Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 29 maart 2022

5 Vlaamse makers van streekproducten over hun specialiteit: “Een scheutje van deze likeur in je glas cava is het pe...

HLN
5 Vlaamse makers van streekproducten over hun specialiteit: "Een scheutje van deze likeur in je glas cava is het perfecte aperitief"
De Antwerpse Handjes en het Brabants witlof kent iedereen, maar wist je dat er ook een Oost-Vlaamse aardappel en Vlaams-Brabants snoepje op de lijst van Vlaamse streekproducten staan? Met de sinds kort bekroonde Oostendse garnaalkroket erbij, staat de teller van erkende streekspecialiteiten op 197. Wij gingen langs bij vijf makers van streekproducten, verspreid over evenveel provincies om te horen hoé ze dat populaire product maken én hoe het op zijn lekkerst is. Inspiratie genoeg voor een culinair daguitstapje in eigen land.
Lees verder

Kan je karakter nog veranderen op latere leeftijd? "Het Dolce Vita-effect maakt je stabieler en meer ontspannen"
Hoe ouder je wordt, hoe meer je karakter zogezegd in steen gebeiteld is. Maar dat klopt niet. "Je karaktertrekken veranderen je hele leven lang", zegt prof. Wiebke Bleidorn, en die veranderingen heb je deels zelf in de hand. Twee deskundigen leggen uit hoe je je karakter kneedt naar wens en hoe je emotioneel stabieler wordt voor meer geluk. "Wil je extraverter worden, dan is 'hallo' zeggen tegen de kassière genoeg om van persoonlijkheid te veranderen."
Lees verder

België zet 21 Russische spionnen het land uit, ook Nederland en Ierland gooien er buiten
De federale regering zet 21 Russische diplomaten het land uit. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) dinsdag aangekondigd in de Kamer. Nederland gaat er zeventien Russische uitzetten, meldt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.
Lees verder

België zet 21 Russische spionnen het land uit, Nederland gooit er 17 buiten
De federale regering zet 21 Russische diplomaten het land uit. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) dinsdag aangekondigd in de Kamer. Nederland gaat zeventien Russische spionnen uitzetten, meldt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.
Lees verder

Songfestival maakt volgorde bekend: België als zestiende aan de beurt in tweede halve finale
Jérémie Makiese, de artiest die ons zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, komt als zestiende aan de beurt tijdens de tweede halve finale. Dat maakten de organisatoren van het Songfestival zonet bekend op Instagram.
Lees verder

Sprankel hoop op diplomatieke uitweg uit conflict in Oekraïne doet beurzen opleven
Voorzichtige signalen over een mogelijke de-escalatie in de oorlog in Oekraïne doen de beurzen opleven. Aandelen van bedrijven met blootstelling aan Rusland en Oekraïne koersen fors hoger. Ook de olieprijs is gezakt.
Lees verder

We hebben ruïnestad Machu Picchu wellicht de verkeerde naam gegeven
Machu Picchu is zowat de bekendste ruïnestad ter wereld. De stad staat symbool voor het gigantische rijk dat de Inca's ooit bezaten en heeft eveneens veel geheimen prijsgegeven over het volk dat er ooit leefde. Alleen zou de naam 'Machu Picchu' niet correct zijn.
Lees verder

Veerle Geerinckx volgt Lorin Parys op in Vlaams Parlement
Veerle Geerinckx (N-VA), de burgemeester van het Vlaams-Brabantse Zemst, zal in het Vlaams Parlement het zitje van Lorin Parys overnemen. Parys kondigde maandag aan dat hij stopt met politiek en vanaf 1 april aan de slag gaat als nieuwe CEO van de Pro League.
Lees verder

Omstreden luifel van luxehotel Botanic Sanctuary in alle stilte afgebroken, terwijl inspectie vierde bouwinbreuk vaststelt
Enkele maanden nadat de inspectie Onroerend Erfgoed inbreuken vaststelde tijdens de bouwwerken van het luxehotel Botanic Sanctuary in Antwerpen, is er één van de drie rechtgezet. De stalen luifel — die de geliefde Japanse notenboom in gevaar zou brengen— is na veel kritiek uiteindelijk in alle stilte afgebroken. Toch blijft de teller op drie inbreuken staan: de negen bogen aan de ingang van het hotel blijken nu ook zonder vergunning geplaatst te zijn.
Lees verder

Net zoals Kylie Jenner veranderden Anne en Lily na de geboorte de naam van hun baby: "Ik vond het vreselijk klinken"
Een maand oud was Kylie Jenners (24) tweede kindje, Wolf, toen het topmodel vorige week besloot dat haar zoontje niet langer zo zal heten. "Die naam paste niet bij hem." Ook de Vlaamse Anne en Lily veranderden de naam van hun pasgeboren baby. "Plots besefte ik: niet alleen de verpleegster zal hem verkeerd uitspreken."
Lees verder

