Doorgaan naar hoofdcontent

Russische gymnast klimt met Z op borst podium op naast Oekraïner

Russische gymnast klimt met Z op borst podium op naast Oekraïner

De de internationale turnbond (FIG) opent een onderzoek naar het 'schokkend gedrag' van de Russische gymnast Ivan Kuliak. Die betrad het podium van een wedstrijd met een Z op de borst geplakt, een openlijke steunbetuiging aan de Russische troepen in Oekraïne. Naast hem stond de Oekraïense winnaar Illia Kovtun.

Lees verder

Bankverzekeraar KBC lanceert antiwitwasbedrijf

KBC Groep heeft een nieuw technologiebedrijf opgericht dat oplossingen op basis van artificiële intelligentie aanbiedt. De eerste toepassing wordt antiwitwasdiensten. Adviesgroep KPMG helpt bij de commercialisatie.

Lees verder

Beurzen starten de week met bloedrode cijfers

Beleggers maken zich toenemende zorgen over de escalerende oorlog in Oekraïne, en de economische gevolgen daarvan.

Lees verder

Oekraïens koppel reservisten trouwt aan het front

Geen witte bruidsjurk en een smoking, maar in een militair uniform en een kogelvrij vest: zo stapten twee Oekraïense leden van de territoriale verdedigingseenheid in het huwelijksbootje. Het koppel besloot zondag na een relatie van twintig jaar te trouwen, want sinds de oorlog in het land uitbrak, 'weet je niet wat morgen met je kan gebeuren.'

Lees verder

Tiktok stopt tijdelijk met livestreaming en delen van nieuwe video's in Rusland

Het socialemediaplatform Tiktok maakt het tijdelijk onmogelijk om video's te uploaden in Rusland. Het verwijst voor die beslissing naar de nieuwe Russische wetgeving rond fake news.

Lees verder

Moskou wil Oekraïense burgers laten vluchten naar Rusland: 'Immoreel'

Rusland heeft vanochtend aangeboden om humanitaire corridors in te leggen. Die zouden inwoners uit bepaalde steden echter naar Rusland of Wit-Rusland sturen. 'Oekraïense burgers moeten naar Oekraïens territorium kunnen vluchten', reageert de regering-Zelenski.

Lees verder

'Mag het af? Dan doe ik dat ook meteen'

De politiek besliste: vanaf maandag geldt code geel en moeten de mondmaskers nauwelijks nog op. In meerdere winkels wordt dat meteen met enthousiasme opgevolgd. Al zijn er nog wel mondmaskerdragers, met hun redenen.

Lees verder

'Een gezin is voor mijn ogen gestorven': tragische beelden tonen dat niemand veilig is

In Irpin, een voorstad van Kiev, is een jong gezin dat het oorlogsgeweld wilde ontvluchten, omgekomen door mortiergranaten. De beelden van hun levenloze lichamen op het voetpad, omringd door koffers, toont aan dat de Russische militairen de burgers niet ontzien.

Lees verder

Van onze ploeg in Oekraïne: met vier kinderen op de vlucht

Buitenlandcorrespondente Corry Hancké en fotograaf Gert Jochems zijn voor De Standaard in Lviv, in het uiterste westen van Oekraïne. Het gezin Sopilka is een van de talloze families die vanuit Lviv met de trein naar Polen proberen te vluchten. Zoon Max, 15 jaar oud, hoopt dat hij binnenkort weer naar zijn geliefd lyceum in Kiev kan gaan. Hoe vertel je een puber dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn?

Lees verder

Waar was de winter?

Ooit zullen we nog wel eens een Elfstedentocht meemaken, belooft Frank Deboosere. Maar de winters worden zachter. Dit seizoen waren er welgeteld nul ijsdagen, en de klimatologische lente is al aangebroken.

