Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 maart 2022

3M geeft voor het eerst vervuiling in Zwijndrecht toe en maakt “historisch hoog bedrag” voor opkuis vrij

HLN
3M geeft voor het eerst vervuiling in Zwijndrecht toe en maakt "historisch hoog bedrag" voor opkuis vrij
Chemiereus 3M is van plan 150 miljoen euro te investeren in het opruimen van de vervuiling met de chemische stof PFAS. Dat geld gaat ondermeer naar tuintjes in enkele residentiële wijken in Zwijndrecht. Daarmee geeft het bedrijf voor de eerst haar verantwoordelijkheid toe voor de vervuiling in Zwijndrecht. Minister Demir reageert voorlopig sceptisch.
Lees verder

LIVE DWARS DOOR VLAANDEREN. Van der Poel, Benoot, Campenaerts, Pidcock en co lopen verder uit
Met Dwars door Vlaanderen staat de laatste test voor de Ronde van Vlaanderen op het menu. Zonder Wout van Aert, maar wel met Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Voor de tweevoudige Tourwinnaar is het zijn eerste kasseiklassieker. Zal hij er meteen staan? Op deze pagina mist u niets van de koers!
Lees verder

OPROEP: NINA zoekt lezeressen met inspirerend interieur
Heb je een bijzonder huis en wil je graag het verhaal erachter vertellen? Nina zoekt lezeressen met een inspirerend interieur: een woonkamer met alleen maar tweedehandsspullen, een keuken gemaakt van een oude werkbank, een roze badkamer, een verrassende mix van stijlen, een nieuwbouw die in het oog springt, een prachtig bijgebouw in de tuin, een verrassende hobbyruimte, … Alles kan, als het maar origineel is!
Lees verder

De 7 favoriete eetadressen van Roger van Damme: "Hier kom ik altijd om paling in 't groen te eten"
Ook een toppatissier zoals Roger van Damme wil wel eens ergens anders een taart of koffiekoeken halen om op te smullen in het weekend. "In deze patisserie zijn de smaken van de taarten echt niet te evenaren", vertelt de 50-jarige chef. "Ik heb hier veel aangeklopt voor goede raad vroeger." Die patisserie is één van de 7 eetadresjes die hij deelt in 's-Gravenwezel, Lommel, Damme, Schoten, Waterloo, Antwerpen of Madrid.
Lees verder

De 7 favoriete eetadressen van patissier Roger van Damme: "De gewone steak hier is eenvoudig maar superlekker"
Ook een toppatissier zoals Roger van Damme wil wel eens ergens anders een taart of koffiekoeken halen om op te smullen in het weekend. "In deze patisserie zijn de smaken van de taarten echt niet te evenaren", vertelt de 50-jarige chef. "Ik heb hier veel aangeklopt voor goede raad vroeger." Die patisserie is één van de zeven eetadresjes die hij deelt in 's-Gravenwezel, Lommel, Damme, Schoten, Waterloo, Antwerpen of Madrid.
Lees verder

Toni Coppers schrijft boek over drugshandel in Antwerpen: "Mijn kinderen fietsen door buurten waar explosies gebeuren"
De oorlog tussen Antwerpse drugsbendes met brandende auto's op het Kiel en ontploffende granaten in Deurne-Noord, meer had bestsellerauteur Toni Coppers (60) niet nodig als achtergrond voor z'n nieuwe Liese Meerhout-thriller 'Jacht'. "In mijn straat is het gelukkig rustig", zegt Toni. "Maar mijn hoogbejaarde ouders zijn wel ongerust. Zij vragen geregeld of ik hier wel veilig ben."
Lees verder

Martínez is fan van multi-inzetbaren Trossard, Dendoncker én Vanaken: "Hoe hij de ruimtes bespeelt, doet me denken aan De Bruyne"
Wat hebben Leandro Trossard, Hans Vanaken en Leander Dendoncker met mekaar gemeen? Roberto Martínez is zot van de multi-inzetbaren. De polyvalentie van de drie kan en zal wellicht de doorslag geven als de bondscoach zijn definitieve selectie voor het WK bekendmaakt. Hallo, Qatar.
Lees verder

Slimme drones brengen gevaarlijke verkeerssituaties in kaart
Vier op de tien ouders rijden in de ochtendspits te snel naar school. Dat blijkt uit een analyse van dronebeelden die gemaakt zijn in Beringen. Ook stilstaan op het zebrapad of parkeren op het voetpad zijn geen uitzondering in de straten rondom schoolgebouwen. Om de veiligheid van verkeerssituaties in te schatten, zullen er nu drones gebruikt worden. Minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is alvast enthousiast over dit nieuwe project: "Het is een goed idee om deze technologie nu meer en meer in te zetten. Het doel is uiteindelijk om het gedrag van de weggebruiker bij te sturen." Het beeldmateriaal zal volgens de minister nu gebruikt worden voor een proactieve aanpak van de problemen.
Lees verder

OVERZICHT. Het wankele parcours van CD&V-minister Wouter Beke
Alweer zit Wouter Beke (CD&V) in een lastig parket. De Vlaamse minister bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding liet deze week het ballonnetje op om het ouderschapsverlof tot drie jaar te beperken, maar dat ontplofte meteen in zijn gezicht. Zelfs zijn eigen voorzitter, Joachim Coens (CD&V), zette hem in de wind. De zoveelste hindernis op het parcours van de 47-jarige Beke, die sinds 2019 op de ministersstoel zit. Eerder lag hij onder vuur om zijn aanpak van de coronacrisis in onder andere in de rusthuizen. Maar ook de wantoestanden in de crèches achtervolgen de christendemocraat. Een overzicht van het wankele parcours van de welzijnsminister.
Lees verder

