Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 10 maart 2022

Nora Dari: ‘De ene dag kleed ik me als een tomboy, de volgende dag alsof ik naar een galafeest ga’

Nora Dari: 'De ene dag kleed ik me als een tomboy, de volgende dag alsof ik naar een galafeest ga'

Actrice Nora Dari was eerder te zien in enkele jongerenreeksen zoals WTFock, nu is ze ook bij het grote publiek gekend door het spelprogramma De verraders. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Vaccinatie jongsten blijft hangen onder veertig procent

De meest omstreden fase van de vaccinatiecampagne, die voor vijf- tot elfjarigen, heeft veel minder bereik gehad dan de andere fases. 'We hadden verwacht dat we hoger zouden eindigen.'

Lees verder

Zaak tegen prins Andrew officieel afgesloten na financiële schikking

Na een financiële schikking buiten het Amerikaanse gerecht om, is de rechtszaak tegen de Britse prins Andrew nu ook officieel afgesloten. De Amerikaanse Virginia Giuffre had hem beschuldigd van seksueel misbruik toen ze nog minderjarig was en bij Jeffrey Epstein inwoonde.

Lees verder

Scheepswrak Endurance na 107 jaar in uitstekende staat teruggevonden

Voor de kust van Antarctica, in de Weddellzee, hebben onderzoekers de Endurance gelokaliseerd. Het schip van de Brits-Ierse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton zonk er in 1915, het is de eerste keer dat het schip gefilmd kon worden. Volgens expeditieleider John Sears is het schip prima bewaard gebleven. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Na één jaar 'Operatie Sky': drugs ter waarde van 4,5 miljard euro in beslag genomen, 888 verdachten opgepakt

Een jaar na de kraak van het versleutelde Sky ECC-netwerk zijn 276 nieuwe onderzoeken geopend. Er zijn 4.000 verdachten geïdentificeerd, 888 van hen zijn opgepakt. Dat meldt het federaal parket op een persconferentie.

Lees verder

Presidentsvrouw Olena Zelenska veroordeelt 'Russische massamoord op Oekraïense burgers' in open brief

Oekraïne wil vrede, maar zal zich verdedigen en zich nooit overgeven. Dat heeft de vrouw van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, in een brief geschreven die dinsdagavond is gepubliceerd. Ze riep ook op om het luchtruim boven Oekraïne te sluiten.

Lees verder

Schotse premier verontschuldigt zich voor heksenvervolgingen: 'Een schandalige historische onrechtvaardigheid'

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft zich op Internationale Vrouwendag postuum geëxcuseerd bij de duizenden mensen – vooral vrouwen – die werden beschuldigd van hekserij, en van wie velen zijn geëxecuteerd.

Lees verder

Japanse 'Steen des doods' gebarsten

Onrust in Japan: de vulkanische 'Steen des doods', bekend uit de Japanse mythologie, is gebarsten.

Lees verder

Rijverbod voor Remco Evenepoel na zware snelheidsovertreding

Remco Evenepoel moet opnieuw slagen voor een theoretisch rijexamen na een zware snelheidsovertreding eind 2020 in zijn thuisgemeente Schepdaal. 'Een jeugdzonde', noemde de advocaat van de wielrenner het. Evenepoel kreeg nog een boete van 400 euro en een rijverbod van 21 dagen.

Lees verder

In grensland Chmelnytsky nemen de gezinnen afscheid

Chmelnytsky is een van de plekken waar de vluchtelingen uit Kiev en uit het oosten van het land passeren op weg naar het westen. Hier moeten gezinnen de moeilijke beslissing nemen of ze samenblijven of dat de man achterblijft en de moeder en kinderen verder naar het buitenland trekken.

Lees verder

Op de vlucht uit Oekraïne: 'Mijn telefoon in ruil voor 20 liter benzine'

Inwoners uit de voorsteden van Kiev vluchten voor de Russen. Al twee miljoen Oekraïners verlieten hun land.

