Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 31 maart 2022

Poetin dreigt gaskraan dicht te draaien vanaf morgen. Wat is zijn dreigement waard?

HLN
Poetin dreigt gaskraan dicht te draaien vanaf morgen. Wat is zijn dreigement waard?
Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend, anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Maar wat is zijn dreigement waard? Econoom Johan Albrecht (UGent) en stroomhandelaar Matthias Detremmerie (Elindus) maken zich alvast niet veel zorgen. "Het is een dreigement van iemand die de grip op de situatie verliest", zegt Detremmerie. "Moest Poetin in het allerslechtste scenario toch de kraan dichtdraaien, zijn we daar vrij goed op voorbereid."
Lees verder

Het opperste familiegeluk: Dries Mertens en Kat Kerkhofs verlaten het ziekenhuis met kleine Ciro Romeo
Dries Mertens en Kat Kerhofs, sinds zaterdag de trotse ouders van Ciro Romeo, hebben samen met hun spruit het ziekenhuis mogen verlaten.
Lees verder

"Het is een grote ramp dat Wout niet fit is": ploegleider Jumbo-Visma geeft meer uitleg over 'verkouden' Van Aert
Onheilspellend nieuws vanuit het kamp van Jumbo-Visma. De ploeg meldt immers dat er serieuze vraagtekens staan achter de deelname van Wout van Aert. De winnaar van de Omloop en E3 is wat verkouden en was vandaag niet fit genoeg om samen met z'n ploegmaats het parcours te verkennen. "Het ziet er niet goed uit", aldus ploegleider Grischa Niermann.
Lees verder

Ex-deelnemer 'The Bachelorette' verdachte in twee gerechtelijke onderzoeken: zoontje van zes maanden in het ziekenhuis en betrokken bij steekpartij na ruzie
Een ex-deelnemer (34) van datingprogramma 'The Bachelorette' zit in de cel. De Avelgemse ondernemer is betrokken in twee gerechtelijke onderzoeken. Zijn zes maanden oud zoontje belandde vorige week in het ziekenhuis. "Bij dokter is kindermishandeling vastgesteld", stuurde hij naar zijn vriendenkring. Enkele dagen later ging de man naar een discotheek met zijn 25-jarige kompaan. Er ontstond een ruzie waarbij een man werd neergestoken. Het duo werd aangehouden voor de steekpartij.
Lees verder

Twee kleine hernia's voor Oliver Naesen na val in Dwars door Vlaanderen
Na zijn val in Dwars door Vlaanderen is Oliver Naesen nog volop bezig met het likken van zijn wonden. "Op de foto's die ik heb laten pakken zijn geen breuken te zien, maar is wel sprake van twee kleine hernia's in mijn rug, waardoor ik mij voort beweeg als een man van negentig jaar. Ik lig ook open van kop tot teen, maar gek genoeg ondervond ik weinig last toen ik even fietste op de rollen." Vrijdag gaat de renner van AG2R-Citroën zijn benen en rug testen op het parcours van de Ronde van Vlaanderen. "Al is het nog niet zeker of het met de koersfiets of met de sneeuwscooter zal zijn", grapt Naesen.
Lees verder

Pizza met vissticks? Voormalige 1 aprilgrap wordt echt product
De meningen zijn verdeeld, maar wat startte als een 1 aprilgrap wordt nu echt verkocht. In 2020 werd er nog mee gelachen, maar dat is verleden tijd: pizza met vissticks en spinazie bestaat echt. Het gaat wel voorlopig om een beperkte oplage van 500.000 pizza's en ze zijn enkel te koop in Duitsland.
Lees verder

Kamer verlaagt drempel voor praktijktests op de arbeidsmarkt
De plenaire vergadering van de Kamer heeft het licht op groen gezet voor een wetsontwerp om de drempels te verlagen om over te gaan tot anonieme praktijktesten op de arbeidsmarkt.
Lees verder

VS gaan gedurende een half jaar miljoen vaten olie per dag vrijgeven
De Verenigde Staten gaan gedurende zes maanden ruwweg één miljoen vaten olie per dag vrijgeven. Dat bevestigt het Witte Huis vandaag. De ongeziene maatregel komt er wegens de Russische inval in Oekraïne, waardoor de olieprijs de afgelopen weken de hoogte inschoot. De hoge brandstofprijzen doen de Amerikanen pijn, wat ook de populariteit van de president aantast.
Lees verder

Drie experts wegen voorstel om snelheid op autostrade te beperken tot 100 km/u: "Dit kan zelfs helpen om files te bestrijden"
Het klinkt niet leuk, het voorstel van Groen om de maximumsnelheid op de autostrade overdag te beperken tot 100 km per uur. Maar kunnen we er ons ook voordeel mee doen? Brengt het echt iets op voor het milieu? Is er winst voor de verkeersveiligheid? Wat scheelt het in onze portemonnee? En zijn we nog langer onderweg? Drie experts rekenden even mee.
Lees verder

