Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 26 maart 2022

Telenet verkoopt zendmasten voor 745 miljoen euro

Telenet verkoopt zendmasten voor 745 miljoen euro

Telenet heeft een akkoord gesloten met het Amerikaanse DigitalBridge over de verkoop van zijn zendinfrastructuur voor mobiele telefonie. De 3.322 sites leveren het telecombedrijf 745 miljoen euro op.

Lees verder

Oekraïne zet begrotingscijfers helemaal op hun kop

De Russische inval kost de begroting al zeker 2,3 miljard euro, maar dat kan snel verder oplopen. Dat maakt de begrotingscontrole er niet gemakkelijker op, al vormt deze uitzonderlijke situatie ook het perfecte alibi om nu het mes niet boven te halen.

Lees verder

Europees akkoord over strengere regels voor big tech

Onderhandelaars van het Europees Parlement en van de lidstaten hebben donderdagavond laat een akkoord bereikt over een nieuwe wet rond digitale markten, de zogenoemde Digital Markets Act. Die voert nieuwe verplichtingen en verbodsbepalingen in voor de grootste onlineplatforms.

Lees verder

Zelenski wijst Orban terecht: 'Viktor, kies zelf aan wiens kant je staat'

De Oekraïense president Zelenski heeft zich tijdens de EU-top donderdagavond kordaat uitgesproken tegen de premier van Hongarije, Viktor Orban. Zelenski bekritiseerde Orbans nauwe banden met Poetin en maande hem aan om een positie in te nemen. 'Viktor, beslis zelf aan wiens kant je staat.'

Lees verder

Digital Markets Act: Europa doorbreekt techmonopolies

Technologiereus zal zijn chatapp Whatsapp moeten openstellen, zodat je vanuit andere apps een bericht kunt sturen naar Whatsapp-gebruikers. Dat wordt waarschijnlijk het meest zichtbare gevolg van de ingrijpende DMA-wetgeving, waarover Europa donderdagnacht een akkoord bereikte.

Lees verder

Consortium 12-12 haalde 24,8 miljoen euro binnen voor Oekraïne in drie weken

Het Belgisch Consortium voor Noodhulporganisaties heeft na drie weken al 24,8 miljoen euro kunnen inzamelen voor zijn oproep #Oekraïne1212. Dat meldt de organisatie vrijdag in een persbericht.

Lees verder

Oekraïense 'helden' van Slangeneiland geruild tegen Russische gevangenen

De Oekraïense grenswachten die op Slangeneiland opgepakt waren door Russische soldaten zijn weer vrij. Volgens de Oekraïense overheid heeft een gevangenenruil plaatsgevonden.

Lees verder

Vanaf 25 april kan elke burger zijn zegje doen over de staatsstructuur

Op www.landvoordetoekomst.be lanceert de regering over een maand de langverwachte burgerbevraging over de staatshervorming, verdeeld over zes thema's en zes weken lang. Er komt ook een grootschalige reclamecampagne.

Lees verder

Plastic voor het eerst gemeten in menselijk bloed

Wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam vonden bij driekwart van de onderzochte donoren polymeren, de moleculaire bouwstenen van plastic.

Lees verder

Volgende Antwerp-sponsor haakt af

Met Vinci Energies verliest voetbalclub Antwerp nog een sponsor. Het bedrijf laat weten dat het zeker tot eind dit seizoen niet meer te zien zal zijn op de LED-boarding langs het veld en dat het haar loge op de Bosuil niet meer zal gebruiken.

Lees verder

Bewakingscamera filmt hoe varkens zich verdedigen tegen beer

Rebecca Shaw was geschokt toen ze de beelden zag van haar bewakingscamera. Haar twee hangbuikzwijnen, Mary en Hamlet, moesten het opnemen tegen een Amerikaanse zwarte beer. De beer kroop over hun omheining en ging meteen in de aanval, wat er toen gebeurde ziet u in de video hierboven. 

Lees verder

Noord-Korea bevestigt test van grootste intercontinentale raket tot nu toe

Noord-Korea bevestigt dat het een nieuwe en krachtige intercontinentale ballistische raket heeft uitgetest. Volgens staatsmedia zou Kim Jong-un de lancering zelf geleid hebben.

Lees verder

Het drama van Palermo: hoe de Azzurri voor de tweede keer in evenveel WK-campagnes een blauwtje liepen

Van de hemel naar de hel, in nog geen jaar tijd. Afgelopen zomer mocht Italië in Londen nog de Europese titel vieren. Amper negen maanden later werd de Squadra Azzurra donderdagavond in Palermo uitgeschakeld voor het WK in Qatar. Door godbetert Noord-Macedonië. Voor de tweede keer op rij zullen de Italianen de wereldbeker van thuis moeten volgen. Hoe is het zover kunnen komen?

