Doorgaan naar hoofdcontent

President Zelenski na 1 maand oorlog: ‘Trek de straten op, laat je horen’

President Zelenski na 1 maand oorlog: 'Trek de straten op, laat je horen'

Eén maand nadat Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski mensen over de hele wereld opgeroepen steun te betuigen aan zijn land. 'Trek op 24 maart naar het centrum van jullie steden en maak je zichtbaar, laat je horen', zei hij in het Engels.

Lees verder

Spelen de Rode Duivels straks tegen Nederland of Duitsland in de groepsfase van het WK?

Volgende week vrijdag, 1 april, wordt in het Qatarese Doha geloot voor de eindronde van het WK 2022. Als nummer 1 op de Fifa-ranking zijn de Rode Duivels uiteraard reekshoofd. Dat garandeert echter geen makkelijke groepsfase. Nederland en Duitsland zijn in die eerste fase al potentiële tegenstanders.

Lees verder

Noord-Korea test verboden intercontinentale raket

Noord-Korea heeft voor het eerst sinds 2017 een intercontinentale raket getest.

Japan spreekt over een 'ernstige bedreiging' voor de veiligheid.

Lees verder

MacKenzie Scott schenkt fortuin sneller weg dan wie dan ook, en haar kluis is nog lang niet leeg

Het jaar is nog geen drie maanden oud en MacKenzie Scott, 's werelds rijkste vrouw, heeft alweer een half miljard dollar weggeschonken. Dat brengt het totaal op ruim 12,3 miljard, zo becijferde zakenblad Forbes. En zelfs dan is haar kluis nog lang niet leeg.

Lees verder

Antwerp verliest sponsor wegens Overmars

Voetbalclub Antwerp heeft een eerste sponsor verloren na de omstreden aanwerving van Marc Overmars als technisch directeur. Select Group kondigt aan dat het zijn aflopende contract met Antwerp niet verlengt.

Lees verder

'We moeten waakzaam zijn voor tbc'

Het aantal tuberculosepatiënten zal wereldwijd, en dus ook in België, stijgen door de toename van de armoede. Vandaag, op Wereldtuberculosedag, waarschuwt Damiaanactie voor de dodelijke gevolgen.

Lees verder

Alex Agnew annuleert show op Werchter na tegenvallende ticketverkoop

Alex Agnew annuleert zijn geplande jubileumshow in het Festivalpark van Werchter op zaterdag 18 juni. De ticketverkoop loopt niet naar verwachting.

Lees verder

Overzicht oorlogssituatie | Felle Oekraïense weerstand en beperkte Russische winst

Terwijl vandaag in Brussel verschillende topontmoetingen plaatsvinden om de situatie in Oekraïne te bespreken, woedt de oorlog verder. Hieronder een overzicht van de situatie in Oekraïne.

Lees verder

'Poppenkast' of herstel? Russische beurzen schieten hoger bij heropening

Na de langste sluiting ooit, ging de aandelenbeurs van Moskou vandaag weer open. De index schoot onmiddellijk de hoogte in, maar de handel is sterk beperkt en afgeschermd.

Lees verder

'Jamaica wil onafhankelijk worden', vertelt premier tijdens bezoek Britse royals

Na Barbados wil ook Jamaica af van de Britse koningin als staatshoofd. Dat liet de premier van Jamaica verstaan tijdens een bezoek van de Britse prins William en zijn vrouw Kate. Excuses voor slavernij gaf prins William niet.

Lees verder

Smogalarm: snelheidsbeperking op meerdere snelwegen

Omdat er te hoge concentraties fijn stof in de lucht hangen, treedt het smogalarm vrijdag en zaterdag in werking. Dat betekent dat op bepaalde snelwegen een snelheidsbeperking van 90 km per uur geldt.

Lees verder

Haatbrieven gestuurd naar verschillende moskeeën in Vlaanderen en Brussel

Zeker twee Brusselse moskeeën dienden een klacht in bij het parket. De Moslimexecutieve Mehmet Üstün bevestigt dat hij in deze zaak als burgerlijke partij zal optreden.

