Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 2 maart 2022

Dag zes van de oorlog in beeld: overheidsgebouw geraakt door kruisraketten

Dag zes van de oorlog in beeld: overheidsgebouw geraakt door kruisraketten

De op een na grootste Oekraïense stad Charkov ligt de voorbije dagen in het vizier van de Russen. Maandag werd een residentiële wijk onder vuur genomen en dinsdagmorgen was het centrum van de stad het doelwit: er werden kruisraketten afgeschoten op een overheidsgebouw.

Lees verder

'Je kunt zwarte mensen niet meer wegdenken uit de Belgische samenleving'

De vijfde editie van Black History Month in ons land viert de kracht van vereniging. De Standaard vroeg vijf Belgen met Afrikaanse roots naar hun kijk op het belang van geschiedenis en gemeenschap.

Lees verder

BASF bouwt in Antwerpen een nieuwe fabriek

Het Duitse chemieconcern BASF bouwt in Antwerpen een nieuwe fabriek voor alkylethanolamines.

Lees verder

Nieuwe competitieformule voor 1B: van acht naar twaalf ploegen én twee play-offs

De 1B Pro League verandert volgend seizoen van gelaat. Aan de huidige acht teams worden vier beloftenploegen (U23) van 1A-clubs toegevoegd om tot twaalf deelnemers te komen. Na afloop van een reguliere competitie die 22 speeldagen duurt, volgen play-offs om de promovendus en de degradant te bepalen.

Lees verder

De kracht van vereniging

In ons land is vandaag Black History Month van start gegaan, een initiatief dat kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Ooit begon het als een week, maar bijna honderd jaar later is het uitgegroeid tot een internationaal gebeuren van een maand. Centraal thema tijdens de vijfde Belgische editie is de kracht van vereniging.

Lees verder

Live | Zelenski spreekt Europees Parlement toe

In het Europees Parlement vindt vanaf 12.30 uur een buitengewone plenaire zitting plaats over de Russische invasie in Oekraïne. President Volodimir Zelenski zal het parlement toespreken via een videolink. U kunt de zitting hierboven live volgen.

Lees verder

Linda Deplacie, het Spa-model

Linda ­Deplacie stond in 1985 en 2002 al eens model voor het watermerk Spa. Nu, op haar 61ste, laat ze zich nog eens in haar puurste vorm zien. Toch in de dagbladen, want op grotere ­affiches in het straatbeeld is haar foto bijgesneden, net als in 1985.

Lees verder

De gentleman is niet meer zo gentle: hoe de ooit zo stoïcijnse Vincent Kompany steeds vaker tekeergaat tegen de refs

Vincent Kompany (35) kreeg op OHL voor het eerst in zijn trainerscarrière een rode kaart. Opmerkelijk: als speler bleef Kompany altijd rustig tegenover de refs, als coach kan hij zich (alsmaar) minder beheersen. Nochtans wilde hij als T1 nooit de arbitrage aanvallen. Waarom staat de RSCA-coach toch niet boven het gewoel? Dat ligt aan stress en ergernis, maar ook aan Kompany's overtuiging dat hij ons voetbal kan verbeteren.

Lees verder

Proximus verhoogt prijzen populaire bundels

Proximus verhoogt op 1 mei de prijzen van zijn populaire telecombundels Flex en Epic. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd. Het gaat om stevige prijsstijgingen, waarvoor Proximus verwijst naar gestegen kosten voor lonen en technologische apparatuur.

Lees verder

Intermarché neemt Mestdagh over, vakbonden bezorgd

Vanochtend kwamen de directie en vakbonden bij de groep-Mestdagh bij elkaar voor een bijzondere ondernemingsraad. Daarin kwam het tot een akkoord voor een overname door de Franse supermarktketen Intermarché

Lees verder

Turkije bereid om Bosporus te blokkeren

Turkije ontzegt Russische oorlogsschepen toegang tot de Bosporus en beantwoordt daarmee aan de Oekraïense oproep tot solidariteit. Maar het besluit plaatst Ankara in een moeilijke spreidstand.

Lees verder

Premier De Croo: 'De gevolgen van deze oorlog gaan we ook bij ons voelen'

Premier Alexander De Croo prees op een persconferentie over de situatie in Oekraïne de eensgezindheid van Europa. Tegelijk waarschuwt hij voor een moeilijke periode als er tegensancties komen. 'We zullen deze klap te boven komen als er voldoende solidariteit is, én in Europa én in ons land.'

Lees verder

14-jarige jongen lag weken dood in bed: 'In zijn wanhoop greep de vader naar de Bijbel'

'Hij is een gebroken man. Het verlies van zijn zoon krijgt hij moeilijk verwerkt', zegt advocaat Peter Janssens over zijn cliënt Rennhly M. (43). Zijn zoon was begin januari overleden, maar hij liet hem in zijn bed liggen.

Lees verder

Minister Vandenbroucke wil CO2-meters ook na corona verplichten

Luchtkwaliteit blijft ook na corona een prioriteit, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij wil CO2-meters definitief verplichten en 'covid safe spaces' invoeren. 'Verse lucht helpt niet alleen tegen virussen maar ook tegen slaperigheid of hoofdpijn.'

Lees verder

Politiebureau in Molenbeek beschadigd door molotovcocktails

Bewakingsbeelden getuigen van hoe maandagavond twee personen het politiecommissariaat in Molenbeek bestoken met molotovcocktails. Volgens bronnen bij de politie is de aanval het gevolg van een uit de hand gelopen arrestatie in een drugsdossier.

Lees verder

Dave De Kock overgeleverd aan België

Dave De Kock (34) is dinsdagmiddag overgeleverd aan ons land. Dat bevestigt zijn raadsman Peter Verpoorten.