Football Talk. Nu ook vijf wissels in Premier League - Ndidi uit voor de rest van het seizoen
In zowat alle Europese competities was bovenstaande regel al lang ingeburgerd, in de Premier League moesten ze het nog met drie wisselspelers per wedstrijd doen. In het coronaseizoen 2019/2020 werden vijf wissels wel toegestaan in Engeland, maar in augustus 2020 ging die regel weer op de schop.
Lees verder

Lil Kleine laat voor het eerst van zich horen: "Ik krijg professionele hulp in Thailand"
Lil Kleine (27) heeft voor het eerst sinds lange tijd weer van zich laten horen. Via Instagram laat de rapper weten dat hij spijt heeft van zijn gedrag en dat hij professionele hulp heeft gezocht. "Ik zie in dat ik veel te lange tijd op een ongezonde en verkeerd manier heb geleefd en dat ik de verkeerde dingen heb gedaan als persoon."
Lees verder

Hamilton heeft het mentaal moeilijk: "Het kost veel kracht en moeite om te blijven doorgaan"
Formule 1-piloot Lewis Hamilton heeft het moeilijk. Niet alleen op de racebaan - vorig weekend finishte hij pas als tiende in Saudi-Arabië - ook daarbuiten. Hij liet zich op Instagram uit over zijn mentale en emotionele worstelingen: "Op bepaalde dagen is het moeilijk positief te blijven."
Lees verder

IN BEELD. Finalistes Miss Exclusive genieten in Egypte
Zon, zee en een luxueus resort in Egypte. Hét decor voor de 23 finalistes van Miss Exclusive deze week. In die fantastische setting stomen de dames zich klaar voor de verkiezing van 7 mei.
Lees verder

Hond en baasje lelijk toegetakeld door twee staffordshire terriërs: "Heel de wijk is getraumatiseerd"
Wat een dagelijkse ochtendwandeling moest zijn, werd vorige week donderdag een nachtmerrie voor de 73-jarige Mieke Van Hellemond en haar golden retriever Umabel. Het onafscheidelijk duo werd op de Noorderlaan in Schilde vlak bij huis aangevallen door twee staffordshire terriërs. Zowel hond als baasje raakte ernstig gewond, al konden toegesnelde buren en passanten erger voorkomen. "Ik wil vooral niet dat er nog een volgend slachtoffer komt", vertelt Mieke.
Lees verder

Subsidies om bus- en tramhaltes toegankelijker te maken geen groot succes
Het subsidiesysteem dat lokale besturen moet aansporen om bus- en tramhaltes toegankelijker te maken is "geen groot succes". Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) moeten toegeven in antwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Jo Brouns. Zo zijn er vorig jaar maar vijf aanvragen ingediend, goed voor 50.000 euro van het voorziene budget van 1,8 miljoen euro. Minister Peeters stuurt het subsidiesysteem nu bij zodat het voor lokale besturen "vlotter en eenvoudiger" wordt.
Lees verder

Patrick Lefevere hoopt dat zijn 'Wolfpack' zondag eindelijk eens op volle kracht kan strijden: "Ik zie progressie"
Lap, het heeft hem ook beet. Maar liever hij die thuis ziek in zijn zetel zit dan zijn renners, lacht Patrick Lefevere de (collectieve) miserie weg. Een zege, zondag in de Ronde van Vlaanderen, kan bevrijdend werken. "We moeten het zo verstandig mogelijk aanpakken."
Lees verder

Tinne Van der Straeten: "Russische chantage brengt ons niet in de problemen"
België heeft geen problemen met de aardgasbevoorrading, ook niet nu Rusland ermee dreigt gascontracten stop te zetten als de leveringen niet in roebels worden betaald. Dat laat het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) weten. De Russische "chantage" is volgens haar een wake-upcall.
Lees verder

Football Talk. Depoitre twee jaar langer bij AA Gent - Nu ook vijf wissels in Premier League
Laurent Depoitre (33) heeft een nieuw contract voor twee seizoenen getekend bij AA Gent. De spits was einde contract, maar hij blijft nu tot 2024 bij de Buffalo's.
Lees verder

Alle remmen los vanaf zaterdag: Walibi krijgt nieuwe vergunning
Walibi heeft een nieuwe vergunning gekregen, twee dagen voor de start van het nieuwe seizoen. Hierdoor kan het pretpark in Waver (Waals-Brabant) de deuren openen zonder risico op vervolging. Dat meldt de Franstalige omroep RTBF.
Lees verder

Blac Chyna klaagt dat ze geen alimentatie krijgt, maar de vaders van haar kinderen dienen haar van antwoord
Blac Chyna (33) heeft op sociale media geklaagd dat ze geen alimentatie krijgt voor haar twee kinderen. De vaders, Robert Kardashian (35) en Tyga (32), waren in ieder geval niet onder de indruk. Zij verklapten hoeveel ze jaarlijks voor hun kroost betalen.
Lees verder