Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 1 maart 2022

Oekraïense VN-ambassadeur leest berichten voor van Russische soldaat vlak voor hij sterft: “Mama, ik ben in Oekra...

HLN
Oekraïense VN-ambassadeur leest berichten voor van Russische soldaat vlak voor hij sterft: "Mama, ik ben in Oekraïne, hier woedt echte oorlog. Ik ben bang"
De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties, Sergiy Kyslytsya, heeft een vurig pleidooi gehouden voor extra hulp voor zijn land. Tijdens de uiteenzetting las hij hartbrekende sms'en voor die volgens hem de laatste berichten waren van een Russische soldaat aan zijn moeder. Daarin beschrijft de soldaat zijn afschuw en angst voor de oorlog vlak voor hij sterft.
Lees verder

Vertraging voor honderden TUI-passagiers op Brussels Airport door wereldwijd probleem met inchecken
Reizigers die via Brussels Airport met TUI vliegen, moeten vandaag rekening houden met vertragingen. De reden is een wereldwijd defect aan het systeem om in te checken. "Omdat het een extern probleem is, hebben wij er ook geen zicht op wanneer het van de baan zal zijn", zegt Piet Demeyere van TUI Belgium.
Lees verder

Oorlog in Oekraïne is mee te volgen via TikTok en Twitter, maar wat is echt en wat niet?
Oorlog is niet langer een ver-van-ons-bed-woord, het conflict tussen Rusland en Oekraïne komt wel heel dichtbij. Sociale media als TikTok en Twitter brengen ons haast naar de frontlinie. Via onze smartphones kan iedereen alles volgen vanop de eerste rij, ook kinderen en jongeren zien deze beelden dus voorbij komen op hun sociale media. Het is moeilijk om te achterhalen wat echt is en wat niet. Hoe kan je door het mistgordijn van oorlogspropaganda kijken?
Lees verder

Uppercut voor Quick.Step: Tim Declercq trekt officieel kruis door Vlaams-klassiek voorjaar
Tim Declercq mag vrijdag rustig opnieuw beginnen trainen. Na de Saudi Tour, waarin hij knap vierde werd, testte de 32-jarige werkmier van Quick.Step-Alpha Vinyl en viervoudige laureaat van onze Kristallen Zweetdruppel positief op Covid en kreeg hij als gevolg daarvan af te rekenen met pericarditis, een ontsteking van het hartzakje. Daardoor moest hij twee weken volstrekte rust in acht nemen. "In totaal zal ik zeventien dagen niet hebben gefietst. Dat is bijna even lang als mijn traditionele winterbreak", aldus Declercq.
Lees verder

Enorm Russisch konvooi van maar liefst 60 kilometer lang rukt op: waar bevindt het zich op dit moment?
Een Russisch konvooi met tanks en soldaten is ondertussen opgerukt tot op amper 25 kilometer van Kiev. Het is een enorme kolonne van maar liefst 60 kilometer lang. Ondanks vredesgesprekken gisteren, is er vannacht hevig gevochten. Onder andere in Charkov, de tweede grootste stad, waren verschillende raketinslagen. Volgens de VN zijn er ondertussen al 406 burgers gedood. Daar zijn ook tientallen kinderen bij.
Lees verder

Dave De Kock belandt wellicht in overbevolkte gevangenis van Dendermonde. Wij kregen een kijk binnen de muren: "Nieuwkomers krijgen matras op de grond"
Dave De Kock is in België. Hij is vanmorgen overgeleverd aan ons land. Hier wordt hij door de onderzoeksrechter ondervraagd en wellicht belandt hij in de overbevolkte gevangenis van Dendermonde. Nochtans was die gevangenis net de reden waarom hij zich verzette tegen zijn uitlevering aan België. In Dendermonde slapen de gedetineerden op de grond en daar wil je als gedetineerde liever niet terechtkomen. Wij kregen - hoogst uitzonderlijk en voor de allereerste keer - een kijk binnen de muren van het prison.
Lees verder