Lees verder

Delphine Lecompte getuigt over misbruik in de psychiatrie

Tijdens een opname in een psychiatrische instelling werd Delphine Lecompte misbruikt door een verpleegkundige. Dat schrijft ze in Humo.

Lees verder

Boris Johnson onder de indruk van pleidooi Oekraïense activiste

Tijdens een persconferentie in Warschau hield de Oekraïense activiste Daria Kaleniuk een pleidooi gericht aan de Britse premier Boris Johnson. Kaleniuk, van de Oekraïense ngo Anti-Corruption Action Centre, confronteerde hem met het uitblijven van een militaire reactie van de NAVO op Oekraïens grondgebied.

Lees verder

Trentin triomfeert in beklijvende opener van het Waalse voorjaar

Matteo Trentin (UAE Team Emirates) heeft de Waalse miniversie van Parijs-Roubaix gewonnen. Na een lastige wedstrijd die geen seconde stilviel, reed een groepje met acht mooie namen naar de finish in Dour. Daarbij zes Belgen, maar in de spurt kwamen ze te kort tegen Matteo Trentin en Hugo Hofstetter. Dries De Bondt was de beste Belg op de derde plaats.

Lees verder

Hoe kunt u Oekraïense slachtoffers helpen?

De oorlog in Oekraïne brengt een golf van solidariteit op gang, met talrijke initiatieven. Wat kunt u doen om te helpen? We zetten de belangrijkste hulpacties op een rij.

Lees verder

Vier tips | Zo wapen je jezelf tegen desinformatie over de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft een golf aan misleidende berichten losgemaakt. Bedenk wat je níet ziet, plus drie andere tips om je tegen desinformatie te verweren.

Lees verder

In beeld | Het Russisch konvooi naar Kiev

Eerst leek het 27 kilometer lang, vervolgens wel 65 kilometer. Het Russische militaire 'konvooi' dat de afgelopen dagen opdook op ­satellietbeelden van een snelweg tussen Wit-Rusland en Kiev, leek wel uit te breiden, maar weinig te bewegen.

Lees verder

Politieman (32) stapt uit het leven in commissariaat

In het veiligheidshuis Ter Stokt in Geel heeft een 32-jarige politieman zich dinsdag van het leven beroofd met het wapen van een collega. Het parket vorderde een onderzoeksrechter om de omstandigheden van de wanhoopsdaad te onderzoeken.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne wordt steeds vuiler

Het Russische leger kiest almaar meer voor zware bombardementen op de grote steden. De oorlog in Oekraïne gaat een nieuwe, brutalere fase in.

Lees verder

Hoe ver wil Europa gaan om Oekraïne te helpen?

Ursula von der Leyen noemt het een historisch keerpunt voor de Europese Unie. Want we lachen wel eens met de trage, logge Europese Unie, met haar hoge morele waarden en standaarden, maar vooral met veel blabla. Een economische grootmacht misschien maar eentje op lemen voeten. Politiek verdeeld. Zonder slagkracht. Tot nu. Over hoe de Europese Unie zich in deze Oekraïnecrisis wel van haar sterkste zijde toont, gaat deze podcast.

Lees verder

Wanneer stapt een minister maar beter op?

Nog maar net was de beroering rond de behandeling van senioren in enkele woonzorgcentra gaan liggen of er sterft een kind in een crèche waarover heel wat klachten van ouders bekend waren, waarover meerdere negatieve inspectieverslagen geschreven waren. In het parlement werden dan ook scherpe vragen gesteld aan de bevoegde minister, Wouter Beke. Inclusief vragen over zijn persoonlijke verantwoordelijkheid.

Lees verder

Europees filiaal Sberbank moet activiteiten stopzetten

De Europese dochter van de Russische staatsbank Sberbank, die in Wenen is gevestigd, moet zijn activiteiten onmiddellijk staken. Dat besliste de Oostenrijkse financiële regulator FMA op aansturen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Lees verder

Wanneer stapt een minister maar beter op?

Nog maar net was de beroering rond de behandeling van senioren in enkele woonzorgcentra gaan liggen of er sterft een kind in een crèche waarover heel wat klachten van ouders bekend waren, waarover meerdere negatieve inspectieverslagen geschreven waren. In het parlement werden dan ook scherpe vragen gesteld aan de bevoegde minister, Wouter Beke. Inclusief vragen over zijn persoonlijke verantwoordelijkheid.

Lees verder

Bidens eerste State of the Union hekelt Poetin en belooft inflatie aan te pakken

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerst State of the Union gehouden te midden van ongunstige opiniepeilingen over zijn beleid, een verdeeld Congres en een invasiedorstig Rusland.

Lees verder

Overzicht vannacht | Bombardementen op Kiev en andere steden

De afgelopen nacht kregen hoofdstad Kiev en andere Oekraïense steden te maken met bombardementen. Ook heeft Wit-Rusland aangekondigd extra troepen naar de Oekraïense grens te sturen.

Lees verder

Coronavirus blijft aan kracht verliezen

De coronapandemie blijft aan kracht verliezen in België. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames daalt nu met iets minder dan een derde, zo blijkt woensdagochtend uit de gegevens van Sciensano.

Lees verder

Lange file op Antwerpse ring na ongeval

Op de Antwerpse ring zijn na een ongeval twee rijstroken versperd richting Gent. Er staat een lange file.

Lees verder

Brandend schip met 1.100 Porsches en 189 Bentleys gezonken

Het vrachtschip waarop ­bijna twee weken geleden brand uitbrak voor de kust van de Azoren, is gezonken. Dat meldt de Portugese marine. Aan boord van het schip waren 4.000 nieuwe wagens van de groep Volkswagen.

Lees verder