Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 4 maart 2022

Russische en Wit-Russische delegaties dan toch niet welkom op de Paralympische Winterspelen

Russische en Wit-Russische delegaties dan toch niet welkom op de Paralympische Winterspelen

Russische en Wit-Russische paralympiërs mogen dan toch niet deelnemen aan de Paralympische Winterspelen, die vrijdag van start gaan in de Chinese hoofdstad Peking. Andere landen dreigden met een boycot. Dat maakte het Internationaal Paralympisch Comité IPC een dag voor de start bekend.

Lees verder

Beelden van de oorlog: Oekraïner daagt Russische tanks uit en explosies schrikken journalist in Kiev op

Talloze video's over de oorlog in Oekraïne blijven opduiken op sociale media en in onze beeldbanken. In dit artikel zetten we enkele opmerkelijke beelden, die geverifieerd werden door de redactie, op een rij. 

Lees verder

Koningin Paola (84) breekt arm, moet acht weken herstellen

Koningin Paola heeft bij een val de kop van haar rechterbovenarm gebroken. Dat meldt de persdienst van het Koninklijk Paleis.

Lees verder

Onderzoekscommissie: Trump overtrad mogelijk de wet

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft mogelijk de wet overtreden door te proberen de verkiezingsuitslag van 2020 te veranderen. Dat blijkt woensdag uit nieuwe rechtbankdocumenten van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.

Lees verder

Turkse inflatie stijgt naar 54,4 procent, hoogste niveau sinds 2002

De inflatie in Turkije is in februari gestegen naar 54,4 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds januari 2002.

Lees verder

Politie in Moskou arresteert Russische kinderen die bloemen bij ambassade neerleggen

Volgens ngo's heeft de Russische politie al zeker 7.600 mensen gearresteerd bij betogingen tegen de oorlog. In Moskou werden zelfs even twee moeders en vijf kinderen opgepakt omdat ze bloemen wilden neerleggen bij de Oekraïense ambassade. Een Russische professor zette bovenstaande aangrijpende beelden vanuit het politiekantoor online.

Lees verder

Europa speelt met vuur

De EU giet olie op het vuur door zich zo hard op te stellen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland, schrijft Idesbald Goddeeris. 'Europa mag geen polarisatie prediken, maar moet vrede blijven verdedigen.'

Lees verder

In de informatieoorlog trekt Rusland aan het kortste eind

Bij een oorlog hoort propaganda. Op dat punt staat Rusland volgens deskundigen op een 3-0 achterstand.

Lees verder

Europa kan snel aanvoer van Russisch gas met een derde verminderen

De Europese Unie kan haar invoer van Russisch aardgas binnen een jaar met meer dan een derde terugdringen. Dat blijkt uit een studie van het Internationaal energieagentschap (IEA).

Lees verder

Woning in Willebroek onder vuur genomen

In de Vaartstraat in Willebroek is woensdagnacht een woning beschoten. Onbekenden vuurden een twintigtal kogels af op het pand.

Lees verder

Frankrijk en Duitsland nemen Russische jachten in beslag

Franse autoriteiten hebben een jacht in beslag genomen van Rosneft-topman Igor Sechin. Afgelopen nacht werd in Duitsland nog een ander Russisch luxeschip geconfisqueerd.

Lees verder

'Vrachtschip voor Oekraïense kust gezonken na explosie'

Een Ests vrachtschip is voor de Oekraïense haven van Odessa gezonken na een explosie. Dat heeft de Estse eigenaar Igor Ilves aan persbureau Reuters laten weten.

Lees verder

Oekraïne wacht om tot de wachtkamer toegelaten te worden

Oekraïne heeft deze week EU-lidmaatschap aangevraagd. Het land staat een lang en onzeker proces te wachten.

Lees verder

'Wie kon vermoeden dat ik ooit het transport van militair materieel zou regelen?'

Tussen Polen en Lviv pendelen honderden bestelbusjes met militair materieel. Vrijwilligers brengen het over de grens, tot aan de soldaten. Het is een riskante opdracht.

Lees verder

Podcasttips | Oekraïne laat ons niet meer los

De audioverslaggeving uit Oekraïne is niet minder dan indrukwekkend. Stephen Fry en reisduo Speybrouck-Vos helpen dan weer om de gedachten te verzetten.

Lees verder

Russisch konvooi vertrekt niet - wat is er aan de hand?

65 kilometer aan Russische tanks willen de poorten van Kiev inbeuken. Alleen: ze vertrekken niet. Waarom strandt het Russisch machtsvertoon tot op enkele tientallen kilometers van Kiev?

