Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 maart 2022

Nico rijdt met vrachtwagen en twee bestelwagens vol hulpgoederen naar Oekraïne: “Niets doen was geen optie”

HLN
Nico rijdt met vrachtwagen en twee bestelwagens vol hulpgoederen naar Oekraïne: "Niets doen was geen optie"
In ons land kwamen heel wat hulpacties op gang voor Oekraïne. De mensen van zorgboerderij De Watermanshoeve in Tielt-Winge bijvoorbeeld hebben een vrachtwagen en twee bestelwagens gevuld met hulpgoederen. Maar liefst 500 mensen toonden hun goed hart. Ondernemer Nico Vanderelst rijdt er vrijdagavond mee naar Oekraïne, samen met zijn Oekraïense medewerkers. Ze moeten 1700 kilometer rijden, een rit van zowat 15 uur.
Lees verder

CELEB 24/7. Verkleedpartij bij Justin Timberlake en wie is die jonge spruit?
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

'Match van de Vrede' loopt volledig uit de hand in Nederland: spelers bekogeld en vechtpartijen op tribunes
Wat begon als een 'Match voor de Vrede' tegen de oorlog in Oekraïne, ontaardde in een match vol incidenten. Vitesse-Sparta (0-1) werd in blessuretijd gestaakt nadat de thuisfans zich misdroegen. De aanhang bekogelde spelers, eentje liep zelfs het veld op. Ondertussen braken ook vechtpartijen uit in de tribunes. De veiligheid kon niet meer worden gegarandeerd.
Lees verder

Wereldvoedselprogramma waarschuwt voor verhoogd risico op hongersnood wereldwijd door Oekraïne-oorlog
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties heeft vrijdag gewaarschuwd voor een hongersnood in de getroffen gebieden in Oekraïne. Daarnaast stijgt volgens het WFP ook het risico op hongersnoden elders in de wereld door onderbrekingen in het productieproces en problemen met de export van graanproducten.
Lees verder

Dimitri Van den Bergh walst over Gurney op UK Open, Huybrechts na nagelbijter niet voorbij Suljovic
Na één dag en vier rondes op de UK Open zijn zeven van de acht Belgen al uitgeschakeld. Kim Huybrechts overleefde nog wel de namiddagsessie, maar in de decider tegen Mensur Suljovic moest hij nipt het onderspit delven. Dimitri Van den Bergh maakte dan weer indruk tegen Daryl Gurney. Hij komt morgen in de namiddagsessie weer aan zet.
Lees verder

LIVE (16u15). Match van de allerlaatste kans voor Genk in de strijd om de Champions' Play-offs?
• Aftrap: 16u15
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Buitenlandse media trekken zich terug uit Rusland - Zelenski betreurt NAVO-beslissing om geen "no fly zone" in te stellen
Russische troepen hebben de kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa, in het zuidoosten van Oekraïne ingenomen. Ze beschoten de kerncentrale in de nacht van donderdag op vrijdag, waarna er brand uitbrak. Vanochtend kon die worden geblust. De Oekraïense president Zelenski beschuldigt Moskou van "nucleaire terreur". De NAVO veroordeelt de "roekeloze aanval". Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af
Noord-Korea heeft een projectiel afgevuurd naar de Japanse Zee. Dat melden de Zuid-Koreaanse en Japanse autoriteiten vandaag. Het zou gaan om een nieuwe test met een ballistische raket.
Lees verder

Noord-Korea vuurt opnieuw mogelijke raket af
Noord-Korea heeft een "ongeïdentificeerd projectiel" oostwaarts afgevuurd naar de Japanse Zee. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger zaterdagochtend gezegd. Mogelijk gaat het opnieuw om een test met een ballistische raket.
Lees verder

Opnieuw journalist vermoord in Mexico: al de zevende dit jaar
In het Mexicaanse Fresnillo, in de deelstaat Zacatecas, is een journalist vermoord. Dat meldt gouverneur David Monreal vrijdag op Twitter. Juan Carlos Muniz is al de zevende reporter die dit jaar in het Latijns-Amerikaanse land om het leven is gebracht.
Lees verder

Koning Filip niet mee op skivakantie wegens oorlog in Oekraïne
Koning Filip is niet mee op skivakantie vertrokken met zijn familie vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat bevestigde het Paleis, zo schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

