Doorgaan naar hoofdcontent

't Wordt warmer onder stoel Philippe Clement: AS Monaco na strafschoppen uitgeschakeld in Franse beker

HLN
't Wordt warmer onder stoel Philippe Clement: AS Monaco na strafschoppen uitgeschakeld in Franse beker
Philippe Clement en AS Monaco hebben zich niet kunnen verzekeren van een finaleplaats in de Coupe de France. De Monegasken sneuvelden na strafschoppen op het veld van Nantes.
Lees verder

OVERZICHT. Russisch konvooi vertraagt, opnieuw luchtaanvallen en moordcomplot tegen Zelenski gelekt: dit gebeurde afgelopen nacht
Oekraïne is afgelopen nacht opnieuw getroffen door verschillende luchtaanvallen. De zuidelijke havenstad Cherson is gisteravond als eerste grote Oekraïense stad in handen van de Russen gevallen. Het Russische militaire konvooi dat richting Kiev trekt, heeft al zo'n 24 tot 36 uur geen voortgang gemaakt hebben. Ook zou de Russische Veiligheidsdienst een moordcomplot tegen de Oekraïense president Volodimir Zelenski gelekt hebben.
Lees verder

ONZE OPINIE. Onze energieafhankelijkheid en defensie komen in het vizier. Waarom is er altijd een crisis nodig om op te merken waar de wielen zijn afgedraaid?
"De wereld is veranderd. Het is wel oorlog." Dat gaf Tinne Van der Straeten (Groen) aan toen 'VTM Nieuws' haar voor de zoveelste keer bevroeg over de kernuitstap. We mogen het geen bocht noemen. We mogen wel zeggen dat de twee opties nog op tafel liggen, maar dat het wel oorlog is. Tinne Van der Straeten bevindt zich nog op exact dezelfde plaats als enkele maanden geleden, toen Egbert Lachaert nog geloofde dat een lijk niet meer te reanimeren viel. Naast de prijs en de bevoorradingszekerheid duikt nu plots een derde argument op in het verhaal van de kernuitstap: de energieafhankelijkheid.
Lees verder

COLUMN. Rusland wil Zelenski dood. 'Wagner' moet hem vermoorden. De componist draait zich om in zijn graf
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Richard Wagner (1813-1883).
Lees verder

PORTRET. Poetin als ex-judoka en sportfanaat: "Op de mat was Vladimir een panter"
De wereldsportboycot van Rusland treft Vladimir Poetin symbolisch: zelf is hij een enorme sportfanaat en ex-judokampioen. Als president dweept hij met ijshockey. Grote sportevents in Rusland dienden zijn regime. Een portret van het sporthart van Poetin.
Lees verder

PORTRET. Sport als patriottisch middel om invloed op wereldtoneel te versterken: hoe "panter" Poetin als ex-judoka door boycots in sporthart wordt geraakt
De wereldsportboycot van Rusland treft Vladimir Poetin symbolisch: zelf is hij een enorme sportfanaat en ex-judokampioen. Als president dweept hij met ijshockey. Grote sportevents in Rusland dienden zijn regime. Een portret van het sporthart van Poetin.
Lees verder

Deze vijf Vlaamse gezinnen verwelkomen vluchtelingen uit Oekraïne: "Ik wil een gezin helpen"
Ons land antwoordt met een ongelooflijke solidariteit op het Russische geweld. Amper 48 uur na de oproep van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)zijn er al meer dan 8.000 bedden beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen. We spraken vijf Vlaamse gezinnen die groothartig 'laskavo prosymo' (welkom of 'ласково просимо') zeggen . Ze springen in de bres zonder zich al te veel vragen te stellen over het financiële aspect, zoals een koppel aardbeikwekers uit Oostkamp dat al zes vluchtelingen in huis nam.
Lees verder

Moeder Jairon (14) dient klacht in tegen ex: als vermist opgegeven 10 dagen voor hij gevonden werd
De moeder van de 14-jarige Jairon - de jongen die bijna twee maanden dood in het huis van zijn vader in Turnhout lag - heeft een klacht ingediend tegen haar ex en onbekenden. Dat bevestigt haar advocaat Walter Van Steenbrugge. "De bezorgde moeder is weken van het kastje naar de muur gestuurd. Terwijl die mensen heel goed wisten dat haar zoontje niet meer leefde."
Lees verder

Superhete tortillachips zijn hot op TikTok (maar voedselinspectie haalt Takis uit de markt)
Je vindt ze enkel online en in gespecialiseerde winkels die Amerikaanse snacks verkopen, niettemin is Takis, opgerolde, superpikante tortillachips, bij tieners dé sensatie van het moment. Eerste probleem: ze zijn bijna overal uitverkocht. Tweede probleem: het Federaal Voedselagentschap (FAVV) verbiedt ze, maar om een andere reden dan je zou denken.
Lees verder

Stookolie, brandstof en gas nooit zo duur: "Zo betaalt Europa de oorlog"
Met een oorlog in Europa worden we dezer dagen werkelijk met recordprijzen om de oren geslagen. De maximumprijs voor stookolie doorbreekt morgen voor het eerst de 1 euro-grens, aan de pomp wordt de 2 euro literprijs onafwendbaar. Moeten we met een ongezien piekende groothandelsprijs voor gas opnieuw het ergste voor de energiefactuur vrezen? En o ja, ook het tarwe voor ons dagelijkse brood was nog nooit zo duurder. Zicht op verbetering is er niet meteen. "Dit is de manier waarop Europa de oorlog betaalt."
Lees verder

