Doorgaan naar hoofdcontent

Inwoners Kiev beleven woelige nacht ondergronds

Inwoners Kiev beleven woelige nacht ondergronds

Duizenden mensen brachten de nacht van donderdag op vrijdag door in metrostations, kelders of openbare schuilplaatsen in Kiev, na een oproep van burgemeester Vitali Klitsjko. Sinds ongeveer 3.30 uur 's nachts Belgische tijd wordt bericht over explosies in Kiev. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken noemt ze 'verschrikkelijk' op Twitter.

Lees verder

Kaart | Wat gebeurt er in en rond Kiev?

Het militaire offensief van Poetin lijkt zich vandaag te richten op Kiev. De Russische president geeft de indruk een belegering na te streven. Deze kaart toont militaire acties en hun gevolgen in en rond de Oekraïense hoofdstad.

Lees verder

Strafuitvoeringsrechtbank staat André Gyselbrecht beperkte detentie toe

André Gyselbrecht (71), de voormalige huisdokter uit Ruiselede die in de zaak van de kasteelmoord veroordeeld werd tot 21 jaar gevangenisstraf, krijgt beperkte detentie toegekend. Dat heeft de Gentse strafuitvoeringsrechtbank vrijdag beslist.

Lees verder

'De tanks zijn al in de stad'

Na hevige explosies in de stad vannacht, vielen de Russische troepen vanmorgen Kiev binnen. Ook elders waren er botsingen met het Russische leger. 'Mijn vader is 74 en wil ook meevechten.'

Lees verder

Beelden van luchtaanvallen, kogelregens en vernielde woningen gaan de wereld rond

Moskou zet de aanval op Oekraïne onverminderd voort. De Russische troepen voeren bombardementen uit en trekken de hoofdstad Kiev binnen. Getuigen in het oorlogsgebied delen schrikwekkende beelden.

Lees verder

Huiszoeking bij Kind en Gezin na dodelijke mishandeling in crèche

Het parket van Oost-Vlaanderen en de politie hebben donderdagvoormiddag een huiszoeking uitgevoerd op de hoofdzetel van Kind en Gezin in Brussel. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Lees verder

Sean Penn legt Russische invasie vast in Oekraïne

Filmmaker en acteur Sean Penn reisde deze week af naar Oekraïne om zijn documentaire over de Russische invasie verder op te nemen

Lees verder

CST vervalt 1 maart toch niet voor wie geen boostershot heeft, wetgeving niet tijdig rond

Het Covid Safe Ticket (CST) vervalt toch niet voor wie tegen 1 maart geen boostershot heeft gehad. De overheid krijgt de wetgeving niet op tijd aangepast.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne duwt PVDA in politieke isolatie

De PVDA weigert om de Russische inval in Oekraïne ondubbelzinnig te veroordelen. De pogingen om de partij uit het verdomhoekje te halen, stranden op een anti-imperialistische koers die het makkelijker maakt om de Navo te bekritiseren dan Vladimir Poetin.

Lees verder

België neemt klokkenluiders eindelijk in bescherming

Werknemers die wantoestanden willen aanklagen, worden weldra beschermd. De regeling voor de meeste ambtenaren is nog in de maak.

Lees verder

Ex-boxer en burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko zal wapens opnemen en vechten voor Oekraïne

Voormalig zwaargewicht bokskampioen en huidig burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko heeft laten weten dat hij net zoals zijn broer Vladimir Klitsjko zal vechten om zijn stad en land te verdedigen. 'Ik heb geen andere keuze, ik zal vechten.'

Lees verder

KAA Gent treft PAOK in Conference League

In de 1/8ste finales van de Conference League moet KAA Gent het opnemen tegen het Griekse PAOK. Het ontloopt dus kleppers als Marseille en Leicester City.

Lees verder

Ook België zal Oekraïense vluchtelingen opvangen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt 'solidair' te zijn met buurlanden Polen en Hongarije. Maar hij nuanceert deze belofte meteen: Europa moet de opvang coördineren.

Lees verder

In de trein op de vlucht naar het Westen

Sommige Oekraïners planden hun vlucht al maanden geleden, anderen besloten abrupt te vertrekken toen ze de eerste harde knallen hoorden. 'Wat moet Poetin met Kiev, waar hij door iedereen wordt gehaat?'

Lees verder

Federale regering zet licht op groen voor verplichte vaccinatie zorgpersoneel

De ministerraad heeft vrijdag definitief groen licht gegeven voor de verplichte coronavaccinatie voor het zorgpersoneel. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De prikplicht gaat in principe in op 1 juli, maar met die timing kan nog geschoven worden in functie van de epidemiologische situatie.

Lees verder

Wie is Olena Kurilo, de dame die bebloed op alle voorpagina's staat?

Daily Mail, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, De Standaard, de Volkskrant, Trouw en nog veel meer kranten van over heel de wereld brachten vanmorgen dezelfde vrouw op hun voorpagina. Haar naam is Olena Kurilo (53), leerkracht uit Chuhuiv, een gemeente vlak buiten Kharkiv in Oekraïne waar luchtbasis ligt volgens The New York Times.

Lees verder

Inflatie stijgt tot boven 8 procent, hoogste niveau in 39 jaar

De inflatie stijgt van 7,59 procent naar 8,04 procent in februari. Dat is het hoogste niveau sinds maart 1983, toen de inflatie uitkwam op 8,92 procent, aldus Statbel. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd overschreden. Dat betekent dat de uitkeringen in maart en de ambtenarenweddes in april opnieuw stijgen met 2 procent.