Lees verder

Jan Jambon: 'Het worden nog zware tijden, hele zware'

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft in het Vlaams Parlement beloofd dat Vlaanderen 'al wat het kan' zal doen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Er is ook een taskforce opgericht. Want het worden nog 'zware tijden, hele zware', niet alleen voor de Oekraïense bevolking.

Lees verder

Rusland moet het zonder Amerikaanse hamburgers doen

De beslissing om alle vestigingen van McDonald's in Rusland te sluiten, zal indruk maken op de gewone Rus. 'Dit is een treurige dag.'

Lees verder

Leeuwen uit Oekraïne aangekomen in Limburgs opvangcentrum

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zijn twee leeuwen uit Oekraïne opgevangen. De jonge dieren waren in Kiev in beslag genomen wegens verwaarlozing, en zaten er in een asiel. Door de oorlog moesten ze daar dringend weg. Bekijk de beelden van Tsar en Jamil in bovenstaande video.

Lees verder

Corona is niet weg: vijf scenario's voor boosterprik, testcentra blijven open

De regeringen nemen geen risico's, nu de viruscirculatie 'hoog blijft'. In de herfst komt er wellicht een extra boosterprik voor de 75-plussers en de zorg. Maar ook de scenario's voor een algemene prik liggen op tafel.

Lees verder

Tijdritzege levert Van Aert ook meteen gele trui op in Parijs-Nice

Na drie podiumplaatsen heeft Wout van Aert (Jumbo-Visma) de vierde etappe in de 80ste Parijs-Nice naar zich toegetrokken. In een korte maar lastige tijdrit van 13,4 kilometer klokte hij een tijd van 16'20". Dat was vier seconden sneller dan ploegmaat Roglic en acht seconden sneller dan Rohan Dennis, een andere ploegmaat. Van Aert veroverde daarmee ook de gele leiderstrui.

Lees verder

Man die als eerste varkenshart kreeg, is overleden

De Amerikaanse man die begin dit jaar als eerste mens een hart van een (genetisch gewijzigd) varken kreeg, is twee maanden na de historische transplantatie overleden. Dat meldt het universitair ziekenhuis van Maryland in Baltimore.

Lees verder

'Stroomuitval Tsjernobyl heeft geen kritieke impact'

'Het uitvallen van de stroom in de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne heeft geen kritieke gevolgen voor de veiligheid', zegt het nucleaire atoomagentschap IAEA aan de VN in een verklaring. 'Er is voldoende koelwater beschikbaar', stelt IAEA.

Lees verder

Nadya Tolokonnikova van Pussy Riot: 'Poetin is krankzinnig, hij zou het vuur kunnen openen op zijn eigen volk'

De Russische artieste die twee jaar in een Siberische gevangenis zat omdat ze in een kathedraal in Moskou een 'punkgebed' had gebracht dat tegen Poetin was gericht, verkoopt nu NFT's om tegen Poetin op te komen. In vijf dagen tijd haalde ze 7 miljoen dollar op.

Lees verder

Caleb Ewan snelt naar winst in Tirreno Adriatico

Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft de derde etappe in de Tirreno Adriatico op zijn naam geschreven. De Australiër haalde het in een massasprint voor Démare en Kooij . Tim Merlier moest vrede nemen met de vijfde plek. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) behoudt de leiderstrui.

Lees verder

Twitterbot legt loonkloof van bedrijven bloot die tweeten over Internationale Vrouwendag

Telkens wanneer een organisatie in het Verenigd Koninkrijk tweet over de Internationale Vrouwendag, antwoordt een slimme Twitterbot automatisch met het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in die organisatie.

Lees verder

De zwaarste klap voor de drugshandel sinds de val van Escobar, dankzij het Belgische Sky ECC-onderzoek

Dairo Antonio Usuga alias Otoniel is de meest gezochte drugscrimineel van Colombia. In oktober vorig jaar werd hij opgepakt dankzij informatie uit het Belgische Sky ECC-onderzoek.

