Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 23 maart 2022

KOERS KORT. De Lie (8ste in Brugge-De Panne) rijdt nog geen Ronde van Vlaanderen - Hayter wint in Italië, Van der Po...

HLN
KOERS KORT. De Lie (8ste in Brugge-De Panne) rijdt nog geen Ronde van Vlaanderen - Hayter wint in Italië, Van der Poel lost op lastige klim
Achtste. Arnaud De Lie (20) heeft nu ook zijn eerste toptienplaats beet in een koers van WorldTour-niveau. Maar de Ronde van Vlaanderen komt dit jaar nog te vroeg, zei hij aan de finish in De Panne. «Ik ga hem dit jaar nog niet rijden, neen. Daags voordien neem ik deel aan de Volta Limburg Classic (2 april). Niet vergeten dat de Ronde van Vlaanderen 270 kilometer lang is. Plus tien kilometer neutralisatie, dat maakt samen 280 kilometer. (lacht) Een afstand waarover ik nog nooit in mijn leven heb gekoerst. Gent-Wevelgem, zondag, zal al goed genoeg zijn, denk ik. Mijn conditie is goed, maar ook dáár krijg ik al 250 kilometer te verwerken. We zien wel.» (JDK)
Lees verder

"Kiezen tussen een luier verversen of troosten, dat wil je niet": Kinderbegeleiders sluiten vrijdag de deuren en komen op straat
Het rommelt in de crèches en buitenschoolse opvangen. Al jaren staat de sector onder druk: vacatures raken niet ingevuld en de werkdruk wordt steeds groter. Vrijdag sluiten veel crèches de deuren. "Ouder steunen ons in deze actie. Je wil je kind in de beste omstandigheden afgeven en dat kunnen we nu niet altijd garanderen".
Lees verder

Helft van de eetstanden op de Gentse Feesten verplicht veggie: "Polariserend? Ieder moet gewoon 'zijn meug' vinden"
Eindelijk weer Gentse Feesten op komst, maar die zullen toch niet helemaal zijn wat ze vroeger waren. Behalve herbruikbare borden, worden nu ook meer veggie-kramen ingevoerd: minstens de helft van de 30 kramen die de stad wil aanbesteden. "Het is de bedoeling dat iedereen overal zijn 'meug' vindt", zegt de nieuwe Feestenschepen Bram Van Braeckevelt (Groen).
Lees verder

Greenpeace: "Iets minder vee lost tekort aan Oekraïens graan op"
Het tekort aan graan dat wereldwijd dreigt door de oorlog in Oekraïne, kan volgens Greenpeace worden opgelost door de veestapel in Europa iets in te krimpen. Als de hoeveelheid granen in veevoer met 8 procent wordt verlaagd, is de besparing groot genoeg om de wegvallende opbrengst van Oekraïense velden te compenseren, stelt de milieuorganisatie.
Lees verder

Jong koppel annuleert skireis en trekt met medisch materiaal naar Pools-Oekraïense grens: "Een plezierreis voelde plots niet meer goed aan"
Servaas Hiel (21) uit Kalmthout en Silke Schuerewegen (21) hebben hun skireis tijdens de paasvakantie geschrapt. In plaats daarvan willen ze met zoveel mogelijk medisch materiaal naar de grens tussen Polen en Oekraïne rijden. "Met die dagelijks beelden uit Oekraïne voelde onze plezierreis niet zo goed aan en we willen zo ons steentje bijdragen", vertellen Servaas en Silke. Steun is nog altijd welkom.
Lees verder

DEEL 2. Wie is de man achter de hetze? Marc Overmars als technisch directeur: "De gehaktballen of fles rode wijn zijn voor zijn gesprekspartner"
Marc Overmars (48) komt weleens op zijn stadsfiets naar transferbesprekingen. Hij is krenterig genoeg om de rekening voor de fles rode wijn of gehaktballen door te schuiven naar zijn gesprekspartner. Die atypische stijl leverde Ajax meer dan een half miljard euro en een plek bij de Europese subtop op. Al verandert niet alles wat Overmars aanraakt in goud. Vraag maar aan Anderlecht en KV Mechelen.
Lees verder

