Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 24 maart 2022

"30 km/uur te snel in de bebouwde kom? Dan moet je voor de politierechter komen": deze straffen mag je verwachten na ...

HLN
"30 km/uur te snel in de bebouwde kom? Dan moet je voor de politierechter komen": deze straffen mag je verwachten na een (zware) verkeersovertreding
We maken allemaal wel eens een blunder in het verkeer. Maar hoe wordt juist bepaald welke boete je dan krijgt? En vanaf wanneer moet je schrik hebben om je rijbewijs te verliezen? Wij vroegen het aan de woordvoerder van het verkeersexpertisecentrum VIAS Stef Willems en Leuvens politierechter Sophie Lodewyckx. "De rechtspraak kan erg verschillen afhankelijk van je voorgeschiedenis."
Lees verder

Football Talk. Jermain Defoe gaat op pensioen - Dick Advocaat keert als "klankbord" terug bij Utrecht
Voormalig Engels international Jermain Defoe zet op zijn 39ste definitief een punt achter zijn carrière. Dat maakte hij bekend in een bericht op zijn sociale media.
Lees verder

Heeft bestuurder Strépy lachgas gebruikt? Lege capsule gevonden in wagen die dodelijk ongeval veroorzaakte
In de wagen van Paolo F. (34), de bestuurder die betrokken was bij het tragische ongeval in Strépy-Bracquegnies, werd een lege lachgascapsule gevonden. Dat schrijft Sudinfo en werd ook aan onze redactie bevestigd. De capsule lag aan de passagierszijde van het voertuig, "maar dat wil niks zeggen", zegt de advocaat van de passagier. "We moeten wachten op de resultaten van de bloedonderzoek."
Lees verder

Zes op de tien Vlamingen hebben vertrouwen in berichtgeving van tv-nieuws, 78% kijkt er minstens wekelijks naar
Eind 2021 gaf 59 procent van de volwassen bevolking in het Vlaamse Gewest aan (heel) veel vertrouwen te hebben in de berichtgeving van nieuwsprogramma's op tv. 78 procent volgde minstens één keer week het nieuws op televisie. Dat blijkt uit cijfers die Statistiek Vlaanderen donderdag publiceert.
Lees verder

Zes op de tien Vlamingen hebben vertrouwen in berichtgeving van nieuwsprogramma's op tv
Eind 2021 gaf 59 procent van de volwassen bevolking in het Vlaamse Gewest aan (heel) veel vertrouwen te hebben in de berichtgeving van nieuwsprogramma's op tv. Dat blijkt uit cijfers die Statistiek Vlaanderen donderdag publiceert.
Lees verder

Oekraïne brengt Russisch schip tot zinken: twee andere schepen ontvluchten inferno
Oekraïne is erin geslaagd om een groot Russisch schip tot zinken te brengen in de Oekraïense havenstad Berdjansk, in het zuidoosten van het land. Dat meldt de Oekraïense marine op Facebook en wordt bevestigd door verscheidene defensiespecialisten.
Lees verder

Databank registreerde vorig jaar recordaantal katten
Vorig jaar werden er in Vlaanderen bijna 100.000 katten geregistreerd in de centrale databank CatID. Dat is een stijging van 9,38 procent ten opzichte van 2020 en het hoogste cijfer sinds de opstart van de databank in 2017. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) donderdag.
Lees verder

Uw gids voor de E3 Saxo Bank Classic: hoe ziet het parcours eruit? Naar welke toppers moeten we uitkijken?
Na het Italiaanse tweeluik Strade Bianche-Milaan-Sanremo is het tijd voor de ontknoping van het Vlaamse wielervoorjaar. Te beginnen met de E3 Saxo Bank Classic, ook wel 'de mini-Ronde van Vlaanderen' genoemd. De zeventien hellingen waaronder het duo Paterberg-Oude Kwaremont en vijf kasseistroken zorgen jaarlijks voor spektakel en een natuurlijke schifting. Ontdek er hier alles over!
Lees verder

Tweevoudig winnaar Johan Museeuw blikt vooruit op de E3 Saxo Bank Classic: "Ideale barometer voor de Ronde van Vlaanderen"
Johan Museeuw won drie keer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar ook in de E3 mocht hij twee keer het zegegebaar maken. Volgens de 'Leeuw van Vlaanderen' gaat het Vlaamse voorjaar morgen pas echt van start. Samen met de wereldkampioen van 1996 overlopen we de favorieten, die jij ook kunt opnemen in jouw Gouden Klassiekers-ploeg.
Lees verder

Carnavalisten La Louvière houden zondag minuut stilte voor slachtoffers Strépy
Op de carnavalsviering in La Louvière, die plaatsvindt op 27, 28 en 29 maart, zal zondag een minuut stilte worden gehouden voor de slachtoffers van Strépy-Bracquegnies. Daar reed afgelopen zondag een wagen in op een groep carnavalisten. Zes mensen kwamen om het leven, tientallen anderen raakten gewond.
Lees verder