Lees verder

Stadsbestuur Marioepol: 'kinderziekenhuis vernietigd door luchtaanval'

Volgens het stadsbestuur van de strategische havenstad Marioepol is er 'massaal veel' schade aan hun kinderziekenhuis na Russische luchtaanvallen. Over gewonden zijn nog geen cijfers. Het zou wel gaan over verschillende bommen.

Lees verder

Ongewapend koppel Oekraïners verjaagt Russische soldaten van hun erf

Op sociale media krijgt een koppel Oekraïners duizenden lovende commentaren op hun moedige acties. Toen Russische soldaten vorige week met wapens hun eigendom binnenvielen, gingen de twee de confrontatie aan. Het voorval werd door bewakingscamera's vastgelegd, kijk hierboven mee.

Lees verder

Bombardement op kinderziekenhuis hypothekeert eerste ernstige gesprekken tussen Rusland en Oekraïne

Kamers met kinderbedden vol verbrijzeld glas, zwangere vrouwen die worden weggedragen: de beelden na het bombardement op een kinderziekenhuis in Marioepol laten weinig aan de verbeelding over. De verwachtingen voor de onderhandelingen tussen de buitenlandministers zijn meteen bijgesteld.

Lees verder

Onderzoekscommissie naar wantoestanden in kinderopvang

De onderzoekscommissie naar de wantoestanden in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje wordt de derde van zijn soort sinds het bestaan van het Vlaams Parlement. De vorige onderzoekscommissie was die naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht.

Lees verder

VGP en D'Ieteren erin, Melexis en Telenet eruit: 'Bel20 niet langer representatief'

Door de intrede van VGP, specialist in logistieke bedrijfsparken, wegen de vastgoedaandelen voortaan nog zwaarder door in de Brusselse sterindex Bel20. Met de aftocht van Melexis en Telenet verliest de technologiesector terrein.

Lees verder

Koningspaar bezoekt Oekraïense vluchtelingen in Brussels opvangcentrum

Koning Filip en koningin Mathilde hebben woensdagmiddag een bezoek gebracht aan enkele Oekraïense vluchtelingen die in een Brussels opvangcentrum verblijven. 'Alle Belgen zijn zeer droevig om wat er gebeurt in Oekraïne', zo verklaarde de vorst.

Lees verder

Voor en na: satellietbeelden tonen impact van Russische bommen

In de belangrijke zuidelijke havenstad Marioepol wordt hevig gevochten. De stad is grotendeels afgesloten van de wereld en daardoor kwamen lange tijd maar weinig beelden naar buiten. Op voor- en nabeelden van satellieten wordt de impact van het Russische geweld echter pijnlijk duidelijk: hele woonwijken, straten en grootwarenhuizen liggen in het puin.

Lees verder

Lyon graait in heenduel 1/8e finales zege mee bij Porto, Frankfurt doet hetzelfde op Betis

De eerste twee heenmatchen van de achtste finales in de Europa League hebben twee uitoverwinningen opgeleverd. Porto moest met het kleinste verschil de duimen leggen voor Lyon (0-1), terwijl Betis ook in eigen huis geklopt werd door Frankfurt met 1-2.

Lees verder

Tsjernobyl is 'te koud' voor een tweede kernramp

Een stroomuitval op de site van de vroegere kerncentrale van Tsjernobyl zal niet leiden tot een ernstig nucleair incident. Daarvoor is de splijtstof die er ligt opgeslagen al te sterk afgekoeld.

Lees verder

Real Madrid en Manchester City naar volgende rondes Champions League

Real Madrid won dan tegen PSG met 3 tegen 1. Manchester City moest teren op zijn heenwedstrijd om door te stoten naar de volgende ronde van de Champions League. Het werd 0-0 tegen Sporting CP.

