Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 maart 2022

Stad Hamont-Achel: Grote restauratiewerken aan Sint-Laurentiuskerk in Hamont-centrum

Grote restauratiewerken aan Sint-Laurentiuskerk in Hamont-centrum

In nauw overleg met het stadsbestuur en de Vlaamse Overheid tekende de kerkfabriek van Hamont-centrum enkele jaren geleden een restauratieplan uit voor de Sint-Laurentiuskerk. Het topstuk – de zogenaamde ajuin en torenhaan – werden in september 2020 reeds vernieuwd. Nu is de verdere restauratie van de kerktoren aan de orde. De werken starten in maart en zullen, indien alles volgens planning verloopt, afgerond zijn in oktober 2022.

Om de Sint-Laurentiuskerk voor de toekomst maximaal in goede staat te krijgen en te behouden, wordt de kerktoren volledig onder handen genomen:

  • de balustrade van de kerktoren wordt vernieuwd;
  • de buitenzijde van de kerktoren wordt bekleed in hoogwaardig aluminium, net zoals de bovenstaande 'ajuin';
  • de balken rondom de lantaarn worden grondig gecontroleerd en opnieuw met lood bekleed;
  • de toren wordt volledig opnieuw gevoegd. Hiervoor wordt bastaardmortel gebruikt die dezelfde hardheid heeft als de bastaardmortel die destijds werd gebruikt;
  • de goten en afvoeren van de toren worden vervangen in duurzaam koper;
  • de leien van de toren die in 1982 werden voorzien zijn nog in goede staat en krijgen een algemeen nazicht.

Om deze werken veilig uit te kunnen voeren, wordt er een stelling rondom de kerktoren geplaatst. Hierdoor zal er gedurende de werken eenrichtingsverkeer gelden in de Pastoor Lemmensstraat. De straat wordt van de nodige signalisatie voorzien.  

Kostenplaatje

In totaal zijn de restauratiewerken gegund voor 315.585,850 euro, exclusief btw. Omdat het btw-tarief voor werken aan openbare gebouwen en dus ook kerken, ongeacht de ouderdom ervan, 21% bedraagt, komt de totale som neer op 381.858,46 euro. Deze kosten worden grotendeels door De Vlaamse Overheid en de stad Hamont-Achel bekostigt. Hiervoor doet men beroep op het subsidiereglement van het Vlaams kabinet Onroerend Erfgoed waarbij een compleet restauratiedossier werd ingediend. Door het goede onderhoud en beleid van de kerkfabriek van Hamont verkreeg de stad hiervoor de maximale toelage van 70%.


Ook in Achel-centrum staat de volledige restauratie van de kerktoren en het dak op de planning. De werken aan de Sint-Monulphus en Gondulphuskerk starten vermoedelijk nog in 2022. Het dossier werd 10 jaar geleden ingediend en werd principieel goedgekeurd door de Vlaamse Overheid.

Lees verder

Jeugdboekenmaand: Helden en schurken komen tot leven in Hamont-Achel

Maart staat volledig in het teken van de Jeugdboekenmaand. Van 1 tot en met 31 maart komen de helden en schurken naar de bib van Hamont-Achel. Het gaat over dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden. Eén ding staat vast: zonder held geen verhaal. En wat is een held zonder een schurk? Zonder vijand, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd?

Richt jij mee de camera op alle soorten helden en haal je samen met de bib de schurken uit de schaduw? Hou je klaar, zet je schrap en doe mee aan de leuke helden en schurken activiteiten:

Helden- en schurkenstadswandeling

Ga je mee op zoek naar de verborgen helden en schurken in ons stadje? Ze houden zich schuil in het stadscentrum van Hamont en Achel. Heb je alle helden en schurken gevonden? Dan krijg je een speciale helden- of schurkentattoo. Kom vanaf 1 maart naar de bib en schrijf je in.

Word zelf een bib held of schurk

Heb jij zin in een spannend, cool of ontroerend helden boek? In de bib ligt alvast een mooie selectie voor je klaar. Ga je liever zelf op zoek? Zet het bibheld- of schurkmasker op en sluip moedig en onherkenbaar tussen de boekenrekken, prenten- of stripbakken op zoek naar jouw favoriete helden- of schurkenverhaal.

