Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 maart 2022

“Ik wilde stoppen, maar ik geef hoop”: Russische ‘oma van oppositie’ protesteert al 20 jaar met haar pamfletten

HLN
"Ik wilde stoppen, maar ik geef hoop": Russische 'oma van oppositie' protesteert al 20 jaar met haar pamfletten
Sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne zouden al meer dan 7.600 mensen gearresteerd zijn die openlijk protesteren tegen de oorlog. Ook kunstenares en 'oma van de oppositie' Yelena Osipova ontsnapte niet aan arrestatie toen ze met haar pamfletten de straten van Sint-Petersburg op trok.
Lees verder

Max Verstappen blijft door nieuwe miljoenendeal al zeker tot 2028 bij Red Bull: "We zijn nog niet klaar"
Max Verstappen (24) blijft nog tot en met 2028 bij Red Bull. De wereldkampioen in de Formule 1 heeft een nieuwe megadeal van 48 miljoen euro getekend. Hij wordt daarmee de beste betaalde F1-coureur ooit.
Lees verder

Vredesgesprekken leiden opnieuw niet tot doorbraak, wel akkoord over humanitaire corridors en besluit tot derde ronde overleg
De vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne donderdag hebben opnieuw niet tot een grote doorbraak geleid. Er is wel een akkoord bereikt over humanitaire corridors voor de evacuatie van burgers. Beide landen hebben ook besloten om snel een derde keer samen te komen.
Lees verder

INTERVIEW. Was ze bang in Rusland? En wat nu met haar contract? Emma Meesseman spreekt bij terugkeer naar België over emotioneel afscheid en dubbel gevoel
Halsoverkop verliet Emma Meesseman (28) haar basketbalclub UMMC Ekaterinburg in Rusland door de oorlog in Oekraïne. Het afscheid met de ploegmaats was emotioneel, "want je weet niet wanneer en of we elkaar nog gaan terugzien". Was het moeilijk om het land te verlaten? Had ze overleg met de andere Belgian Cats die in Rusland vertoefden of vertoeven? En wat met haar contract? "Het doet zeer omdat ik gedurende zeven of acht jaar alles voor de ploeg heb gegeven."
Lees verder

Poetin in tv-toespraak: "Operatie Oekraïne verloopt volgens plan"
De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag in een televisietoespraak gezegd dat de Russische "speciale militaire operatie" in Oekraïne "strikt volgens plan" verloopt. Die claim gaat volgens de Britse openbare omroep BBC in tegen veel analisten die het tegendeel suggereren.
Lees verder

Na Georgië vraagt nu ook Moldavië EU-lidmaatschap aan
Moldavië heeft officieel zijn aanvraag ingediend om kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te mogen worden. Gisteren deed ook Georgië dat al. "Vandaag ondertekenen we de vraag tot EU-lidmaatschap", zei presidente Maia Sandu tijdens een persconferentie. Zij werd in 2020 verkozen op basis van een uitgesproken prowesters programma voor Moldavië. "Sommige beslissingen moeten kordaat en vastbesloten worden genomen", aldus de president.
Lees verder

Apple gaat nieuwe Macs aankondigen: dit weten we over de Apple-computers
Techreus Apple presenteert op 8 maart een reeks nieuwe producten. We weten officieel nog niet wat, maar het nodige is wel naar buiten gelekt. We zetten de verwachtingen op een rij.
Lees verder

Vierduizend flyers en 18 dagen later is kat Pepper weer terecht : "Het waren de langste 30 kilometer van ons leven"
Waar is poes Pepper? Dat vroegen de baasjes Jeroen (35) en Inneke (31) uit Rillaar zich die bewuste zeer late avond van 8 februari af. Vrij snel rees het vermoeden dat de kat in een bestelwagen kon zijn gesukkeld en dat zo hun geliefde Pepper wel eens verder van huis kon zitten. Het koppel dat Pepper en zijn zusje Cayenne ooit met de papfles grootbrachten, stelde een heuse reddingsactie op poten. Ruim vierduizend flyers verdeelden ze in de streek van Herent en Kampenhout. "Begin deze week kwam een verlossend telefoontje : 'We hebben misschien jullie kat'" reageren de baasjes emotioneel.
Lees verder

Hoe verloopt de Russische invasie? Carolien van Nunen legt uit
Boeken de Russische legers nog vooruitgang met de belegering van Oekraïne? Welke steden en gebieden zijn in handen van de legers van Vladimir Poetin? VTM NIEUWS-journalist Carolien van Nunen legt het uit in bovenstaande video.
Lees verder

LIVE. Debast ontbreekt bij Anderlecht met hinder aan de voet, voorts geen verrassingen in basiself - De Bilde: "Kompany gaf heel kalme indruk"
• Aftrap: 20.45u • Halve finale Croky Cup • Lotto Park • De heenwedstrijd eindigde op 2-2
Lees verder