Lees verder

Verlenging van kerncentrales is niet per se nefast voor Groen

De oorlog in Oekraïne dwingt Groen en Ecolo tot een 'opening' over de kernuitstap. Nu mordicus vasthouden aan de kernuitstap zou Groen meer schaden dan minstens de mogelijkheid opperen om twee kerncentrales te verlengen.

Lees verder

Haar ogen vertellen een ander verhaal

Het gezin Sopilka heeft Kiev donderdag in allerijl verlaten en is op weg naar Polen om daar tijdelijk bij vrienden te verblijven. Zoon Max (15) hoopt dat hij binnenkort weer naar zijn geliefde lyceum in Kiev kan gaan. Hoe vertel je een puber dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn?

Lees verder

Loonkloof tussen mannen en vrouwen gehalveerd in 10 jaar tijd

Het verschil in loon tussen mannen en vrouwen in ons land is tussen 2010 en 2020 gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel, naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op dinsdag 8 maart.

Lees verder

Nog meer extreme regenval op komst in Australië: 'Nog nooit meegemaakt'

Het oosten van Australië wordt al meer dan een week geteisterd door hevige regenval waardoor verschillende regio's zijn ondergelopen. De komende dagen is er nog meer onheil op komst, waarschuwen meteorologen. Er zijn al minstens achttien doden geteld.

Lees verder

De oorlog in beeld: Oekraïens meisje krijgt schuilkelder vol mensen stil als ze Frozen-liedje zingt

Talloze video's over de oorlog in Oekraïne blijven opduiken op sociale media en in onze beeldbanken. In dit artikel zetten we enkele opmerkelijke beelden op een rij.  

Lees verder

In kaart: Russische troepen naderen Kiev vanuit het oosten

Al enkele dagen staat een indrukwekkende leger gestationeerd ten noordwesten van de hoofdstad. Ondertussen schuiven de Russische troepen vanuit het oosten meer en meer op richting Kiev. In het dunbevolkte gebeid ten oosten van de hoofdstad is er veel minder Oekraïense weerstand. Vanuit het oosten willen ze de stad nu volledig omsingelen. De Russische grondtroepen boeken minder vooruitgang in dichtbevolkte, stedelijke gebieden rond Kiev. Oekraïense troepen hebben hier soms het voordeel, met hinderlagen door kleine mobiele eenheden. Zij zijn bewapend met antitankraketten.

Lees verder

Kremlinwoordvoerder: 'Als Oekraïne eisen inwilligt' kan oorlog 'elk moment' stoppen

Als Oekraïne de Russische eisen inwilligt, dan kan de 'speciale militaire operatie' op elk moment stopgezet worden. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov gezegd in een telefonisch gesprek met persagentschap Reuters. Die eisen zijn niet min.

Lees verder

Fabio Jakobsen remonteert Wout van Aert en vliegt naar de zege in tweede rit Parijs-Nice

De Nederlander Fabio Jakobsen was de allerbeste van een uitgedund peloton in de tweede etappe van Parijs-Nice. Na een etappe waarin het waaiergevaar het hele koersbeeld kleurde, sprintte de renner van Quick-Step Alpha Vinyl naar de zege in Orléans. Wout van Aert (Jumbo-Visma) zette als eerste aan, maar werd machtig geremonteerd door de Nederlander en moest genoegen nemen met de tweede plek, gele trui Laporte werd derde.

Lees verder

Alex Agnew gaat in zijn eentje de weide van Werchter vullen

Hij mikte altijd al hoog en doet daar binnenkort nog een schepje bovenop: op 18 juni staat Antwerpenaar Alex Agnew in z'n uppie op het festivalterrein in Werchter, voor hopelijk tienduizenden fans. Ongezien voor een comedian.