China verwacht "rond 5,5 procent" economische groei en wil militaire uitgaven met meer dan 7 procent opkrikken
De Chinese economie zal in 2022 naar verwachting "rond 5,5 procent" groeien. Dat heeft premier Li Keqiang vandaag gezegd bij de opening van de jaarlijkse plenaire vergadering van het Nationaal Volkscongres. China wil zijn militaire uitgaven met 7,1 procent opkrikken, zo raakte ook bekend.
Lees verder

Carl Devos: "Poetin zal verliezen, ook als hij militair wint. De fall-out kan ook ons nog jaren parten spelen"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Nog iets meer dan 2.000 coronapatiënten in ziekenhuizen
Er liggen op dit moment nog 2.056 patiënten met een Covid-besmetting in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Zonnige zaterdag
Het blijft vandaag zonnig en droog, met in het uiterste westen van het land 's ochtends eerst nog lage wolken of mist. Het kwik stijgt tot 5 à 7 graden in de Ardennen en tot 8 à 11 graden elders. Dat zegt het KMI.
Lees verder

DAGBOEK. Oekraïense lerares Sophia Gorelik (32) houdt vol in Kiev: "Ik weet niet meer welke dag het is. Ik tel enkel nog in oorlogsdagen"
"We zouden zo vriendinnen kunnen zijn." Ik moet het wel tien keer herhaald hebben tegen mijn collega's, maar de Oekraïense Sophia Gorelik (32) uit Kiev stal mijn hart. Begin deze week spraken we elkaar voor de eerste keer. Sindsdien hoorde ik haar iedere dag. De strijdlust en standvastigheid van de leerkracht en tolk Engels zijn immens. "Ik verlaat mijn hometown nooit." Van wandelen met de hond tussen luchtaanvallen, kracht putten uit minuscule momenten van klein geluk tot wakker schieten omdat het station vlak bij je huis ontploft: zo beleefde Sophia de afgelopen week.
Lees verder

Wij keken met vier gezinnen naar 'The Masked Singer': "We hebben één afspraak met de kinderen: zingen = zwijgen"
Door mekaar roepen of geconcentreerd luisteren? Uitgesteld kijken of laat naar bed? Spieken op Wikipedia of offline? De 1,8 miljoen kijkers van 'The Masked Singer' hebben elk hun vaste vrijdagse rituelen. Voor Yasmina (6) bestaat er bijvoorbeeld "geen Maas Singer zonder kaaschips". Vier gezinnen over hun salonfähige afspraken.
Lees verder

"Ik leefde op een wolk": gelegenheidskopman Tiesj Benoot weet wat een zege in de Strade Bianche doet met een mens
Heel even geen Wout van Aert, zaterdag in de Strade Bianche. En dus mag Tiesj Benoot (27) volledig en in afwezigheid van Tom Dumoulin exclusief zijn gang gaan bij Jumbo-Visma. Op de woeste grindpaden, waar hij zijn erelijst drie jaar geleden voor het eerst kleur gaf. Na een sterk Vlaams openingsweekend groeit het geloof in een bisnummer. "Met deze benen moet ik in staat zijn om mee te strijden met Pogacar en Alaphilippe."
Lees verder

Economen Paul De Grauwe en Peter De Keyzer over toekomst Belgische economie: "Waarom moeten wij de topregio van Europa zijn? We spelen hier geen voetbal"
"Zet twee economen in een kamer en je krijgt twee meningen, soms wel drie." Churchill klaagde er ooit over, en ook vandaag spreken we sir Winston niet tegen. Al zijn professor internationale economie Paul De Grauwe (75) en econoom Peter De Keyzer (46) het eigenlijk vaak eens. Het glas is gevuld, maar is het halfvol of halfleeg? "Het zijn alleen onnozelaars die hun opinie niet veranderen als de feiten dat wel doen."
Lees verder

Hoelang kunnen de Oekraïners nog standhouden tegen Poetin? Defensie-expert maakt de balans op na een week oorlog
Het is intussen iets meer dan een week geleden dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne de oorlog verklaarde en zijn troepen de opdracht gaf het land binnen te vallen. Vraag is vooral welke richting dit conflict aan het uitgaan is. Bestaat de kans dat de Oekraïners deze strijd winnen? Of worden ze meteen van de kaart geveegd als Poetin nóg zwaarder geschut inzet? We vroegen het aan defensie-expert Sven Biscop. "De Oekraïners zijn al aan het vechten sinds 2014. Ze zijn gehard en vastberaden."
Lees verder