Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 10 maart 2022

Russische spionne weggevlucht uit New York - en dat is misschien maar beter ook

HLN
Russische spionne weggevlucht uit New York - en dat is misschien maar beter ook
De Verenigde Staten zitten met een nieuwe spionage-affaire. Daar wordt een Russisch-Amerikaanse die decennialang in New York heeft gewoond, ervan beticht een "illegaal agent" van Moskou te zijn. Volgens de aanklacht correspondeerde Elena Branson (61) zelfs met Vladimir Poetin himself. Dat ze niet is opgesloten, heeft de vrouw alleen te danken aan het feit dat ze tijdig de benen kon nemen — wat in de huidige omstandigheden misschien nog wel het best is voor iedereen.
Lees verder

Vormen ook de torenhoge benzineprijzen een verdoken belastingbrief? Tot 48,5% vloeit naar Belgische overheid
"Net als de elektriciteits- en gasfactuur vormen ook de brandstofprijzen een verdoken belastingbrief." Zo klonk het de voorbije dagen almaar luider op sociale media nu de prijzen aan de Belgische benzinepompen torenhoog staan. Maar is dat ook zo? Hoeveel accijnzen en taksen betalen we nu precies per liter super of diesel? Wij zochten het uit en wat blijkt? Bijna de helft vloeit in België terug naar de overheid.
Lees verder

Van de ene naar de andere energieafhankelijkheid? "60 procent van kritische materialen voor hernieuwbare energie komt uit China"
Een forse versnelling van het aandeel hernieuwbare energie moet Europa zo snel mogelijk van Russisch gas af helpen. Maar de vraag is of hernieuwbare energie ons écht energie-onafhankelijker maakt. Voor onder meer windturbines, zonnepanelen, batterijen en elektrische wagens zijn mineralen en metalen nodig. En die komen voor het grootste deel uit een erg beperkt aantal landen, met op kop China. Ruilen we zo de ene energieafhankelijkheid in voor de andere?
Lees verder

Verdienen BV's dan écht zoveel met eigen webshop? "Oneerlijke concurrentie voor andere ondernemers"
Karen Damen, Sam De Bruyn, Tom De Cock,... Van kleding tot reisbenodigdheden, opvallend veel bekende Vlamingen starten de laatste maanden met hun eigen webshop. 'Easy money' of 'oneerlijk concurrentie' zeggen velen, maar is dat nu ook écht zo? Reporter Jarne Rediers zoekt het uit bij BV-ondernemers Barbara Sarafian en Sven Ornelis in een nieuwe Showbits.
Lees verder

COLUMN. Ik voel geen mededogen voor de verkrachter Bo Coolsaet. In urologisch jargon: de man is een blaas
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Bo Coolsaet.
Lees verder

"In opera's speel ik net zo goed personages": Astrid Stockman scoort rol in Vlaamse musical 'Charlie and the Chocolate Factory'
Tien jaar lang reisde ze als klassieke zangeres de wereld rond. Maar nu pas verzilvert Astrid Stockman (35) haar naam aan het thuisfront. Na passages in 'De slimste mens' en 'Vive le Vélo' debuteert de sopraan dit jaar in de musical 'Charlie and the Chocolate Factory'. "Tuurlijk wil ik nog voor buitenlandse producties de wereld over, maar het doet deugd om nu meer in eigen land geapprecieerd te worden."
Lees verder

Gamehype 'Woordle' komt naar HLN: raad het woord van de dag!
De Nederlandstalige variant van het populaire spel 'Wordle' kan je vanaf vandaag spelen in onze app en op onze website. In 'Woordle' moet je in zes stappen het woord van de dag raden.
Lees verder

REPORTAGE. Complete chaos aan het onthaalcentrum voor Oekraïense vluchtelingen: "Mevrouw, weet u of ik wel in deze rij moet staan?"
Zo'n duizend mensen stonden vandaag opnieuw urenlang aan te schuiven aan het onthaalcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Brussel. En sommigen staan er al dágen. Frustraties en emoties lopen hoog op. Onze reporter sprak met de rij wachtenden. "Mijn dochter van zeven vroeg vanmorgen voor het eerst: 'Mama, moet ik niet terug naar school?' Ik maak me zorgen om haar toekomst."
Lees verder

PORTRET. Het geheime wapen van Oekraïne: presidentsvrouw Olena Zelenska
Eigenlijk staat ze het liefst buiten de schijnwerpers en hoewel ze haar boterham verdient met het schrijven van comedy, vindt ze het vreselijk om een grap te vertellen. Sinds de uitbraak van de oorlog met Rusland neemt Olena, echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, het voortouw en gebruikt ze haar sociale media (2,4 miljoen volgers op Instagram and counting!) op sublieme wijze om haar boodschap uit te dragen. Maak kennis met het geheime wapen van de Oekraïners.
Lees verder

