Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 29 maart 2022

Hoe vaak moet je je zonnepanelen (laten) poetsen? “Wie niet reinigt, kan tot 10 procent rendement mislopen”

HLN
Hoe vaak moet je je zonnepanelen (laten) poetsen? "Wie niet reinigt, kan tot 10 procent rendement mislopen"
Met de zomer in aantocht draaien de zonnepanelen op volle toeren. Wie zeker wil zijn van een optimaal rendement, doet er goed aan zijn installatie op geregelde tijdstippen te reinigen. Regenwater spoelt namelijk niet alle vuil weg. Nico Commyn van Nico's Window Cleaning legt aan Bouwsite Livios uit waar je op moet letten bij het reinigen en waarom het inschakelen van een gespecialiseerde firma daarbij geen overbodige luxe is.
Lees verder

Loïc en Jamie-Lee blikken terug op 'De verraders': "Uit respect voor de productie zou ik het vandaag anders aanpakken"
Wekenlang speelden ze de ene na de andere bondgenoot naar huis in 'De verraders', maar na enkele afleveringen bleek het pact tussen hen toch niet waterdicht te zijn. Jamie-Lee Six (23) keerde haar twee collega's de rug toe en speelde Walter Damen zonder verpinken mee naar huis. Loïc Van Impe (29) kon haar verraad maar moeilijk verkroppen en zette vervolgens de boel op stelten door zichzelf te outen als verrader. Door zijn ware identiteit bekend te maken, bezegelde Loïc niet alleen zijn eigen lot, maar ook dat van Jamie-Lee. Aan de laatste ronde tafel werd ze door de overige bondgenoten naar huis gestuurd. "Mensen onderschatten hoe zwaar het voor ons was."
Lees verder

"Rust in vrede, mijn vriend": overlijden Miguel Van Damme ontroert ook Iker Casillas, die hem eerder nog moed insprak
Het overlijden van Miguel Van Damme (28) laat ook Iker Casillas niet koud. De Spaanse voormalige topdoelman betuigde op Twitter zijn steun aan de nabestaanden van Van Damme. "Een knuffel aan zijn familie. Rust in vrede, mijn vriend." Casillas was het idool van de betreurde Cercle-doelman en sprak hem op het Gala van de Gouden Schoen in 2020 al een hart onder de riem in zijn strijd tegen leukemie. Die beelden kan u hierboven nog eens bekijken.
Lees verder

'Wittekerke'-acteur Arnold Willems wordt 90: "Een testament opstellen? Daar ben ik niet mee bezig"
"In tegenstelling tot veel oude mensen, zaag en klaag ik niet. Ik ben nog zelfstandig, goed van geest en m'n haar wordt zelfs niet grijs." Acteur Arnold Willems, voor eeuwig Georges uit 'Wittekerke', wordt 90, maar denkt nog lang niet aan afscheid nemen. In dit gesprek blikt hij terug op z'n rijke carrière en op z'n amoureuze parcours. "An was de beste leerling die ik had. En toen werden we verliefd op elkaar."
Lees verder

Ronde van Vlaanderen komt nog minstens 6 jaar aan in Oudenaarde
Oudenaarde blijft nog tot minstens 2028 de aankomstplaats voor de Ronde van Vlaanderen.
Lees verder

LIVE. Dat zal hem morgen al niet meer overkomen: Pogacar en co nemen tijdens verkenning bijna verkeerde afslag op Mariaborrestraat
Wout van Aert rijdt niet, maar ook zonder de Belgische kampioen is het deelnemersveld van Dwars door Vlaanderen nog indrukwekkend. Mathieu van der Poel staat aan de start, net als Tadej Pogacar. De tweevoudige Tourwinnaar rijdt zijn eerste kasseiklassieker. Zal hij er meteen staan? Op deze pagina zit u alvast goed om al het nieuws rond de koers te volgen.
Lees verder

Bijna 500 migranten onderschept bij poging Kanaal over te steken
De Britse autoriteiten hebben maandag 395 mensen aan land gebracht die in 12 bootjes de oversteek van het Kanaal probeerden te maken. Aan de Franse kant van het Kanaal werden diezelfde dag nog eens 101 mensen op 4 bootjes onderschept. De groep telde ook een aantal kinderen.
Lees verder

Organisatie Ronde van Vlaanderen verbiedt wegwerpbekers en -borden: "Bewuste keuze voor verkleining van afvalberg"
Organisatoren van randevenementen langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen mogen dit jaar geen wegwerpbekers en -borden gebruiken. "We zetten extra in op duurzaamheid. De politie zal toezien op de naleving van de maatregelen. En er komen ook alcohol- en snelheidscontroles om 'afsnijders' te onmoedigen", klinkt het.
Lees verder

Nieuwe iPhone SE minder populair dan verwacht: Apple beperkt productie door tegenvallende vraag
De iPhone SE is met een prijskaartje van 529 euro de goedkoopste nieuwe smartphone die Apple verkoopt, maar dat lijkt niet genoeg om consumenten te overtuigen. De techgigant zou de vraag overschat hebben en gaat daarom minder smartphones laten produceren. Verschillende bronnen zeggen aan zakenkrant 'Nikkei Asia' dat Apple de groeiende druk op de technologiesector dus niet ontsnapt.
Lees verder