Waarom de Russen Kiev niet meteen binnenvallen: "Poetin heeft een uitgekiend plan"
Terwijl de Russen een aantal kleinere steden in Oekraïne doen kreunen onder hun bombardementen, lijken ze Kiev vreemd genoeg te sparen. Voorlopig dan toch. Ook de honderden Russische militaire voertuigen die op een zucht van de hoofdstad staan, worden niet ingezet om de stad meteen onder de voet te lopen. Wat is er aan de hand? Heeft Vladimir Poetin zich misrekend en is hij verrast door de omvang van het Oekraïense verzet? Of heeft hij een uitgekiend plan? "Poetin is een man met héél veel geduld", zegt professor Russische politiek Ria Laenen (KU Leuven).
Lees verder

VRT, DPG Media en SBS roepen op tot steun aan Oekraïense bevolking met campagne
VRT, DPG Media en SBS zetten samen hun schouders onder de steunactie van Consortium 12-12 voor Oekraïne. De televisie- en radiozenders zullen vanaf vandaag een spotje van 30 seconden uitzenden. Daarmee roepen de mediabedrijven op om te storten voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
Lees verder

71,4 miljoen voor werk van René Magritte, maar het huis erop kan u gratis bekijken: "Hij schilderde onze trap"
Gisteren werd een versie van René Magrittes schilderij 'Het Rijk der Lichten' geveild voor meer dan 71 miljoen euro. Het werd zo het duurste schilderij van de wereldberoemde Belgische schilder en het op één na duurste Europese kunstwerk. "Eén van de meest gegeerde kunstwerken ter wereld in privéhanden", klinkt het in kunstkringen. Wij gingen op zoek naar de plek waar Magritte zijn meesterwerk maakte, in het Brusselse Schaarbeek. "Toen we kwamen bezichtigen, was de schilderkamer nog intact, alsof hij er net nog had zitten schilderen."
Lees verder

In dit huis schilderde René Magritte zijn meesterwerk dat voor recordbedrag is geveild: "Magritte schilderde onze trap"
Gisteren werd een versie van René Magrittes schilderij 'Het Rijk der Lichten' geveild voor meer dan 71 miljoen euro. Het werd zo het duurste schilderij van de wereldberoemde Belgische schilder en het op één na duurste Europese kunstwerk. Wij gingen op zoek naar de plek waar Magritte zijn meesterwerk maakte.
Lees verder

Amerikaanse onderzoekscommissie: Trump overtrad mogelijk de wet
De vroegere Amerikaanse president Donald Trump heeft mogelijk deel uitgemaakt van een "misdadige samenzwering" om de resultaten van de verkiezingen van 2020 om te draaien. Dat stelt de parlementaire onderzoekscommissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, in gerechtelijke documenten waarover Amerikaanse media berichten.
Lees verder

Coronacommissaris Pedro Facon op weg naar topjob bij RIZIV
Afzwaaiend coronacommissaris Pedro Facon wordt wellicht de nummer twee van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering (RIZIV). Dat schrijft De Tijd.
Lees verder

Stromae presenteert zijn gloednieuwe album 'Multitude': "Mijn grootste geluk? Tv-kijken met mijn gezin"
Zeven jaar was het stil, maar gisteren werd de 'geest' weer mens. Met het gloednieuwe 'Multitude'onder de arm, hield een uitgelaten Stromae audiëntie in Brussel. "De grootste les uit de voorbije jaren? Normaal doen en niet meer mierenneuken. Ik werk voortaan van 9 tot 5 en ga heel vaak tennissen. Geluk zit in de kleine dingen."
Lees verder

Stromae stelt zijn grenzen op gloednieuwe album 'Multitude': "Thuis wil ik niets meer over muziek horen"
Zeven jaar was het stil, maar gisteren werd de 'geest' weer mens. Met het gloednieuwe 'Multitude'onder de arm hield een uitgelaten Stromae audiëntie in Brussel. Een plaat waarop hij er alles uitgooit: de depressie de hem in de ban hield, de onvoorwaardelijke liefde voor zijn gezin. "De grootste les uit de voorbije jaren? Normaal doen en niet meer mierenneuken."
Lees verder

Steven Van Herreweghe laat jongeren kennismaken met de jaren 80: "U2, zijn die ooit doorgebroken?"
Na wat jaren in de luwte stelt Steven Van Herreweghe (44) opnieuw zijn tenten op in primetime op Eén. "Het duurde langer dan verwacht, maar door corona werd een nieuw programma geschrapt", zegt de zelfverklaarde Indiana Jones, die nu tieners laat kennismaken met de jaren 80, toen hij zelf nog een jongetje was. "Dat meisjes alleen op oudere jongens vielen, dat was het grootste drama."
Lees verder

Dubbel zoveel vrouwen als mannen getroffen door strengere voorwaarden minimumpensioen
Als voor het verkrijgen van het minimumpensioen de bijkomende voorwaarde van een minimumaantal jaren effectieve tewerkstelling wordt ingevoerd, zullen dubbel zoveel vrouwen als mannen daardoor getroffen worden. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS).
Lees verder