Lees verder

Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken: 'Aanval op kleuterschool is oorlogsmisdaad'

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken beschuldigt Rusland ervan een kleuterschool, die dienstdeed als schuilkelder, beschoten te hebben. Er vielen meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder kinderen. Oekraïne stapt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Lees verder

VTM schrapt controversieel tv-programma 'Ik wil een kind'

Al in oktober kwam er kritiek na de aankondiging van VTM dat het een tv-programma zou maken over wensouders die samen een kind maken. Na gesprekken met wensouders die zich aanmeldden voor Ik wil een kind, trekt VTM er zelf de stekker uit.

Lees verder

Poetin roept Oekraïns leger op om macht te grijpen

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag het Oekraïense leger opgeroepen om de macht in hun land te grijpen.

Lees verder

'Ik heb vanochtend nog matrassen geleverd voor de schuilkelder'

Weg wil Johan Van Moerzeke (69) niet uit Oekraïne, hij wil zijn vrienden niet in de steek kunnen. Het gebrek aan daadkracht van het Westen vindt hij teleurstellend. 'Verhofstadt stond hier in 2014, waar is hij nu?'

Lees verder

'Oostendse' garnaalkroket zet kwaad bloed aan de kust

Het zit er bovenarms op tussen kustburgemeesters Bart Tommelein (Open VLD, Oostende) en partijgenoot Marc Vanden Bussche (Koksijde). Reden: de erkenning van de Oostendse garnaalkroket als eetbaar erfgoed. 'Dat moet een klucht zijn', reageert Vanden Bussche in Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Biden nomineert eerste zwarte vrouw voor Hooggerechtshof

Joe Biden heeft, zoals verwacht, Ketanji Brown Jackson genomineerd voor een zitje in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat heeft de Amerikaanse president vrijdag bevestigd op Twitter.

Lees verder

Standard beëindigt samenwerking met ceo Grosjean

De wegen van Standard en Alexandre Grosjean scheiden. De ceo vertrekt in onderling overleg bij de Luikse club. De exit kan niet los worden gezien van de nakende overname.

Lees verder

Anonymous verklaart 'cyberoorlog' aan Rusland

Hackerscollectief Anonymous wil Oekraïne ondersteunen in zijn gevecht tegen Rusland.
Enkele Russische websites lagen donderdag en vrijdag al plat. Tegelijk heeft de ransomwaregroep Conti haar steun uitgesproken voor Rusland zelf.

Lees verder

België stelt troepen ter beschikking aan Navo

België zal zijn verantwoordelijkheid nemen en militairen ter beschikking stellen van de snelle reactiemacht van de Navo. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdagavond gezegd op het VRT-journaal.

Lees verder

Brusselse beurs veert op en kent beste beursdag in ruim een jaar

De Brusselse beurs heeft vrijdag het verlies van daags voordien, toen de beleggers verschrikt reageerden op de inval van Rusland in Oekraïne, volledig weggeveegd. De Bel20-index dikte 4,18 procent aan tot 4.061,17 punten. Meteen de sterkste stijging in ruim een jaar.

Lees verder

Duurdere brandstofprijzen veroorzaken drukte aan de pomp

Vanaf zaterdag mag een liter diesel maximum 1,927 euro kosten. Dat is de het hoogste bedrag ooit. Ook de benzineprijzen stijgen. Voor benzine 95 betaal je maximum 1, 869 euro per liter, voor benzine 98 wordt dat maximum 1,977 euro per liter.

Lees verder

In Kiev dreigt een bloedige stadsoorlog

Hoelang kan het Oekraïense leger Kiev verdedigen? De Russische militairen rukken snel op, maar de slag om Kiev kan uitdraaien op een bloedige guerrilla.

Lees verder

Beerschot geeft zege tegen Charleroi uit handen en ziet hoop slinken

Heeft Beerschot tegen Charleroi zijn laatste troef uitgespeeld? Het leek opnieuw een scheve situatie recht te zetten, maar liet in het laatste halfuur een nieuwe driepunter toch nog door de vingers glippen.

Lees verder

Wat maakt Wout Van Aert zoveel sterker dan de rest van het peloton?

Dit weekend is het zover, het wielerseizoen start. We kijken allemaal naar één man: Wout Van Aert. In de winter reed hij tien veldritten, die hij op één na allemaal won. Iets gelijkaardig presteren op de weg, dat is misschien wat hoog gegrepen. Maar, wat mogen we wel van hem verwachten?

Lees verder

Twee zomers: is Me Too met entertainment te verzoenen?

Opgelet, spoilers!

Er is al veel inkt over gevloeid, maar één ding is duidelijk. Twee zomers, de nieuwe fictiereeks op Eén raakt een gevoelige snaar. Voor de ene is het een kaakslag in het gezicht van het hele Me Too-debat, anderen vinden dan weer dat we niet te moraliserend moeten doen over fictie.

Lees verder

Wat maakt Wout van Aert zoveel sterker dan de rest van het peloton?

Dit weekend is het zover, het wielerseizoen start. We kijken allemaal naar één man: Wout van Aert. In de winter reed hij tien veldritten, die hij op één na allemaal won. Iets gelijkaardigs presteren op de weg, dat is misschien wat hoog gegrepen. Maar wat mogen we wel van hem verwachten?

Lees verder

Broedermoord bij Standard

Standard-voorzitter Bruno Venanzi heeft vrijdag zijn gewezen boezemvriend en ceo Alexandre Grosjean geslachtofferd om potentiële overnemers ter wille te zijn, in de (ijdele?) hoop zelf aan boord te blijven.

Lees verder

Ongehoord | 'Coke kopen bij de overheid, daar moeten we naartoe'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder