Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 maart 2022

LIVE. Visa en Mastercard zetten diensten in Rusland stop - Oekraïens leger: “Rusland wil waterkrachtcentrale overn...

HLN
LIVE. Visa en Mastercard zetten diensten in Rusland stop - Oekraïens leger: "Rusland wil waterkrachtcentrale overnemen"
Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Russische troepen de controle overgenomen van een grote militaire basis in de buurt van de stad Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Ondertussen winnen Russische troepen verontrustend snel terrein ten oosten van Kiev. Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten voor maandag nog een aanval op de hoofdstad. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Visa en Mastercard zetten diensten in Rusland stop - Oekraïens leger: "Rusland wil waterkrachtcentrale overnemen"
Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Russische troepen de controle overgenomen van een grote militaire basis in de buurt van de stad Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Ondertussen winnen Russische troepen verontrustend snel terrein ten oosten van Kiev. Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten voor maandag nog een aanval op de hoofdstad. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

Iran en Atoomenergieagentschap komen kalender overeen voor opruiming uranium
Iran en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn het zaterdag eens geworden over een kalender om het uranium in oude, niet-aangegeven nucleaire sites in het land tegen juni op te ruimen. Het gaat om een van de obstakels die een heropleving van het nucleair akkoord met Teheran in de weg staan.
Lees verder

Het Westen heeft een mol in Moskou en wellicht zelfs meer dan één
In Oekraïne zijn er moordcomplotten tegen president Volodymyr Zelensky verijdeld doordat Russische spionnen die aan Kiev hadden verklapt. En eerder wees de grondige kennis die ze in Washington hadden over Poetins aanvalsplan ook al op het bestaan van een mol. Alles wijst er dus op dat er een nieuwe Oleg Smolenkov actief is — de infiltrant in de top van het Kremlin die enkele jaren geleden in allerijl weggehaald werd.
Lees verder

Meerdere gewonden bij schietpartij in omgeving Nederlands hotel-restaurant
Bij een schietincident in het Nederlandse Vinkeveen zijn meerdere mensen gewond geraakt. Dat meldt de politie van Utrecht op Twitter. Er zijn meerdere verdachten gearresteerd.
Lees verder

De 16 Vragen van De Wachter aan Dyab Abou Jahjah: "Mijn prioriteiten zijn herschikt: mijn gezin komt nu op de eerste plaats"
Dyab Abou Jahjah was vijf toen de kogels in Libanon letterlijk rond z'n oren vlogen, maar vraag hem hoe z'n kindertijd was en hij zegt 'normaal'. De meer objectieve waarheid is dat er in het leven van Abou Jahjah weinig 'normaal' is. Niet zijn politieke carrière, niet zijn religieuze parcours, niet zijn liefdesleven. "Mijn eerste twee huwelijken waren verloren tijd, zowel voor mij als voor die vrouwen."
Lees verder

Het verdienmodel achter succesvolle groepsaankopen energie: heel veel klanten ineens binnenhalen, maar vooral hopen dat die langer dan een jaar blijven
Energieleverancier Mega gaat weer een stapje verder in de strijd om de klant. Recent haalde het Waalse bedrijf met wel erg straffe tarieven de groepsaankopen van zowel de provincie Oost- als West-Vlaanderen binnen. Nu is ook duidelijk welke tactiek het daarvoor hanteert: Mega rekent voor de groepsaankoop namelijk nul marge op gas, waardoor daar al zeker geen geld wordt verdiend. "Het verdienmodel van de groepsaankoop ligt dan ook elders", aldus een expert.
Lees verder

Wil de echte Radja nog eens opstaan? Alle blikken op Nainggolan in Antwerpse derby
Wil de echte Radja nog eens opstaan? Antwerp kan de beste versie van Nainggolan goed gebruiken, nu het met veel druk op de ketel de derby tegen Beerschot moet spelen. "Derby's brengen altijd het beste in hem naar boven", zegt zus Riana.
Lees verder

Gure wind doet lentegevoel verdwijnen
De zon speelt vandaag verstoppertje achter de wolken, die vooral na de middag talrijk kunnen zijn. Door een onaangename noordoostenwind voelt het vrij koud aan, zegt het KMI.
Lees verder

Minstens 6 doden in VS na doortocht tornado met 332 kilometer per uur
Minstens zes mensen in Winterset, in de Amerikaanse staat Iowa, zijn zaterdag (lokale tijd) gedood door een tornado. Dat melden de lokale autoriteiten, aldus de Des Moines Register. De wervelstorm raakte de stad ten zuidwesten van de hoofdstad Des Moines in de late namiddag en veroorzaakte grote schade, bericht de krant.
Lees verder

