Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 25 maart 2022

LIVE. Zelensky: “Rusland op alle vlakken tegengehouden” - Personeel Tsjernobyl kan niet naar centrale door beschi...

HLN
LIVE. Zelensky: "Rusland op alle vlakken tegengehouden" - Personeel Tsjernobyl kan niet naar centrale door beschietingen
Ondanks een nieuw verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt de Europese Unie geen nieuwe sancties aan tegen Rusland. Op hun top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders de Europese Commissie vannacht wel de opdracht gegeven om de bestaande sanctiepakketten op achterpoortjes en andere onduidelijkheden te controleren. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

Amerikaanse sancties voor Russen en Noord-Koreanen na test van "nieuw type" ballistische raket
De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan Russen en Noord-Koreanen wegens de rakettest die Noord-Korea uitvoerde. Het land vuurde vanaf zijn oostkust een raket af die voor zover bekend hoger en verder vloog dan ooit tevoren. Het is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf die persoonlijk opdracht heeft gegeven tot de lancering van een "nieuw type" intercontinentale ballistische raket (ICBM) donderdag. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag.
Lees verder

Gevlucht uit Afghanistan en nu eigen gin op de markt: "Taliban verbood alcohol, hier ging wereld voor ons open"
Hoewel ze geboren zijn in een land waar een strikt alcoholverbod geldt, lanceren Barin (28) en Mariam (23) Dinzad hun eigen gin. De zusjes ontvluchtten als kind Afghanistan voor het schrikbewind van de taliban en vonden in België een tweede thuis. Met 'Khawaraka - Sisters Saffron Gin' brengen ze hulde aan België én Afghanistan, want de ingrediënten komen uit beide landen. "Onze gin vertelt ons verhaal", zeggen de zussen.
Lees verder

Zus Katarina won 'The Voice Kids', nu waagt Jan Alexander zijn kans: "Met mijn deelname schrijf ik geschiedenis"
Staat de rapper van de volgende generatie klaar? Wél als het aan Jan Alexander Pholodko (13) — broer van voormalig winnares Katarina — ligt. Vanavond trapt hij het zesde seizoen van 'The Voice Kids' op gang. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de jonge hiphopper alvast niet. "Ik weet wat ik kan." Hij vertelt hoe hij bij 'The Voice Kids' belandde, welke raad hij van zijn zus kreeg en met welke beroemdheid hij graag eens zou samenwerken. "Maar de vuile woorden in het lied dat ik breng, heb ik wel aangepast."
Lees verder

Jan Alexander wil in voetsporen treden van zus Katarina bij 'The Voice Kids': "Kendrick Lamar mag mij altijd bellen voor een collab"
Staat de rapper van de volgende generatie klaar? Wél als het aan Jan Alexander Pholodko (13) — broer van voormalig winnares Katarina — ligt. Vanavond trapt hij het zesde seizoen van 'The Voice Kids' op gang. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de jonge hiphopper alvast niet. "Ik weet wat ik kan."
Lees verder

"Als ik 's avonds alleen thuiszit, moet ik soms wel even slikken": Koen Wauters openhartig over scheiding op nieuwe plaat Clouseau
Op 'Jonge wolven' keert Kris Wauters muzikaal terug naar het Clouseau van weleer, maar staat Koen meer dan ooit in het nu. "Een paar nummers op deze plaat gaan over mijn scheiding", klinkt het. "Zodra je er liedjes kan over schrijven, wil het zeggen dat de verwerking begonnen is."
Lees verder

Verplichte vingerafdruk op identiteitskaart voor kinderen voor Raad van State
De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen en de Liga voor Mensenrechten pleiten vrijdag bij de Raad van State tegen de verplichte vingerafdruk voor kinderen vanaf 12 jaar. "Op dit moment is onze overheid zeer gevoelige gegevens aan het verzamelen, ook van kinderen, zonder dat dat enig aantoonbaar nut heeft", aldus Dries Pattyn van de Liga voor Mensenrechten.
Lees verder

Kandidaten gaan op zoek naar de échte artiest in 'I Can See Your Voice'
Nadat VTM al twee seizoenen lang met succes het Zuid-Koreaanse format 'The Masked Singer' naar de Vlaamse huiskamers brengt, poogt de zender nu hetzelfde te doen met 'I Can See Your Voice'. Een muzikale spelshow zonder loodzware kostuums, maar wél met minstens zoveel vraagtekens voor de speurders. Want: kan je aan iemand zien of die persoon kan zingen? En hoe zie je dat dan?
Lees verder

Na nevelige ochtend komt het zonnetje erdoor, maxima tot 18 graden
Vrijdagochtend is het fris met tijdelijk nog wat nevel of mist, vooral in de Ardense valleien en in het noorden van het land. Nadien wordt het opnieuw zonnig met in de loop van de namiddag kans op enkele stapelwolken.
Lees verder