Lees verder

Dansgezelschap Voetvolk is kostuums kwijt

Voetvolk is op zoek naar kleren. Zijn eigen kleren. De kleren van zijn dansers en muzikanten zijn gestolen.

Lees verder

Ikea sluit winkels in Rusland

Meubelgigant Ikea pauzeert de meeste van zijn activiteiten in Rusland en Wit-Rusland door de oorlog in Oekraïne. Drie fabrieken en zeventien winkels gaan dicht. Dat treft 15.000 werknemers, zegt het van oorsprong Zweedse bedrijf.

Lees verder

Geboren in oorlogstijd

In Oekraïne zijn de afgelopen week tientallen baby's geboren, vaak op geïmproviseerde kraamafdelingen.

Lees verder

Oekraïense leeuwen kunnen opvang krijgen in België

Twee leeuwen uit een opvangcentrum voor wilde dieren in de Oekraïense hoofdstad Kiev kunnen in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen terecht. Dat meldt minister van Landbouw David Clarinval. Zijn administratie, het federaal voedselagentschap FAVV, heeft daarvoor donderdag een invoervergunning afgeleverd.

Lees verder

Marine Le Pen zit verveeld met Poetin-foto

Presidentskandidate Marine Le Pen liet 1,2 miljoen campagnefolders drukken die ze nu het liefst zou laten verdwijnen. Onder de titel 'une femme de conviction' poseert ze trots naast onder andere Vladimir Poetin.

Lees verder

Koen De Bouw reageert op kritiek op 'Twee zomers'

Tot dusver reageerde nog niemand van de makers of acteurs van Twee zomers expliciet op de kritiek die sommigen uiten op de Eén-reeks. Die zou te makkelijk voorbijgaan aan het leed van de slachtoffers. Koen De Bouw deed dat donderdag wel op Radio 1. Hij kreeg zelf te maken met misbruik: 'Je kunt ons moeilijk beschuldigen niet betrokken te zijn bij de inhoud en de wijze waarop het verhaal verteld wordt.'

Lees verder

Nieuwe miljardenschikking in Amerikaanse opiatencrisis

De familie Sackler, eigenaar van het farmabedrijf Purdue, heeft ingestemd met een nieuwe schikking met een aantal Amerikaanse staten over de omstreden pijnstiller OxyContin. De familie is bereid tot 6 miljard dollar te betalen.

Lees verder

Tweevoudig olympisch schaatskampioen Nils Van der Poel stopt over twee weken

Schaatser Nils van der Poel stopt aan het einde van dit seizoen. De tweevoudig olympisch kampioen zei op een persconferentie voorafgaand aan de WK schaatsen in Noorwegen tegen Zweedse media dat hij het seizoen afmaakt als 'eliteschaatser', maar daarna voor de rest van zijn leven hobbyschaatser zal zijn.

Lees verder

Poetin: operatie in Oekraïne verloopt volgens plan

In een toespraak zegt de Russische president Vladimir Poetin dat de militaire operatie in Oekraïne momenteel 'volgens plan' verloopt. Hij beschuldigt de Oekraïense 'nationalisten' er wel van verschillende misdaden. Zonder bewijsmateriaal te geven, stelt Poetin dat Oekraïense troepen burgers inzetten als menselijk schild, en de 'humanitaire evacuatiewegen' uit de grote steden te blokkeren, zodat er geen hulp tot bij de gewonden kan en vluchten onmogelijk is.

Lees verder

Emma Meesseman keert als eerste Belgian Cat terug uit Rusland: 'Basketbal is even zeer relatief'

Gepakt en gezakt en naar eigen zeggen 'halsoverkop' is Emma Meesseman in België geland. De Russische competitie gaat nog door maar Meesseman, een van de speerpunten van Ekaterinburg, de beste ploeg ter wereld, wil geen risico nemen om niet meer terug te geraken. 'Het was wel een bewogen reis, maar onveilig heb ik mij niet gevoeld in Rusland. Maar nu is basketbal zeer relatief.'

Lees verder

Kiev, waar communistische metrostations dienen als schuilkelders

Wat ooit een prestigeproject was voor Moskou, beschermt vandaag Oekraïeners tegen Russische bombardementen. Luxueuze en diepe metrostations zijn bunkers geworden.

Lees verder

'Zelfs golfterreinen zijn een obstakel voor bijen die voedsel zoeken'

De landbouw en uitdeinende verstedelijking laten bijen en hommels op hun honger. 'Maar tuinen met wilde bloemen stemmen me hoopvol', zegt de Britse bioloog Dave Goulson.

Lees verder

Emmanuel Macron nu ook officieel presidentskandidaat

Frans president Emmanuel Macron is kandidaat om zichzelf op te volgen bij de verkiezingen in april. Dat heeft hij net aangekondigd in een brief die hij naar lokale kranten verstuurde.

