Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 4 maart 2022

HET DEBAT. Moeten we de dienstplicht terug invoeren nu het oorlog is in Europa?

HLN
HET DEBAT. Moeten we de dienstplicht terug invoeren nu het oorlog is in Europa?
Het debat over de dienstplicht in het leger laait in onze buurlanden opnieuw op nu het conflict tussen Rusland en Oekraïne verder escaleert. Wat denk jij? Moeten we de dienstplicht terug invoeren nu er oorlog is in Europa? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Lees verder

Terroristen blazen zichzelf op in Pakistaanse moskee: zeker 30 doden, 60 gewonden
Bij een bomaanslag op een sjiitische moskee in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, zijn minstens 30 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook een 60-tal gewonden, die naar het ziekenhuis werden overgebracht. Dat melden de politie en ziekenhuisbronnen. Mogelijk loopt de dodentol nog verder op, aangezien een tiental gewonden in kritieke toestand verkeren.
Lees verder

Stromae vertelt in interview met VTM Nieuws over het vaderschap: "Ik zit met mijn handen veel in de 'kaka'"
'Multitude', het nieuwe album van Stromae (36), is uit. De nieuwe plaat van de zanger bevat nummers over verdriet, zoals 'L'Enfer', waarin hij zingt over zijn duistere gedachten. Maar er zijn ook vrolijke nummers zoals 'Santé' of 'C'est que du bonheur', dat over de geneugten van het vaderschap gaat. Stromae en zijn echtgenote Coralie Barbier hebben namelijk ook een zoontje.
Lees verder

'Nepnieuws' over invasie wordt in Rusland bestraft met celstraffen tot 15 jaar
De Doema, het Russische lagerhuis, heeft ingestemd met nieuwe wetgeving die foutieve berichtgeving over het Russisch leger bestraft met celstraffen tot 15 jaar. De nieuwe wetgeving komt er te midden van de invasie - of 'speciale operatie' in de terminologie van het Kremlin - van het Russische leger in Oekraïne.
Lees verder

Fysieke en mentale vermoeidheid gaan hand in hand, blijkt uit VUB-onderzoek
Fysieke vermoeidheid heeft een invloed op ons brein, en die vermoeidheid komt het best tot uiting bij een nieuwe functionele evenwichtstest met een extra cognitieve component. Dat blijkt uit onderzoek van vorsers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Lees verder

Morgen in NINA: op bezoek bij de hoogzwangere Kat Kerkhofs in Napels
NINA ging op bezoek bij Kat Kerhofs (33) in haar bella Napoli. Ze leidt ons rond in de Italiaanse stad die haar hart heeft veroverd, langs een wirwar van trappen, keldergangen en smalle steegjes. Tijdens de fotoshoot moet ze af en toe rusten - de 'bellissimama' is hoogzwanger - en wordt ze aangeklampt door locals voor een foto. Meteen wordt duidelijk: ze is hier thuis. "Een zwangere vrouw hoort zich niet weg te steken als een soort 'moeke'." Het volledige interview lees je morgen in NINA en op nina.be!
Lees verder

'1 gram = 10 euro, 2 gram = 20 euro, ...': dealers spuiten drugsprijzen met graffiti op gemeentehuis, vlakbij speeltuin
De achterkant van het gemeentehuis van Hoeilaart in het Jan van Ruusbroecpark is deze week beklad met graffiti. Opvallend: de daders lijken drugsdealers te zijn die de prijzen van hun drugs op één van de deuren spoten. En dat vlakbij een speeltuin. Burgemeester Tim Vandenput overweegt een overlastcamera op de locatie te plaatsen omdat het niet de eerste keer is dat drugsdealers op die plek zo te werk gaan.
Lees verder

Spaanse journalist gearresteerd aan Poolse grens op verdenking van spionage voor Russische inlichtingendienst
Een Spaanse journalist is gearresteerd aan de Pools-Oekraïense grens op verdenking van spionage voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Dat heeft het Poolse Agentschap voor de Binnenlandse Veiligheid ABW gemeld en is bevestigd door de advocaat van de journalist. Pablo González heeft de Spaanse nationaliteit, maar is van Russische afkomst. González werkt voor het online medium 'Publico' en de tv-zender 'Sexta'.
Lees verder

IN BEELD. Nu al meer dan 1,2 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne
Door de oorlog in Oekraïne zijn al meer dan 1,2 miljoen mensen het land ontvlucht. Cijfers van de Verenigde Naties laten zien dat de aantallen opnieuw flink zijn gestegen. Een dag eerder raakte nog bekend dat de grens van 1 miljoen vluchtelingen was gepasseerd.
Lees verder

Zwerfvuilonderzoek OVAM: "Peuken het talrijkst, maar blik weegt het zwaarst door"
Sigarettenpeuken zijn in aantal het meest vervuilend, maar in gewicht en volume steken blikjes er met kop en schouders bovenuit. Dat blijkt uit het nieuwe zwerfvuilonderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Lees verder

