een stap kunnen overslaan."
Lees verder

Straffen hoeven niet strenger. Wel de uitvoering ervan, zegt politierechter: "Ik spreek duizenden vonnissen uit op een jaar. En daar gebeurt niks mee"
De chauffeur van de BMW die het ongeval met zes doden in Strépy veroorzaakte, riskeert maximaal vijf jaar cel. Dat lijkt een lichte straf, gezien de hoge tol. Moeten politierechters verkeersovertreders strenger kunnen straffen? En worden straffen ook effectief uitgevoerd? De Brugse politierechter Peter Vandamme geeft uitleg. "De strafuitvoering is een catastrofe. Wij geven geen gevangenisstraf voor de lol. Daar wordt hard over nagedacht. Maar als we er dan eentje opleggen, gebeurt er niets mee. Een maand bak? Gebeurt niks. Een jaar bak? Gebeurt niks".
Lees verder

ASSISEN. Rico Castignani kondigde de moord aan. "Maar een beetje mompelend, zoals Gallilei. Bedoeld om gehoord te geworden. En toch ook weer niet."
Er zat na 35 jaar samenzijn redelijk wat sleet op de relatie tussen de vermoorde marktkraamster Inge Verstappen en beschuldigde Rico Castignani. De tijd van de "schattebollekes" en de kusjes lag in de zomer van 2018 al lang achter de rug. Een aantal dingen hadden dit langzaam maar zeker in de hand gewerkt. Het eindigde met een steekpartij in een aftandse douche.
Lees verder

Rode Kruis helpt gestrande vluchtelingen in Brussel-Zuid pas vanaf 17 uur (maar belooft beterschap)
Tientallen vrijwilligers en tolken hebben zich de voorbije weken aangeboden om de grote stroom Oekraïense vluchtelingen in het station Brussel-Zuid op te vangen. Het Rode Kruis coördineert de hele operatie in opdracht van de NMBS en de dienst Brussel Preventie en Veiligheid. Het infopunt dat hiervoor werd opgericht opent daarentegen elke dag pas om 17 uur. "Schrijnend", zeggen de vrijwilligers. Maar er is beterschap op komst.
Lees verder

Vlamingen vliegen deze paasvakantie massaal naar Canarische Eilanden, de skivakanties zijn dan weer goedkoper dan ooit
We mogen weer reizen en dat hebben de reisbureaus geweten. Vluchten raken stilaan vol, vooral naar de Canarische eilanden, en ook verre bestemmingen als New York en Mexico zijn eindelijk weer in trek. Ook opvallend: "Skireizen zijn deze paasvakantie 40% goedkoper."
Lees verder

Waarom het B-staal van Toon Aerts na 37 dagen nog steeds niet is onderzocht
Het blijft stil in de Kempen rond Toon Aerts. De veldrijder uit Rijkevorsel testte in februari positief op Letrozole Metabolite, ondertussen moet zijn B-staal nog altijd behandeld worden.
Lees verder