Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 24 maart 2022

België bouwt vier nieuwe centra voor gedwongen terugkeer

België bouwt vier nieuwe centra voor gedwongen terugkeer

De Vivaldi-coalitie heeft een akkoord over de bouw van drie gesloten centra en een extra vertrekcentrum om buitenlanders vast te houden in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Dat schrijft De Tijd woensdag en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bevestigt het nieuws.

Lees verder

Uitgeverij haalt boek 'Het verraad van Anne Frank' uit de handel

Uitgeverij Ambo Anthos haalt het gecontesteerde boek Het verraad van Anne Frank uit de handel. Dat meldt de Nederlandse uitgeverij dinsdagavond nadat historici eerder op de avond een kritische analyse hadden voorgesteld over het onderzoek naar het verraad van Anne Frank. Het onderzoek wordt beschreven in het boek.

Lees verder

Elon Musk verrast Duitse bondskanselier met vreugdedansje

In het Duitse Grünheide is dinsdag officieel de eerste Europese gigafabriek van Tesla geopend. Ook topman Elon Musk was hierbij aanwezig, net als Duits bondskanselier Olaf Scholf. Musk kon zijn enthousiasme nauwelijks bedwingen en zette plots enkele danspasjes in na zijn toespraak. 

Lees verder

Nieuw contractenrecht unaniem goedgekeurd

De hervorming van het burgerlijk recht, nog ingezet door Koen Geens, loopt verder. De Kamercommissie Justitie keurde het nieuwe verbintenissenrecht goed, dat de zwakkere contractspartij beter beschermt.

Lees verder

Meyrem Almaci stopt als voorzitter van Groen

Meyrem Almaci stopt als voorzitter van de partij Groen. Dat is bevestigd aan onze redactie en wordt straks toegelicht op een persconferentie.

Lees verder

Dieselprijs stijgt weer: 'Zonder accijnsverlaging was prijs nog veel hoger'

Diesel aan de pomp wordt donderdag weer duurder, zelfs in die mate dat van de accijnsverlaging van dit weekend niets meer te merken is. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

Lees verder

Meyrem Almaci: 'Zorg dragen voor de partij is ook durven loslaten'

Na bijna acht jaar stopt Meyrem Almaci (46) nog voor de zomer als voorzitter van Groen. 'Ik hoop met mijn stap opzij opnieuw wat ademruimte te vinden voor de mensen die ik graag zie. Het is nu aan andere mensen, dat zal ook Groen deugd doen.' Twee vliegen in één klap, dus.

Lees verder

Opvolging Moslimbroederschap door veiligheidsdiensten loopt mank

De Belgische veiligheidsdiensten monitoren de conservatief-islamistische Moslimbroederschap in gespreide slagorde, stelt de inlichtingenwaakhond vast in een erg kritisch rapport.

Lees verder

Vanuit de lucht: Russische drone filmt spookstad Marioepol

Een Russische drone van nieuwsagentschap Ruptly, een dochteronderneming van RT, heeft beelden gemaakt van Marioepol. Op de beelden is te zien hoe de havenstad helemaal veranderd is in een spookstad, nu de Russische troepen de stad al wekenlang bestoken met artillerie- en raketaanvallen. De beelden zouden dinsdag gemaakt zijn.  

Lees verder

Oproep | Komt u ook niet meer rond met uw budget?

Stijgende voedselprijzen, exploderende energiefacturen of astronomisch hoge bouwkosten. Het is niet simpel om vandaag nog financieel rond te komen. De Standaard is op zoek naar mensen die daarover willen getuigen in de krant en ons willen vertellen hoe zij deze moeilijke tijden doorkomen. Heeft u interesse? Stuur een mailtje naar binnenland@standaard.be met uw naam en telefoonnummer.

