Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 februari 2022

Tsjetsjenen sturen soldaten naar Oekraïne om Russische troepen te steunen

Tsjetsjenen sturen soldaten naar Oekraïne om Russische troepen te steunen

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft militairen naar Oekraïne gestuurd, om daar het Russische leger te steunen. Het zou gaan om maximaal zo'n 12.000 soldaten. Hij vraagt het Oekraïense volk om de eigen regering omver te werpen.

Lees verder

Analyse | Druk doet Scholz toegeven over 'financiële atoombom'

De EU, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada gaan nu toch sommige Russische banken uitsluiten van het betalingssysteem Swift. Berlijn gaat ook wapens leveren aan Oekraïne. De vraag is of het nieuwe pakket sancties niet te laat komt.

Lees verder

Dit zijn de bijkomende sancties tegen Rusland

De EU, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada zijn het eens geworden over een reeks nieuwe sancties tegen Rusland, die de volgende dagen zullen ingaan.

Lees verder

Dalle wil Russia Today weren uit Vlaamse huiskamers

De Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft contact opgenomen met de Vlaamse mediawaakhond VRM om de uitzendingen van Russia Today in Vlaanderen te schrappen. De Russische staatszender verspreidt volgens hem desinformatie over de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Coronacommissaris Facon waarschuwt: 'We juichen wéér te vroeg'

'Opnieuw onderschatten we het virus. We juichen wéér te vroeg.' In een interview met De Zondag waarschuwt coronacommissaris Pedro Facon dat de pandemie nog niet voorbij is. Hij pleit dan ook voor code geel, maar mét behoud van het CST. 'We moeten ons bewust blijven van de risico's.'

Lees verder

België sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen

Russiche vliegtuigen zijn niet langer welkom in ons land. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft opdracht gegeven om in ons land het luchtverkeer te sluiten voor de Russen. Veel andere landen hebben die beslissing al genomen, maar er komt nog een gecoördineerde Europese aanpak.

Lees verder

Dit verandert op 1 maart: pensioenen stijgen, eerste loonsverhoging voor militairen in 20 jaar

Op 1 maart stijgen de pensioenen en uitkeringen met 2 procent, krijgen militairen hun eerste loonsverhoging in 20 jaar, en worden de verslagen van de Zorginspectie over woonzorgcentra openbaar gemaakt.

Lees verder

Volodimir Zelenski: 'Wil praten met Russen, maar niet in Wit-Rusland'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski verwerpt het Russische voorstel om te onderhandelen in Minsk. Zelenski benadrukte in een televisietoespraak dat hij open staat voor gesprekken op andere locaties. Het Oekraïense leger schoot zondagochtend een raket neer die was afgevuurd vanop Wit-Russisch territorium. 'Een nieuwe oorlogsmisdaad', noemde de Oekraïense legerchef dat. 'Anders waren gesprekken in Minsk wel mogelijk geweest', aldus Zelenski. 

Lees verder

Toeristische overnachtingen tijdens krokusvakantie weer op peil van voor corona

De toeristische overnachtingen in Vlaanderen zitten volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen opnieuw op het niveau van pre-coronajaar 2019. Dat is vooral te danken aan de toename van het aantal binnenlandse boekingen.

Lees verder

Elon Musk voorziet Oekraïne terug van internet met Starlink

Door de Russische invasie in Oekraïne, raakt de communicatie in het Oost-Europese land erg verstoord. Daarom vroeg de Oekraïense regering Elon Musk om het Starlink-satellietnetwerk te activeren. Dat moet de Oekraïense bevolking internet en communicatie garanderen.

Lees verder

Na de zege, de Strava-statistiek: Wout van Aert knalde de beste finish ooit uit zijn benen

Wout van Aert soleerde zaterdag op indrukwekkende wijze naar winst in de Omloop Het Nieuwsblad. En dus was het uitkijken naar de Strava-cijfers van de Belgische kampioen.

Lees verder

Blessure houdt Thomas Meunier lange tijd aan de kant

Rode Duivel Thomas Meunier komt dit seizoen mogelijk niet meer in actie. Op Instagram bevestigt de rechterflankverdediger van Borussia Dortmund zondag dat hij een pees in zijn dijbeen heeft gescheurd.

Lees verder

'En dan zitten plots een oma met haar drie kleinkinderen op de achterbank'

Journalist Greg Van Roosbroeck en fotograaf Jeroen Hanselaer trokken voor onze zusterkrant Gazet van Antwerpen naar Oekraïne. Op hun terugtocht weg van het toenemende oorlogsgeweld hielpen ze in het holst van de nacht een oma en haar drie kleinkinderen om Polen te bereiken.