Zet jouw persoonlijke held in de kijker!

Wie weet herinnert je papa, mama, opa of oma nog zijn of haar favoriete held of schurk? Of woont je "persoonlijke" held niet ver weg en bestaat hij echt in Hamont-Achel? Zet je persoonlijke held in de spotlight. Wie weet schrijf je wel je eigen heldenverhaal? Bezorg de bib een mooie tekening, origineel knutselwerk of verrassend verhaal voor 30 maart. Alle inzendingen krijgen een speciale plek in de bib van Hamont of Achel. De allermooiste krijgen een prijs.

Jeugdboekenmaandvertelling: Tijl Uilenspiegel

Op 9 maart brengt Kristine Marteleur het heldenverhaal van Tijl Uilenspiegel in Cinema Walburg! Want wie kent de volksheld Tijl Uilenspiegel nu niet? Aan een leven van brave burgerlijkheid en gehoorzaamheid heeft hij lak. Met zijn vrolijke fratsen, deugnietenstreken en onweerstaanbare lach neemt hij iedereen bij de neus: jong en oud, rijk en arm, simpel of voornaam.

09.03.2022 // 14.00 uur // Cinema Walburg
Prijs: € 6,00 // VVK € 5,00 // ABO: € 4,00

Info & tickets: https://aha.hamont-achel.be  

Lees verder

Heb jij een #PlekVrij voor Oekraïense vluchtelingen?

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Veel Oekraïners ontvluchten hun land, wat een massale vluchtelingenstroom op gang zet. Om hen op te vangen, hebben we jouw hulp nodig. Heb jij een #PlekVrij en woon je in Hamont-Achel? Of wil je een andere vorm van hulp bieden zoals tolken of vluchtelingen begeleiden? Lees dan zeker verder!

Begin deze week lanceerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi de campagne #PlekVrij. Zo kunnen inwoners die een logeerkamer, deel van een woning, duplex… beschikbaar hebben aangeven dat ze Oekraïense vluchtelingen willen opvangen. De stad Hamont-Achel moedigt dit initiatief aan en roept inwoners op om deel te nemen aan de actie.

Heb jij een #PlekVrij en ben je bereid om mensen op te vangen? Vul dan het e-formulier in op www.hamont-achel.be/plekvrij. De medewerkers van de stadsdiensten verzamelen alle inzendingen en bezorgen een lijst hiervan aan het Nationaal Crisiscentrum.  

Begeleiding en tolken

Heb je geen plekje vrij in je woning, maar wil je graag op een andere manier helpen? Dat kan! We zijn op zoek naar tolken en mensen die de Oekraïense vluchtelingen willen begeleiden. Klinkt dat als iets voor jou? Registreer je dan ook zeker via www.hamont-achel.be/plekvrij. Zodra we nood hebben aan jouw hulp, nemen we contact met je op.

De stad Hamont-Achel organiseert op dit moment geen materiële inzamelactie.

Lees verder

Tijl Uilenspiegel in Cinema Walburg

Op woensdag 9 maart komt Kristine Marteleur met veel plezier het verhaal van Tijl Uilenspiegel vertellen in Cinema Walburg. Speciaal voor de Jeugdboekenmaand – dat in het teken staat van helden en schurken – brengt ze een bewerkte versie van het verhaal over deze grote held en levensgenieter.

Tijl Uilenspiegel. Wie kent deze volksheld nu niet? Aan een leven van brave burgerlijkheid en gehoorzaamheid heeft hij lak. Met zijn vrolijke fratsen, deugnietenstreken en onweerstaanbare lach neemt hij iedereen bij de neus: jong en oud, rijk en arm, simpel en voornaam.
     

09.03.2022 // 14.00 uur // Cinema Walburg
Prijs: € 6,00 // VVK: € 5,00 // ABO: € 4,00

Info & tickets: https://aha.hamont-achel.be  

Lees verder