Grootste vijand in stijlvolle samoeraigame 'Trek to Yomi' is voorlopig de verveling
Visueel is de aanstaande samoeraigame 'Trek to Yomi' verbijsterend origineel, geënt op Japanse samoeraifilms uit de jaren 50 en 60. Hopelijk steken de makers, tegen de tijd dat de game klaar is, ook wat strakkere gameplay onder die intrigerende grafische stijl, want wat we tijdens het ons al vergunde eerste uur van de game hebben gespeeld ging al snel vervelen.
Lees verder

Goedele Liekens over online seksueel grensoverschrijdend gedrag: "Altijd blijven klacht indienen"
Lotte Vanwezemael (29) diende twee jaar geleden een klacht in bij de politie nadat ze slachtoffer werd van seksueel overschrijdend gedrag. Tevergeefs, want dinsdag liet Vanwezemael weten dat de klacht geseponeerd werd wegens onvoldoende bewijs. Iets waar ook Goedele Liekens zich als seksuologe vragen bij stelt: "Zeker klacht indienen, blijven klacht indienen", is haar advies. "Al is het maar om cijfers te hebben, dat is ook belangrijk. Want als het meermaals gebeurt, dan heb je wel een goede zaak."
Lees verder

LIVE. Roef vervangt Casteels - Nieuwe T2 Barry heeft ideeën voor offensieve stilstaande fases: "Het gaat om 'marginal gains'"
De Rode Duivels verzamelden maandag voor de interlandbreak. Zaterdag spelen ze tegen Ierland (in Dublin), drie dagen later is er de friendly tegen Burkina Faso (in Anderlecht). Enkel Duivels met minder dan 50 caps werden geselecteerd. Vandaag stond de derde trainingsdag op het programma.
Lees verder

Coldcaseteam Anne Frank geschokt door terugroeping boek dat vermoedelijke verrader aanwijst
De Nederlandse onderzoeksleider Pieter van Twisk is "totaal verrast en geschokt" dat uitgeverij Ambos Anthos het boek over het verraad van Anne Frank uit de winkels haalt. Van Twisk gaf leiding aan het coldcaseteam dat concludeerde dat de familie Frank vermoedelijk verraden is door de Joodse notaris Arnold van den Bergh.
Lees verder

Belg die aan het hoofd staat van de Oekraïense post zet grootschalige hulpactie op met bpost: "Hulpgoederen welkom in elk postkantoor van het land"
Sinds vorige week zamelt bpost in al zijn 657 postkantoren in ons land hulpgoederen in voor Oekraïne. Om ze daarna met konvooien naar het land in oorlog te brengen. De grootscheepse actie is er gekomen op vraag van Benoit Pleska, de Belgische voorzitter van de Oekraïense post. "45 miljoen mensen in Oekraïne hebben nu elke dag hulp nodig."
Lees verder

Parket schept klaarheid rond klacht van Lotte Vanwezemael: "Brief had slechts betrekking op één verdachte"
Lotte Vanwezemael (29) maakte dinsdag bekend dat haar klacht voor seksueel overschrijdend gedrag werd geseponeerd wegens onvoldoende bewijs. Ook het Parket van Limburg las de verklaringen van de seksuologe. Zij benadrukken dat de brief die Vanwezemael kreeg slechts betrekking had op één verdachte. De dossiers van de overige geïdentificeerde verdachten werden overgemaakt aan de bevoegde parketten elders in het land, waardoor het wél nog tot een bestraffing kan komen.
Lees verder

Belgisch luchtruim in staat van verhoogde waakzaamheid tijdens NAVO-top
De bewaking van het Belgische en Luxemburgse luchtruim is in staat van verhoogde waakzaamheid tijdens de NAVO-top van morgen. Dat is Defensieminister Ludivine Dedonder zelf komen vaststellen op de luchtmachtbasis van Bevekom. Ze bezocht het Control & Reporting Center (CRC) dat het luchtruim surveilleert en ze kreeg ook enkele demonstraties te zien.
Lees verder

