Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 maart 2022

Oekraïne roept moeders van Russische krijgsgevangenen op hun zonen op te halen: “Anders dan Poetin voeren wij geen...

HLN
Oekraïne roept moeders van Russische krijgsgevangenen op hun zonen op te halen: "Anders dan Poetin voeren wij geen oorlog tegen moeders en hun kinderen"
Het Oekraïense leger heeft "de moeders van gevangengenomen Russische soldaten" woensdag uitgenodigd hun zonen in Oekraïne op te halen. Kiev zegt dat het sinds het begin van de invasie door Moskou tientallen militairen krijgsgevangen heeft gemaakt.
Lees verder

Deze Vilvoordse migrantenzoon helpt Poetin al jarenlang bij zijn buitenlands beleid
Zakendoen is politiek bedrijven. Zeker in het Rusland van Poetin. Die gebruikt zijn staatsbedrijven niet alleen om winst te maken, maar ook om heer en meester in andere landen te zijn. Hoog in zo'n staatsbedrijf — petroleumgigant Rosneft — zit een Belg. Deze Vilvoordse topman had helemaal niets met Rusland, maar belandde enkele jaren geleden toch in Moskou. Maak kennis met de man die al vóór de Oekraïense oorlog op de sanctielijst van de Amerikanen stond.
Lees verder

Deze Vilvoordse topman helpt Poetin al jarenlang bij zijn buitenlands beleid
Zakendoen is politiek bedrijven. Zeker in het Rusland van Poetin. Die gebruikt zijn staatsbedrijven niet alleen om winst te maken, maar ook om heer en meester in andere landen te zijn. Hoog in zo'n staatsbedrijf — petroleumgigant Rosneft — zit een Belg. Deze Vilvoordse topman had helemaal niets met Rusland, maar belandde enkele jaren geleden toch in Moskou. Maak kennis met de man die al vóór de Oekraïense oorlog op de sanctielijst van de Amerikanen stond.
Lees verder

Kopen Zwitsers-Amerikaans consortium oligarch Abramovich uit bij Chelsea? Ook Conor McGregor toont 'interesse'
Na de stap opzij ook de verkoop? Hansjorg Wyss, een 86-jarige Zwitserse miljardair, beweert benaderd te zijn geweest om Chelsea te kopen. De vraagprijs ligt (momenteel) te hoog, maar samen met de Amerikaan Todd Boehly bereid hij een bod voor. Of Roman Abramovich daadwerkelijk aan hen wil verkopen, is nog onduidelijk. Op Twitter verstuurde ook MMA-kampioen Conor McGregor een mysterieus bericht. "Ik wil dit onderzoeken, Chelsea" post hij boven een nieuwtje over de verkoop.
Lees verder

Koopt Zwitsers-Amerikaans consortium oligarch Abramovich uit bij Chelsea? Ook Conor McGregor toont 'interesse'
Na de stap opzij ook de verkoop? Hansjorg Wyss, een 86-jarige Zwitserse miljardair, beweert benaderd te zijn geweest om Chelsea te kopen. De vraagprijs ligt (momenteel) te hoog, maar samen met de Amerikaan Todd Boehly bereidt hij een bod voor. Of Roman Abramovich daadwerkelijk aan hen wil verkopen, is nog onduidelijk. Op Twitter verstuurde ook MMA-vechter Conor McGregor ondertussen een mysterieus bericht. "Ik zou dit willen onderzoeken, Chelsea", post hij boven een nieuwtje over de verkoop. Hij is een supporter van concurrent Manchester United.
Lees verder

Vlaamse overheid gaat lokale besturen ondersteunen in opvang gevluchte Oekraïners
Een lege sporthal, onbezette hotelkamers of extra ruimte in het gemeentehuis: de Vlaamse regering vraagt in een brief aan de lokale besturen om in te kaart te brengen waar ze eventueel Oekraïners kunnen opvangen. Prognoses wijzen namelijk uit dat grote groepen mensen uit het door oorlog getroffen Oekraïne volgende week al in België en Vlaanderen kunnen aankomen.
Lees verder

"Jodiumpillen moet je nemen op preciés het juiste moment, niet te vroeg of te laat": expert geeft uitleg over de werking en dosering
Om voorbereid te zijn op een eventuele kernwapenaanval haalden nogal wat mensen de voorbije dagen hun gratis portie jodiumpillen op bij de apotheek. "Tot nog toe is er geen enkele reden om ze te gebruiken, maar het is altijd nuttig om ze in huis te hebben", zegt dr. Sylviane Carbonnelle. De expert van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle geeft kernachtig en duidelijk antwoord op onze vragen. Hoe werken die pillen, waarom worden ze afgeraden voor 40-plussers en wat als je die pillen al een tijdje in huis hebt?
Lees verder

België neemt commando van Europese EMASOH-missie in Straat van Hormuz over
België heeft dinsdag het commando van de Europese maritieme missie EMASOH in de Straat van Hormuz, een zeestraat tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, overgenomen. Een ploeg van acht militairen, onder de leiding van vlootadmiraal Tanguy Botman, zal gedurende vier maanden die rol op zich nemen. Dat meldt het ministerie van Defensie.
Lees verder

Ook Georgië wil lid worden van de Europese Unie
Georgië, ooit deel van de Sovjet-Unie, gaat het lidmaatschap van de Europese Unie aanvragen. De regerende partij maakte bekend dat het verzoek donderdag wordt ingediend. Georgië, in het uiterste oosten van Europa, hoopt dat de aanvraag met spoed wordt behandeld, melden media.
Lees verder