Lees verder

Dodentol in Oekraïne loopt sterk op, maar het werkelijke aantal doden is niet te achterhalen

Op de vierde dag van de Russische inval in Oekraïne loopt de dodentol op. Dat er ook burgerslachtoffers vallen onder de Oekraïense bevolking lijdt geen twijfel. Maar hoeveel dat er zijn, blijft een vraagteken. Verschillende cijfers doen de ronde en de onafhankelijke waarnemers die normaal de slachtoffers tellen, zijn veelal zelf op de vlucht of zitten in schuilkelders.

Lees verder

Oekraïense burger klimt op tank om Russisch leger tegen te houden

Moskou zet de aanval op Oekraïne onverminderd voort. Na een nieuwe nacht vol bombardementen, waarbij ook gasleidingen geraakt zijn, zouden de Russen Charkov, de tweede stad van het land binnengetrokken zijn. In Kiev was het iets rustiger. In het noorden van het land heeft een Oekraïense man geprobeerd een Russische tank tegen te houden, door erop te klimmen.

Lees verder

Onze correspondente aan de Pools-Oekraïense grens: 'Mensen komen uit heel Europa naar hier gereden om dierbaren uit Oekraïne op te halen'

In het kleine grensstadje Przemysl zag De Standaard-correspondente Corry Hancké de treinen uit Oekraïne aankomen. Het zijn vooral vrouwen en kinderen die uitstappen, want de mannen moesten achterblijven. En in Mdyka moeten twee grensbeambten de papieren controleren van de stroom aan vluchtelingen.

Lees verder

Club Brugge wint overtuigend topper tegen Antwerp en doet goede zaak in titelstrijd

Club Brugge heeft de kloof met leider Union opnieuw wat kleiner gemaakt, nadat het met 4-1 kon winnen van Antwerp, dankzij doelpunten van Denis Odoi, Hans Vanaken, Sargis Adamyan en Andreas Skov Olsen.

Lees verder

Gent troeft favoriet Aalst af en verovert eerste Beker van België volleybal

Caruur Gent heeft zondag in het Sportpaleis in Antwerpen de Beker van België volley voor mannenteams veroverd. De Gentenaars versloegen in de finale favoriet Aalst met 1-3. De setstanden waren 25-21, 23-25, 23-25 en 14-25.

Lees verder

Poetin wil angst voor de kernbom zaaien

Poetin heeft het Russische leger bevel gegeven om de 'nucleaire afschrikkingstroepen' in hoogste staat van paraatheid te plaatsen. Wat betekent zijn nucleaire dreigement?

Lees verder

PVDA betoogt in Brussel met duizenden mensen tegen hoge energiefacturen

Op initiatief van de partij PVDA en onder het motto 'Basta!' is zondag een mars door het centrum van Brussel getrokken uit onvrede over de hoge energiefacturen. Vanuit het hele land zakten volgens de Brusselse politie 6.000 mensen af om mee te betogen. Aan het eind van de mars sprak PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw de menigte toe.

Lees verder

Kuurne-Brussel-Kuurne: Fabio Jakobsen troeft in late massaspurt Caleb Ewan af

Fabio Jakobsen heeft zijn voorjaarsklassieker beet. Op de Brugsesteenweg rekende hij af van Caleb Ewan die met zijn jump te laat kwam. Daarmee zorgde hij niet alleen al voor zijn vijfde zege van het seizoen, maar ook dat Patrick Lefevere na de mistige prestatie van zijn team in de Omloop Het Nieuwsblad opnieuw breeduit kon lachen. De Fransman Hugo Hofstetter werd derde.

Lees verder

Waarom Poetin de nucleaire bom weer op tafel legt

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft het leger bevolen de 'nucleaire afschrikkingsmiddelen' op scherp te zetten. Hij bedreigt daarmee het Navo-bondgenootschap. Het Westen moet stoppen Oekraïne te steunen, is zijn boodschap.

Lees verder

België legt bevriezing gasprijs op EU-tafel

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) legt maandag op een bijzondere top van de Europese ministers van Energie een voorstel op tafel om de gasprijzen te bevriezen. De prijsregulering moet ertoe leiden dat de situatie, die voor vele gezinnen onhoudbaar dreigt te worden,verder escaleert, en moet dus een 'dempend' effect hebben voor de eindgebruiker.

Lees verder

Genk nestelt zich steviger in top acht met zege tegen KV Kortrijk

Paul Onuachu scoorde en liet Paintsil scoren tijdens een Genkse stormloop in het eerste kwart van een aangename wedstrijd tegen Kortrijk. 2-0 werd ook de eindstand, KRC Genk staat na een vijfde thuiszege op rij stevig op de belangrijke achtste plaats.

Lees verder

EU gaat voor het eerst wapens financieren in een oorlog en legt Rusland nóg extra sancties op

De Europese Unie neemt nieuwe bijkomende maatregelen tegen Rusland. Zo sluit de EU het luchtruim voor Russische vliegtuigen en financiert ze voor het eerst ooit wapens voor een oorlog. 'Er is een taboe gesneuveld.'