Lees verder

Union-speler Mitoma trapt Japan naar WK in Qatar met twee goals tegen Australië

Wat een invalbeurt van Kaoru Mitoma bij Japan in de WK-kwalificatiewedstrijd op het veld van Australië (0-2). De vleugelaanvaller van Union mocht in minuut 84 invallen, scoorde in minuut 89 de openingstreffer en verdubbelde de score in minuut 94. Straf. Dankzij de zege is deelname aan het WK in Qatar een feit voor de Japanners.

Lees verder

Citadelpark weer achtergelaten als stortplaats: 'Werkelijk degoutant'

Op enkele plekken in het Citadelpark werd donderdagochtend hopen vuilnis aangetroffen. Vuile parken zijn al enkele jaren een hardnekkig fenomeen in Gent.

Lees verder

Topadviseur Poetin stapt op 'uit onvrede met oorlog'

De Russische topfunctionaris Anatoli Tsjoebajs is afgetreden als klimaatadviseur van president Poetin. Volgens persbureau Bloomberg is Tsjoebajs naar Turkije vertrokken.

Lees verder

De Ronde 105: als Museeuw moet kakken

Als opwarming voor de Ronde van Vlaanderen zendt Eén al een paar jaar een terugblik uit op de Ronde van het jaar voordien. Helaas is dat dit keer mét commentaar.

Lees verder

Jeffrey Epsteins 'pedofieleneiland' staat te koop

Twee Caribische eilanden die ooit toebehoorden aan de overleden zedendelinquent en financier Jeffrey Epstein zijn te koop aangeboden voor 125 miljoen dollar, volgens een nieuw rapport.

Lees verder

Premier De Croo: 'Meer verenigd dan ooit'

'Vandaag is een belangrijk moment, een moment van eenheid, vastberadenheid en solidariteit.' Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na de Navo-top. 'Het is duidelijk dat we als bondgenoten schouder aan schouder staan, meer verenigd dan we ooit geweest zijn. Verenigd in onze steun aan Oekraïne en alle afkeuring van oorlogszucht.'

Lees verder

De chronologische feed keert terug op Instagram

Vanaf nu kun je er zelf voor kiezen om alle nieuwe berichten op Instagram te zien in chronologische volgorde. Sinds 2016 bepaalde een algoritme de volgorde van wat er in je feed verscheen, maar vanaf nu heb je dus beide opties.

Lees verder

Vier familieleden omgekomen na val van balkon in Montreux

In het Zwitserse Montreux zijn donderdagochtend op straat de lichamen gevonden van drie volwassenen en twee kinderen. Enkel de 15-jarige zoon van het gezin overleefde een val van het balkon op de zevende verdieping. De politie spreekt van een gezinsdrama.

Lees verder

Wie wint de allereerste Boon voor kinder- en jeugdliteratuur?

Vanavond wordt de allereerste Vlaamse literatuurprijs 'De Boon' uitgereikt. Er is een Boon voor het beste fictie en non-fictie boek. En er is een Boon voor het beste kinder- en jeugdboek. In vijf podcasts hebben we u telkens de vijf genomineerden voorgesteld van de fictie en non-fictie prijs. Bij elke podcast hoorde ook een kortere voorstelling van een jeugdboek. Die vijf bijdragen hebben we hier gebundeld in één nieuwe podcast.

Lees verder

Johnson staart even wezenloos voor zich uit bij fotomoment Navo

De leiders van de Navo-lidstaten verzamelden donderdag in het Navo-hoofdkwartier, voor de buitengewone top naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Voor het overleg van start ging, werd eerst een groepsfoto gemaakt. Maar zelfs wereldleiders weten zich niet altijd een houding te geven, dat toonde de Britse premier Boris Johnson. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

België investeert miljard extra voor kogels en communicatie

Er gaat deze legislatuur nog 1 miljard euro extra naar Defensie. Dat hebben minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag bekendgemaakt in de marge van de Navo-top in Brussel.

Lees verder

Hotelgasten in Venetië krijgen waterpistolen om meeuwen weg te houden

Venetië wordt al jaren geplaagd door agressieve meeuwen, die voedsel uit de handen van onwetende toeristen graaien. Hoteleigenaars komen nu met een creatieve oplossing: hun klanten bewapenen met waterpistolen.

Lees verder

Oekraïne brengt Russisch oorlogsschip tot zinken

De Oekraïense marine heeft donderdag een Russisch landingsschip verwoest. Russische propaganda wijst erop dat het schip nog maar begin deze week was aangekomen in de haven van Berdjansk. Het leverde militair materieel, zoals legervoertuigen.