Lees verder

Meer dan 60.000 handtekeningen om vermeende minnares van Poetin Zwitserland uit te zetten

Initiatiefnemers uit Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en meer dan 60.000 sympathisanten zien de vermeende vriendin van Poetin, Alina Kabaeva, liever vertrekken uit Zwitserland. Het land heeft geen weet van haar verblijf, maar onderzoekt de zaak.

Lees verder

Vijftig dickpics en profielen, maar toch wordt klacht Lotte Vanwezemael geseponeerd

Seksuologe Lotte Vanwezemael diende bij de politie klacht in met een lijvig dossier: vijftig profielen van mannen die haar dickpics en seksuele toespelingen hadden gestuurd. Toch acht het parket de feiten nu niet bewezen. Omdat justitie nog geen blijf weet met het fenomeen, zeggen experts. 'De huidige wetgeving dateert nog uit de tijd van de hijgtelefoons.'

Lees verder

Beke kondigt model voor medische screening Oekraïense vluchtelingen aan

Omdat de medische screening op infectieziekten en vaccinaties bij Oekraïense vluchtelingen niet via de courante kanalen verloopt, stippelt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) een aparte aanpak uit.

Lees verder

Taliban breken belofte: meisjes mogen dan toch niet naar school

De Afghaanse regering, onder leiding van de taliban, heeft besloten middelbare scholen weer te sluiten, enkele uren nadat ze geopend werden. Meisjes kunnen na zeven maanden dus nog steeds niet naar hun klas.

Lees verder

'Tijd van goedkoop woonkrediet voorbij'

De duurdere woonkredieten doen de huizenmarkt stagneren. Voor de minder bemiddelde consument kan de betaalbaarheid een probleem worden.

Lees verder

Een aftocht die 'in marmer gebeiteld' stond

'Een goede zaak voor de partij', klinkt het unisono bij partijtoppers na het vertrek van Meyrem Almaci als voorzitter van Groen. Haar palmares is gevarieerd, maar haar draagvlak was tot de laatste restant weggesmolten.

Lees verder

Ex-directeur woonzorgcentrum Park Lane stal van bewoners voor gokverslaving

Het openbaar ministerie heeft woensdag acht maanden cel met uitstel gevorderd voor Jelle L. (37), de ex-directeur van woonzorgcentrum Park Lane aan de Van Eycklei in Antwerpen. Hij stal geld van bewoners om zijn gokverslaving te financieren.

Lees verder

ACV Puls hekelt 'slaafs volgen e-commerce lobby door regering'

De vakbond ACV Puls zegt dat nu al blijkt dat het overleg in de Nationale Arbeidsraad (NAR) over nachtwerk in de e-commerce een maat voor niets dreigt te worden.

Lees verder

Knappe prestatie ondanks blessure: Loena Hendrickx tweede na korte kür op WK in Montpellier

Een lichtgeblesseerde Loena Hendrickx is woensdag begonnen aan haar WK kunstschaatsen in het Franse Montpellier. De Belgische behaalde op de korte kür een score van 75, goed voor een tweede plaats. De Japanse Kaori Sakamoto staat met een score van 80.32 aan de leiding na de korte kür.

Lees verder

Open brief | 'Geen enkel kind verdient het om zijn of haar ouders zó te zien lijden'

Nathalie Huygens (49) uit Vilvoorde werd vijf jaar geleden verkracht. Haar zoon Wout (24) schrijft vandaag een aangrijpende open brief waarin hij het onnoemelijke leed van zijn moeder en de impact van seksueel geweld op een gezin aan iedereen wil duidelijk maken. 'Geen enkel kind verdient het om zijn/haar ouders zó te zien lijden. Na jaren van onzekerheid, woede en verdriet kon ik niet langer vanop de zijlijn toekijken.' Hieronder publiceren we zijn brief integraal.

Lees verder

Geen kernuitstap, geen voorzitter: Groen in nood?

Groen-voorzitter Meyrem Almaci houdt het na acht jaar voor bekeken. Wat moet er nu gebeuren met de partij?