Belgische toeriste op Sri Lanka aangerand door hoteluitbater die 'Chinese acupunctuur' aanbiedt
Op het Zuid-Aziatische eiland Sri Lanka is een hoteleigenaar (49) opgepakt voor de aanranding van een Belgische toeriste (33). De vrouw had verteld over haar rugpijn, waarop de man een behandeling 'Chinese acupunctuur' aanbood. Daarbij ging hij over de schreef.
Lees verder

CADEAUTIP. Plopsa heeft nu ook een eigen Monopoly: "De duurste attracties komen uit het Duitse park"
Plopsa heeft in binnen- en buitenland verschillende pretparken. Die zijn nu vereeuwigd in het gezelschapsspel Plopsa Monopoly. Dat ligt vanaf vandaag voor 50 euro in de winkelrekken.
Lees verder

Meer dan 150 getuigen van carnavalsdrama in Strépy hebben zich gemeld bij politie
Meer dan 150 directe getuigen of slachtoffers en 20 indirecte getuigen hebben zich gemeld om te spreken over de gebeurtenissen van 20 maart in Strépy-Bracquegnies, toen een wagen inreed op een menigte carnavalisten. Dat meldt het parket van Bergen. "Hun getuigenissen zullen essentieel zijn om de waarheid vast te stellen", klinkt het.
Lees verder

EU-instellingen niet voldoende beschermd tegen cyberaanvallen
Hoewel het aantal cyberaanvallen gericht tegen EU-instellingen sterk toeneemt, zijn deze instellingen niet voldoende beschermd tegen cyberdreiging. Dat blijkt uit een speciaal rapport van de Europese Rekenkamer.
Lees verder

Linda de Mol heeft vijf Oekraïense vluchtelingen in huis genomen
Linda de Mol (57) heeft vijf Oekraïense vluchtelingen opgevangen in haar villa in Het Gooi. Dat bevestigt haar manager na berichtgeving van het tijdschrift 'Weekend'. Het gaat om een moeder en vier kinderen.
Lees verder

'Konijn' en 'IJskoning' komen elkaar toevallig tegen op de autosnelweg
Het overkomt iedereen wel eens: je bent onderweg en dan loop je plots - al dan niet gewenst - een kennis of vriend(in) tegen het lijf. Zo ook Conner Rousseau en Guga Baùl. Het kopstuk van Vooruit deelt op TikTok een video van het moment waarop hij plots naast Baùl rijdt op de snelweg. Terwijl Rousseau druk gebaart, lijkt de acteur weinig te willen weten van de interactie. Al doet hij dat waarschijnlijk om 'kingconnah' te plagen; de twee zijn namelijk heel goede vrienden.
Lees verder

Vraag naar warmtepompen groot, maar: "Lang niet voor elk huis weggelegd"
De interesse in warmtepompen is groter dan ooit, mede doordat mazout en gas zo duur geworden zijn. En het einde van de rush is nog niet in zicht, want de premies voor warmtepompen gaan nog verder omhoog, en vanaf 1 april zakt de BTW ook bij nieuwere woningen naar 6 procent.
Lees verder

Innige kus tussen energieministers Zuhal Demir (N-VA) en Tinne Van der Straeten (Groen): opvallende reclamestunt van energieleverancier
Na de kus tussen Sovjetpresident Brezjnev en DDR-leider Honecker op de restanten van de Berlijnse Muur is er nu ook de innige kus tussen de Vlaamse en federale ministers voor energie Zuhal Demir (N-VA) en Tinne Van der Straeten (Groen). Het is de opvallende campagne van energieleverancier Bolt: "Met een verzoenende boodschap de klimaatcrisis overwinnen."
Lees verder

Mathieu van der Poel rekent met sterke Tiesj Benoot en Victor Campenaerts af in Dwars door Vlaanderen
Mathieu van der Poel heeft z'n tweede Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlander was de beste na een spektakelrijke koers. Dat belooft voor komende zondag in de Ronde. Tiesj Benoot werd tweede, Tom Pidcock derde voor een sterke Victor Campenaerts.
Lees verder

KLM wil meer reizigers in de trein krijgen en breidt samenwerking met Thalys uit
Luchtvaartmaatschappij KLM wil met het oog op duurzaamheid proberen meer reizigers tussen Brussel en Amsterdam de trein in te krijgen. Het bedrijf gaat daarvoor de samenwerking met de aanbieder van hogesnelheidstreinen Thalys uitbreiden, zo werd aangekondigd. Een van de oplossingen waaraan wordt gewerkt is het inchecken van de bagage op het moment dat je aan boord van de trein stapt, waardoor je niet meer op Schiphol met een koffer hoeft te zeulen.
Lees verder

Winter's coming: mogelijk koudste 1 april sinds 1963 in ons land, skiërs zijn zeker van dik pak sneeuw in de Alpen
Nee, het is geen aprilgrap, er is wel degelijk sneeuw op komst. Morgenochtend kan er al wat natte sneeuw vallen en overmorgen - 1 april- kan er lokaal vijf centimeter of meer sneeuw blijven liggen in Vlaanderen. Opmerkelijk is dat we wellicht de koudste 1 april sinds 1963 op ons - hopelijk goed geïsoleerd - dak krijgen. En wie tijdens de paasvakantie gaat skiën, legt best de sneeuwkettingen klaar.
Lees verder