Helft van de eetkramen op de Gentse Feesten vegetarisch, moet dat echt? "Je kan toch niks hebben tegen meer keuze?"
Half Gent staat op z'n achterste poten, omdat gisteren bekend werd gemaakt dat de helft van de eetstanden op de Gentse Feesten verplicht een vegetarisch moet zijn. Raak aan de Feesten, en je raakt aan de ziel van de Gentenaar. "Is er al bepaald welk merk van kledij we mogen dragen? Is niet-Europese wijn al verboden? Is dat dan met illegale hamburgers onder de toog?" De nagelnieuwe Feestenschepen, Bram Van Braeckevelt van Groen, op de rooster gelegd.
Lees verder

Matej Mohoric, de 007 van de koers: "Die afdaling van de Poggio? Op tv zag het er veel enger uit dan het voelde op de fiets"
Matej Mohoric is MM 007, James Bond van de koers. Hoe hij in Milaan-Sanremo zijn tegenstanders uitdaagde met zijn dropper seatpost, dat had zo uit het brein van Q kunnen komen. Hij bedacht dat je in de supertuck-houding op je pedalen kunt trappen, zo niet kwam hij te laat op training. En ach, die afdaling van de Poggio was nog het ergste niet. "Ik deed beschermstukken om voor de afdaling van mijn geboortedorp Podblica naar Kranje. Ik wilde weten hoe snel ik kon gaan, voor ik zou vallen."
Lees verder

Kankerpatiënte Natalya (51) moest kiezen tussen haar land en haar gezondheid: "In Oekraïne had ik het niet gehaald"
Toen de kerncentrale in haar stad beschoten werd, moest Natalya Goncharava (51) kiezen: haar land of haar gezondheid. De Oekraïense heeft borstkanker en door de oorlog had haar behandeling thuis geen prioriteit. Dankzij haar Vlaamse vriend Danny (52) kan ze haar chemotherapie in ons land verderzetten: "Ik mis mijn thuis. Maar mijn leven gaat voor, nu."
Lees verder

Ene sponsor na de andere haakt af na aanstelling Marc Overmars bij Antwerp: "We voelen ons gepakt door Gheysens"
Nu al drie sponsors haken af na de komst van Marc Overmars (48) als technisch directeur bij Royal Antwerp FC. En er volgen er wellicht nog. Antwerp slaat intussen een mea culpa: "Wij hebben een cruciale fout gemaakt."
Lees verder

IN KAART. Hier moet je vandaag en morgen 90 km/u rijden door smogalarm
Vandaag en morgen worden de gewestelijke smogactieplannen geactiveerd vanwege de hoge concentraties fijn stof in de lucht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Daarom zullen er in het hele land tijdelijk snelheidsbeperkingen gelden op verschillende autowegen. In Vlaanderen is er een maximum van 90 km/u op grote delen van de autosnelwegen en ringwegen.
Lees verder

Riadh Bahri maakt online actuashow voor jongeren
VRT-journalist Riadh Bhari (33) komt vanaf volgende week met een online programma over het nieuws voor jongeren. Bahri zal twee keer in de week, live via de app van VRT NWS, samen met jongeren en experten de actualiteit overlopen, zo meldde 'Het Nieuwsblad'.
Lees verder

Dartstoppers ruziën tijdens Premier League: "Hij noemde me een valsspeler"
Amok in de dartssport. Gary Anderson en Joe Cullen gingen gisteravond tijdens de Premier League in de clinch. De gefrustreerde Schot noemde 'The Rockstar' een valsspeler.
Lees verder

LIVE E3. Wie wint 'de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen' in Harelbeke?
Daar is de volgende koers op Vlaamse grond al. Vandaag staat de E3 Saxo Bank Classic op het menu, ook wel de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen genoemd. Pakt topfavoriet Wout van Aert z'n tweede klassieker van het voorjaar? Of recht Quick.Step-Alpha Vinyl na veel ziektemiserie de rug op het eigen terrein? Op deze pagina volgt u de hele koers op de voet.
Lees verder

Rewind Party van Studio 100 verplaatst naar december
Eindelijk kunnen fans beginnen aftellen naar een datum waarop ze hun benen kunnen losschudden op de Rewind Party van Studio 100. De reeks concerten werden vorig jaar op het nippertje afgelast wegens de beslissingen van het Overlegcomité, maar nu zijn ze officieel verplaatst naar begin december.
Lees verder

Leider van hackgroep Lapsus$ is Brit (16) "die bijna 13 miljoen euro verdiende en bij zijn mama woont"
Een 16-jarige jongen uit het Britse Oxford wordt beschouwd als het meesterbrein achter de relatief nieuwe hackersgroep Lapsus$. De groep, die in sneltreinvaart bekendheid vergaart in de internationale hackcommunity, wordt in verband gebracht met het hacken van grote bedrijven zoals Microsoft en Samsung.
Lees verder

Primeur voor Vlaamse kijkers van 'Midsomer Murders'
Vrijdagavond krijgen Vlaamse kijkers van 'Midsomer Murders' een aflevering te zien die nog niet in het Verenigd Koninkrijk werd uitgezonden. Toch een kleine primeur gezien de aflevering 'The Scarecrow Murders' van de Britse detectivereeks eerst bij ons eerst wordt uitgezonden, terwijl ze het in Groot Brittannië pas na ons te zien krijgen.
Lees verder