Lees verder

Wie wint de Boon? Marc Reynebeau en Guinevere Claeys over 'Willem die Madoc maakte'

Wie wint de allereerste editie van de Boon, de gloednieuwe Vlaamse literatuurprijs voor fictie en non-fictie enerzijds en voor kinder- en jeugdliteratuur anderzijds? In deze podcast stellen we u wekelijks op donderdag de vijf genomineerden voor in elke categorie. Deze vierde aflevering gaat over 'Willem die Madoc maakte' van Nico Dros en over 'De tunnel' van Anna Woltz.

Lees verder

Inflatie gaat door het dak, de groei stokt. Krijgen we een nieuwe crisis?

Eind vorige maand klokte het inflatiecijfer af op 8,04 procent, het hoogste cijfer in bijna veertig jaar. En toen moesten de Russen Oekraïne nog binnenvallen. Intussen is energie nog duurder geworden, gaan de beurzen in het rood, zakt ook de euro weg en stokt de economische groei.

Lees verder

Rusland moet het zonder Amerikaanse hamburgers doen

De beslissing om alle vestigingen van McDonald's in Rusland te sluiten, zal indruk maken op de gewone Rus. 'Het psychologische effect is groot.'

Lees verder

Nog geen 4 op 10 kinderen ingeënt tegen corona

De meest omstreden fase van de vaccinatiecampagne, die voor vijf- tot elfjarigen, heeft veel minder bereik gehad dan verwacht.

Lees verder

Conservatief wint met nog geen procentpunt verschil in een verdeeld Zuid-Korea

Na een bitse verkiezingscampagne heeft Zuid-Korea de conservatieve Yoon Suk-yeol nipt verkozen tot de nieuwe president van 's werelds tiende economie.

Lees verder

Tientallen gewonden bij rellen op Corsica

Op Corsica in de Middellandse Zee hebben woensdagavond in meerdere steden rellen plaatsgevonden. Verschillende mensen zijn daarbij gewond geraakt.

Lees verder

Honderden op de vlucht voor Merapivulkaan op Indonesië

De Merapivulkaan op het Indonesische eiland Java is wolken beginnen spuwen. Honderden mensen zijn gevlucht, zo meldt het agentschap voor rampenbeheer van Indonesië donderdag.

Lees verder

Voeding is groeimotor Belgische e-commerce

De klassieke ­supermarkten, die steeds meer inzetten op online winkelen, stuwen de opmars van de Bel­gische e-commercesector. Dat hielp om de gevreesde terugval na corona te voorkomen.

Lees verder

Ongevaccineerde Novak Djokovic moet passen voor Indian Wells en Miami: 'De regels gaan niet veranderen'

Novak Djokovic moet definitief een kruis maken over de ATP-toernooien van Indian Wells en Miami. De Servische nummer 2 van de wereld, die niet is gevaccineerd tegen het coronavirus, kan om die reden in de Verenigde Staten geen wedstrijden afwerken. Dat heeft Djokovic woensdag op de sociale media gemeld.

Lees verder

Overzicht vannacht | Meerdere steden onder vuur - Oekraïne hoopt drie vandaag drie vluchtcorridors te openen

Vannacht was er melding van beschietingen op meerdere steden in Oekraïne. Het is nog niet duidelijk of daarbij doden zijn gevallen. Later vandaag komen de Oekraïense en Russische buitenlandministers samen in Turkije voor een gesprek.

Lees verder

EU-delegatie verlaat bijeenkomst agentschap Atoomenergie na 'onaanvaardbare uitspraken van Rusland'

In Wenen hebben enkele Europese topdiplomaten een speciale bijeenkomst van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) verlaten. Ze deden dat als reactie op 'onaanvaardbare uitspraken' van de Russische aanwezigen.  

Lees verder

Voorzitter PSG belaagt ref na verlies tegen Real

PSG leek op rozen te zitten toen het in Madrid op 0-1 kwam na een goal van Kylian Mbappé. Het had namelijk ook de heenwedstrijd van de 1/8ste finales in de Champions League met het kleinste verschil gewonnen. Maar toen ontbond Karim Benzema zijn duivels.

Lees verder