Lees verder

Zelenski bedankt België voor extra wapens

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft België zondagavond bedankt voor de extra wapens aan Oekraïne. Hij deed dat met een boodschap op Twitter.

Lees verder

Fifa: Rusland moet al zijn thuiswedstrijden op neutraal terrein en zonder toeschouwers afwerken

De Wereldvoetbalbond heeft zondagavond een sanctiepakket afgekondigd tegen Rusland. 'Geen enkele internationale competitie mag nog afgewerkt worden op Russisch grondgebied, thuiswedstrijden moeten op neutraal terrein en zonder toeschouwers gespeeld worden.'

Lees verder

Gent klopt Standard pas in slotfase na knotsgekke wedstrijd

AA Gent kende een hele avond pech op bezoek bij Standard, maar sleepte in extremis toch nog de 0-1-zege in de wacht. Tissoudali tekende voor het verlossende doelpunt nadat eerder twee Gentse doelpunten afgekeurd werden en kapitein Vadis Odjidja na 45 minuten met rood van het veld moest. AA Gent doet zo een goede zaak in de strijd voor de Champions' Play-offs, terwijl Standard dieper weg zakt in een crisis. Afwachten wat dat betekent voor het lot van coach Luka Elsner.

Lees verder

Russische opmars loopt vertraging

Vijf dagen na de invasie van Oekraïne gaat het Russische offensief steevast verder. Russische troepen blijven op drie fronten duwen. Vooral in het noorden lijkt het Oekraïense verzet effect te hebben.

Lees verder

Russische rappers zonder vrees roepen op tot protest

In Oekraïne en Rusland protesteren kunstenaars openlijk tegen de Russische ­inval, maar daarbuiten blijven ­reacties vooralsnog uit.

Lees verder

Zulte Waregem boekt levensbelangrijke zege in zespuntenmatch tegen Seraing

Oef. Mooi was het niet, goed allerminst, maar Zulte Waregem heeft tegen Seraing wel een noodzakelijke driepunter gepakt. Seraing morste vooral in de eerste helft met de kansen, terwijl Jelle Vossen een zeldzame kans voor de thuisploeg wel afwerkte. Het volstond voor Essevee om een 1-0-zege over de streep te trekken en de kloof met Seraing te vergroten tot zes punten.

Lees verder

Hoe hard zal financieel superwapen de Russische economie treffen?

Russische banken worden uit het identificatiesysteem Swift gezet. Ook de Russische centrale bank wordt in de ban gedaan. 'Maar je moet geen wonderen verwachten.'

Lees verder

Gekrenkte trots en wraak heersen in het Kremlin

Het lijkt wel alsof we het nu pas goed beseffen: in het Kremlin zit iemand die razend is en een sterk leger heeft. Maar wanneer is Poetin die opgekropte woede beginnen omzetten in daden? En is er dan niemand die hem tot rede kan brengen?

Lees verder

Wit-Russische president Loekasjenko verstevigt machtspositie na referendum

Via een referendum heeft de controversiële Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko zijn machtspositie verstevigt. Ook neemt het land afstand van zijn niet-nucleaire positie.

Lees verder

Europees filiaal Sberbank op rand van faillissement

Het Europese filiaal van de Russische staatsbank Sberbank staat op de rand van het faillissement. Dat blijkt uit een beoordeling van de Europese Centrale Bank (ECB). De liquiditeitspositie van de bank is verslechterd na de Russische inval van Oekraïne.

Lees verder

Zeker elf doden bij ontploffing in Colombiaanse steenkoolmijn

Bij een ontploffing in een mijn in Colombia kwamen al zeker elf mensen om. Vier anderen zijn vermist.

Lees verder

Overzicht van vannacht | Kiev houdt stand - Wit-Rusland mengt zich meer in de strijd

Vandaag gaat Oekraïne de vijfde dag in sinds Russisch president Vladimir Poetin het land de facto de oorlog verklaarde. Terwijl Rusland stoot op hevig Oekraïens verzet, toont Wit-Rusland zich nog meer een trouwe bondgenoot van Poetin. Een overzicht.

Lees verder

Belgen vast in Moskou nu Europees luchtruim verboden is voor Russische vliegtuigen: 'We worden in de steek gelaten'

Een vliegtuig met veertig Belgen was op­gestegen vanuit Moskou, maar moest halverwege terugkeren omdat het Europese luchtruim verboden terrein is geworden voor alle Russische vliegtuigen. 'We worden in de steek gelaten', zeggen de passagiers. In totaal zijn er nog zowat duizend Belgen in Rusland.

Lees verder

Zonnig en droog begin van de week

Het wordt maandag zonnig en droog met soms enkele wolken aan zee. Maxima tussen 6 en 12 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder