Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 maart 2022

Rusland dreigt gaskraan dicht te draaien als er sancties op olie-import komen

Rusland dreigt gaskraan dicht te draaien als er sancties op olie-import komen

Rusland heeft maandag voor het eerst gedreigd de gaskraan naar Duitsland dicht te draaien, als er sancties komen op de import van Russische olie. Rusland levert 40 procent van het gas in Europa.

Lees verder

Sydney moet tienduizenden mensen evacueren door wateroverlast

De dodentol na de overstromingen aan de oostkust van Australië is ondertussen opgelopen tot 18 mensen. In de stad Sydney moesten tienduizenden mensen hun huizen verlaten, en de overige inwoners krijgen de raad om binnen te blijven.

Lees verder

Crisis op markt voor nikkel

De London Metal Exchange (LME) heeft de handel in nikkel stilgelegd na een plotse prijsexplosie.

Lees verder

'Opnieuw Russische topgeneraal gedood door het Oekraïens leger'

De Russische generaal-majoor Vitali Gerasimov is maandag gedood bij gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat beweert althans de inlichtingendienst van het Oekraïense ministerie van Defensie. Gerasimov zou al de tweede generaal zijn die Rusland heeft verloren in de oorlog.

Lees verder

Geen Gouden Bal, wel gouden hart

Alle ogen zijn vanavond (20.45 uur) alweer gericht op Robert Lewandowski (33). Wie anders moet Bayern in de Champions League naar de kwartfinales loodsen? Maar de Poolse topschutter maakt niet alleen goals, hij mengt zich ook in het debat over Oekraïne.

Lees verder

De oorlog in beeld: studenten kunnen ontsnappen dankzij vluchtroute in Soemi

De oorlog in Oekraïne blijft aanhouden. 1,5 miljoen mensen zijn op de vlucht, zij die blijven, riskeren om het leven te komen door Russische bombardementen. In dit artikel zetten we enkele pakkende en actuele beelden op een rij.

Lees verder

Hersenen kunnen krimpen na corona-infectie

Vijf maanden na infectie met het coronavirus is bij patiënten schade aan de hersens te zien – ook bij mensen die de ziekte thuis doormaakten.

Lees verder

Zuid-Koreanen kiezen president in 'Squid game'-verkiezingen

De Zuid-Koreanen trekken woensdag naar de stembus. Dat betekent het einde van een ongewoon nijdige verkiezingscampagne in het Oost-Aziatische land.

Lees verder

PS wil sociaal energietarief nog verder uitbreiden

De PS vraagt de federale regering om snel een 'ambitieus' plan goed te keuren om de impact van de stijgende energieprijzen op de gezinnen te verzachten. De Franstalige socialisten pleiten onder meer voor de verdere uitbreiding van het sociaal tarief en een accijnsverlaging op diesel en benzine die verdergaat dan de omgekeerde cliquet.

Lees verder

Aantal vacatures ligt ruim helft hoger dan vorig jaar

Het einde van de coronapandemie zorgt voor een forse opstoot van het aantal vacatures. De VDAB kreeg in februari melding van 36.179 vacatures, bijna 60 procent meer dan in februari vorig jaar.

Lees verder

Dit ligt op tafel om uw energiefactuur te milderen

Met het water aan de lippen sneuvelen de taboes. Nu zijn ook de liberalen voorstander van een btw-verlaging op elektriciteit én gas en is een negatief cliquetsysteem voor diesel en benzine bespreekbaar voor de groenen.

Lees verder

Kinderen blijven 'uitzonderlijk goed' gevaccineerd tegen ziektes, grote vooruitgang bij zwangere vrouwen

Vlaanderen blijft een uiterst goed gevaccineerde regio. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de UAntwerpen en de KU Leuven. 'Het extra coronawerk had nauwelijks impact op de vaccinatiegraad', reageert minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Lees verder

Ernstige bezorgdheid over Russische controle van kerncentrales: 'Bijna elke dag is er wel een incident'

Bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) is er toenemende bezorgdheid over de Russische greep op de kerncentrales in Oekraïne. Het gebrek aan communicatie en het niet roteren van technisch personeel stemt tot ongerustheid. Het agentschap blijft aandringen op een ontmoeting met Rusland en Oekraïne om de veiligheid te verzekeren.

Lees verder

Boeren protesteren in colonne tegen stikstofbeleid

Op verschillende plaatsen in het land zijn landbouwers op straat gekomen om hun ongenoegen over het stikstofakkoord. Ze trokken in colonne naar onder andere de woning van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

Lees verder

'Elke Oekraïner zal weerstand blijven bieden tegen de Russen'

Poetin heeft zich serieus miskeken op de weerstand van de Oekraïners. Misschien heeft hij helemaal geen voeling met de inwoners van een land dat hij het zijne wil maken. De haat tegen Rusland is bijzonder groot en de Oekraïners laten zich niet zo snel kisten.