Lees verder

Live | Volg hier de uitreiking van de Boon, de Vlaamse literatuurprijs

De Boon – de nieuwe Vlaamse literatuurprijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt – bekroont het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek in twee categorieën: fictie en non-fictie en kinder- en jeugdliteratuur. U kunt de uitreiking in Cultuurcentrum De Grote Post, in Oostende, hierboven live volgen vanaf 19.30 uur. 

Lees verder

Biden: 'Poetin had niet verwacht dat Navo zo verenigd zou zijn'

De Russische president Vladimir Poetin heeft het omgekeerde resultaat gekregen van wat hij verwacht had met zijn inval in Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden donderdag tijdens een persconferentie na de Navo-top in Brussel. De Navo was nooit eerder zo verenigd, aldus Biden.

Lees verder

Zaak-Fabre zette heel wat in beweging: 'Het mag niet langer zijn van: als het je niet zint, ga dan elders dansen'

De zaak rond Jan Fabre, die beschul­digd wordt van geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en aanranding van de eerbaarheid, dropte een bom in de Belgische danswereld. Vrijdag start zijn proces voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Lees verder

Nederlandse studentenclubs breken skivakantie af nadat après-ski eindigde in ziekenhuis

Een skivakantie met 450 Nederlandse studenten is vroegtijdig afgebroken nadat negen leden van het Utrechtsch Studenten Corps en de vrouwelijke studentenvereniging UVSV onwel waren geworden. Sommigen vermoeden dat ze gedrogeerd werden.

Lees verder

Noord-Macedonië doorprikt WK-dromen van Italië

Noord-Macedonië heeft in extremis Europees kampioen Italië geklopt in de halve finale van de WK-barrages. De Italianen waren de betere ploeg, maar misten al hun kansen. In de 92ste minuut kregen ze het deksel op de neus van Trajkovski.

Lees verder

EU werkt aan sancties voor geval Poetin chemische wapens inzet

Op de Europese top bleef de onenigheid over een boycot van Russische olie tussen de 27 zichtbaar. Toch is een vijfde pakket in voorbereiding voor het geval Poetin een 'rode lijn' overschrijdt.

Lees verder

De oplossing voor de klimaatverandering ligt op uw bord

Vlees of vegan? Dat is de vraag waarover we ons de komende weken in de krant en op de website, en uiteraard ook in podcast, gaan buigen.

Lees verder

Eindelijk wordt het nut van de metaverse duidelijk

We praten al vaak over de metaverse, maar eindelijk begrijpen we ook waar die virtuele realiteit nuttig voor kan zijn, we hebben het immers gevraagd aan de vader van Second Life, een voorloper van de metaverse.

Lees verder

Zo maak je van drie vierkante meter een bloemenzee
Een troosteloze stoep voor de deur, een grijs balkon of een verloren hoek in de tuin? Dan heeft tuinontwerper Tom Struyf plannen voor u: speciaal voor dit magazine tekende hij een kleurrijke, geurende, insectenvriendelijke vasteplantenborder waar u een heel jaar plezier van hebt. Al wat u nodig hebt: drie vierkante meter, en groen enthousiasme.
Lees verder

Live | Kunstenaar Jan Fabre vandaag voor de rechter

Jan Fabre wordt beschul­digd van geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en aanranding van de eerbaarheid.

Lees verder

Donald Trump dient klacht in tegen Hillary Clinton

Donald Trump heeft donderdag een klacht ingediend tegen Hillary Clinton en verschillende kopstukken van de Democratische partij. De klacht van de voormalige Amerikaanse president komt er omdat ze hem naar eigen zeggen ten onrechte beschuldigd hebben van samenspanning met Rusland, voorafgaand aan de verkiezingen van 2016.

Lees verder

Eerst nog nevelig, later opnieuw zonnig

Vrijdagochtend is het fris met tijdelijk nog wat nevel of mist, vooral in de Ardense valleien en in het noorden van het land. Nadien wordt het opnieuw zonnig. In de loop van de namiddag kans op vorming van enkele stapelwolken. Maxima schommelen tussen 12 of 13 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in de rest van het land.

Lees verder