Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 februari 2022

Stad Hamont-Achel: Coronabarometer op oranje, maar nog steeds maatregelen van kracht

Coronabarometer op oranje, maar nog steeds maatregelen van kracht

Afgelopen vrijdag (18 februari) schakelde de coronabarometer over op code oranje. Deze barometer concentreert zich voornamelijk op maatregelen voor publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Code oranje betekent dat enkele maatregelen binnen deze sectoren wegvallen, waaronder de mondmaskerplicht in de horeca (voor bezoekers) of het sluitingsuur van horeca en clubs. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds andere maatregelen van kracht zijn.

Ook al vinden er versoepelingen plaats in de horeca en het uitgaansleven, toch blijven er een aantal algemene maatregelen van kracht. Zo geldt er nog steeds een mondmaskerplicht voor iedereen vanaf de leeftijd van twaalf jaar in winkels, handelszaken, winkelcentra en openbare gebouwen. Telewerk blijft sterk aan bevolen en ook de hygiënemaatregelen – waaronder handen wassen, hoest- en nieshygiëne… – blijven van kracht.

Om de zwakkeren in Hamont-Achel en daarbuiten te beschermen en een kans te geven om opnieuw deel uit te maken van de sociale omgeving, roept het stadsbestuur op om de maatregelen te respecteren. Zo bescherm je niet enkel je zelf, maar ook de mensen rondom je.

Meer info over de geldende maatregelen in code oranje vind je terug op www.info-coronavirus.be.

Lees verder

Klimaatslim en natuurvriendelijk tuinieren voor beginners

Waar kan je tegelijk fijn spelen, heerlijk barbecueën én de planeet redden? Juist ja: in je tuin! Hoe je dat doet? Dat ontdek je tijdens de gratis webinar van de Tuinrangers op donderdag 31 maart of donderdag 21 april om 19.30 uur. Je krijgt er 10 gouden tips voor:

  • een tuin die werkt als een spons bij zware regen;
  • een tuin die langer groen blijft in droge periodes;
  • een volgeboekt bijenhotel;
  • een tuin vol vogels en vlinders.

Daarnaast ontdek je ook hoe de Tuinrangers jou kunnen helpen met gratis advies op maat van jouw tuin. Boek snel je plekje op www.tuinrangers.be/webinar en ontdek de wondere wereld van het klimaatslim en natuurvriendelijk tuinieren!

De Tuinrangers om advies vragen voor jouw tuin? Dan kan hier.

Lees verder

Vraag tijdig de machtiging voor jouw carnavalswagen aan

In normale omstandigheden trok vandaag de carnavalsstoet van CV De Teutepeuters door de straten van Hamont-centrum. Helaas werd de optocht uitgesteld omwille van de geldende coronamaatregelen. Indien de coronabarometer tegen dan op geel staat, zal de stoet doorgaan op zondag 10 april 2022. Doet jouw carnavalsvereniging mee? Vergeet dan niet om tijdig een machtiging aan te vragen.


Carnavalsverenigingen die deelnemen aan een optocht, dienen voor de verplaatsing van hun praalwagen op de openbare weg in het bezit te zijn van een machtiging. Dit voor zowel de gemeente waar de standplaats zich bevindt, als de gemeente waar de stoet doorgaat. Ook voor alle gemeentes die bij deze verplaatsing doorkruist worden, dien je een machtiging aan te vragen. Dit doe je steeds bij de desbetreffende gemeente.


De machtiging voor de optocht van CV De Teutepeuters kan je uiterlijk 31 maart 2022 aanvragen via www.hamont-achel.be/machtigingcarnaval. Doet jouw carnavalsvereniging ook mee aan andere optochten en doorkruis je of vertrek je vanuit Hamont-Achel, vergeet dan niet om ook hier tijdig een machtiging voor aan te vragen. Idealiter doe je dat minstens 14 dagen op voorhand.

Lees verder

Kompas voor vrijetijdsbeleving begin maart in de brievenbus

Begin maart valt er voor iedere Hamont-Achelaar tussen 3 en 18 jaar een leuk presentje in de brievenbus. En dat presentje is een boekje met 15 Kompassen met een waarde van € 1 per Kompas. Deze kan je gebruiken als zakgeld voor een heleboel leuke activiteiten in Hamont-Achel.

Dit jaar verdeelt de stad opnieuw meer dan 2.000 Kompassen. Met deze Kompassen wil het stadsbestuur kinderen en jongeren nog meer aanzetten om zich te werpen in het rijke vrijetijdsleven van Hamont-Achel. Je kan deze Kompas-bonnen gebruiken voor jeugd-, sport- en cultuuractiviteiten georganiseerd door het UiTpunt. Maar je kan ze ook gebruiken voor deelname aan activiteiten van speelpleinwerkingen, filmvoorstellingen in het kader van Cinemaatjes of om bij te leggen aan het lidgeld van alle jeugd-, sport- en cultuurverenigingen in ons stadje. Je kiest zelf of je alle bonnen tegelijkertijd of verdeeld over verschillende activiteiten opgebruikt.

Je kan deze Kompassen ook besteden aan enkele activiteiten buiten Hamont-Achel. Bijvoorbeeld wanneer een bepaalde sporttak in ons stadje niet aangeboden wordt. Wil jij je bonnen gebruiken voor een activiteit buiten Hamont-Achel? Neem dan contact op met het UiTpunt.

De Kompassen zijn geldig tot en met 30 september 2023. Let wel: de waardebonnen kunnen niet omgeruild worden voor geld. Je kan er ook geen consumpties mee kopen en indien je betaalt met dit bonnenboekje, heb je geen recht op wisselgeld of een tegoedbon. De kompassen die je in 2021 ontvangen hebt, kan je nog inleveren tot en met 30 september 2022.

Meer weten over het Kompas? Neem een kijkje op www.hamont-achel.be/kompas.

Lees verder