Lady Gaga gaat viraal nadat ze Caitlyn Jenner probeert te ontlopen vlak voor de Oscars
De ruzie tussen Will Smith en Chris Rock was hét gespreksonderwerp tijdens de Oscars, maar ook Lady Gaga en Caitlyn Jenner hadden een awkward ontmoeting. Op beelden is te zien hoe de zangeres de realityster probeert af te wimpelen. De video gaat ondertussen viraal op sociale media.
Lees verder

Aluminiumfolie rond eten: goed idee of slecht voor de gezondheid?
Wie een dürüm bestelt, krijgt standaard een exemplaar verpakt in aluminiumpapier. Ook overschotten van eten worden vaak in zilverpapier gestoken voor ze in de koelkast verdwijnen. "Aluminiumfolie vormt een goede beschermingslaag tegen heel wat vuiligheid en bacteriën", vertelt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Maar hoe schadelijk is die aluminium voor onze gezondheid? En kun je er alles van eten veilig mee inpakken?
Lees verder

Solden bij koning Albert en Paola: prijs van luxejacht aanzienlijk verlaagd
Koning Albert (87) en Paola (84) lijken maar niet af te geraken van hun jacht, de Alpa IV. De luxeboot staat al sinds de zomer van 2021 officieel te koop, maar hoewel de prijs eerst nog 1,95 miljoen euro bedroeg, moet de koper nu nog 'maar' 1,7 miljoen euro op tafel leggen.
Lees verder

DPG Media boekt fors meer winst, omzet stijgt tot 1,9 miljard euro
Mediagroep DPG Media — uitgever van onder andere HLN — heeft vorig jaar zijn winst en omzet flink zien toenemen. De digitale transformatie rendeert nu volop, zegt CEO Erik Roddenhof. Ook de advertentiemarkt deed het goed.
Lees verder

Zo omzeilen deze Russische journalisten 'fake news'-wet: "Mensen willen niet afhankelijk zijn van propagandamachine"
Begin maart ging het licht uit bij TV Rain in Moskou. Het onafhankelijke nieuwsnetwerk sloot de deuren nadat in Rusland een wet van kracht ging die het verspreiden van nepnieuws over de Russische invasie in Oekraïne bestraft. Het duo achter de zender liet zich door het Kremlin echter niet kortwieken. Ekaterina Kotrikadze en Tykhon Dzyadko vluchtten naar het buitenland en zetten hun werk van daar verder.
Lees verder

Minder alcoholgebruik bij studenten in 2021, wel meer cannabis
Corona heeft een duidelijke invloed gehad op het middelengebruik van studenten. Dat blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Er werd minder alcohol gedronken dan bij de vorige bevraging in 2017. Het cannabisgebruik daarentegen is wel lichtjes gestegen. VAD concludeert wel dat de meeste studenten doorgaans verstandig met middelen omgaan.
Lees verder

LIVE. Premier Noord-Macedonië belooft spelers bonus van half miljoen - Ronaldo praat over zijn toekomst: "Ik ben de baas. Punt."
• Play-offwedstrijd • Estádio do Dragao (Porto) • Aftrap: dinsdag, 20u45 • Wie wint, plaatst zich voor WK in Qatar
Lees verder

Kinderen slaan en schoppen jongen (15) op Duitse begraafplaats tot hij bijna dood is op
Drie kinderen hebben een jongen gechopt en geslagen en lieten hun slachtoffer zwaargewond achter op een begraafplaats in het Duitse Ruhrgebied. De vijftienjarige jongen is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn toestand is nu stabiel. De politie is een onderzoek gestart naar poging tot doodslag.
Lees verder

LIVE. Oekraïners aangeraden om niet te eten en drinken bij onderhandelingen - Minstens twee doden bij aanval in Mykolajiv
Vandaag komen Oekraïense en Russische delegaties in Turkije bijeen voor een nieuwe onderhandelingsronde. Het Kremlin liet weten dat Rusland alleen kernwapens zal inzetten als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden zegt dan weer geen beleidswijziging van de VS te hebben aangekondigd toen hij zaterdag stelde dat de Russische president Poetin "niet aan de macht kan blijven". Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

Verhoog je productiviteit met 'smellness': "Citrus houdt je alert, eucalyptus helpt je te focussen"
De juiste geur kan je humeur of mentale ingesteldheid een boost geven. 'Smellness' heet die trend, een samentrekking van 'smell' (geur) en 'wellness'. Zo werkt vanille uitnodigend en stimuleert de geur van gras de productiviteit. Beautyredactrice Sophie vertelt hoe je in elke kamer van het huis, van hal tot woonkamer en thuiskantoor, met de juiste geur de juiste vibe creëert.
Lees verder

Vernedering voor Poetin: Oekraïne maakt identiteit van honderden "Russische spionnen" bekend
De Oekraïense autoriteiten hebben een lijst openbaar gemaakt waarin ze honderden "Russische spionnen" ontmaskeren. Dat schrijft de Britse krant 'The Telegraph'. De lijst bevat de gegevens van maar liefst 620 agenten die werken voor de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB). Normaal gezien wordt hun identiteit strikt geheimgehouden, maar nu zijn onder meer de paspoorten, telefoonnummers en zelfs de favoriete alcoholische dranken van de agenten vrijgegeven.
Lees verder