Lees verder

Tweede onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne levert weinig op

De gesprekken tussen Oekraïne en Rusland hebben donderdag geen doorbraak opgeleverd. Er is voorlopig nog geen sprake van een algemeen staakt-het-vuren. Er zijn wel afspraken over een uitweg voor burgers uit strijdgebieden, en de intentie om verder te praten.

Lees verder

Poetins dreigende taal tegen Westen gaat crescendo

Vladimir Poetin zet Oekraïne én het Westen verder onder druk. Hoe meer Oekraïne weerstand biedt, hoe hoger de prijs wordt die het zal betalen.

Lees verder

Allemachtig, het lijken weer de jaren tachtig

Haaaa, de jaren 80! Toen de Russen nog dreigden dat ze kernraketten op ons af zouden vuren, en er toch honderdduizenden vredesbetogers door de Europese hoofdsteden trokken om te protesteren tegen de plaatsing van Amerikaanse kernraketten op ons grondgebied. In Nederland kregen die zelfs hun zin: de raketten werden er nooit geplaatst.

Lees verder

Djokovic kan na afschaffen Franse vaccinatiepas naar Roland Garros

De kansen van Novak Djokovic om deel te nemen aan Roland Garros hebben een fikse boost gekregen nu de Franse overheid heeft beslist de verplichte vaccinatiepas vanaf 14 maart af te schaffen.

Lees verder

Eigenaar iconisch restaurant Chez Léon onverwachts overleden

De medewerkers van het gerenommeerde Brusselse restaurant Chez Léon nemen afscheid van eigenaar Rudy Vanlancker (63). Hij behoorde tot de vijfde generatie die de familiezaak uitbaatte

Lees verder

Anderlecht kwalificeert zich voor bekerfinale

Eupen is er niet in geslaagd te stunten in de halve finale van de Croky Cup. Door een 3-1 zege op eigen veld slaagt Anderlecht erin zich te kwalificeren voor de eindstrijd tegen AA Gent.

Lees verder

500 internationale studenten vast in Oekraïense stad Soemy

Meer dan 500 internationale studenten zitten vast in Soemy, een stad op 40 km van de noordoostelijke grens van Oekraïne. Dat schrijft The Guardian. Soemy wordt al dagenlang geteisterd door beschietingen door Russische troepen.

Lees verder

Torenhoge verwachtingen inlossen, Stromae doet het opnieuw

We hebben er lang op zitten wachten, 9 jaar om precies te zijn, maar vandaag laat Stromae zijn derde album op jou los: Multitude. Wat kunnen we ervan verwachten? En hoe klinkt het?

Lees verder

In de informatieoorlog trekt Rusland aan het kortste eind

Bij een oorlog hoort propaganda. Op dat punt staat Rusland volgens deskundigen op een 3–0-achterstand.

Lees verder

Strengste coronamaatregelen verdwijnen mogelijk voor onbepaalde duur in de schuif

Vrijdagmiddag buigen de federale regering en de deelstaten zich nog eens over de coronamaatregelen in het Overlegcomité. Dat er forse versoepelingen zitten aan te komen, lijkt een zekerheid.

Lees verder

Overzicht vannacht | Rusland neemt Europa's grootste kerncentrale onder vuur

Een brand in de kerncentrale van Zaporizja, Europa's grootste kerncentrale, domineerde vannacht de berichtgeving. De brand kwam er volgens Oekraïne nadat de kerncentrale onder vuur werd genomen door het Russisch leger. Er vielen geen slachtoffers.

Lees verder

Wat ligt er vandaag op tafel bij het Overlegcomité?

Het Overlegcomité komt om 13 uur opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen. Wat ligt er op tafel?

Lees verder

Opnieuw zonnig weer

Vrijdag wordt het opnieuw zonnig met maxima tussen 7 en 12 graden. Enkel in het uiterste westen zijn er enkele wolken. Dat meldt het KMI.

Lees verder

E313 in Beringen volledig versperd richting Luik na dodelijk ongeval met spookrijder

Op de E313 in Beringen gebeurde vrijdagochtend een dodelijk verkeersongeval. Volgens getuigen werd de crash veroorzaakt door een spookrijder. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en ze sloten de snelweg volledig af in de richting van Hasselt.

Lees verder

Vrouw die veroordeeld werd voor mishandeling mag crèche blijven uitbaten

Een Antwerpse vrouw die vorig jaar werd veroordeeld voor mishandeling van kleine kinderen kon nadien zonder problemen haar crèche blijven uitbaten. De ouders wisten tot begin deze week van niks, schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Lees verder