President Zelenski: "Na Oekraïne volgen de Baltische staten en meer"
Als Oekraïne in handen van de Russen valt, zijn de Baltische staten – Estland, Letland en Litouwen – als volgende aan de beurt. Daarvoor waarschuwt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij vraagt het Westen daarom om de militaire steun aan zijn land op te voeren. Anders rukt Rusland volgens Zelenski op naar de rest van Oost-Europa, tot aan de voormalige Berlijnse Muur: "Geloof me!", aldus de president.
Lees verder

Onwaarschijnlijke taferelen in Fryslân Tour: kerende bestelbus en fietsende scholieren op het parcours
De eerste etappe in de Fryslân Tour heeft vandaag heel wat chaotische taferelen opgeleverd. De rensters werden op het 14 kilometer lange parcours verrast door fietsende scholieren, een kerende bestelbus en een auto op de weg.
Lees verder

LIVE. Schreeuwt Gerwyn Price het weer uit op vierde speeldag van Premier League Darts?
De vierde speeldag in de Premier League Darts gaat door in het Engelse Exeter. Peter Wright, Jonny Clayton en Gerwyn Price wonnen de eerste drie avonden. Vandaag opnieuw een andere winnaar? Volg het prestigieuze toernooi hieronder in onze liveblog of kijk op VTM 2!
Lees verder

Onze reporter sprak met de eerste Belgische strijders die vertrokken zijn richting Oekraïne: "We gaan vechten voor vrijheid en staan op tegen dictators"
De eerste zeven Belgische vrijwilligers die mee gaan strijden tegen de oorlog in Oekraïne, zijn vanmiddag vertrokken aan de Oekraïense ambassade in Brussel. Het gaat om een diverse groep mannen tussen 20 en 55 jaar oud die meestal geen link hebben met Oekraïne. "Mijn familie en vrienden wilden me nog tegenhouden, omdat ik nog nooit een wapen heb gebruikt", vertelt een van hen.
Lees verder

LIVE. Haalt RSCA na zeven jaar nog eens de finale? Of zorgt Eupen voor verrassing? - Geen Debast bij Anderlecht
• Aftrap: 20.45u • Halve finale Croky Cup • Lotto Park • De heenwedstrijd eindigde op 2-2
Lees verder

Franse president Macron stelt zich officieel kandidaat voor tweede mandaat
De Franse president Emmanuel Macron gaat zoals verwacht voor een tweede ambtstermijn. Hij weigerde tot dusver zijn deelname aan de presidentsverkiezingen in april te bevestigen, maar heeft nu in een brief aan het Franse volk laten weten zich opnieuw verkiesbaar te stellen.
Lees verder

PostNL-bezorger in Nederland sterft na ruzie over pakje: "Een mooi mens is er niet meer door zinloos geweld"
In de Nederlandse stad Rotterdam is een pakketbezorger overleden na een ruzie om een pakje. Zijn familie reageert bijzonder aangeslagen. "Het verdriet, het ongeloof en de boosheid zijn onmetelijk groot. We gaan hem enorm missen. Een mooi en goed mens is er niet meer door dit zinloze geweld.''
Lees verder

Openhartige Ivan De Witte is realistisch ambitieus: "Ik laat me niet meer meeslepen op golven euforie"
AA Gent is als enige Belgische club nog op drie fronten actief. Ivan De Witte (74) is dezer dagen dan ook een gelukkig voorzitter, die uit het (recente) verleden evenwel leerde dat euforie niet altijd de beste raadgever is. En die met zijn Buffalo's straks in "money time" niet weer in die val wil trappen. De Witte over de triomf in Brugge, over het aflopende contract van Hein Vanhaezebrouck, over het uitdagen van Tarik Tissoudali in Jan Breydel en over zijn ultieme, stille droom van een tweede titel.
Lees verder

Vrancken voor clash met STVV: "Zo snel mogelijk zeker zijn van top 8, daarna kunnen we nog zien wat mogelijk is"
• Aftrap: 20u45 • Stayen • Malinwa moet winnen als het nog kans wil blijven maken op de Champions Play-offs • STVV is tiende met 38 punten
Lees verder

PFOS-vervuiling: "Sanering rond 3M-site nodig om humane risico's op te heffen"
Het nieuwe beschrijvend bodemonderzoek van de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht wijst volgens de experts die het samenstelden uit dat er "saneringsmaatregelen nodig zijn om de vastgestelde humaantoxicologische risico's op te heffen". Dat schrijft 'De Standaard', dat het onderzoek kon inkijken. De verontreiniging met vooral PFOS zou zich in de bodem uitstrekken over een gebied van zowat twee kilometer rond de bedrijfssite.
Lees verder