Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 maart 2022

Onze oorlogsjournalist in Odesa: “Afgelopen nacht trilden onze ramen van het zwaar afweergeschut”

HLN
Onze oorlogsjournalist in Odesa: "Afgelopen nacht trilden onze ramen van het zwaar afweergeschut"
Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers is in de Oekraïense havenstad Odesa. De stad is mogelijks een van de volgende doelwitten van Rusland. De spanning zit er dan ook goed in bij de mensen. "Iedereen in Odesa bereidt zich voor op een aanval", zei hij bij HLN LIVE. Bekijk het hierboven.
Lees verder

Kyrie Irving gooit er 50 in tegen Charlotte, Warriors weten weer wat winnen is
Brooklyn Nets heeft een 121-132 zege geboekt op bezoek bij Charlotte Hornets in de NBA.Bij de bezoekers uit New York was Kyrie Irving de absolute uitblinker met liefst 50 punten, waarvan 30 punten na de pauze.
Lees verder

Dronken snookerspeler maakt het wel erg bont: clash met VIP's, verwond aan kin na val en maag leeggepompt in ziekenhuis
Snookerspeler Robert Milkins (46) zal zich z'n 46ste verjaardag nog lang herinneren - maar niet om de goeie reden. De Engelse nummer 44 van de wereld dronk zich zondag op zijn verjaardag - en vlak voor de openingsceremonie van de Turkish Masters - helemaal te pletter, met alle gevolgen van dien.
Lees verder

Vincent en Maarten werden 'geghost' door potentiële werkgevers. "Na de laatste sollicitatieronde werd het stil"
"Na dertig keer genegeerd te worden was de maat vol." Solliciteren vergt veel van een mens. Moed, toewijding, geduld. En toch worden heel wat Vlamingen ondanks hun inzet het slachtoffer van 'professionele ghosting'. Maarten en Vincent maakten al meermaals mee dat het bedrijf waarbij ze solliciteerden plots nooit meer iets van zich liet horen. Loopbaancoach Ann Rens legt uit waarom professionele ghosting zo vaak voorkomt en geeft zeven tips om het als sollicitant de baas te zijn.
Lees verder

Beelden tonen hoe Oekraïners aan plunderen slaan in belegerd Marioepol: "Waarom stelen jullie alles?"
In Marioepol zitten de inwoners al enkele dagen zonder eten, water, medicijnen, elekriciteit en verwarming. Kortom: de chaos is er compleet. Verschillende inwoners gaan stelen uit winkels, wat op zijn beurt tot onderlinge spanningen leidt. Dode lichamen op straat maken duidelijk hoe gevaarlijk de situatie er is. Volgens een politieman is het enige wat de mensen kunnen doen "wachten en ondergronds schuilen". "We hebben niets meer", vertelt een inwoner emotioneel.
Lees verder

Zuid-Afrika kampt met grote stroomtekorten: afschakelplan moet totale black-out vermijden
Door problemen in een aantal steenkoolcentrales heeft Zuid-Afrika niet meer genoeg elektriciteit. Het land is daarom genoodzaakt om gericht de stroom uit te schakelen, telkens voor een uur, verspreid over verschillende delen van het land. Deze maatregel, die een complete black-out moet vermijden, geldt alvast tot vrijdagochtend.
Lees verder

Netflix heeft nu geen plannen voor advertenties, maar sluit het niet uit
Netflix zegt dat er momenteel geen plannen zijn om een abonnement te introduceren dat advertenties bevat. De financiële directeur van Netflix, Spencer Neumann, sluit de introductie hiervan echter ook niet uit.
Lees verder

"Het gaat niet om de voor- en na-foto's, wél over gezonder en langer leven": professor legt uit wanneer gastric bypass (g)een oplossing is
Zowat één op honderd Belgen heeft al een operatie voor gewichtsverlies ondergaan. Maar is een maagverkleining dan zo'n makkelijke oplossing voor overgewicht? "Het is en blijft een doortastende en invasieve behandeling", waarschuwt prof. dr. Yves Van Nieuwenhove, coördinator Obesitasheelkunde van het UZ Gent. Wie komt ervoor in aanmerking? Wat zijn de risico's voor je gezondheid en wat zijn de slaagkansen?
Lees verder

Is een gastric bypass het wondermiddel om snel veel kilo's af te vallen? Professor wijst op de gevaren
Zowat één op honderd Belgen heeft al een operatie voor gewichtsverlies ondergaan. Maar is een maagverkleining dan zo'n makkelijke oplossing voor overgewicht? "Het is en blijft een doortastende en invasieve behandeling", waarschuwt prof. dr. Yves Van Nieuwenhove, coördinator Obesitasheelkunde van het UZ Gent. Wie komt ervoor in aanmerking? Wat zijn de risico's voor je gezondheid en wat zijn de slaagkansen?
Lees verder

Hoe een nieuwe generatie Oekraïense TikTokkers de oorlog verslaat: "De hele wereld moet zien wat er hier écht gebeurt"
Terwijl TikTokkers in Rusland geen nieuwe filmpjes meer kunnen uploaden, ontpopt er zich in Oekraïne een nieuwe generatie influencers. Jonge Oekraïense twintigers, vooral meisjes, hebben er hun missie van gemaakt om via de social media-app generatie Z correct te proberen informeren over wat er in Oekraïne gebeurt, hoe het leven in oorlog er momenteel aan toegaat en fake news zoveel mogelijk te bannen. Door hun verslaggeving ter plaatse kregen ze er in geen tijd honderdduizenden volgers bij en werden hun video's soms wel 50 miljoen keer bekeken. "Russische volgers die eerst niet geloofden in de oorlog, sturen me nu dat ze aan onze kant staan", vertelt een van hen.
Lees verder