Lees verder

Oprichter steunactie geschokt door mannen die om 'mooie en jonge Oekraïense' vragen

De grote solidariteitsactie voor de getroffen mensen uit Oekraïne van Zelzatenaar Andy de Schipper trekt ook mannen aan die 'gemakkelijk' op zoek zijn naar een vrouw uit Oekraïne. 'Ze geven mij zelfs hun voorkeuren: eerlijk, mooi, oprecht en jonger dan 45 jaar, liefst zonder kinderen', aldus de Schipper. 'Ik roep iedereen die signalen in die zin opvangt op om dit te melden, geef deze mensen geen kans', reageert hij met grote verontwaardiging.

Lees verder

Ganna overklast tegenstand in tijdrit Tirreno, Evenepoel knap tweede

De Italiaan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) mag dinsdag als eerste de blauwe leiderstrui aantrekken in Tirreno-Adriatico. Hij won de individuele tijdrit van 13.9 kilometer in Lido di Camaiore in een tijd van 15'17". Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) reed de tweede tijd (+10"), Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) werd derde (+16").

Lees verder

Scheidsrechtersbaas David Elleray op non-actief gezet, VAR-manager zit op de wip

Scheidsrechtersbaas David Elleray is door de voetbalbond op non-actief gezet. Dat is al enkele weken geleden gebeurd omdat de Engelse voetbalbond FA een onderzoek heeft ingesteld naar de Engelsman. Hij zou in dienst van de FA werknemers hebben geïntimideerd en uitgescholden. Het heeft dus niets te maken met de kritiek op onze refs de jongste weken. VAR-manager Fredy Fautrel zit om die reden wel op de wip. Zijn vervanger wordt wellicht Christof Dierick.

Lees verder

Ook België staat op Russische lijst van 'vijandige' landen

De Russische regering heeft maandag een lijst goedgekeurd met daarop 48 landen die als 'vijandig' worden bestempeld. Ook België staat op de lijst, net als de rest van de Europese Unie, en dat kan gevolgen hebben voor bedrijven die actief zijn in Rusland en nog openstaande rekeningen hebben.

Lees verder

Ritchie De Laet 'voor onbepaalde tijd' buiten strijd bij Antwerp

Ritchie De Laet zal 'voor onbepaalde tijd' niet meer in actie komen bij Antwerp FC. Een bewogen derbyzondag was voorlopig zijn laatste wapenfeit.

Lees verder

Dua Lipa opnieuw beschuldigd van plagiaat

De Britse zangeres Dua Lipa wordt voor de tweede keer in een week tijd beschuldigd van plagiaat in haar hit 'Levitating'. Ze zou materiaal uit twee discotracks overgenomen hebben.

Lees verder

Brand in wolkenkrabber in financieel hart van Londen

Er is maandag een brand uitgebroken in een Londense wolkenkrabber. De Londense brandweer heeft 20 bluswagens en 125 brandweerlui ter plaatse gestuurd.

Lees verder

Amazonewoud nadert kritiek kantelpunt door ontbossing en droogte

Driekwart van het regenwoud vertoont tekenen van een tanende veerkracht, brachten satellietgegevens aan het licht. Ook stukken ver van menselijke activiteit doen het niet goed.

Lees verder

Fenomeen Armand Duplantis verbetert eigen wereldrecord polsstokspringen indoor

De Zweed Armand Duplantis heeft maandag op een indoormeeting in de Servische hoofdstad Belgrado zijn eigen wereldrecord polsstokspringen verbeterd tot 6m19.

Lees verder

Demir verstrengt uitstootnorm voor 3M

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwerpt het beroep dat 3M had ingediend tegen een verstrenging van de lozingsnormen van het bedrijf in Zwijndrecht. Dat was een maatregel van de Antwerpse deputatie. Bovendien legt de minister per direct nog strengere normen op voor PFAS.

Lees verder

Een humanitaire corridor richting de vijand

Dat het Kremlin voorstelt om honderdduizenden mensen te evacueren naar Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland in plaats van naar het Westen noemt Kiev 'een immorele stunt'. 'Het lijkt wel alsof de Russische troepen Marioepol niet willen bezetten, maar gewoon willen terroriseren.'