Lees verder

Vierjarige dochter Zuhal Demir verstoort online vergadering

Minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir (N-VA) volgde woensdag de commissievergadering van thuis. Ze gaf onder meer toelichting over het jaarverslag van de Vlaamse Ombudsdienst en beantwoordde vragen van de Vlaamse volksvertegenwoordigers over energie en klimaat. Haar vierjarige dochter Rozanna besloot de online vergadering even mee te volgen. 

Lees verder

Merlier toont zich in millimetersprint de snelste in Brugge-De Panne

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft Brugge-De Panne op zijn naam geschreven. Na een rustig wedstrijdverloop, eindigde de koers op een nerveuze massasprint. Merlier haalde het daarin nipt van de Nederlander Dylan Groenewegen (BikeExchange) en Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic). Voor Merlier was het al de derde overwinning van het jaar.

Lees verder

Zwarte doos van neergestort Chinees vliegtuig teruggevonden

De vluchtrecorder van de cockpit uit de Boeing 737-800 die maandag neerstortte in het zuiden van China, is gelokaliseerd. De gegevens in de zwarte doos bieden mogelijk inzicht in de oorzaak van de crash.

Lees verder

Stagiair schuldig aan seksueel misbruik van 26 kleuters

In Brussel is een leraar veroordeeld voor het seksueel misbruik van meer dan twintig kleuters. De man kreeg een straf van 40 maanden met uitstel onder voorwaarden opgelegd.

Lees verder

Onderzoek in zaak-Vanwezemael loopt nog steeds, zegt parket

Het parket van Limburg laat weten dat het onderzoek naar de klacht van seksuologe Lotte Vanwezemael nog steeds loopt. Door een fout in het informaticasyteem kreeg Vanwezemael de verkeerde brief toegezonden.

Lees verder

Navo gaat oostflank extra versterken

Om zich te kunnen beschermen tegen een chemische of nucleaire aanval gaat de Navo Oekraïne materiaal leveren. Het militaire bondgenootschap zal ook vier extra bataljons stationeren aan zijn oostflank.

Lees verder

Madeleine Albright, de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van de VS, is overleden

De allereerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de VS, Madeleine Albright, is overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Albright werd 84 jaar.

Lees verder

Amerikaanse komiek rapt tijdens gemeenteraad: 'Poetin moet dood'

De komiek Alex Stein heeft vorige week een opmerkelijke show opgevoerd tijdens een gemeenteraadsvergadering in Plano in de Amerikaanse staat Texas. Onder de naam PrimetimeStein deed hij enkele opvallende uitspraken om zijn steun te betuigen aan Oekraïne. Onder meer 'jaag een kogel door Poetin's hersenen' en 'ik hou van je, Zelenski' weergalmden door de kamer. De aanwezige raadsleden leken niet onder de indruk van zijn uitbundige opvoering.

Lees verder

Navo zou donderdag mandaat van secretaris-generaal Jens Stoltenberg verlengen

De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, zou zijn mandaat - dat normaal eind september afloopt - donderdag met minstens een jaar verlengd moeten zien, zeggen diplomatieke bronnen woensdag.

Lees verder

Belg koopt jaarlijks al voor 1.445 euro online

Zowat een vijfde van de uitgaven die Belgen doen, ging vorig jaar naar de online aankoop van games, kleren of entertainment. Dat is 18 procent of 250 euro meer dan in 2020. Alleen de dienstensector blijft nog ver achter.

Lees verder

Mogelijke verkeershinder door Navo-top

In Brussel is donderdagochtend de Navo-tunnel bij het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Evere in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

Lees verder

Zon ook donderdag weer van de partij

Donderdag is het opnieuw zonnig met alleen in de namiddag enkele stapelwolken. We halen maxima van 13 graden in de Hoge Venen tot 17 of 18 graden in Vlaanderen.

Lees verder