"Er ontstaat een dronken gevoel, je controle vermindert, je reactiesnelheid ook": expert vertelt wat je moet weten over lachgas
Kan lachgasmisbruik een rol gespeeld hebben bij het vreselijke ongeval in Strépy? In ieder geval is dit roesmiddel erg in opmars bij jongeren. Hoe wordt het gebruikt? Kan je merken of je kinderen ermee aan het experimenteren zijn? En wat kunnen de gevolgen zijn? Tien vragen aan Tom Evenepoel van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. "Stikken in je braaksel, vrieswonden aan mond en keel,... gevolgen voor gebruiker zijn vaak niet min."
Lees verder

Rusland blokkeert Google News om 'nepnieuws' rond oorlog in Oekraïne
De Russische communicatietoezichthouder Roskomnadzor heeft op woensdag de toegang tot Google News vanuit Rusland geblokkeerd. De nieuwsaggregator zou toegang geven tot "nepnieuws" rondom de oorlog in Oekraïne.
Lees verder

Gilles De Coster verklapt geheim over 'De mol': "Nu heb ik al veel gezegd"
Pieterjan en Jeff van Supercontent nodigen Gilles De Coster uit in een nieuwe aflevering 'Vrienden Worden Met Supercontent'. De presentator van 'De mol' dropte alvast een bom en deelde een geheim over dit seizoen...
Lees verder

Smogalarm: morgen en zaterdag snelheidsbeperking op verschillende autowegen
Morgen en zaterdag worden de gewestelijke smogactieplannen geactiveerd vanwege de hoge concentraties fijn stof in de lucht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Daarom zullen er in het hele land snelheidsbeperkingen gelden op verschillende autowegen.
Lees verder

Twee privé-eilanden van Epstein te koop voor 114 miljoen euro: op Little Saint James misbruikte hij vrouwen en minderjarige meisjes
Twee privé-eilanden die in het bezit waren van miljardair Jeffrey Epstein staan te koop voor 125 miljoen dollar (bijna 114 miljoen euro). Op een van de twee eilanden in het Caribisch gebied, Little Saint James, verkrachtte en misbruikte Epstein vrouwen en minderjarige meisjes. De bankier beroofde zichzelf in 2019 van het leven in een gevangenis in New York. Hij zat vast op beschuldiging van sekshandel.
Lees verder

Van het feestje tot de kater: op het nieuwe socialemediaplatform BeReal moét je wel alles tonen
Wat als sociale media eens niet alleen perfect zijn? Het is het credo van het nieuwe socialemediaplatform BeReal. De app, die in de laatste maanden razend populair werd, wil de 'echtheid' van het dagelijkse leven in de kijker zetten. Zonder filter, zonder de tijd om na te denken over hoe je eruit ziet. Drie jongeren vertellen wat ze er zo leuk aan vinden. "Nu zie ik dat ik niet de enige ben die eens een avondje thuis zit of nog aan het werk is terwijl het buiten mooi weer is."
Lees verder

Van het feestje tot de kater: op populair socialemediaplatform BeReal moét je wel alles tonen
Wat als sociale media eens niet alleen perfect zijn? Het is het credo van het nieuwe socialemediaplatform BeReal. De app, die in de laatste maanden razend populair werd, wil de 'echtheid' van het dagelijkse leven in de kijker zetten. Zonder filter, zonder de tijd om na te denken over hoe je eruitziet. Drie jongeren vertellen wat ze er zo leuk aan vinden. "Nu zie ik dat ik niet de enige ben die eens een avondje thuis zit of nog aan het werk is terwijl het buiten mooi weer is."
Lees verder

OVERZICHT. Union-winger Mitoma schiet Japan in straffe invalbeurt naar Qatar - Welke landen plaatsen zich nog voor het WK?
Terwijl onze Rode Duivels twee experimentele oefenwedstrijden afhaspelen tegen Ierland en Burkina Faso, woedt er deze interlandperiode binnen en buiten Europa nog een felle strijd om de resterende WK-tickets. Europese grootmachten Italië en Portugal dreigen de hoogmis van het internationale voetbal te moeten missen. Ook Afrika Cup-winnaar Senegal heeft nog geen zekerheid over Qatar. Een overzicht.
Lees verder

Hoe bak je thuis zelf het beste brood met een broodbakmachine? Twee bakexperts geven tips: "Vermijd een kant-en-klare broodmix"
Nu het brood duurder wordt, gaat niet alleen bloem momenteel vlotjes over de toonbank. Ook de broodbakmachines vliegen de deur uit: bol.com meldde deze maand een verkoop van dubbel zoveel toestellen tegenover vorige maand. "Maar als het bakresultaat tegenvalt, geraken mensen snel ontgoocheld en belandt die machine snel terug achteraan in de kast", waarschuwt broodbakexpert Nico Lespoix. Hij en Eva De Voeght van Domo geven daarom handige tips én een basisrecept voor zowel beginnende als ervaren thuisbakkers.
Lees verder

Zelfmoordlijn voerde in 2021 iets minder gesprekken, maar chat is veel populairder
De Zelfmoordlijn heeft vorig jaar 22.870 gesprekken gevoerd. Dat zijn er iets minder dan in 2020 (23.614), maar wel nog altijd opvallend meer dan voor corona. Vooral de chat kende het voorbije jaar een forse stijging van 38 procent.
Lees verder