Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 6 maart 2022

Al ruim 22.000 Belgische opvangplaatsen aangeboden voor Oekraïners op de vlucht

HLN
Al ruim 22.000 Belgische opvangplaatsen aangeboden voor Oekraïners op de vlucht
Na de oproep #plekvrij van staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om opvangplaatsen te melden voor Oekraïners die hun land ontvluchten na de inval van Rusland zijn reeds 22.507 opvangplaatsen aangemeld, zowel publiek als privaat. Zijn kabinet bevestigt het cijfer in 'De Zondag'.
Lees verder

LIVE PARIJS-NICE. Wout van Aert: "Het zal een hectische dag worden" - Aimé De Gendt en Matthew Holmes vormen een kopgroep van twee
Vandaag gaat Parijs-Nice van start. De 80ste editie begint met een 'vlakke' etappe. De snelle mannen kunnen voor de ritoverwinning sprinten, maar in de slotfase moeten de renners twee keer de Côte de Breuil-Bois-Robert (1,2 km aan 6%) bedwingen. De laatste beklimming ligt op zes kilometer van de streep. Krijgen we meteen Belgisch succes in de Koers naar de Zon? Wout van Aert en Jasper Philipsen lijken onze voornaamste kanshebbers of kan Jasper Stuyven verrassen? Volg alle actie hier LIVE!
Lees verder

Onze wielerjournalist ziet Lotte Kopecky het statement van haar leven maken: "Het verlegen meisje is een onverzettelijke atlete geworden"
Bent u al bekomen van die bloedstollende finale van de Strade Bianche Donne, gisteren op de Piazza del Campo? Lotte Kopecky (26) trok er aan het langste eind in een duel op het scherpst van de snee met de Nederlandse toprenster Annemiek van Vleuten, waardoor ook onze landgenote nu tot de absolute wereldtop behoort. Dat zag ook onze wielerjournalist. "Vanaf nu zal haar naam steevast op het lijstje met favorieten staan, in elke klassieker waar ze start."
Lees verder

Meer dan duizend arrestaties bij protesten in Rusland tegen oorlog
Bij protesten in Rusland tegen de oorlog in Oekraïne zijn zondag zeker duizend mensen aangehouden, meldt burgerrechtenorganisatie OVD-Info. Verspreid over 29 Russische steden zouden tot nu toe 1.015 arrestaties zijn verricht. Nog volgens de ngo zijn sinds 24 februari, de dag waarop de invasie startte, al 10.000 manifestanten gearresteerd in Rusland.
Lees verder

LIVE. Sebaoui wordt (licht) aangetikt door Butez, maar de bal gaat niet op de stip
• Aftrap: 13u30 • Bosuilstadion • 30ste speeldag Jupiler Pro League • Antwerp is derde, Beerschot laatste
Lees verder

"Ik doe het werk van de duivel": hoe de Manson Family met bloederige moorden een rassenoorlog wilde ontketenen
Hij was charismatisch, wond vrouwen moeiteloos om zijn vinger en overtuigde zelfs een Beach Boy van z'n muzikale talent. Maar Charles Manson was ook een crimineel die de weerloze meisjes in zijn 'Familie' verkrachtte en die uit was op een rassenoorlog. Daarvoor liet hij onder meer de hoogzwangere actrice Sharon Tate op gruwelijke wijze vermoorden. "Zijn stem, zijn maniertjes ... Het hypnotiseerde me. Hij was als Jezus Christus."
Lees verder

Dier van de week: lichtgevende visjes terroriseren Braziliaanse waterlopen: "Begin van de invasie"
Het lijkt bijna een beeld uit een sciencefictionfilm: felgekleurde siervisjes die rondzwemmen in de beken van het Atlantisch Woud in Brazilië. Ze zien er misschien mooi uit, maar de gloeivisjes betekenen niet veel goeds voor de biodiversiteit in Brazilië. De gloeivisjes zitten volgens wetenschappers "in de eerste fase van een mogelijke invasie".
Lees verder

Sari (33) en Arthur (44) voeden hun kinderen meertalig op in het buitenland: "Jonge kinderen zijn echte taalsponzen"
Arthur (44) en Sari (33) uit Brussel verhuisden zo'n vijf jaar geleden naar de Elzas, dicht bij het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. In hun dorp zijn veertig nationaliteiten vertegenwoordigd, waardoor hun dochters Billie en Hanna al vier talen begrijpen en als expats opgroeien tot echte wereldburgers. "De opvoeding van onze kinderen is heel sociaal, wat een bewuste keuze is in deze covidtijd."
Lees verder

Is Poetin dit van plan met Kiev? Zo herschiep hij Grozny in 1999 tot "de meest verwoeste stad op aarde"
Vladimir Poetin is met de Russische invasie in Oekraïne niet aan zijn proefstuk toe. In zijn eerste dagen als premier, gaf hij het militair bevel om Tsjetsjenië binnen te vallen. Dat zou later worden bestempeld als het beginpunt van de Tweede Tsjetsjeense Oorlog. Vooral de bestorming van de hoofdstad Grozny - en het daarbij horende militair geweld - is 20 jaar later opnieuw brandend actueel. Het toont namelijk de tactieken die Poetin mogelijk zal aanwenden om de Oekraïense hoofdstad Kiev te veroveren.
Lees verder