"Voortaan geen hormoonbehandelingen meer": opvolger ivf klaar om uitgerold te worden
De VUB wil samen met haar spin-off Lavima Fertility een nieuwe baanbrekende vruchtbaarheidsbehandeling uitrollen voor vrouwen die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden. Met CAPA-IVM, zoals de nieuwe techniek heet, maakt het komaf met de intensieve hormoonbehandeling die bij een traditioneel IVF-traject komt kijken. "Het is tijd om de informatiecampagne voor IVM op gang te trekken, want de voordelen voor de vrouw zijn groot", zegt emeritus prof. Dr. Johan Smitz.
Lees verder

Politiebaas Yve Driesen: "Nog voor acht jaar werk met gekraakte Sky ECC-berichten van drugsmaffia"
De kraak van het chatnetwerk Sky ECC precies één jaar geleden heeft nooit geziene gevolgen voor politie en justitie in België: 888 verdachten zijn gearresteerd, 276 nieuwe (drugs)onderzoeken zijn opgestart. "En dat is nog maar een begin. Het zwaardere werk moet nog beginnen", zegt hoofdcommissaris Yve Driesen van de federale gerechtelijke politie Antwerpen.
Lees verder

INTERVIEW. Jérémy Doku, vaandeldrager van nieuwe lichting Duivels: "Trofeeën blijven mogelijk, ook met de volgende generatie"
Zijn glimlach is terug, de blessures verleden tijd. Jérémy Doku is opnieuw 'ready to rumble'. Daarom: een exclusief gesprek van Eleven Sports met Doku. Over het onbekende Rennes, vaderfiguur Lukaku en waarom de Rode Duivels aan de top kunnen blijven. "Er komt écht veel talent aan. Geloof me, het komt goed."
Lees verder

'Pano' onderzoekt onze energiefactuur: "Daar lig ik 's nachts van wakker"
Het kan je haast niet ontgaan zijn: onze energiefactuur was nog nooit zo hoog. Zijn we te afhankelijk van gas? Wat betekent de energiecrisis voor de kernuitstap? En welke rol speelt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne?
Lees verder

Startende leerkrachten krijgen sneller hoger loon, kondigt Weyts aan
Meer dan 8.300 beginnende leerkrachten krijgen versneld een loonsverhoging die kan oplopen tot ongeveer 50 euro netto meer per maand. Dat kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts aan. Het gaat om een onderdeel van de cao die de onderwijspartners vorig jaar hebben afgesloten.
Lees verder

Crèche in Schoten opnieuw open ondanks eerdere schorsing wegens kindermishandeling
Kinderdagverblijf De Vlindertjes van Elshout in Schoten is ondanks een eerdere schorsing gisteren opnieuw opengegaan. Kind en Gezin is misnoegd en wil de crèche definitief sluiten, schrijft De Standaard.
Lees verder

Luk Alloo blikt terug op prostitutiebezoek en wilde achtervolging in 'Alloo en tot ziens'
'Alloo in de psychiatrie', 'Alloo in de gevangenis', 'Alloo in de nacht', 'Alloo bij de verkeerspolitie'. De voorbije jaren maakte presentator Luk Alloo de ene na de andere reportagereeks. In zijn nieuwste 'Alloo En Tot Ziens' bezoekt de gevatte reporter de meest opmerkelijke getuigen die hij in al die jaren ontmoette.
Lees verder

Hij denkt niet aan het klassement, maar mogelijk wordt de sneeuw een bondgenoot van Wout van Aert
Wout van Aert denkt in Parijs-Nice niet aan het klassement. De klassiekers zijn belangrijker. Maar ongewild zou het toch een thema kunnen worden. Volgens de weerberichten zou het dit weekend kunnen gaan sneeuwen in Zuid-Frankrijk. Wordt het een bondgenoot van Wout?
Lees verder

Lente blijft nog even in het land, temperatuur stijgt tot 16 graden
Donderdag wordt het opnieuw zonnig en zacht met maxima tussen 10 en 14 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 14 en 16 graden elders. Over het westen kunnen enkele hoge sluierwolken hangen, meldt het KMI.
Lees verder

Phara De Aguirre verdiept zich in de wereld van het notariaat: "De duurste copycenters van het land? Niets van"
Een nieuwe docureeks en straks opnieuw het vaste gezicht in 'De Afspraak'. Ze mag dan wel het oudste vrouwelijke schermgezicht van de nieuwsdienst zijn, aan werklust ontbreekt het Phara de Aguirre (60) niet. "Maar als ik straks vertrek, zal dat in stilte zijn", vertelt de gelauwerde presentatrice die vijftien jaar geleden borstkanker overwon. "Hoe langer geleden, hoe meer het besef dat ik heel veel geluk heb gehad. Daar loop ik niet graag mee te koop."
Lees verder

PSG-voorzitter beukt op kleedkamerdeur scheidsrechters en bedreigt Real-medewerker: "Ik ga je vermoorden!"
En of de uitschakeling van PSG in de Champions League hard is aangekomen. Na de wedstrijd kookten de potjes bij voorzitter Nasser Al-Khelaifi volgens Spaanse media over. Aanleiding was de 1-1-gelijkmaker van Karim Benzema (zie hieronder). Volgens iedereen die PSG-gezind is, werd er eerst een overtreding begaan op doelman Gianluigi Donnarumma. Ook Al-Khelaifi dacht er zo over en wilde achteraf verhaal gaan halen.
Lees verder