Dave De Kock belandt wellicht in de overbevolkte gevangenis van Dendermonde. Wij kregen - hoogst uitzonderlijk en voor de allereerste keer - een kijk binnen de muren: "Nieuwkomers krijgen matras op de grond"
Dave De Kock is in België. Hij is vanmorgen overgeleverd aan ons land. Hier wordt hij door de onderzoeksrechter ondervraagd en wellicht belandt hij in de overbevolkte gevangenis van Dendermonde. Nochtans was die gevangenis net de reden waarom hij zich verzette tegen zijn uitlevering aan België. In Dendermonde slapen de gedetineerden op de grond en wil je als gedetineerde liever niet terecht komen. Wij kregen - hoogst uitzonderlijk en voor de allereerste keer - een kijk binnen de muren van het prison.
Lees verder

Gigi Buffon, 44 jaar maar nog lang niet klaar bij Parma: "Dit is mijn thuis"
44. Dat is de leeftijd waarop Gianluigi Buffon een nieuw contract voor twee jaar tekent bij zijn eerste liefde Parma. De club waar hij in 1995 zijn professioneel debuut maakte. De club die hem gemaakt heeft tot de man die hij nu is. De club die hem in de Calcio B meer dan ooit nodig heeft. "Ik ben teruggekeerd omdat ik altijd een diepe connectie heb gevoeld met de club en met de stad. Dit is mijn thuis", vertelt Gianluigi aan de Italiaanse pers.
Lees verder

Dave De Kock vanuit Nederland overgeleverd aan België
Dave De Kock, de hoofdverdachte in de zaak van de moord op en ontvoering van de 4-jarige Dean Verberckmoes, is vandaag overgeleverd aan ons land. Dat bevestigt zijn Belgische advocaat Peter Verpoorten.
Lees verder

0,4 seconden, vernederende dunks en diepe driepunters: ongeziene scores van Ja Morant, die met 52 (!) punten zijn Grizzlies naar nóg een overwinning loodst
52! Ja Morant. Wat is hij goed. Amper 22 jaar en nu al een van de beste point guards in de NBA. Dat bewees hij deze nacht. Hij scoorde maar liefst 52 punten tegen de kansloze San Antonio Spurs, het meeste ooit in zijn carrière. Amper twee dagen nadat hij zijn vorige puntenrecord vestigde met 46, doet hij er nu nóg 6 bij. Temetrius Jamel Morant, zoals hij voluit heet, is een absolute superster. Aan de andere kant van het land won Miami Heat de strijd om de eerste plaats tegen de Bulls.
Lees verder

"Bij een kernramp moeten vooral jonge mensen beschermd zijn": zwangere apothekeres Eveliene roept op om jodiumtabletten te halen
"Crèches, jeugdbewegingen, scholen en jonge gezinnen moeten zéker voldoende jodiumpillen liggen hebben. Jonge mensen zullen na een kernramp de nadelige effecten ondervinden, zoals schildklierkanker." Met de oorlog in Oekraïne wil apothekeres Eveliene Top uit Poperinge naar eigen zeggen geen paniek zaaien, maar wél informeren, voor het geval dat. De mama van de 11 maanden oude Odette behoort zelf tot de grootste risicogroep, nu ze zwanger is.
Lees verder

Zwangere apotheker Eveliene roept op om jodiumtabletten op te halen: "Jonge gezinnen, crèches en scholen moeten zeker tabletten liggen hebben"
"Crèches, jeugdbewegingen, scholen en jonge gezinnen moeten zéker voldoende jodiumpillen liggen hebben. Jonge mensen zullen na een kernramp de nadelige effecten ondervinden, zoals schildklierkanker." Met de oorlog in Oekraïne wil apotheker Eveliene Top uit Poperinge naar eigen zeggen geen paniek zaaien, maar wél informeren, voor het geval dat. De mama van de 11 maanden oude Odette behoort zelf tot de grootste risicogroep, nu ze zwanger is.
Lees verder