Lees verder

Dochter Steve Jobs tekent modellencontract

Eve Jobs (23), de dochter van Apple-medeoprichter Steve Jobs, heeft bekendgemaakt dat ze heeft getekend bij het modellenbureau DNA Model Management.

Lees verder

Acht vrouwen beschuldigen Franse presidentkandidaat Zemmour van aanranding

Acht vrouwen hebben de Franse extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour beschuldigd van feiten van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De beschuldigingen hebben betrekking op de periode tussen 1999 en 2019.

Lees verder

Wat Poetins oorlog zo gevaarlijk maakt

De wereld leerde Poetin kennen als koele, berekenende leider. Zijn roekeloze oorlog tegen Oekraïne zou erop duiden dat hij de weg kwijt is. Wat leert de geschiedenis over losgeslagen alleenheersers en hun oorlogen?

Lees verder

Oud-voorzitter Brits parlement schuldig bevond aan pesterijen

De voormalige voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, mag het parlementsgebouw niet meer binnen. Hij krijgt die straf omdat hij zich tijdens zijn voorzitterschap zou hebben misdragen. Een onderzoekscommissie oordeelde dat hij zich schuldig maakte aan pesterijen en intimidatie van personeelsleden

Lees verder

Pedersen pakt dagzege in Parijs-Nice, Van Aert grijpt net naast geel

De Deen Mads Pedersen (Trek Segafredo) heeft de derde rit in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Na een nagenoeg volledig vlak traject van 190 kilometer eindigde de etappe op een hellende aankomst in Dun-le-Palestel. Pedersen zette van ver aan en reed Wout van Aert (Jumbo-Visma) uit het wiel. Bryan Coquard (Cofidis) werd tweede, van Aert moet genoegen nemen met plek drie.

Lees verder

Onderzoek naar dood Diego Maradona afgerond: 7 verdachten riskeren celstraf

Het gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden waaronder voetbalicoon Diego Maradona is overleden, is na meer dan een jaar afgerond. Het Openbaar Ministerie van Argentinië brengt de zaak nu naar de rechter. Dat meldt tv-zender TN. Er zijn zeven verdachten die worden vervolgd voor doodslag. Als ze worden veroordeeld, riskeren ze celstraffen tot 25 jaar. Een van de verdachten is Maradona's lijfarts Leopoldo Luque.

Lees verder

11-jarige Oekraïense jongen in zijn eentje naar Slovaakse grens gevlucht

Met enkel een plastic tasje, een paspoort en een telefoonnummer op zijn hand geschreven, is een elfjarige jongen vorige week de grens tussen Oekraïne en Slovakije overgestoken om de oorlog te ontvluchten. Zijn moeder vertelt in een video op sociale media waarom ze haar zoontje alleen liet reizen.

Lees verder

Energieproducenten stootten vorig jaar recordhoeveelheid CO2 uit

Nooit eerder leverde de energieproductie zoveel CO2-uitstoot op als in 2021. Er is sprake van een stijging van 6 procent tegenover een jaar eerder. Dat meldt het Internationale Energieagentschap (IEA).

Lees verder

Tim Merlier aan het feest in Tirreno-Adriatico

Tim Merlier heeft de tweede etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De sprinter van Alpecin-Fenix was na een pittige rit van 219 kilometer veruit de snelste in een massasprint in Sovicille.

Lees verder

Biden kondigt olie- en gasboycot tegen Rusland aan

De Verenigde Staten gaan niet langer olie, gas en energie importeren vanuit Rusland. Dat heeft president Joe Biden aangekondigd.

Lees verder

Forfaitnederlaag voor KV Mechelen tegen OH Leuven

KV Mechelen heeft geen gelijk gekregen in de zaak in verband met de niet-gespeelde wedstrijd tussen OH Leuven, nadat het niet kwam opdagen voor de match.

Lees verder

Patriarch Kirill, Poetins spirituele adviseur, die holebi en nazi over één kam scheert

Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk maakte een doodeenvoudig plan voor Vladimir Poetin om 'de Russische wereld' te doen herrijzen. Of hoe een stuurse miljardair tegen gay prides predikt.

Lees verder

Streamingdienst Spotify buiten strijd

Spotify, een dienst waarop mensen muziek kunnen streamen, werkt momenteel niet. Mensen werden ineens van het platform 'gegooid'.

Lees verder

Herschikking bij Colruyt na pensioen sterkhouder

De pensionering van Marc Hofman, de nummer twee bij Colruyt, zet een stoelendans in gang die ­uiteindelijk in de opvolging van Jef Colruyt moet uitmonden.