"Een bootje dat verging, was de eerste melding. Pas toen de lijken werden binnengedragen, beseften we de omvang": 35 jaar geleden kapseisde de Herald of Free Enterprise voor Zeebrugge
«Vrolijk verlicht als een kerstboom voer de Herald ons om 19.25 uur voorbij. Plots zagen we de ferry een zwaai naar stuurboord maken en kapseizen. De kerstboom doofde. Het leek alsof de ferry door de zee verzwolgen werd.» Een citaat van stuurman Elias Van Maren van baggerboot Sanderus in de nacht van 6 op 7 maart 1987. Precies 35 jaar geleden kapseisde de Herald of Free Enterprise bij het buitenvaren van Zeebrugge en vond de grootste scheepsramp ooit voor onze kust plaats. Een reconstructie, aan de hand van getuigenissen door de jaren heen.
Lees verder

Dode en twee gewonden door steekpartij in Leeuwarden
In een woning in het Nederlandse Leeuwarden zijn in de nacht van zaterdag op zondag een dode en twee gewonden gevallen door een steekpartij.
Lees verder

Waarom Van Aert de Strade Bianche liet vallen voor Parijs-Nice
Windetappes, sprintetappes, een tijdrit, en een stevige portie klimwerk. Ja, Parijs-Nice wordt boeiend. Wout van Aert (27) laat er zelfs de Strade Bianche voor vallen, de koers waar hij áltijd goed is. Waarom? En wat staat er voor hem op het spel in Frankrijk? Rijdt hij in dienst van Primoz Roglic of kan hij zelf zijn kans gaan? Sportief directeur Merijn Zeeman licht een tipje van de sluier.
Lees verder

OVERZICHT. Beschietingen in Soemy en luchtalarm in Kiev: dit gebeurde afgelopen nacht in Oekraïne
Er hebben de afgelopen 24 uur opnieuw beschietingen plaatsgevonden in verschillende steden. In de regio Soemy, in het noordoosten van Oekraïne, zijn zaterdag de steden Soemy en Lebedin door Russische troepen beschoten. Het luchtalarm in Kiev is meermaals afgegaan, maar de Russische eenheden zijn de Oekraïense hoofdstad nog niet binnengedrongen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Oekraïners in een nieuwe videoboodschap opgeroepen om de Russische troepen uit het land te verdrijven. Lees hier wat er de afgelopen uren allemaal gebeurde.
Lees verder

Palestijn overleden die Israëlische agenten probeerde neer te steken in Jeruzalem
De Israëlische ordediensten hebben zondagvoormiddag een Palestijn gedood die probeerde om politieagenten neer te steken in de Oude Stad van Jeruzalem, in het oostelijke deel van de stad. Dat zegt de politie.
Lees verder

De Sutter hekelt discriminatie gehuwden en wettelijk samenwonenden rond pensioenen
Groen-vicepremier Petra De Sutter wil af van de ongelijke behandeling van gehuwden en wettelijk samenwonenden inzake pensioenen. "Het overlevingspensioen is er alleen voor gehuwden, hoewel er steeds meer koppels wettelijk samenwonen. Vrouwen leven langer dan mannen, dus vooral zij zijn er de dupe van", zegt ze op de vooravond van Internationale Vrouwendag en in het licht van het pensioendebat dat de komende weken binnen de federale regering gevoerd wordt.
Lees verder

Zelensky vuurt bevolking aan met nieuwe videoboodschap: "We moeten vechten"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Oekraïners in een nieuwe videoboodschap zaterdagavond opgeroepen om de Russische troepen uit het land te verdrijven. "We moeten naar buiten gaan! We moeten vechten! Wanneer de kans zich aanbiedt", luidde het.
Lees verder

Achter de schermen van 'Stukken van Mensen': "Het whatsappgroepje van de experts staat roodgloeiend tijdens de uitzending"
Met zes seizoenen op de teller en een zevende op antenne is 'Stukken van mensen' één van de vlaggenschepen van Play4. Tijd om eens in de coulissen van al dat kunstigs en fraais te duiken. Gidsen van dienst zijn eindredactrice Anja Torrekens en producer Kristof Poot van Fremantle Belgium, het productiehuis van onder meer 'Boer zkt Vrouw', 'Belgium's Got Talent', 'Dancing with the Stars' én 'The Masked Singer'.
Lees verder

Kylian Hazard (26) herlanceert zijn profcarrière bij RWDM: "Ik heb kwaliteiten voor de Belgische top of hoger"
Een stap terug om er twee vooruit te zetten: bij RWDM in 1B blaast Kylian Hazard zijn carrière nieuw leven in, na een jaar aan de zijlijn bij Cercle met vraagtekens over zijn houding als prof. "Ik accepteer het 'etiket' over mij, maar ik kan nog altijd tonen dat ik meekan bij de vijf grote voetballanden."
Lees verder

"Als actrice niet lukte, dan wilde ik kapster worden." Actrice Inge Paulussen (46) vertelt over haar jeugd
Ze droomde er als kind al vurig van om actrice te worden. Een droom die in vervulling kwam: Inge Paulussen (46) staat intussen al vele jaren op podia en filmsets. Momenteel kan je haar onder meer bewonderen in de topreeksen 'Glad IJs' en 'Twee Zomers'. De actrice blikt terug op haar jeugdjaren: "Ik was altijd verliefd op iemand, maar niemand op mij. Ik mikte te hoog, of te oud, en schreef daarover in mijn dagboek."
Lees verder