Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 maart 2022

LIVE. “Duizenden gewonden” in belangrijke havenstad Marioepol: “De stad bestaat niet meer”

HLN
LIVE. "Duizenden gewonden" in belangrijke havenstad Marioepol: "De stad bestaat niet meer"
Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Russische troepen de controle overgenomen van een grote militaire basis in de buurt van de stad Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Ondertussen winnen Russische troepen verontrustend snel terrein ten oosten van Kiev. Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten voor maandag nog een aanval op de hoofdstad. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

"Pas toen de lijken werden binnengedragen, beseften we de omvang": 35 jaar geleden kapseisde de Herald of Free Enterprise
"Vrolijk verlicht als een kerstboom voer de Herald ons om 19.25 uur voorbij. Plots zagen we de ferry een zwaai naar stuurboord maken en kapseizen. De kerstboom doofde. Het leek alsof de ferry door de zee verzwolgen werd." Een citaat van stuurman Elias Van Maren van baggerboot Sanderus in de nacht van 6 op 7 maart 1987. Precies 35 jaar geleden kapseisde de Herald of Free Enterprise bij het buitenvaren van Zeebrugge en vond de grootste scheepsramp ooit voor onze kust plaats. Een reconstructie, aan de hand van getuigenissen door de jaren heen.
Lees verder

Waarom Van Aert de Strade Bianche liet vallen en vandaag in Parijs-Nice start: "Geleerd uit Tirreno van vorig jaar"
Windetappes, sprintetappes, een tijdrit, en een stevige portie klimwerk. Ja, Parijs-Nice - dat vandaag begint - wordt boeiend. Wout van Aert (27) liet er zelfs de Strade Bianche voor vallen, de koers waar hij áltijd goed is. Waarom? En wat staat er voor hem op het spel in Frankrijk? Rijdt hij in dienst van Primoz Roglic of kan hij zelf zijn kans gaan? Sportief directeur Merijn Zeeman licht een tipje van de sluier.
Lees verder

Rusland beschuldigt Oekraïne van het maken van kernwapens
Volgens Rusland is Oekraïne bezig met de ontwikkeling van een nucleaire bom. De Russische staatspersbureaus TASS, RIA en Interfax citeerden een "vertegenwoordiger van een bevoegde instantie" in Rusland. Op welke informatie de beschuldiging is gebaseerd vermeldden de media niet.
Lees verder

Rusland beschuldigt Oekraïne van het maken van een nucleaire bom
Volgens Rusland is Oekraïne bezig met de ontwikkeling van een nucleaire bom. De Russische staatspersbureaus TASS, RIA en Interfax citeerden een "vertegenwoordiger van een bevoegde instantie" in Rusland. Op welke informatie de beschuldiging is gebaseerd vermeldden de media niet.
Lees verder

Remi en Diede uit 'K2 zoekt K3' brengen samen een single uit
'K2 zoekt K3'-deelnemers Remi en Diede brengen op 11 maart samen een single uit. Dat maakten de twee zangers bekend op hun sociale media. Het zijn niet de eerste kandidaten van het programma die samenwerken, maar wel twee deelnemers die tijdens het programma het meest geprezen werden voor hun stemgeluid.
Lees verder

Football talk. Besnik Hasi ontslagen bij Al-Ahli
Al-Ahli heeft coach Besnik Hasi de laan uitgestuurd. Dat heeft de in degradatienood verkerende Saudische club zaterdag aangekondigd. Hasi zag zijn team vrijdagavond met 1-0 verliezen van Al-Ettifaq, een rechtstreekse degradatieconcurrent. Al-Ahli telt nog slechts twee punten meer dan Al-Ettifaq, dat op de eerste degradatieplaats staat. De Kosovaarse Albanees wordt opgevolgd door de Uruguayaan Robert Siboldi, die nog zeven speeldagen heeft om de club voor degradatie te behoeden. De voormalige doelman deed trainerservaring op in Mexico.
Lees verder

John Mayer na twintig jaar weg bij platenlabel
John Mayer heeft besloten zijn aflopende contract bij platenmaatschappij Columbia Records niet te verlengen. Dat betekent dat er na ruim twintig jaar een einde komt aan de samenwerking tussen de 44-jarige zanger en het label.
Lees verder

'South Park' maakt als eerste parodie rond oorlog van Rusland tegen Oekraïne
De makers van het komische programma 'South Park' zetten als eerste hun tanden in een aflevering die draait rond de oorlog in Oekraïne. Er wordt onder andere gespot met de Russische president Poetin.
Lees verder

Onze watcher is onder de indruk van 'groot talent' Jill Janssens, maar stelt zich de vraag: "Is OHL niet té vroeg in vorm?"
Anderlecht en OHL winnen op de openingsspeeldag. Anderlecht met moeite thuis van Genk, OHL met verve bij Club YLA. Onze vrouwenvoetbalwatcher komt met een paar vroege conclusies. Té vroeg?
Lees verder