Van vaste klant in de Champions League naar spookclub: hoe de Braziliaanse vlucht uit Donetsk Shakhtar zonder spelers achterlaat
Twee weken geleden erkende Poetin de onafhankelijkheid van de Donbass-regio. Russische tanks reden de straten van Loehansk, Marioepol en Donetsk binnen. Die laatste stad is de thuishaven van de grootste club uit Oekraïne: het gelijknamige Shakhtar Donetsk. Terend op Braziliaans talent won de topclub in 2009 de Europa League en is ze elk jaar vaste klant in de Champions League. Tot die beruchte 22 februari. Dertien Brazilianen keerden via ellenlange trein- en busritten terug naar hun thuisland, een staflid overleed in de oorlog en dat allemaal nadat ze al jaren hun gebombardeerde thuishaven hebben verlaten.
Lees verder

Slaan Elise en Ralph de bal mis in 'Paradijs Zoekt Personeel'? "Erg ongepast gekleed"
Tijdens de opleiding in 'Paradijs Zoekt Personeel' komen ook de eigenaars van het resort in Zanzibar eens langs. Incognito weliswaar. Elise en Ralph zijn verantwoordelijk voor 'food & beverages' dus ook voor het restaurant. Daar komen de eigenaars eten, zonder dat Elise en Ralph weten wie ze zijn. Dat zorgt ervoor dat ze wel wat fouten maken en de eigenaars serieuze opmerkingen hebben.
Lees verder

REPORTAGE. In het station, waar Alexej en vele anderen noodgedwongen hun familie uitwuiven: een hand op de ruit en vechten tegen de tranen
Afscheid nemen doet pijn, zeker als je, zoals Alexej, niet weet of je je kind nog zult terugzien. Op één van de perrons in station Kiev Centraal staat zijn dochter Sonja op het punt met haar hamster Simba en negen andere familieleden naar het buitenland te vertrekken. Net als vele, vele anderen.
Lees verder

Gasprijs kalmeert, maar stookolie blijft records breken door oorlog in Oekraïne
De prijs van stookolie blijft records breken. Vanaf morgen kost een liter stookolie (50S) bij een bestelling vanaf 2.000 liter maximaal 1,31 euro (+9 eurocent). Bij minder dan 2.000 liter is dat 1,34 euro, aan de pomp zelfs 1,45 euro. De gasprijs blijft dan weer onder het niveau van gisteren.
Lees verder

Gamebundel haalt op één dag tijd ruim 2 miljoen euro op voor Oekraïne
Gamewebwinkel Itch.io lanceerde dinsdagnacht een bundel met daarin bijna 1000 games, boeken en digitale bordspellen. Alle opbrengsten worden geschonken aan humanitaire organisaties die hulp bieden aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ondertussen staat de teller al op omgerekend 2 miljoen euro.
Lees verder

Van Ranst: "Lichte stijging gevolg van opheffen coronamaatregelen, maar ik sta nog altijd achter die versoepelingen"
De coronacijfers gaan niet meer dezelfde goede richting uit als de voorbije weken. "Dat is een gevolg van het opheffen van de coronamaatregelen", legt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) uit aan HLN Live. "Maar daar sta ik nog altijd achter." Hij voegt eraan toe dat deze periode van het jaar er wel vaker een is van verkoudheden en van griep.
Lees verder

Gigi Hadid doneert al haar inkomsten van Fashion Week aan Oekraïne
Gigi Hadid (26) heeft beloofd om al haar inkomsten van de Fashion Week te doneren aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het supermodel deelde een aantal foto's van verschillende modeshows waarin ze liep en schreef erbij mensen in nood te willen helpen. Volgens Hadid is het haar taak om ook naast de catwalk iets terug te geven voor de mensen.
Lees verder

Eén jaar na 'operatie Sky': al 888 verdachten geïdentificeerd en drugs ter waarde van 4,5 miljard euro in beslag genomen
Een jaar na de kraak van het versleutelde Sky ECC-netwerk zijn 276 nieuwe onderzoeken geopend en 888 verdachten geïdentificeerd. Dat meldt het federaal parket.
Lees verder

Komt er opnieuw een K3-show voor volwassenen? Petitie heeft al 7.500 likes
Niet alleen kinderen zijn grote fan van K3, ook heel wat volwassenen zijn heel enthousiast over de nieuwe dansjes en liedjes van de meidengroep. Er is nu zelfs een petitie op poten gezet om opnieuw een K3-show voor volwassenen te organiseren. "Hopelijk kunnen we met voldoende aanhangers Studio 100 overtuigen", klinkt het.
Lees verder

Google Maps toont eindelijk dat bus of tram van De Lijn op tijd rijdt of vertraging heeft
Ruim drie jaar geleden rolde Google Maps wereldwijd de mogelijkheid uit om te zien of er vertragingen zijn op het openbaar vervoer. Nu springt ook De Lijn eindelijk op de trein. Is je bus te vroeg, te laat of gewoon op tijd, dan kan je dat vanaf nu zien in Google Maps.
Lees verder