Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 29 maart 2022

Europese vorsten, waaronder koning Filip, verzamelen voor herdenking prins Philip (en ook prins Andrew mag komen)

HLN
Europese vorsten, waaronder koning Filip, verzamelen voor herdenking prins Philip (en ook prins Andrew mag komen)
Vorsten uit heel Europa gaan dinsdag naar de herdenkingsdienst voor de Britse prins Philip (99) in Westminster Abbey in Londen. Het is voor het eerst sinds de coronapandemie dat een grote groep koningen en koninginnen weer samenkomt. Ook onze eigen koning Filip en koningin Mathilde reizen naar Londen.
Lees verder

Een schrijnend aantal volwassen Belgen kan niet fietsen. "Van jonge vrouwen tot ouderen"
Fietsen: het is voor velen onder ons een vanzelfsprekendheid. Maar dat is niet voor iedereen zo. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de volwassen Belgen niet kan fietsen of geen tweewieler bezit. Daar wil de sportwinkelketen samen met 'De Fietsschool' van vzw Mobiel 21 verandering in brengen en fietsen toegankelijk maken voor zoveel mogelijk Belgen. "Transportarmoede is een schrijnend probleem."
Lees verder

PORTRET. Zijn grootste verwezenlijking bewaarde Miguel Van Damme tot op het laatst: papa worden
Miguel Van Damme (28) was eigenlijk een medisch wonder. Tot zes keer toe bedwong de Cercle-doelman het monster dat 'kanker' heet. Toen het wonder ophield, restte enkel nog vechtlust. Zijn grootste verwezenlijking bewaarde hij tot op het laatst: papa worden. Portret van de spits die per ongeluk keeper werd. En die vijf jaar een gruwelijke strijd uitvocht, die hij afgelopen nacht uiteindelijk verloor.
Lees verder

De fiets van de winnaar: Biniam Girmay schreef geschiedenis met één van de meest betaalbare tweewielers van het pak
Een stukje wielergeschiedenis, dat vraagt om een nieuwe fiets van de winnaar. Biniam Girmay won zondag Gent-Wevelgem met de Cube Litening C:68X-fiets van Intermarché-Wanty Gobert, prijs-kwaliteitgewijs misschien wel het beste wat op WorldTour-niveau te vinden is. Ontdek hier alle specificaties, met hier en daar een kleine verrassing.
Lees verder

Stortvloed aan reacties op overlijden Miguel Van Damme over de clubgrenzen heen: "Je gaf nooit op"
Het trieste overlijden van Cercle-doelman Miguel Van Damme (28) brengt veel reacties teweeg, ook over de clubgrenzen heen. Een overzicht.
Lees verder

IN BEELD. Van debuut bij Cercle tot steun van idool Casillas: Miguel Van Damme, sterkste karakter op de Belgische velden
Miguel Van Damme is overleden na een jarenlange strijd tegen leukemie. De 28-jarige doelman van Cercle Brugge was voor de hele voetbalwereld een voorbeeld. Het leverde hem ooit felicitaties op van zijn idool, Iker Casillas. Een beeldverhaal van een doelman die ondanks alles nooit helemaal van de Belgische voetbalvelden verdween.
Lees verder

Ongelimiteerd streamen? Dit zijn goedkoopste abonnementen met een hoge internetsnelheid
We kijken almaar minder lineair tv. Het aandeel van streaming stijgt jaar na jaar. Netflix, Disney+ of Streamz? Het zijn vaste waarden in onze woonkamer. Maar waar moet je op letten bij de keuze van een internetaansluiting? Mijntelco.be zocht het uit.
Lees verder

"Zelfs een klein make-uptasje met beautyproducten kost vaak al 500 of 600 euro": de nieuwe Miss België gunt ons een blik in haar portemonnee
Chayenne van Aarle (22), de nagelnieuwe Miss België die zich een jaar lang 's lands mooiste mag noemen, laat in haar portemonnee én haar ziel kijken. Geeft zij veel geld uit om er op haar paasbest uit te zien? "Zelfs voor mascara alleen ben je vaak 50 euro kwijt."
Lees verder

"Door zelf hard te werken kon ik op mijn 19de mijn eigen appartement kopen": de nieuwe Miss België gunt ons een blik in haar portemonnee
Chayenne van Aarle (22), de nagelnieuwe Miss België die zich een jaar lang 's lands mooiste mag noemen, laat in haar portemonnee én haar ziel kijken. Geeft zij veel geld uit om er op haar paasbest uit te zien? "Zelfs voor mascara alleen ben je vaak 50 euro kwijt."
Lees verder

Deze week nog online tool om PFAS-vervuiling bij je thuis te checken
De Vlaamse overheid lanceert vanaf vandaag een online tool waarmee je zelf kan kijken hoe erg het gesteld is met de PFAS-vervuiling bij je thuis. Zo zal de toepassing tot op perceelniveau aangeven of je grond vervuild is en welke maatregelen er in je buurt gelden.
Lees verder

Stormloop op lastminutes voor paasvakantie
Heel wat Belgen gaan tijdens de paasvakantie er even tussenuit, zo blijkt uit een vooruitblik van touroperatoren Neckermann en TUI. Het loopt storm voor lastminutes. Deze paasvakantie is sinds twee jaar de eerste langere vakantieperiode met minimale coronabeperkingen, wat zich vertaalt in een hoog aantal boekingen. "De grote 'vakantiedrang' bij de Belgen belooft een mooie start van het zomerseizoen", zo reageert Pierre Fivet, woordvoerder van de Associatie van Belgische Reisorganisatoren (ABTO).
Lees verder