Na Poetins doortocht was het "de meest verwoeste stad op aarde": zo veroverde Poetin Grozny in 1999
Vladimir Poetin is met de Russische invasie in Oekraïne niet aan zijn proefstuk toe. In zijn eerste dagen als premier, gaf hij het militair bevel om Tsjetsjenië binnen te vallen. Dat zou later worden bestempeld als het beginpunt van de Tweede Tsjetsjeense Oorlog. Vooral de bestorming van de hoofdstad Grozny - en het daarbij horende militair geweld - is 20 jaar later opnieuw brandend actueel. Het toont namelijk de tactieken die Poetin mogelijk zal aanwenden om de Oekraïense hoofdstad Kiev te veroveren.
Lees verder

Een op de tien in de bouw is vrouw
Een op de tien mensen die vandaag werkzaam zijn in de bouw is een vrouw. Dat blijkt uit cijfers die Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart verzamelde. De verhouding van het aantal mannen en vrouwen blijft stabiel, terwijl vrouwen meer dan welkom zijn, zeker nu de sector smeekt om extra werkkrachten.
Lees verder

Maxime Meiland gaat trouwen met vriend Leroy
Maxime Meiland (26) gaat trouwen met haar vriend Leroy Molkenboer (30). De cameraman heeft de Nederlandse realityster dit weekend ten huwelijk gevraagd. Dat laat het tv-gezicht zien met een reeks romantische kiekjes op Instagram. Haar antwoord mag duidelijk zijn: "Jaaa!"
Lees verder

"Ik wil niet pijpen." Barbara (28) houdt niet van orale seks, haar vriend wel. Seksuoloog Wim Slabbinck geeft advies
"Als ik hem met mijn mond bevredig, wil ik dat doen omdat ik er zélf zin in heb. Anders niet." Na een nare ervaring heeft Barbara (28) eigenlijk nooit zin in orale seks. Maar haar vriend Steven (26) is een grote fan. Het prille koppel moet op zoek naar een gulden middenweg. Wim Slabbinck geeft Barbara en Steven advies, en een concrete doe-tip. "Je kan hem plagen, behagen en de intensiteit bepalen."
Lees verder

Een militaire stand van zaken in Oekraïne: Marioepol steeds meer en meer ingesloten
In de uren voor het staakt-het-vuren, kwamen er meldingen dat Russische troepen Marioepol meer en meer insluiten en bombarderen. Ook Charkiv en Tsjernihiv, in het noorden, zijn bestookt. Voorlopig blijven die steden en wel nog in handen van Oekraïne. Bekijk hierboven de volledige Oekraïense kaart.
Lees verder

LIVE. Verstraete bijzonder scherp na flauwe eerste helft Antwerp: "Een f*cking schande"
• Aftrap: 13u30 • Bosuilstadion • 30ste speeldag Jupiler Pro League • Antwerp is derde, Beerschot laatste
Lees verder

Elise Vanderelst maakt favorietenrol waar op korte cross en wint met ruime voorsprong het BK veldlopen, Ruben Querinjean verlengt zijn titel
Elise Vanderelst (24) heeft zich in het Park van Laken tot Belgisch kampioene veldlopen gekroond op de korte cross. De Europese indoorkampioene op de 1.500 meter haalde het met ruime voorsprong. Ruben Querinjean (20) won bij de mannen.
Lees verder

Coens: "Voorstel omgekeerde cliquet en 6% btw voor gas ligt op tafel kern"
CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert op het pleidooi van zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez om deze week nog de omgekeerde cliquet in te voeren: "Op de tafel van het kernkabinet ligt al een voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om de omgekeerde cliquet voor brandstofprijzen en de verlaging van de btw op gas naar 6 procent. Het is frustrerend dat de liberalen dit steeds hebben tegengehouden, maar het is goed dat ze ons nu willen steunen."
Lees verder

Kredietstatus Rusland verslechtert volgens ratingbureau Moody's in sneltempo
De kredietwaardigheid van Rusland is in enkele dagen tijd nog verder teruggelopen, nu het Westen het land steeds meer de rug toekeert vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarop wijst het toonaangevende ratingbureau Moody's dat de status van Rusland onlangs al tot junk verlaagde.
Lees verder

LIVE UK OPEN. Titelverdediger James Wade krijgt oplawaai van 19-jarige Keane Barry in kwartfinale
We zijn aanbeland aan de slotdag van de UK Open, en daarin worden we getrakteerd op een groepje opvallende namen. Jongens als Sebastian Bialecki, Keane Barry en William O'Connor leggen vandaag James Wade en Gerwyn Price het vuur aan de schenen. Volg het allemaal via deze liveblog of kijk LIVE op VTM 2.
Lees verder

'Lethal Weapon'-acteur Mitchell Ryan (88) overleden
Acteur Mitchell Ryan, bekend van zijn rollen in 'Dark Shadows', 'Lethal Weapon' en de tv-serie 'Dharma & Greg', is op 88-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan stierf aan hartfalen in zijn huis in Los Angeles. Dat vertelt zijn stiefdochter Denise Freed aan de Hollywood Reporter.
Lees verder