Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 maart 2022

De ‘Tsjernobylbaby’ die een paralympisch boegbeeld werd: het wonderlijke verhaal van Oekraïense Oksana Masters

HLN
De 'Tsjernobylbaby' die een paralympisch boegbeeld werd: het wonderlijke verhaal van Oekraïense Oksana Masters
De ster van de Paralympische Spelen in Peking is een geboren Oekraïense die voor de Verenigde Staten uitkomt. Sportief multitalent Oksana Masters (32) heeft een bijzonder levensverhaal en gebruikt alle aandacht om iets te betekenen voor haar door oorlog geteisterde vaderland.
Lees verder

Tic-tac, tranquilo en een turtle: waarom PSG-ster Kylian Mbappé meer aandacht krijgt in Spaanse media dan Courtois & ploegmaats
La obsesión. In Madrid zijn een club, zijn voorzitter en zijn media zo bezeten van Kylian Mbappé dat hij meer op de voorpagina's heeft gestaan dan wie dan ook. Zijn blessure aan de vooravond van Real-PSG voegt peper toe aan een prestigeslag, met zijn eigen codetaal. Van tic-tac tot een schildpad.
Lees verder

Vlaamse Kimberley (41) richtte school op in Bali: "Dankbaar zijn, dat leer ik hier elke dag"
Velen mijmeren er wel eens over, maar weinigen durven het: hun hebben en houden achterlaten om een nieuw leven in het buitenland op te bouwen. Haar drijfveer om de wereld te verbeteren, passie voor dieren en kinderen en zoektocht naar persoonlijke groei deden sociaal onderneemster Kimberley Vanderheyden (41) in Bali belanden. "Ik huurde een kamer bij een familie om snel de taal en cultuur te kunnen leren."
Lees verder

"Mondwater met chloorhexidine geeft bij langdurig gebruik een bruine schijn op de tanden": paradontoloog vertelt wat wél werkt tegen slechte adem
Een slechte adem is vervelend voor jezelf én voor anderen in je buurt. Zeker de geur in de mond bij het ontwaken – de zogenaamde 'Bad Morning Breath' – is soms niet aangenaam. Maar er zijn oplossingen voor dat stinkende probleem. En neen, muntjes of mondwater zijn dat niet. "Die maskeren gewoon de geur", zegt professor dr. parodontoloog Marc Quirynen van het UZ Leuven. "Daarom is het belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen, zodat we de juiste behandeling kunnen geven."
Lees verder

Last van een slechte adem? "Muntjes werken slechts even tegen de geur, maar er zijn andere oplossingen"
Een slechte adem is vervelend voor jezelf én voor anderen in je buurt. Zeker de geur in de mond bij het ontwaken – de zogenaamde 'Morning Bad Breath' – is soms niet aangenaam. Maar er zijn oplossingen voor dat stinkende probleem. En neen, muntjes of mondwater zijn dat niet. "Die maskeren gewoon de geur", zegt professor dr. parodontoloog Marc Quirynen van het UZ Leuven. "Daarom is het belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen, zodat we de juiste behandeling kunnen geven."
Lees verder

Belgian Lions en Cats houden in juni basketfeestje in Antwerpen: alles wat u moet weten over het WK 3x3
Zin om net voor de zomer te smullen van spectaculair basketbal en tegelijk naar hartenlust te kunnen supporteren voor de ambitieuze Belgian Lions en Belgian Cats? Reserveer dan snel - en omzeggens gratis - uw zitje voor het WK 3x3, dat van 21 tot 26 juni z'n tenten opslaat op de Groenplaats in Antwerpen. Lees alles wat u moet weten over dat basketfeestje.
Lees verder

Is een Vrouwendag anno 2022 wel nog nodig? "Gelijkheid is bevorderlijk voor beide seksen"
Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag. Maar heeft onze moderne maatschappij nog wel nood aan die feestdag? Stellen vrouwen het ondertussen niet goed genoeg en schuiven we mannen op den duur niet te veel aan de kant? We vroegen het historica Els Flour van Furia, en Liesbeth Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Het is niet omdat vrouwen winst boeken, dat mannen verliezen."
Lees verder

"Jongens mogen nog niet altijd niet huilen." Heeft een Vrouwendag anno 2022 nog nut?
Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag. Maar heeft onze moderne maatschappij nog wel nood aan die feestdag? Stellen vrouwen het ondertussen niet goed genoeg en schuiven we mannen op den duur niet te veel aan de kant? We vroegen het historica Els Flour van Furia, en Liesbeth Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Het is niet omdat vrouwen winst boeken, dat mannen verliezen."
Lees verder

Correspondent Jan Hunin aan station Kiev: "Mannen blijven achter en nemen afscheid van vrouw en kinderen"
De Oekraïense hoofdstad Kiev loopt leeg. Onze correspondent ter plaatse, Jan Hunin, zocht enkele vertrekkers op aan het station. Vrouwen nemen er afscheid van hun partner en stappen de trein op. De mannen blijven achter om de stad te verdedigen. Net vandaag is het Internationale Vrouwendag. Medewerkers van de spoorwegen geven elke vrouw een bloem.
Lees verder