Lees verder

NMBS leed vorig jaar 98,1 miljoen euro verlies: 'Ook 2022 zal nog een moeilijk jaar worden'

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft vorig jaar, tijdens het tweede coronajaar, nog meer verlies geleden dan in 2020. Ook 2022 wordt nog moeilijk, zo verwacht ze, en er zal opnieuw overheidssteun nodig zijn om de pil wat te verzachten. Tegen 2024 zou het aantal passagiers weer op precoronapeil moeten zijn.

Lees verder

Russen vallen postgebouw aan waar burgers humanitaire hulp krijgen

Een bewakingscamera bij een postgebouw in Charkov heeft vastgelegd hoe een rij wachtende mensen werd aangevallen vanuit de lucht. Het gebouw Nova Poshta dient momenteel als locatie om humanitaire hulp te leveren aan de inwoners. Het lijkt er alweer op dat Rusland burgers als doelwit stelt. De locatie werd bevestigd. 

Lees verder

Antwerpen installeert nooddorp op Linkeroever

Stad Antwerpen heeft besloten om een nooddorp op te trekken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) aangekondigd op een persconferentie.

Lees verder

'Jaarlijks 50 miljard kubieke meter Amerikaans gas tegen 2030'

De VS zullen Europa nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) extra leveren. Tegen 2030 trekken ze dat op naar 50 miljard, beloofde president Joe Biden in Brussel.

Lees verder

Volgende week gedaan met het mooie weer: 'Zaterdag kan je nog volop genieten van de zon, nadien weer eventjes voorbij'

Het leek wel alsof de zomer voor de deur stond de voorbije week met temperaturen tot 20 graden en ontzettend zonnige dagen. Maar vanaf volgende week maakt het mooie weer helaas plaats voor bewolking en buien. 'Het was een uitzonderlijke periode', zegt weerman Frank Deboosere.

Lees verder

Nieuwe beelden van vlak na luchtaanval tonen paniek in theatergebouw Marioepol

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van het bombardement op het theater van Marioepol op 16 maart. Voor het eerst geven de beelden blijk van de situatie binnen in het theater, vlak na de aanval. Lokale autoriteiten melden vrijdag dat die dag zeker 300 mensen zijn omgekomen in het theatergebouw. 1.300 mensen zouden hun toevlucht hebben genomen, zo'n 150 overlevenden raakten snel erna buiten. 

Lees verder

Vladimir Poetin klaagt 'cancelling' van JK Rowling aan

In een tirade over 'progressieve discriminatie' haalde de Russische president Vladimir Poetin JK Rowling, de Britse schrijfster van de Harry Potter-boeken, aan als bewijsmateriaal voor de gevaren van westerse 'cancel culture'.

Lees verder

China Eastern Airlines houdt 223 vliegtuigen aan de grond na dodelijke crash

De Boeing 737-800 wordt door China Eastern Airlines aan de grond gehouden, nadat op maandag 132 personen om het leven zijn gekomen bij een fatale vliegtuigcrash.

Lees verder

Koninklijke Serres van Laken openen binnen drie weken de deuren

Binnenkort zet de koning zijn serres weer open. Van 15 april tot en met 8 mei is de gewone burger welkom in de Koninklijke Serres van Laken. De ticketverkoop start vandaag. Reservatie vooraf is verplicht.

Lees verder

Decaan UGent stapt op na storm over grootschalig machtsmisbruik

Marc van Meirvenne, decaan van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent, stapt op na verschillende klachten over machtsmisbruik aan zijn faculteit. De UGent bevestigt het nieuws.

Lees verder

Van Aert wint E3 Saxo Bank Classic na koppeltijdrit met ploegmaat Laporte

Wout van Aert hield met zijn Franse ploegmaat Christophe Laporte niet alleen een indrukwekkende koppeltijdrit, hij reed de tegenstand simpelweg naar huis. Straffer dan straf. Waarmee de Herentalsenaar in ijltempo bezig is om de witte vlekken in zijn lijst voorjaarskoersen in te vullen. Na de Omloop Het Nieuwsblad nu dus de E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke op een nog meesterlijker manier.

Lees verder

Mathieu van der Poel wint sprint in Coppi e Bartali

Mathieu van der Poel heeft de vierde etappe van de Settimana Coppi e Bartali gewonnen. De Nederlander klopte Ethan Hayter en Remy Mertz in de sprint in Montecatini Terme. Van der Poel reed een hele dag in de aanval en werd op 5 kilometer van de streep gegrepen, maar won toch nog de sprint van een uitgedunde groep.