Anne en Lily veranderden de naam van hun kindje. "Tijdens de arbeid dacht ik nog dat hij Stephan zou heten"
Een maand oud was Kylie Jenners (24) tweede kindje, Wolf, toen de realityster vorige week besloot dat haar zoontje niet langer zo zal heten. "Die naam paste niet bij hem." Ook de Vlaamse Anne en Lily veranderden de naam van hun pasgeboren baby. "Plots besefte ik: niet alleen de verpleegster zal hem verkeerd uitspreken."
Lees verder

Moederbedrijf Facebook schort plannen voor omstreden datacenter in Nederlandse Zeewolde op
Het Amerikaanse techbedrijf Meta gaat voorlopig niet verder met de plannen voor een datacenter in het Nederlandse Zeewolde. De plannen van het moederbedrijf van Facebook en Instagram konden op veel weerstand rekenen. Hoe lang de plannen in de koelkast blijven, is onduidelijk.
Lees verder

CD&V wil bewoners in woonzorgcentra meer inspraak geven in bezoekrecht
De bewoners van een woonzorgcentrum moeten meer inspraak krijgen in het bezoekrecht. Dat stelt CD&V voor in een conceptnota in het Vlaams Parlement.
Lees verder

LIVE. Geen Boyata en Hazard, Sels vervangt Mignolet in doel - Duivels maken nog traditionele wandeling in aanloop naar oefenduel
Dinsdag spelen de Rode Duivels een nieuwe vriendschappelijke interland. Dit keer is Burkina Faso de tegenstander. Ook die match is vanaf 20u25 LIVE te bekijken op VTM en uiteraard te volgen op HLN.be. Vandaag spraken Hans Vanaken en bondscoach Roberto Martínez met de pers. Daarna stond nog een training op het programma. Volg al het nieuws rond de wedstrijd op deze pagina.
Lees verder

Shanghai lijkt wel spookstad door zeer strenge lockdown
Op nieuwe dronebeelden lijkt de Chinese metropool Shanghai wel een spookstad. De nieuwe omicron subvariant zorgt voor een golf aan besmettingen waardoor de stad in lockdown is gegaan. Zondag werden er 3.500 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is 70 procent van alle besmettingen in China. Tot voor kort werd Shanghai gespaard, maar op dit moment is er sprake van de grootste uitbraak sinds Wuhan in 2020.
Lees verder

Nieuw recordpeil voor werkloosheid in Zuid-Afrika
De werkloosheidsgraad in Zuid-Afrika is in het slotkwartaal van 2021 gestegen naar 35,3 procent. Het gaat om een nieuw record.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. 9 maanden nadat hij er bijna stierf speelt Eriksen weer in Parken: terugblik op de 13 minuten televisie die niemand wilde zien
Christian Eriksen keert vanavond terug naar de plaats waar hij bijna het leven liet. Telia Parken, Kopenhagen. Miljoenen voetbalfans zagen de Deen er vorige zomer, halverwege de EK-wedstrijd tegen Finland, zomaar neerzijgen en het bewustzijn verliezen. Niemand wilde het zien, want de beelden gingen door merg en been, en haast niemand kon wegkijken, ook niet toen dokters zijn borstkas indrukten en zijn doodse blik de camera in tuurde. Het relaas van dertien vreselijke minuten, die gelukkig goed eindigden.
Lees verder

Cultuursubsidies zullen volgens Groen en Vooruit "tot drama's in sector leiden"
"Als deze preadviezen gevolgd worden en het budget niet wordt bijgesteld, dan zal het minister van Cultuur Jan Jambon zijn erfenis zijn dat hij de cultuursector langzaam uitperste in plaats van dat hij haar liet floreren." Dat zegt Groen in een reactie op de voorstellen van de beoordelingscommissie voor de werkingssubsidies in de Vlaamse cultuursector. Ook volgens Vooruit dreigt een ontwrichting van het landschap.
Lees verder

Onze lezers nemen afscheid van Miguel Van Damme: "Zo hard gevochten, maar het was een oneerlijke strijd"
Het overlijden van Miguel Van Damme (28) heeft niet alleen de Belgische voetbalwereld in diepe rouw gedompeld, ook onze lezers zijn fel aangegrepen door de dood van de doelman van Cercle Brugge. Dat mochten we zelf merken aan de vele reacties die bij ons binnenstroomden. Een bloemlezing.
Lees verder

RECENSIE. 'Bridgerton 2': "Minder hitsig, maar aantrekkingskracht te over"
Het eerste seizoen van 'Bridgerton' kwam er op een moment dat de wereld depressief op de bank lag en vreselijk veel nood had aan vakantie; veel is er op anderhalf jaar tijd dus niet veranderd. In de eerste maand na z'n release wist het allesbehalve conservatieve en allesbehalve historisch correcte kostuumdrama gebaseerd op de romans van Julia Quinn maar liefst 82 miljoen huishoudens naar een meer amusante fantasiewereld te transporteren, waar extravagante kostuums, liefde, drama en een stevige portie seks de hoofdtoon uitmaakten. Of dit tweede deel opnieuw een even geslaagde vlucht van de realiteit kan aanbieden? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
Lees verder