Lees verder

Poolse burgemeester zet Salvini te kijk met pro-Poetinverleden

'Geen respect voor jou', zei Pools burgemeester Wojciech Bakun tegen de voorzitter van het extreemrechtse Lega Matteo Salvini. Wat een bezoek moest worden om steun te betuigen aan Oekraïense vluchtelingen, eindigde voor de Italiaanse politicus met rode kaken en een knullige exit.

Lees verder

Polen wil met riskante Amerikaanse vliegtuigruil Oekraïne versterken

Warschau wil meewerken aan een Amerikaanse vliegtuigruil om de Oekraïense luchtmacht aan te sterken in de strijd tegen Rusland.

Lees verder

Achtste finale Champions League | Bayern München domineert, Liverpool met de hakken over de sloot

In de achtste finales van de Champions League vernederde Bayeren München de tegenstander RB Salzburg met een rammeling van 7 tegen 1. Liverpool wist ondanks zijn thuisnederlaag toch door te stoten naar de kwartfinales.

Lees verder

Paralympisch dressuurkampioene Michèle George is Ruiter van het Jaar

Paralympisch kampioene Michèle George is dinsdag op het EquiGala 2021 in Brussel tot Ruiter van het Jaar verkozen.

Lees verder

Peruaans onderzoek naar vermiste Natacha dan toch voortgezet

In tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd, zou de Peruaanse politie het onderzoek naar de verdwijning van de Belgische Natacha de Crombrugghe toch voortzetten.

Lees verder

Gaan uiteindelijk de superrijke Russen deze oorlog doen stoppen?

De rijke Russische oligarchen verliezen hun luxejachts, hun Ferrari's waarmee ze pronken in de mondaine Europese badsteden, ze verliezen fortuinen. Want via hen willen we Poetin raken. Als wij de Russische president niet op andere gedachten kunnen brengen, dan wel de mensen rond hem. Dat is alvast het plan. Maar het plan is niet waterdicht, integendeel.

Lees verder

Amper twee van de 52 sportbonden hebben een vrouw als voorzitter

Van alle sportbonden met Vlaamse subsidies worden er maar twee voorgezeten door een vrouw. Nochtans tellen de Vlaamse sportclubs gemiddeld 41 procent vrouwelijke leden.

Lees verder

Polen schuift Amerikanen straaljagers toe

Warschau wil meewerken aan een Amerikaanse vliegtuigruil om de Oekraïense luchtmacht aan te sterken in de strijd tegen Rusland.

Lees verder

Oorlogstelex
Lees verder

'We wachten al sinds 6?uur en we zijn nog niet aan de beurt'

Amper vier dagen na zijn opening barst het onthaalcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Brussel uit zijn voegen. Zo'n duizend mensen stonden gisterochtend urenlang aan te schuiven. De kinderen tekenden ondertussen de oorlog.

Lees verder

Mahdi wil 'nooddorpen' voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) vraagt de regering om de federale fase van het crisisbeheer af te kondigen. Dat moet de opvang van duizenden Oekraïense vluchtelingen in goede banen leiden.

Lees verder

Wereldrecord
Lees verder

Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten tegen Noord-Koreaanse patrouilleboot

Dinsdag voer een Noord-Koreaanse patrouille bout in Zuid-Koreaanse wateren. Het Zuid-Koreaanse leger besloot daarop waarschuwingsschoten te lossen. Dat melden de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

Lees verder

Zonnig en zeer zacht weer

Het belooft een zonnige en zeer zachte woensdag te worden met maxima tussen 10 en 15 of 16 graden. Dat meldt het KMI. Over het westen verschijnen er in de namiddag enkele wolken.

Lees verder

Dit gebeurde vannacht in Oekraïne

Een hoopgevende balans over de humanitaire corridor in Soemi, opnieuw doden en gewonden door luchtaanvallen en een vliegtuigruil die er niet lijkt te komen: dit gebeurde afgelopen nacht in Oekraïne.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames stijgt weer: 'Geen reden tot bezorgdheid'

Het reproductiegetal is weer groter dan 1. Dat betekent dat de pandemie aan kracht wint. Volgens viroloog Steven Van Gucht zal het allemaal wel meevallen.

Lees verder

17 meldingen over crèche, 'maar niet over mishandeling'

Het Oost-Vlaamse parket bevestigt dat ouders een klacht hebben ingediend tegen Kind en Gezin in de nasleep van het drama in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje. Kind en Gezin zelf geeft intussen toe dat er in de weken voor het drama zeventien klachten zijn geweest van bezorgde ouders.

Lees verder

Boze Russische moeders confronteren gouverneur: 'Onze jongens dienen als kanonnenvoer'

In hartje Rusland hebben enkele verontwaardigde moeders hun ongenoegen geuit. In een hevige confrontatie met gouverneur Sergej Tsjiviljov vroegen ze waarom hun zonen naar Oekraïne werden gestuurd. 'Ze hebben tegen iedereen gelogen', klinkt het in bovenstaande video. 

Lees verder