Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 10 maart 2022

Ingrediënt in populaire haarproducten en parfums zou onvruchtbaarheid veroorzaken. Is er echt reden tot paniek?

HLN
Ingrediënt in populaire haarproducten en parfums zou onvruchtbaarheid veroorzaken. Is er echt reden tot paniek?
Geliefd verzorgingsmerk Olaplex ligt onder vuur. Al jaren staat het bekend om zijn producten voor gekleurd haar, maar nu circuleren er video's online waarin mensen waarschuwen voor het ingrediënt 'lilial', dat onvruchtbaarheid zou kunnen veroorzaken en deze maand zelfs verboden werd. Gebruikers van Olaplex eisen duidelijkheid. Gooien we de shampoos en conditioners maar beter in de vuilnisbak? Toxicoloog Vera Rogiers (VUB) reageert.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. Vanhoucke in vlucht van de dag, liefst achttien renners niet van start
Parijs-Nice is plots een broeihaard van ziektegevallen. Liefst achttien renners gingen vandaag niet van start in de vijfde etappe. Wout van Aert is wél van de partij. Hoe verloopt zijn eerste (pittige) rit als leider? U krijgt het antwoord op deze pagina.
Lees verder

Omzet Belgische e-commerce met derde gestegen in 2021
Belgische webwinkels hebben in 2021 een omzet gedraaid van 11,7 miljard euro, een derde meer dan in 2020. Het aantal transacties steeg nog iets sterker (met 39 procent) tot meer dan 150 miljoen. Dat zegt e-commercefederatie SafeShops.be donderdag op basis van gegevens van betalingsverwerkers.
Lees verder

Een van 's werelds beste scherpschutters aangekomen in Oekraïne: "Het is als een brandweerman die alarm hoort afgaan. Ik moest gaan"
Hij heeft vrouw en kind achtergelaten in Canada en is woensdag onverschrokken de Oekraïense grens overgestoken. De 40-jarige 'Wali' - zijn nom de guerre - twijfelde geen moment toen hij hoorde dat ze een sniper zochten. "Ik moet helpen omdat hier mensen worden gebombardeerd, alleen maar omdat ze aansluiting zoeken bij Europa en niet Russisch willen zijn."
Lees verder

Gemengde reacties bij ouders nadat veelbesproken crèche De Vlindertjes van Elshout heropent: "Nooit iets verdachts gezien, maar we zitten met veel vragen"
Kindercrèche Vlindertjes van Elshout in Schoten kreeg eind februari een sluiting van twee maanden opgelegd door Kind & Gezin na nieuwe klachten, maar woensdag ging de crèche gewoon weer open omdat de uitbaatster via haar raadsman bezwaar heeft ingediend. "Wij begrijpen het niet en zetten ons kind hier nog altijd met vertrouwen af", klinkt het bij enkele (groot)ouders. Al kwam een andere ouder wel de spullen van haar dochter ophalen.
Lees verder

LIVE TIRRENO. Evenepoel: "Als ik zelf een kans heb, probeer ik ze te pakken" - geen Belgen in ruime kopgroep
Belangrijke etappe vandaag in de Tirreno-Adriatico. Wie in rit vier niet bij de les is, kan de eindzege vergeten. "Van mij mag het meteen open breken en mag het een heel zware koers worden", aldus Remco Evenepoel. Wordt zijn wens ingewilligd? Het antwoord krijgt u op deze pagina.
Lees verder

"Voor mij is gas een eindig verhaal": 6 chef-koks over de keuze tussen een gas- en inductievuur
De gasprijzen pieken vandaag op ongeziene hoogte. Naast verwarming en warm water kan ook je kookvuur je gasverbruik de hoogte induwen. Een inductievuur werd de afgelopen jaren een steeds populairder alternatief en zou ongeveer dezelfde kookervaring bieden als gas, maar is dat ook zo? In de culinaire wereld zijn de meningen verdeeld. Daarom vroegen we 6 chef-koks naar hun favoriete kookvuur en zetten we alle voordelen van gas en inductie naast elkaar. "Ik begrijp het nostalgische gevoel bij gas, maar voor mij hoeft het echt niet meer."
Lees verder

"Een kunststuk dat zijn plaats heeft in het Louvre": wat had alles er anders uit gezien, mocht dit pareltje van Mbappé wél hebben geteld
Meer dan een uur lang gaf Paris Saint-Germain gisteren voetballes aan Real Madrid. De Parijse meester luisterde eens te meer naar de naam van Kylian Mbappé. Die verschalkte tot drie keer toe Thibaut Courtois - 't is er weinigen gegeven. Zijn eerste, in de korte hoek, werd afgekeurd wegens buitenspel van assistgever Nuno Mendes. Zijn tweede, ook al in de korte hoek, telde wél, maar 't is vooral zijn laatste die over de tongen gaat. Wat had de wereld er anders uitgezien had díe geteld - voor de goede orde: ook hier was er wel degelijk buitenspel mee gemoeid.
Lees verder

Google stopt verkoop apps in Rusland: "Betaalsysteem verstoord"
Russen kunnen binnenkort geen apps meer kopen in de Play Store. Oorzaak zijn problemen met het betalingssysteem door de internationale sancties tegen Rusland. Ook YouTube wordt getroffen.
Lees verder