Marioepol al dagenlang zonder stroom of verwarming: val van belangrijke havenstad zou keerpunt kunnen zijn
In de strategisch belangrijke havenstad Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne is de situatie nog altijd "zeer moeilijk", zegt burgemeester Vadim Botjsjenko. "We zitten nu al vijf dagen zonder elektriciteit, we hebben geen verwarming, noch een mobiel netwerk." Bojtsjenko zegt dat er bij de bombardementen van de voorbije dagen "duizenden gewonden" zijn gevallen. Er wordt gevreesd dat de val van de stad een keerpunt zou kunnen zijn in de oorlog.
Lees verder

Eén van deze dames mag Madonna spelen in biopic: "De studio organiseert een echt Madonna-bootcamp"
Eén van de meest interessante rollen die momenteel voor het grijpen ligt voor jonge actrices, is die van Madonna in haar biopic. Casting director Carmen Cuba is vastberaden om de juiste vrouw te vinden voor de rol, en organiseert daarvoor een zogenaamd 'Madonna bootcamp'.
Lees verder

Tessenderlo Group dient aangepaste vergunningsaanvraag voor gascentrale in
Tessenderlo Group heeft gisteren opnieuw een vergunningsaanvraag ingediend bij het Vlaamse Gewest voor de bouw van een nieuwe stoom- en gasturbinecentrale van 900 MW in Tessenderlo. Dat meldt de groep in een persbericht.
Lees verder

De bijzondere jarendertigwoning van Karolien en Walter. "Veel mensen vinden onze roze badkamer too much"
"Ons interieur is als een open boek." Het interieur van Karolien en Walter in drie woorden omschrijven? Roze, vintage en verzamelingen. Maar het verhaal dat erachter schuilt, is veel uitgebreider. Ze laten ons binnenkijken in hun prachtig gerenoveerde jarendertigwoning, gekenmerkt door authentieke elementen én verrassende ingrepen. "De afgeronde vormen geven een vrouwelijke toets aan de badkamer. Ik geniet er elke dag van."
Lees verder

Familie verongelukte peuter Ilias (2) legt laatste hand aan 'Ilies speelbos': "Dit bos is therapeutisch, maar dat kan je niet zeggen over de bijhorende administratie"
De droom van Anke Mollij en Brecht Verkempinck uit Lede om hun vorige zomer verongelukte zoontje Ilias (2) te laten verder leven in een speelbos nadert zijn voltooiing. "We konden een bestaand bos aankopen en hebben dat de voorbije maanden samen met vele tientallen gezinnen als ecologisch rouwverwerkingsproject opgeruimd."
Lees verder

Kust blikt tevreden terug op krokusvakantie: "40 procent méér boekingen dan zelfde periode jaar geleden"
De toeristische sector aan de kust blikt tevreden terug op de krokusvakantie. "De sector herademt. Het is hoopvol dat het post-coronatijdperk definitief is ingezet", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
Lees verder

Zeven miljoen gesmokkelde sigaretten verstopt in koelwagen met yoghurt
Meer dan zeven miljoen gesmokkelde sigaretten, bestemd voor de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zijn in Griekenland in beslag genomen. Dat meldt het Griekse ministerie van Maritiem Transport.
Lees verder

Sven De Ridder reikt z'n vader Ruud nog altijd de hand: "Ik zou nooit jaloers kunnen zijn op m'n eigen kinderen"
Zijn grote droom: een rol(letje) in een blockbuster. Zijn groot geluk: zijn gezin. En het meest trots is Sven De Ridder (47) op zijn huwelijk met Chindy, met wie hij 22 jaar samen is. "Maar als zij in hetzelfde vak had gezeten, was het nooit zo lang blijven duren", weet hij zeker. Waarom, dat verklapt de acteur in zijn geluksrapport. Hij blikt daarin ook terug op de moeizame relatie met z'n vader Ruud (70). "Ik zou liegen als ik zeg dat het me niets doet."
Lees verder

Onze zondagse breinbreker: je hebt alle drie antwoorden nodig om de code van deze leeftijdspuzzel te kraken
Toe aan een gezapige zondag? Dan kan het geen kwaad om met een ontspannende puzzel je brein op de proef te stellen. Deze week mag je met een gezonde portie logica de leeftijden van drie kinderen proberen te ontcijferen. En onthou: alle drie antwoorden zijn nodig om tot een correct resultaat te komen.
Lees verder

Blauw is baas in Manchester: hoe Man City nu ook aan de centen zit van stadsrivaal United
Wanneer boekhoudreus Deloitte een 'Money League' voor 2022 zou publiceren, zal een andere club uit Manchester de lijst van Engelse clubs aanvoeren. Of hoe Manchester City in 20 seizoenen stadsrivaal Manchester United helemaal in zijn schaduw probeert te duwen. Money talks, zonziet ook Kevin De Bruyne. Een analyse van de Manchester-derby van zondagavond met de meest recente financiële cijfers.
Lees verder