OVERZICHT. Hoe kijken de nauwste bondgenoten van Poetin naar oorlog in Oekraïne?
Vanuit de westerse wereld klinkt de veroordeling van de Russische invasie in Oekraïne luid en scherp. Maar wat zeggen de landen die traditioneel Moskou ruggensteunen? Kan Poetin nog op steun en begrip rekenen van bijvoorbeeld China, Syrië en Venezuela? Een overzicht.
Lees verder

OVERZICHT. Hoe kijken trouwe bondgenoten van Poetin naar oorlog in Oekraïne?
Vanuit de westerse wereld klinkt de veroordeling van de Russische invasie in Oekraïne luid en scherp. Maar wat zeggen de landen die traditioneel Moskou ruggensteunen? Kan Poetin nog op steun en begrip rekenen van bijvoorbeeld China, Syrië en Venezuela? Een overzicht.
Lees verder

Van Russische all time-topschutter tot concurrentes van Loena Hendrickx: voor deze (Wit-)Russische toppers dreigt uitsluiting
Worden ze gebannen? Door de Russische invasie dreigen heel wat (Wit-)Russische topsporters niet te mogen deelnemen aan internationale competities. Een overzicht van de bekendste namen. "Ik hoop op vrede."
Lees verder

Biologische moeder van Bart Schols pleegde zelfmoord op zijn 13de: "Ze was vaak helemaal van de planeet"
Een bijzonder heftige getuigenis van Bart Schols (47) vanavond in de Canvasreeks 'Therapie'. Het anker van 'De Afspraak' vertelt daarin over de zelfmoord van zijn verslaafde moeder en hoe die traumatische jeugd de rest van zijn leven tekende. "Vooral als het gaat over een stabiel relationeel leven, heb ik er niet veel van gebakken."
Lees verder

De biologische moeder van Bart Schols pleegde zelfmoord op zijn dertiende: "Vaak kwam ze helemaal van de planeet aan bij mijn pleegouders"
Een bijzonder heftige getuigenis van Bart Schols (47) vanavond in de Canvasreeks 'Therapie'. Het anker van 'De Afspraak' vertelt daarin over de zelfmoord van zijn verslaafde moeder en hoe die traumatische jeugd de rest van zijn leven tekende. "Vooral als het gaat over een stabiel relationeel leven, heb ik er niet veel van gebakken."
Lees verder

Britse premier Boris Johnson: "Duidelijk dat Poetin gaat falen in Oekraïne"
De Britse premier Boris Johnson denkt dat het nu al duidelijk is dat de Russische president Vladimir Poetin gaat falen in Oekraïne. Johnson zegt dat het de beste oplossing zou zijn als Poetin zijn leger beveelt zich terug te trekken naar Rusland.
Lees verder

"Vul je kom met yoghurt en fruit en werk af met granola, niet andersom": diëtist bespreekt 7 ontbijten en duidt wat écht gezond is
De ene ontbijt met een kom yoghurt en fruit of havermout, de ander zweert bij een gebakken eitje of een toast avocado. Nog een andere categorie slaat het ontbijt over onder de noemer 'intermittent fasting' of drinkt gewoon een tas koffie. Welk ontbijt zorgt ervoor dat je zonder honger de lunch haalt en is écht gezond? Diëtist Michaël Sels bespreekt de 7 meest gekozen ontbijtjes: "de norm is één eitje per dag, eet je er 's ochtends eentje en 's avonds spaghetti, dan heb je er al te veel op."
Lees verder

NMBS laat Oekraïense vluchtelingen gratis met trein rijden
Oekraïense vluchtelingen zullen in België gratis gebruik kunnen maken van de trein. Dat heeft spoorwegmaatschappij NMBS aangekondigd.
Lees verder