Ex-biatleet sterft vlak voor twintigste verjaardag tijdens vuurgevecht bij geboorteplaats Charkiv
De oorlog in Oekraïne heeft andermaal een slachtoffer geëist: de 19-jarige Yevgeny Malyshev, voormalig lid van het Oekraïense biatlon-team, is gestorven bij vuurgevechten in zijn thuisstad Charkiv. Op 10 maart zou hij zijn twintigste verjaardag hebben gevierd.
Lees verder

"Enorme vuurbal van meer dan 3.000 graden": zo werkt vacuümbom die Poetin mogelijk inzet in Oekraïne
Rusland wordt verdacht van het gebruik van vacuümbommen. "De bommen zijn ultragevaarlijk", zegt onze wetenschapsexpert Martijn Peters. "Volgens de conventie van Genève mogen ze niet op menselijke doelwitten gebruikt worden." Maar hoe werkt zo'n vacuümbom juist? Bekijk het in deze video.
Lees verder

Wat is een vacuümbom? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit
Rusland wordt verdacht van het gebruik van vacuümbommen. "De bommen zijn ultragevaarlijk", zegt onze wetenschapsexpert Martijn Peters, "Volgens de conventie van Genève mogen ze niet op menselijke doelwitten gebruikt worden". Maar hoe werkt zo'n vacuümbom juist? Bekijk het in deze video.
Lees verder

Russische teams verdwijnen uit voetbalgame 'FIFA 22'
De Russische nationale ploeg en alle Russische teams worden geschrapt uit onder andere de populaire voetbalgame 'FIFA 22'. Dat heeft de Amerikaanse game-ontwikkelaar EA bekendgemaakt.
Lees verder

Ben Weyts: "Als mondmaskers verdwijnen in brede samenleving, dan ook op school"
Als het Overlegcomité vrijdag beslist om over te gaan naar code geel van de coronabarometer, dan vervalt ook de mondmaskerplicht voor de leerlingen van het secundair onderwijs. Dat bevestigt het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Lees verder

'K2 Zoekt K3'-deelnemers Amy en Luca beginnen coverband 'De Bende': "Dit keer zitten we niet in een keurslijf"
Zij klonk te vals, hij was te groot. Amy Courtens (25) en Luca Diez (21) kregen tijdens hun 'K2 Zoekt K3'-avontuur behoorlijk wat commentaar, maar achter de schermen werd wél de kiem gelegd van een intense vriendschap. De twee staan er nu opnieuw als zangduo van 'De Bende', een partyband die - voor jong en oud - de leukste covers brengt. Ze blikken terug op de intense periode na de wedstrijd en kijken vooruit naar de toekomst. "Na de finale hoorde ik Amy eventjes minder."
Lees verder

Na twee moeilijke jaren werkt Laurens De Plus aan de weg terug: "Mij weer top krijgen is een erezaak voor Ineos"
Vier koersdagen in 2020. Negentien stuks in 2021. Door fysiek leed ging de carrière van Laurens De Plus (26) twee jaar door een woestijn. Na een reset is hij back on track bij Ineos-Grenadiers. "Ik zit nog niet op mijn topgewicht, maar heb uit die moeilijke periode geleerd dat je niet een heel jaar hyper gefocust kan zijn."
Lees verder

Riadh Bahri deed gouden zaak in 'Stukken van Mensen', en dat smaakt naar meer: "We gaan investeren"
Riadh Bahri (33), die je ook kent van 'De Slimste Mens', deed in 'Stukken van Mensen' op Play4 een gouden zaak. Hij verkocht een werk van de topregisseur Tim Burton (63) voor 3.000 euro. "Da's het driedubbele van wat mijn man Niels en ik ervoor hadden betaald", zegt hij. De VRT-journalist vertelt naast z'n passie voor kunst ook over z'n huwelijk en de gaybashing waar hij een tijdje geleden slachtoffer van werd. "Ik heb het gevoel dat we bij momenten nog in de kast moeten zitten."
Lees verder

Golf van solidariteit: #PlekVrij boekt groot succes met meer dan 8.000 beschikbare plaatsen na amper 48 uur
Tal van mensen willen hun steentje bijdragen en het leed van Oekraïners een beetje draaglijker maken. Daarom kwam er de oproep #PlekVrij van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om tijdelijke opvang aan te bieden voor Oekraïners op de vlucht. Er ontstond een golf van solidariteit met 499 gemeenten die positief reageerden en al meer dan 8.000 beschikbare plaatsen.
Lees verder

Een boodschappenlijstje en een spoorloos lichaam: Amerikaan Oscar Lozada (45) riskeert levenslang voor moord op Sylviane (51)
Vijftien zakken snelcement, negen grote emmers, plastic bakken en hangsloten. Dat kocht de Amerikaanse Oscar Lozada (45) in 2011, een dag nadat zijn Belgische vrouw Sylviane Finck (51) uit Verviers spoorloos verdwenen was. Hij vluchtte enkele dagen later samen met hun dochter naar Venezuela en werd pas jaren later opgepakt door de politie. Het lichaam van de vrouw werd nooit teruggevonden, de man riskeert nu een levenslange celstraf. Wat zegt zijn boodschappenlijstje: is hij een moordenaar of een bouwvakker, zoals hij zelf verklaart?
Lees verder

Apple-verdeler Switch krijgt verbod om verzekeringen te verkopen
De winkelketen Switch, verdeler van Apple-producten, mag voorlopig geen verzekeringen meer verkopen in België. Dat heeft de financiële regulator FSMA beslist.
Lees verder