Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 maart 2022

Stad Hamont-Achel: Jodiumtabletten in huis halen is niet nodig

Jodiumtabletten in huis halen is niet nodig

Door de huidige situatie in Oekraïne hebben vele inwoners de afgelopen dagen jodiumtabletten afgehaald bij de apotheker. De Belgische en Europese overheden en in het bijzonder het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) volgen de situatie op de voet. Op dit moment is er geen gevaar voor de Belgische bevolking en is het in huis halen van jodiumtabletten dus niet nodig.

Bij een nucleair incident waarbij radioactief jodium wordt uitgestoten, is het innemen van stabiel jodium, naast andere beschermingsmaatregelen, een gerichte manier om je schildklier te beschermen. Vooral bij kinderen is de bescherming van de schildklier belangrijk om kankers op lange termijn te voorkomen. Om het nodige effect te hebben, moet het stabiel jodium op het juiste moment ingenomen worden. De bevoegde overheden doen hiervoor de nodige aanbevelingen. Wacht hier dus altijd op voor je jodiumtabletten inneemt.  

Jodiumtabletten in huis hebben is een goede maatregel om je voor te bereiden op een nucleair incident, maar in het kader van de huidige situatie heeft het echter geen zin om overhaast jodiumtabletten op te halen bij de apotheek en zeker niet om deze preventief in te nemen.

Koop jodiumtabletten NIET online

De jodiumtabletten zijn gratis verkrijgbaar in iedere apotheek in België. Het heeft dus geen zin om ze online te kopen, hetzij via online verkoopsites of op andere manieren. De overheden en apotheken beschikken over een grote voorraad die ter beschikking wordt gesteld aan de bevolking bij een nucleair incident. 

Meer info: www.nucleairrisico.be of www.nucleairrisico.be/jodiumtabletten-afhalen-bij-de-apotheek.

Lees verder

Loods 3930: nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren geopend

Jong Hamont-Achel heeft er een ontmoetingsplek bij, en wat voor een! Het nieuwe inloophuis genaamd Loods 3930, is dé chill plek waar jongeren even helemaal tot rust kunnen komen. Gisterenmiddag vond een openingsactiviteit plaats waarbij jongeren kennis maakten met hun eigen nieuwe plekje.

Bijbabbelen met vrienden, gezelschapspellen spelen, een potje kickeren… het kan allemaal! In het inloophuis spenderen jongeren tijd met elkaar en wordt er samen met de jongeren gewerkt aan jongerenwelzijn op een laagdrempelige manier. Ze kunnen er elkaar ontmoeten, een rustplek vinden, deelnemen aan workshops, hun talenten en interesses verkennen… De deur staat open voor alle jongeren die interesse hebben om hun wereld te verbreden.

Waar?

Je vindt Loods 3930 aan het stadspark, in hetzelfde gebouw als het jeugdhuis. Op woensdagnamiddag tussen 13.30 en 17.30 uur is er steeds een jeugdnetwerker aanwezig die in dialoog gaat met de jongeren. Het doel is om de drempel naar alle soorten dienst- en hulpverlening te verlagen. Jongeren kunnen in Loods 3930 bijvoorbeeld ook terecht met vragen over alles wat hen bezighoudt.

Een plek voor én door jongeren

Ook wordt er aandacht besteed aan thema's zoals veerkracht, empowerment, weerbaarheid en zelfvertrouwen. Een belangrijke pijler om actief met jongeren rond deze thema's te werken is de betrokkenheid van de doelgroep bij het vormgeven van dit project. Zo werden jongeren van bij het prille begin betrokken en bevraagd, opdat er een plek gecreëerd kon worden voor én door jongeren. Loods 3930 werd dus ontworpen en gebouwd door de jongeren zelf.

Dit project is een samenwerking tussen de stad Hamont-Achel en de jeugdraad, het bestuur van het jeugdhuis, middelbare scholen, Uit de marge, sport- cultuur- en jeugdverenigingen en de hulpverleningssector. Omdat deze ontmoetingsplek het mentaal welzijn van kinderen en jongeren versterkt, ontving de stad een projectsubsidie voor het nieuwe inloophuis Loods 3930.

Heb je vragen over Loods 3930?

Je kan steeds contact opnemen met het Huis van het Kind via 011 51 05 60 of huisvanhetkind@hamont-achel.be. Daarnaast kan je ook altijd terecht bij jeugdnetwerker Katrien via Instagram (@katriengeelenha).

Lees verder

Infoavond 'Smell it': hoe herken je drugslabo's en -afval en wat zijn de gevaren?

Parket Limburg organiseert samen met de gemeenten Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt een gratis studieavond over de gevaren van drugsproductie. Ervaringsdeskundigen vertellen je er over hoe je drugsafval kan herkennen en welke signalen wijzen op een drugslabo. Help jij mee om drugsnetwerken en illegale dumpingen tegen te gaan? 

De voorbije jaren zijn de productie van synthetische drugs en de dumpingen van drugsafval in onze provincie sterk gestegen. Dit zorgt voor ernstige risico's voor onze veiligheid, onze gezondheid en het milieu. Samen met de betrokken gemeenten roept Parket Limburg dan ook op om verdachte signalen te melden. Dit kan gratis via het anoniem drugsmeldpunt Limburg (0800 208 77).

Programma

Tijdens de infoavond 'Smell it' leer je hoe je drugslabo's en –afval kan herkennen. Zo zal er een geurtafel aanwezig zijn waarlangs je kennismaakt met de typische chemische geuren afkomstig van een drugslabo. De infoavond gaat door op dinsdag 29 maart 2022 om 20.00 uur in de Zinnezaal in CC Palethe (Jeugdlaan 2 te Pelt). Het programma van deze avond ziet eruit als volgt:

 • Introductie door Carine Buckens van Parket Limburg
 • Apr. Nathalie Meert – Forensisch deskundige drugs Nationaal Instituut voor Criminalistiek & Criminologie (NICC)
  • Wat is een drugslabo en gedumpt drugsafval?
  • Wat zijn de gevaren?
 • Frank Nelis – Afdelingshoofd Drugs bij de Federale Gerechtelijke Politie Limburg en Yoeri Nijs – Federale Gerechtelijke Politie Limburg
  • Waaraan herken ik een drugslabo of drugsafval?
  • Wat doet drugsproductie met een woning?
  • Wat zijn de correcte handelingen?
  • Het anoniem drugsmeldpunt Limburg
 • Geurtafel: waarnemen via reuk
 • Vragen & antwoorden

Wil jij er graag bij zijn tijdens deze interessante infosessie? Schrijf je dan voor 22 maart in via www.limburg.be/smell-it.

Lees verder

Meer bass, minder tuuut: de Jeugdraad zet zich in voor jouw gevoelige oren

Je oren zijn gevoeliger dan je denkt. De Jeugdraad van Hamont-Achel zet zich daarom in voor gehoorbescherming en preventie van gehoorschade. Iedere jongeren tussen 12 en 30 jaar die in Hamont-Achel woont of er naar school gaat, kan genieten van een korting op oordoppen – standaard of op maat gemaakt.

Dankzij de groepsaankoop van de Jeugdraad betaal je voor standaard oordoppen € 10,00 in plaats van € 19,50. Voor gehoorbescherming op maat betaal je € 100,00 in plaats van € 150,00. Je bespaart dus zo'n 50%.

Oordoppen bestellen kan tot en met 31 maart. Je ontvangt na bestelling een mail met praktische info over de verdere afhandeling. Heb je nog vragen? Je kan de Jeugdraad altijd bereiken via hun Facebookpagina of via jeugdraad.ha@gmail.com.

Lees verder