Zo gaat het nog met Katerine uit 'Star Academy': "Door corona besefte ik wat het betekende om thuis te zijn"
Sven & Anke ontvangen elke dinsdag een ex-winnaar uit een bekende talentenjacht op JOE. Deze week was het de beurt aan Katerine Avgoustakis, die in 2005 'Star Academy' won.
Lees verder

Roekeloze bestuurder maait hondje van voetpad en pleegt vluchtmisdrijf: baasjes eisen morele schadevergoeding
Een koppel uit Buizingen eist een morele schadevergoeding van een bestuurder die met zijn terreinwagen over het voetpad scheurde en daarbij schade berokkende. De man maaide namelijk hun hondje omver, waarna het dier overleed. De eigenares bleef in shock achter, terwijl de man wegvluchtte.
Lees verder

Zeehonden dragen helmpjes voor onderzoek op Antarctica
Acht zeehonden hebben Japanse onderzoekers geholpen om het water onder de dikke ijskappen van Antarctica te bestuderen. Ze droegen daarvoor elk een helm met antennes. Een van hen legde een afstand van maar liefst 633 kilometer af.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. De Gendt sprokkelt bergpunten - Kniewonde Van Aert dan toch niet zo onschuldig: "Dieper dan gedacht"
Dag drie in Parijs-Nice schotelt het peloton een etappe in twee delen voor: een biljartvlakke eerste koershelft, en een iets lastigere finale met daarin drie gecategoriseerde beklimmingen. Fabio Jakobsen lijkt na zijn sterke sprint van gisteren opnieuw de te kloppen man, al biedt het meer golvende parcours misschien perspectieven voor het Jumbo-Visma van Wout van Aert. Op deze pagina volgt u de hele etappe op de voet.
Lees verder

Acht vrouwen beschuldigen Franse presidentkandidaat Zemmour van aanranding
Acht vrouwen hebben de Franse extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour beschuldigd van feiten van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, gepleegd tussen 1999 en 2019. In een video op de nieuwssite van Mediapart getuigen enkelen onder hen hierover voor de camera.
Lees verder

Nog niet op tv, maar Vlaamse fictiereeks '1985' nu al geselecteerd voor prestigieuze festival Canneséries
De nieuwe fictiereeks '1985' zal begin april te zien zijn op het internationale festival Canneséries. De reeks werd geselecteerd voor de officiële competitie, klinkt het.
Lees verder

"Schaafwonden zijn een aanslag op je lichaam": 'Wuyts & Boonen' spreekt met gehavende Benoot, die vandaag met succes test van 60 kilometer afwerkte
De koers bracht de voorbije dagen spektakel. In een nieuwe aflevering van 'Wuyts & Boonen' kaarten Michel Wuyts en Tom Boonen samen met host Stijn Vlaeminck na over het één-twee-drietje van Wout van Aert en co. in Parijs-Nice en de straffe prestatie van Lotte Kopecky in de Strade Bianche. "Ik zag de voorbije vijf jaar niemand zó'n perfecte wedstrijd rijden", is Wuyts lovend over Kopecky, die in onze wielerpodcast ook zelf aan het woord komt. Ook de gehavende Tiesj Benoot wordt opgebeld (zie video onderaan). Hij reed vandaag met succes een tochtje van 60 kilometer.
Lees verder

Ook VUB start actie voor Oekraïense studenten: "We willen hen niet achterlaten"
De Vrije Universiteit Brussel start een actie voor VUB-studenten die door het conflict in Oekraïne in de problemen zijn gekomen. Via het 'VUB Caroline Pauwels Noodfonds' zamelt de universiteit giften in voor zowel Oekraïense als Russische studenten. Vorige week liet de KU Leuven ook al weten een noodfonds op te richten.
Lees verder

Crash Germanwings: zaak geseponeerd, geen vervolgingen meer
In het onderzoek naar de crash van een vliegtuig van de Duitse maatschappij Germanwings in 2015 in de Alpen, die veroorzaakt werd door de depressieve copiloot en waarbij 150 mensen om het leven kwamen, is de seponering uitgesproken. Dat heeft het parket van de Franse stad Marseille dinsdag bekendgemaakt.
Lees verder

Speel mee met de Gouden Formule 1 en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro
De Gouden Klassiekers, de Gouden Cross, de Gouden Giro, de Gouden Tour én de Gouden Vuelta zagen reeds het levenslicht. Nu lanceert Het Laatste Nieuws met de Gouden Formule 1 een gloednieuw spel. Hou je van autosport? En ben je ervan overtuigd dat jij het beste raceteam kan samenstellen? Schrijf je dan in voor 19 maart om 16 uur en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro.
Lees verder

Achter de schermen bij de opnames van de nieuwe K3-videoclip: "Het is helemaal va-va-voom, maar dat mag ook wel eens"
Het dansje van 'Waterval' kent iedereen ondertussen al uit z'n hoofd. Hoog tijd dus voor de K3'tjes om een nieuw nummer op de wereld los te laten. Ondertussen zijn Hanne, Marthe en Julia ook al druk bezig om een nieuwe videoclip in te blikken. In een nieuwe aflevering van 'K3 vlogt' krijgen we alvast te zien hoe dat precies in z'n werk gaat.
Lees verder