Fotograaf verklapt hoe je mooie smartphonefoto's maakt in de zon: "Het zwart-witeffect is ideaal bij fel licht"
Daar is de lente, daar is de zon. En daar zijn de eerste terrasjes, wandelingen, picknicks en fietstochtjes. Stuk voor stuk leuke momenten die je natuurlijk graag wil vastleggen op beeld. Maar hoe zorg je voor het mooiste licht? Fotograaf Frederic Paulussen geeft advies: "Bewerk je foto's niet in de volle zon."
Lees verder

Spin-off 'The Batman' in de maak: onherkenbare Colin Farrell kruipt opnieuw in de huid van The Penguin
Colin Farrell (45) heeft indruk gemaakt in 'The Batman'. HBO Max heeft namelijk een nieuwe tv-reeks besteld rond The Penguin, zijn personage. Dat schrijft 'The Hollywood Reporter'.
Lees verder

Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken na vruchteloos gesprek met Russische ambtgenoot: "Rusland is uit op overgave van Oekraïne"
Het eerste gesprek op hoog niveau tussen Rusland en Oekraïne sinds de Russische invasie heeft geen tastbaar resultaat opgeleverd. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov week niet af van zijn "traditionele retoriek", zei zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba na afloop van hun onderhoud in het Turkse Antalya. Wel toonden beiden zich bereid de gesprekken een vervolg te geven.
Lees verder

"Een van de meest onderschatte spelers ooit": Olivier Giroud (35) doet AC Milan dromen van eerste scudetto in ruim 10 jaar
AC Milan is op dreef. De Rossoneri staan terug op de eerste plaats in de Serie A en daar mag het vooral Olivier Giroud voor bedanken. De 35-jarige Fransman heeft bewezen waarom Milan op hem kan rekenen: cruciale doelpunten maken in topmatchen. "Hij wordt nog steeds zwaar onderschat. Onbegrijpelijk als je zulke statistieken kunt voorleggen", vertelt de jonge Daan Dierckx, centrale verdediger bij Parma in de Serie B.
Lees verder

Wint roken weer aan populariteit? Jongeren zien meer sigaretten in series als 'Euphoria' en 'Peaky Blinders'
De sigaret is sexy, plezierig, stoer en kalmerend, en zelden ongezond. Zo zien we het verslavende middel steeds vaker afgebeeld in films, series en op sociale media. En zo bereikt ze ook onze jongeren, die extra vatbaar zijn voor nicotineverslaving, zegt tabakoloog Catherine Meurisse (55). "Ik zou liegen als ik zei dat ik me er geen zorgen over maak."
Lees verder

Prins Andrew in nauwe financiële schoentjes: "Hij wordt onderhouden door zijn ex-vrouw"
Nu prins Andrew (62) een gigantische schikking - geschat op zo'n 14,5 miljoen euro - moet ophoesten, gaat de prins een onzekere financiële toekomst tegemoet. Hij bezit weinig persoonlijke rijkdom, heeft zijn enige stuk vastgoed al verkocht en hij dreigt ook uit zijn woning in Windsor gezet te worden. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: ex-vrouw Sarah Ferguson (62) - zelf ook krap bij kas - springt momenteel bij. Maar het duo moet vooral de jaren die komen vrezen: "Alles hangt af van het testament van de Queen."
Lees verder

Boeren Cyriel, Garry en Kim maken zich kenbaar in 'Boer zkt Vrouw'
Na de onthulling van Elien en William vorige week, is het op zondag 13 maart de beurt aan de overige drie boeren om zich kenbaar te maken.
Lees verder

Orban-vertrouwelinge verkozen tot eerste vrouwelijke president van Hongarije
Het Hongaarse parlement heeft Katalin Novak verkozen tot president van Hongarije. De 44-jarige politica is daarmee de eerste vrouw die dit ambt bekleedt. Novak won met 137 stemmen van haar opponent Peter Rona. De econoom en professor moest het stellen met 51 stemmen.
Lees verder

Vrouwen van Glazen Straatje op hun hoede voor Deliveroo-koerier: Twintiger steelt zijn geld terug wanneer hij niet tevreden is
Een 28-jarige man stond donderdag terecht voor vijf feiten van diefstal (met geweld) bij sekswerksters in Gent. Tijdens zijn shift als Deliveroo-koerier nam hij geregeld pauze bij de meisjes van plezier. Indien hij niet tevreden was over de dienst, stal hij zijn geld terug. Hij riskeert een werkstraf.
Lees verder

Dieselprijs stijgt in één klap met 20 cent per liter. Zien tankstations zich gedwongen om te sluiten? "Wettelijk eigenlijk geen andere optie"
De maximumprijs voor diesel aan de pomp stijgt morgen met ruim 20 cent naar 2,286 euro per liter. Een ongeziene sprong. En het einde is nog niet meteen in zicht. Pas vorig weekend ging de maximumprijs voor het eerst ooit door de grens van 2 euro per liter. "Als pomphouders de wet willen respecteren, zouden ze eigenlijk moeten sluiten."
Lees verder

Grote magazijnbrand op terrein federale politie aan Boomsesteenweg in Wilrijk: brandweer massaal ter plaatse
Brandweer Zone Antwerpen is momenteel ter plaatse voor een grote magazijnbrand aan de Boomsesteenweg. Die zorgt voor bijzonder veel rookontwikkeling, die zelfs vanuit de stad zelf zichtbaar is. Het bewuste magazijn staat op de terreinen van de federale politie. De hulpdiensten roepen op om uit de buurt te blijven.
Lees verder