Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 maart 2022

Na honderd jaar is lynchen een haatmisdrijf in de VS

HLN
Na honderd jaar is lynchen een haatmisdrijf in de VS
Na meer dan honderd jaar politiek getouwtrek wordt lynchen nu aangemerkt als een haatmisdrijf in de Verenigde Staten. President Joe Biden ondertekende daarover dinsdag een wet die dit vastlegt. De nieuwe wet voorziet in straffen tot 30 jaar voor gevallen van lynchen waarbij het slachtoffer zwaargewond raakt of sterft.
Lees verder

LIVE. Zelensky: "Positieve signalen" vanuit onderhandelingen met Moskou - "Russische troepen beschoten EU-adviesmissie"
Gisteren kwamen delegaties uit Kiev en Moskou in Turkije samen voor nieuwe onderhandelingen, waaruit volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky "positieve signalen" kwamen. Het Kremlin liet weten dat Rusland alleen kernwapens inzet als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden en zijn Europese partners houden de sancties tegen Rusland voorlopig aan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

Auto over de kop op rotonde Samsonite in Oudenaarde
Op de Westerring (N60) ter hoogte van de rotonde Samsonite is in de nacht van dinsdag op woensdag een auto betrokken geraakt bij een zwaar verkeersongeval.
Lees verder

Ex-bootvluchteling werkt al 43 jaar bij gezin dat hem opving in België: "Moeilijk? Neen, het was heel mooi"
"Een kartonnen doos met een touw rond. Geen idee wat er precies in zat, maar daarmee kwam Xiem bij ons aan." De vluchtelingenstroom uit Oekraïne slingert Xiem Phan Van (64) terug naar zijn eigen vlucht uit Laos. 43 jaar later werkt hij nog altijd bij het bakkersgezin in Kortrijk dat hem toen onderdak bood.
Lees verder

Vierde Belgische mobiele operator op komst: nieuwe telecomspeler heeft "grootste plannen"
Er komt nu zeker een vierde grote telecomoperator op de Belgische consumentenmarkt. Een (officieel) nog onbekende vierde speler betaalde de instapprijs van 83 miljoen euro om als volwaardige, landelijke mobiele operator telefonie- internet- en 5G-diensten te kunnen aanbieden. Het ambitieuze Citymesh wil bevestigen noch ontkennen, maar: "We staan in de startblokken".
Lees verder

België zet 21 Russische spionnen het land uit, maar daarmee is het risico niet afgewend
In navolging van Nederland zet België 21 Russische diplomaten het land uit. Ze worden ervan verdacht hun diplomatieke dekmantel te gebruiken om te spioneren, maar volgens veiligheidsexpert Kenneth Lasoen is het risico op spionage daarmee lang niet afgewend. "Ongeveer de helft van de Russische diplomaten in het buitenland zijn spionnen."
Lees verder

Leukemie-specialist na overlijden Miguel Van Damme: "Het blijft een zware ziekte, zeker bij patiënten die hervallen"
Na bijna zes jaar moedig en waardig strijden, verloor doelman Miguel Van Damme op zijn 28ste het gevecht tegen acute leukemie. De bloedkanker die verantwoordelijk is voor zowat 3 procent van alle kankerdiagnoses in ons land, treft zowel jong als oud. Maar wat doet leukemie precies, hoe geneeslijk is de ziekte en welke behandelingen bestaan er? "Het blijft een enorm zware ziekte om te behandelen. Zeker bij patiënten die hervallen, zoals meneer Van Damme", stelt professor hematologie Daan Dierickx (UZLeuven).
Lees verder

"Als kosten zó hoog oplopen, maken we beter géén mayonaise": 3 op 10 voedingsbedrijven overwegen productie af te bouwen of stil te leggen
3 op de 10 voedingsbedrijven in ons land overwegen hun productie terug te schroeven of zelfs stil te leggen. Ze zien geen andere optie, als ze in deze tijden van galopperende onkosten niet met verlies willen produceren. "De toestand is echt dramatisch."
Lees verder

ANALYSE. Ballonnetje over ouderschapsverlof ontploft in het gezicht van Wouter Beke, maar zet ook de CD&V te kijk
"Niemand wint hierbij." Het ballonnetje van Wouter Beke (CD&V) over het ouderschapsverlof is helemaal in zijn gezicht en dat van zijn partij ontploft. In een poging zich als baas te tonen lijkt voorzitter Joachim Coens (CD&V) zijn partij net verder in het zand te duwen.
Lees verder

Nachtelijke brand legt woning bij manège 't Weidse Hof in Maarkedal helemaal in de as
Aan de Weitstraat in Maarkedal is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning helemaal uitgebrand. De brandweer kon beletten dat de vlammen oversloegen naar de aanpalende manège.
Lees verder

Voor het eerst meer dan 10 procent elektriciteit op aarde via zonne- en windenergie opgewekt
De zonne- en windenergiefaciliteiten hebben vorig jaar voor het eerst tezamen meer dan 10 procent van de wereldwijde energie opgewekt. Dat blijkt uit een rapport van denktank Ember.
Lees verder

Crypto in 1-2-3: wat is de bitcoin-pizzadag?
Is het aantal Bitcoins gelimiteerd of zijn ze oneindig? Welke rol speelt het cijfer 2140? Wat is een halving en wat is het effect ervan op de koers van de Bitcoin? Wat met de koersschommelingen? Bestaat de kans dat die ooit verminderen? Wat is Bitcoin-pizzadag? En hoe zit het met de veiligheid van die wisselplatformen? Wat is de marktwaarde van crypto ten opzichte van bijvoorbeeld goud? In de nieuwe aflevering hierboven van de HLN-podcast Crypto in 1-2-3 geven Kim Londers en Peter Hoogland de antwoorden op al deze vragen.
Lees verder

Onze Rode Duivels-watcher ziet de bondscoach aan het wikken en wegen: "Talent verdient altijd meer krediet"
De grote conclusies vielen niet te trekken. Omdat Burkina Faso te weinig tegenstand bood. Een simpele 3-0. Met flitsen van Trossard, Vanaken en Januzaj. "Eénentwintig van de zesentwintig opgeroepen spelers kregen deze interlandcampagne een kans. Of sommige meerdere, zoals Charles De Ketelaere. Ach, talent verdient altijd wat meer krediet." Onze Duivels-watcher ziet hoe de bondscoach volop aan het wikken en wegen is en maakt die oefening samen met Martínez mee.
Lees verder

Doorbraak lonkt voor Nathan Naenen in remake van Kapitein Zeppos: "Mijn familie zag me als landbouwer"
Kapitein Zeppos vaart weer. Zestig jaar na de tv-reeks, maar vanaf vandaag op het witte doek in 'Zeppos - Het Mercatorspoor'. Met Carry Goossens (69) als actieheld en Nathan Naenen (25) als kompaan. Voor die laatste is het zijn filmdebuut en eerste serieuze rol na passages in 'Familie' en 'wtFOCK' als knapperd.
Lees verder

Ontsnapte slang zorgt voor heibel in 'Vrederechters'
Wat doet een vrederechter precies? En waarom is hun oordeel geen overbodige luxe? Het nieuwe programma 'Vrederechters' plaatst vanaf vanavond deze beroepsgroep op het voorplan.
Lees verder

Telewerk remt honger naar opslag
Hoe meer telewerkmogelijkheden werkgevers aanbieden, hoe aantrekkelijker hun vacatures. Dat blijkt uit een onderzoek van Eline Moens, verbonden aan de vakgroep economie van de UGent. Werknemers zijn zelfs bereid om minder loonopslag te aanvaarden in ruil voor meer telewerk.
Lees verder

Will Smith biedt Chris Rock excuses aan na mep op Oscaruitreiking: "Mijn gedrag was onvergeeflijk"
De tik die Will Smith (53) heeft uitgedeeld aan Chris Rock (57) op de Oscars krijgt een staartje. Dat laat de Academy weten in een verklaring. "We zijn officieel begonnen met een formeel onderzoek naar het incident en zullen verdere gevolgen onderzoeken." De acteur heeft intussen wel z'n excuses aangeboden. "Mijn gedrag was onaanvaardbaar en onvergeeflijk."
Lees verder

Onderzoek wijst uit: voormalig F1-baas Mosley schoot zichzelf dood na diagnose kanker
Voormalig F1-baas Max Mosley is mei vorig jaar overleden aan schotwond in zijn slaapkamer in Londen. Hij schoot zichzelf dood nadat hem werd verteld was dat zijn kanker terminaal was. Dat bleek gisteren uit een gerechtelijk onderzoek.
Lees verder

Streamingtip: 'Bridgerton 2', het meest schandalige paarseizoen is terug
Hoort u een strijkorkest in de verte? Begint uw boezem spontaan uit uw bustier te zwellen? Dan hebt u geen slag van het zomeruur gekregen, maar bent u simpelweg bevangen door de nieuwste 'Bridgerton'-variant. De reeks is terug voor een tweede seizoen met meer schandalige roddels, meer romantisch liefdesdrama en... minder seks?
Lees verder

Vandaag overwegend droog, vanaf morgen kans op smeltende sneeuw
Er is vandaag vrij veel bewolking en het is overwegend droog, in de Ardennen deze voormiddag nog kans op regen. De maxima liggen tussen 7 graden in de Hoge Venen en 12 of lokaal 13 graden in het centrum van het land, meldt het KMI.
Lees verder