Vier kajakkers naar ziekenhuis na (bijna) aanvaring met binnenschip in Brugge
In Brugge zijn woensdagavond vier kajakkers overgebracht naar het ziekenhuis na een aanvaring met een binnenschip. Dat gebeurde vlakbij de roeiclub aan het Waggelwater. De precieze omstandigheden worden onderzocht.
Lees verder

Nog belangrijker dan de fiéts zijn de aeropakken: waarom het hele peloton tegenwoordig met een skinsuit rijdt (en ook wielertoeristen dat kunnen)
Van onmiskenbaar belang deze week in windkoersen als Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem: de zogenaamde skinsuits die ondertussen helemaal hun intrede in het peloton hebben gemaakt. De aparte koersbroek en -trui zijn verleden tijd bij de profs, in 2022 is het bij elke wielerploeg met op maat gemaakte pakken te doen. In aflevering 3 van 'marginal gains' legt onze expert uit hoe groot het belang ervan is op aerodynamisch vlak, hoe ze worden gemaakt en hoeveel ze kosten. "Elk plooitje is er één te veel."
Lees verder

Een streaker, een bijzondere zwaan en een boze Nicole Kidman: dit waren de meest bizarre momenten tijdens de Oscars
Wie denkt dat de Oscars maar een stijve bedoening zijn, heeft duidelijk niet goed opgelet. Regelmatig gebeurt er op de rode loper of tijdens de show iets wat voor altijd in het collectieve geheugen gegrift zal staan - omdat het hilarisch, ongemakkelijk of zelfs compleet gênant was. Van de veelvuldige valpartijen van Jennifer Lawrence (31) tot de blunder van John Travolta (68): dit waren de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de Academy Awards.
Lees verder

Een streaker, een zwaan en een boze Nicole Kidman: dit waren de meest bizarre momenten ooit tijdens de Oscars
Wie denkt dat de Oscars maar een stijve bedoening zijn, heeft duidelijk niet goed opgelet. Regelmatig gebeurt er op de rode loper of tijdens de show iets wat voor altijd in het collectieve geheugen gegrift zal staan - omdat het hilarisch, ongemakkelijk of zelfs compleet gênant was. Van de veelvuldige valpartijen van Jennifer Lawrence (31) tot de blunder van John Travolta (68): dit waren de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de Academy Awards.
Lees verder

William en Kate bezoeken Jamaica, maar protest blijft duren: "Prinsen horen thuis in sprookjes, niet hier"
De Britse prins William (39) en Kate Middleton (40) zijn bij aankomst in Jamaica allerminst welkom ontvangen. De hertog en hertogin van Cambridge doen het Caribische eiland aan in het kader van het platina jubileum van de Britse koningin Elizabeth (95), die formeel nog altijd het staatshoofd is van Jamaica. Inwoners van het eiland, dat dit jaar 60 jaar onafhankelijkheid viert, protesteerden tegen het kolonialisme en de rol van het Verenigd Koninkrijk in de slavernij.
Lees verder

Omgeving luchthaven Marioepol ligt vol mijnen: "Je moet hier wandelen tussen de mijnen, ik heb er al 17 geteld"
In het gebied rond het vliegveld van Marieopol liggen tientallen mijnen. Volgens het Oekraïense leger zijn er nog veel meer mijnen in de omgeving verstopt. Marioepol is grotendeels verwoest. Voorlopig zijn er minstens 2500 inwoners om het leven gekomen.
Lees verder

Schorsing of niet: Rusland wil EURO 2028 of 2032 organiseren
Ondanks een nog lopende schorsing vanwege de Russische inval in buurland Oekraïne, wil Rusland het EK van 2028 of 2032 organiseren. De benodigde documenten voor de kandidatuurstelling werden vandaag net voor het verstrijken van de deadline ingediend bij de Europese Voetbalconfederatie UEFA, zo bevestigde bondsvoorzitter Alexander Dyukov aan staatsnieuwsagentschap TASS. UEFA bevestigde intussen dat Rusland zich kandidaat heeft gesteld.
Lees verder