Recordhouder Cancellara tipt Pogacar als favoriet, maar verwacht ook iets van Van Avermaet in Strade: "Zagen al dat hij goed is"
Drie keer won Fabian Cancellara de Strade Bianche - niemand doet beter. De Zwitser maakte de koers over de Toscaanse grindwegen mee groot en is ideaal geplaatst om de favorieten voor morgen naar voren te schuiven. Naar een topfavoriet moet Cancellara niet lang zoeken: "Tadej Pogacar".
Lees verder

Kerncentrale onder vuur: betekent dit écht het einde van Europa moest het fout lopen, zoals president Zelenski beweert?
Russische troepen namen vannacht de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja onder vuur, met zes reactoren de grootste kerncentrale in Europa. De brand die daarop ontstond werd geblust, maar hoe groot had het nucleaire risico voor Oekraïne en de rest van Europa kunnen zijn? We vroegen het aan kernfysicus Nathal Severijns (KU Leuven).
Lees verder

Expert schat risico van beschieting op Oekraïense kerncentrale in: "Met een schietpartij alleen vernietig je de kernreactor niet"
Russische troepen namen vannacht de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja onder vuur, met zes reactoren de grootste kerncentrale in Europa. De brand die daarop ontstond werd geblust, maar hoe groot had het nucleaire risico voor Oekraïne en de rest van Europa kunnen zijn? Betekent dit écht het einde van Europa als er iets fout zou lopen, zoals president Zelenski beweerde? We vroegen het aan kernfysicus Nathal Severijns (KU Leuven).
Lees verder

Legendarische producent Rene Vlaeyen geeft fakkel door aan kleinzoon: "Ik kon 'De Zonen van Van As' niet zomaar lossen"
Van boekhouder tot dé hofleverancier van Vlaamse comedy. Vier decennia lang staat de naam van Rene Vlaeyen synoniem met topreeksen zoals 'Gaston & Leo', 'De Kotmadam' en 'Lili en Marleen'. Nu zegt diezelfde grootmeester adieu aan de showbizz. Wij bezoeken hem op zijn allerlaatste filmset, die van 'De zonen van Van As'. "Dit is niet alleen het afscheid dat de reeks verdient, maar ook voor mij is het een passend slotstuk."
Lees verder

LIVE UK OPEN. Vandenbogaerde en Martinez meteen uitgeschakeld - Nog 6 Belgen in actie op openingsdag, wie stoot door?
Zet u schrap voor een weekend vol darts. In het Engelse Minehead kunnen we de komende dagen genieten van de UK Open, waar op acht podia tegelijk wordt gestreden. Extra interessant: er staan maar liefst zeven (of toch acht, met Tony Martinez?) aan de start. U krijgt de voornaamste uitslagen mee in deze liveblog!
Lees verder

LIVE UK OPEN. Maar liefst 8 Belgen in actie op openingsdag, wie stoot door?
Zet u schrap voor een weekend vol darts. In het Engelse Minehead kunnen we de komende dagen genieten van de UK Open, waar op acht podia tegelijk wordt gestreden. Extra interessant: er staan maar liefst zeven (of toch acht, met Tony Martinez?) aan de start. U krijgt de voornaamste uitslagen mee in deze liveblog!
Lees verder

Sporty, praktisch of sensueel: met deze handtassen zet je je vrouwelijkheid in de verf
Op 8 maart is het International Women's Day. Dé dag om je vrouwelijkheid te vieren, met alle aspecten die daarbij horen: je kracht, je zachtheid, je sensualiteit, je sportiviteit en je praktische denken. Ninashop.be ging voor jou alvast op zoek naar de mooiste handtassen die je veelzijdigheid als vrouw in de kijker zetten. Happy shopping!
Lees verder

LIVE STRADE BIANCHE. Pidcock komt niet aan de start door maagvirus, ook Dumoulin afwezig - Lotto-renners verkennen parcours
Zaterdag is het zover, dan wordt in en rond Siena de Strade Bianche verreden. Wie wordt, na een tocht van 184 kilometer met onder meer elf grindstroken, de opvolger van Mathieu van der Poel? Volg alles hier live!
Lees verder

Steven van Gucht: "Coronacijfers gaan in dalende lijn, behalve bij Vlaamse twintigers"
"De coronasituatie blijft gunstig evolueren." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de wekelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. "Alle coronacijfers gaan nog steeds in dalende lijn, behalve bij de twintigers in Vlaanderen, waar we nog steeds een lichte stijging opmerken."
Lees verder

'Tinder Swindler' Simon Leviev nu ook zelf opgelicht
Simon Leviev, de 'hoofdrolspeler' in de Netflix-docu 'The Tinder Swindler', heeft een koekje van eigen deeg gekregen. In de documentaire krijgen we te zien hoe Leviev verschillende vrouwen miljoenen dollars afhandig maakte. Dankzij de list van een sluw koppel is de man ondertussen zelf zo'n 7.000 euro armer.
Lees verder