Lees verder

Raketaanval tijdens eerste oefensessie F1-race in Saudi-Arabië

Opmerkelijke beelden van een raketaanval op een Aramco-fabriek in Jeddah. Die gebeurde tijdens de eerste oefensessie van de GP van Saudi-Arabië en zorgt ook voor vraagtekens rond het verder doorgaan van het raceweekend.

Lees verder

De Wever kiest voor vlucht vooruit en bouwt dorp voor minstens 600 Oekraïense vluchtelingen

Op een voormalig festivalterrein in Antwerpen verrijzen tegen midden april woonunits waarin 600 tot mogelijk zelfs 1.000 Oekraïense vluchtelingen onderdak kunnen vinden.

Lees verder

Europese deal over gas: De Croo haalt slag deels thuis na pittig duel met nukkige Scholz

De Europese Commissie mag namens de lidstaten onderhandelen over de groepsaankoop van gas, om de hoge prijzen te milderen. De Commissie gaat met de energieleveranciers onderzoeken of een prijsplafond daarbij kan helpen.

Lees verder

Podcasttips | Ontmoet nooit je helden? Fuck it, dacht Michèle Cuvelier

Michèle Cuvelier gaat op zoek naar Paul McCartney met één brandende vraag voor de Beatle. 9/12 en This is love scoren dan weer met onconventionele verhalen.

Lees verder

Loena Hendrickx schaatst naar historische zilveren WK-medaille op vrije kür

Loena Hendrickx heeft op het WK kunstschaatsen in het Franse Montpellier de zilveren medaille gepakt in de vrije kür. De kunstschaatster behaalde een totaalscore van 217.70 op de korte + vrije kür. Enkel de Japanse Kaori Sakamoto bleef onze landgenote voor.

Lees verder

Hoe voeden we 10 miljard mensen (zonder een aanslag te plegen op de planeet)?
Tegen 2050 neemt de wereldbevolking toe tot 10 miljard mensen. Kunnen we die voeden zonder een aanslag te plegen op de planeet? Zonder klimaat en milieu verder de verdoemenis in te helpen? Dat zal niet lukken als elke aardbewoner overschakelt op een westers menu met veel vlees, maken deze grafieken duidelijk.
Lees verder

DS podcastfestival: een tweedaags feest voor het oor

Op 1 en 2 april organiseert De Standaard zijn allereerste podcastfestival. We vieren podcast en strelen het oor in Oostende. In deze speciale aflevering van Radar maken we u daarvoor graag warm.

Lees verder

'België mag de komende 20 jaar niet meer uit de top 10 van de wereld vallen'

Met een oefenwedstrijd in Ierland (zaterdag 18 uur) vatten de Rode Duivels de lange rechte lijn naar het WK 2022 aan. Na de ontgoochelingen van Euro 2020 en de Nations League is Roberto Martinez weer zijn positieve zelve.

Lees verder

Caïro, deze keer zonder armoede

Ten oosten van Caïro bevindt zich een gigantische werf, midden in de woestijn. Sinds 2016 bouwt Egypte hier een nieuwe hoofdstad.

Lees verder

Hoe voeden we 10 miljard mensen zonder een aanslag te plegen op de planeet?

Tegen 2050 neemt de wereldbevolking toe tot 10 miljard mensen. Kunnen we die voeden zonder een aanslag te plegen op de planeet? Zonder klimaat en milieu verder de verdoemenis in te helpen? Dat zal niet lukken als elke aardbewoner overschakelt op een westers menu met veel vlees, maken deze grafieken duidelijk.

Lees verder

Drummer Foo Fighters (50), Taylor Hawkins, overleden

De Amerikaanse rockband Foo Fighters heeft via Twitter het overlijden gemeld van hun drummer Taylor Hawkins. Meer info is nog niet bekend. Hawkins werd 50.

Lees verder

Ongehoord | 'Zonder alcohol had ik veel minder seks gehad in mijn leven'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Weerbericht | Zonnige zaterdag

Zaterdag blijft het droog met volop zon. De maxima schommelen rond 11 graden op het strand (ten gevolge een zeebries), 13 tot 15 graden in de Ardennen en 16 tot 18 graden elders. De wind wordt matig uit noordoost. Aan zee trekt de wind aan tot matig of vrij krachtig in de namiddag uit noord- tot noordoost. Dat meldt het KMI.

Lees verder