Miljonair crasht met Lamborghini van 500.000 euro op weg naar autoshow
Een Nederlandse miljonair is met zijn Lamborghini van 500.000 euro gecrasht terwijl hij op weg was naar een autoshow waar zijn bolide tentoongesteld zou worden. Het ongeval kreeg veel aandacht, tot ontsteltenis van eigenaar en bestuurder Rick van Stippent (29). "Je wordt beschuldigd als een crimineel", klinkt het.
Lees verder

Duivels met Anderlecht-verleden komen thuis in het Lotto Park: "Van Januzaj heb ik het meeste spijt"
Het Lotto Park opent vandaag de deuren voor de nationale ploeg. Een 'homecoming' voor veel jongens, want meer dan de helft van deze selectie heeft roots op Neerpede. Op zoek naar het paars bloed bij de Rode Duivels met jeugdcoördinator Jean Kindermans. "Wij waren er niet van overtuigd dat Van der Heyden de kwaliteit had om het te maken bij Anderlecht. Vandaag zeg ik chapeau."
Lees verder

Vierde mobiele operator koopt toegang tot volledige Belgische markt
Er kan een vierde mobiele operator actief worden op de volledige Belgische telecommarkt. De nieuwkomer heeft frequenties gekocht - ook voor 5G - om een mobiel netwerk te kunnen runnen, zo heeft de telecomregulator BIPT dinsdag aangekondigd.
Lees verder

"Chris Rock wist niet dat Jada Pinkett-Smith alopecia had"
Chris Rock zette tijdens de Oscarnacht heel wat in gang, met zijn grapje over Jada Pinkett-Smith. Hij noemde haar 'GI Jane', gezien ze momenteel een millimeterkapsel heeft. De grap was echter nogal misplaatst, omdat Jada een ziekte heeft waardoor haar haren uitvallen. Volgens insiders was Chris daar niet van op de hoogte. "Het was een misverstand."
Lees verder

Waarom reinig je je zonnepanelen best in de lente? En hoe pak je de klus aan? "Wie ze niet kuist, kan tot 10 procent rendement mislopen"
Met de zomer in aantocht draaien de zonnepanelen op volle toeren. Wie zeker wil zijn van een optimaal rendement, doet er goed aan zijn installatie op geregelde tijdstippen te reinigen. Regenwater spoelt namelijk niet alle vuil weg. Nico Commyn van Nico's Window Cleaning legt aan Bouwsite Livios uit waar je op moet letten bij het reinigen en waarom het inschakelen van een gespecialiseerde firma daarbij geen overbodige luxe is.
Lees verder

Hoe groen is 'ecologische' denim echt? "Jeans is pas duurzaam als het niet meer geproduceerd wordt"
Lee Cooper, C&A, & Other Stories: het ene na het andere modemerk komt met ecologische denim op de proppen. En ze maken grote beloftes: 2 liter water per jeans in plaats van 100, 50 procent minder chemische stoffen. Verkooppraatjes of werkelijke goede intenties? Twee experts onthullen hoe groen 'ecologische denim' echt is en gidsen je richting duurzamere aankopen. "Voor één broek is zo'n 8.000 tot 10.000 liter water nodig."
Lees verder

Britse politie deelt voorlopig twintig boetes uit vanwege 'partygate'
De Britse politie deelt de eerste twintig bekeuringen uit aan regeringsfunctionarissen die hebben meegedaan aan illegale coronafeestjes rond de regering. Wie de boetes krijgen en hoe hoog die zijn, wordt niet vermeld in een verklaring van de politie. Het onderzoek is vanwege de "aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal" nog niet afgesloten en volgens de politie zijn meer boetes niet uitgesloten.
Lees verder

Loïc en Jamie-Lee blikken terug op 'De verraders': "Alle achttien zijn we erin getrapt, het was echt héél intens"
Wekenlang speelden ze de ene na de andere bondgenoot naar huis in 'De verraders', maar na enkele afleveringen bleek het pact tussen hen toch niet waterdicht te zijn. Jamie-Lee Six (23) keerde haar twee collega's de rug toe en speelde Walter Damen zonder verpinken mee naar huis. Loïc Van Impe (29) kon haar verraad maar moeilijk verkroppen en zette vervolgens de boel op stelten door zichzelf te outen als verrader. Door zijn ware identiteit bekend te maken, bezegelde Loïc niet alleen zijn eigen lot, maar ook dat van Jamie-Lee. Aan de laatste ronde tafel werd ze door de overige bondgenoten naar huis gestuurd. "Mensen onderschatten hoe zwaar het voor ons was."
Lees verder

Dansgezelschap Troubleyn van Fabre en Toneelhuis krijgen negatief subsidieadvies
De beoordelingscommissie die zich buigt over de ingediende dossiers voor werkingssubsidies in de Vlaamse culturele sector heeft haar tussentijdse adviezen klaar voor de periode 2023-2027. Onder meer voor Toneelhuis en Troubleyn - het dansgezelschap van Jan Fabre - valt dat advies negatief uit. Troubleyn wil voorlopig geen commentaar kwijt, Toneelhuis reageert verrast.
Lees verder