Lees verder

Oekraïne ziet 'kleine vooruitgang' na derde onderhandelingspoging

De derde gespreksronde tussen Rusland en Oekraïne is maandag iets voor 19.00 uur Belgische tijd afgelopen, na zowat drie uur onderhandelen. De Oekraïnse delegatie zag na afloop 'een kleine vooruitgang' op het vlak van afspraken voor evacuaties. Rusland hoopt dan weer dat de volgende gesprekken voor een echte doorbraak zorgen.

Lees verder

Ook Creg wil kerncentrales langer openhouden

De federale energieregulator Creg pleit in een rapport voor 'strategieën die de aardgasvraag zo sterk mogelijk verminderen en de bevoorradingszekerheid vrijwaren'.

Lees verder

Buitenlandse voetballers die in Rusland en Oekraïne spelen mogen andere ploeg zoeken

De contracten van buitenlandse voetballers en coaches, die werkzaam zijn in de Russische en Oekraïense competities, zullen tot het einde van het seizoen 'opgeschort' worden. Hierdoor zijn ze vrij om dit voorjaar naar een andere club in het buitenland te verhuizen. Dat heeft de Wereldvoetbalbond FIFA maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Maakt de kleine fietsenmaker nog kans, nu het grote geld zich moeit?

Auto-importeur D'Ieteren koopt fietsenwinkelketen iBike, dat is al de tweede keten die de autogigant overkoopt in een paar maanden tijd. Het toont een veranderende blik op mobiliteit. Zit het grote geld niet meer achter uw auto, maar achter uw fiets aan?

Lees verder

Voormalige Spaanse koning Juan Carlos beslist om in Abu Dhabi te blijven

De voormalige koning van Spanje Juan Carlos I heeft beslist om voorlopig in de Verenigde Arabische Emiraten te blijven, waar hij sinds 2020 in ballingschap leeft. Dat heeft het Spaanse koningshuis bekendgemaakt.

Lees verder

Scheidsrechtersbaas op non-actief

De voorzitter van de Belgische profarbitrage staat op non-actief wegens een onderzoek naar racisme en pestgedrag. Sommige feiten waren al bekend toen David Elleray in december 2018 een mandaat kreeg van de voetbalbond.

Lees verder

Weyts schrapt studiebeurzen voor Russen

Russische studenten kunnen in Vlaanderen geen financiële steun meer aanvragen. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist, op vraag van zijn Oekraïense collega Serhi Sjkarlet.

Lees verder

Overzicht vannacht | Zelenski:'Jullie trekken jullie niet terug. Wij trekken ons niet terug.'

In een nieuwe videoboodschap prees de Oekraïense president Volodimir Zelenski opnieuw het verzet van zijn land. De oorlog is volgens hem daardoor 'een nachtmerrie' geworden voor Rusland. Moskou liet verder weten een staakt-het-vuren te willen houden om 8 uur Belgische tijd.

Lees verder

Reproductiegetal weer in gevarenzone

De meeste coronacijfers gaan nog steeds omlaag, maar het reproductiegetal staat voor het eerst in meer dan een maand weer op 1. Boven die drempel wint de epidemie aan kracht.

Lees verder

Het blijft zonnig, woensdag tot 15 graden

Dinsdag wordt het opnieuw zonnig met maxima van 5 graden in de Hoge Ardennen tot 10 à 11 graden in Vlaanderen, wat normale waarden zijn voor deze tijd van het jaar. Dat meldt het KMI. 's Nachts wordt het nog koud.

Lees verder

Steeds meer Belgen kunnen energie­factuur niet betalen

De fors stijgende stroom- en gasprijzen zadelen steeds meer Belgen op met betalingsproblemen. Dat blijkt uit cijfers van ­Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven. Die houdt sinds 15 maart 2020 – de start van de coronacrisis – bij hoeveel klanten hun energiefacturen niet meer kunnen­ betalen.

Lees verder