Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 februari 2022

Colonne van Russische gevechtsvoertuigen passeren dicht bij CNN-journalist tijdens uitzending

HLN
Colonne van Russische gevechtsvoertuigen passeren dicht bij CNN-journalist tijdens uitzending
CNN-journalist Fred Pleitgen brengt live verslag uit over de Russische invasie. Tijdens de uitzending wordt de man verrast door een colonne aan Russische tanks. Fred neemt even de tijd om te kijken en legt vervolgens aan de kijkers uit welke tanks we te zien krijgen. De Russische gevechtsvoertuigen zijn op weg naar de frontlinie in Charkiv, Oekraïne.
Lees verder

Oekraïense zeeman brengt luxejacht van Russische oligarch deels tot zinken in haven van Mallorca
De Russische invasie in Oekraïne heeft ook tot een opmerkelijk incident geleid op het eiland Mallorca. Daar is zaterdag een Oekraïense matroos opgepakt omdat hij het luxejacht van zijn Russische baas deels tot zinken heeft gebracht.
Lees verder

Football Talk. Meunier twee maanden out - Barcelona zet opmars voort met vlotte zege tegen Athletic
FC Barcelona heeft op de 26e speeldag in La Liga stevig uitgehaald tegen Athletic Bilbao: 4-0. Pierre-Emerick Aubameyang had FC Barcelona na ruim een half uur op voorsprong gezet. De van Arsenal overgenomen aanvaller is de eerste speler sinds Cesc Fàbregas in 2011 die in zijn eerste vier competitiewedstrijden voor Barça wist te scoren.
Lees verder

Van de woede van Kompany tot Antwerp dat voetballes krijgt van Club: de opvallendste momenten van speeldag 29
Verrassingen, knappe goals, rode kaarten. Ook speeldag 29 in de Jupiler Pro League had weer heel wat te bieden. Hieronder kunt u de samenvattingen van alle matchen nog eens herbekijken.
Lees verder

LIVE. "Explosies in Kiev en Charkov gemeld" - Wit-Rusland schrapt niet-nucleaire status en maakt weg vrij voor plaatsing kernwapens
De vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou gaan deze ochtend van start aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dit laatste land heeft met een grondwetswijziging de plaatsing van Russische kernwapens mogelijk gemaakt. Gisteren riep de Russische president Poetin zijn militaire leiding al op om nucleaire "afschrikkingsmiddelen" op scherp te zetten. Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd staat een zeldzame spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN gepland. Volg alle laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. "Russische straaljagers vanuit de Krim op weg naar Kiev en Charkov" - Von der Leyen spreekt zich uit voor toetreding van Oekraïne tot de EU
De Russische invasie in Oekraïne gaat de vijfde dag in. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land zondag ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de "ontradingsmacht" van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd staat een zeldzame spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN gepland om de Russische aanval op Oekraïne te bespreken. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. "Russische gevechtsvliegtuigen vanuit de Krim op weg naar Kiev en Charkov" - Von der Leyen spreekt zich uit voor toetreding van Oekraïne tot de EU
De vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou gaan deze ochtend van start aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd staat ook een zeldzame spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN gepland om de Russische aanval op Oekraïne te bespreken. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. "Explosies in Kiev en Charkov gemeld" - Wit-Rusland schrapt niet-nucleaire status en maakt weg vrij voor plaatsing Russische kernwapens
De vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou gaan deze ochtend van start aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dit laatste land heeft met een grondwetswijziging de plaatsing van Russische kernwapens mogelijk gemaakt. Gisteren riep de Russische president Poetin zijn militaire leiding al op om nucleaire "afschrikkingsmiddelen" op scherp te zetten. Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd staat een zeldzame spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN gepland. Volg alle laatste ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

Andrei Tchmil brengt zwangere vrouw en kind in veiligheid, maar blijft zelf in Moldavië: "Morgen zijn de Russen hier, als ze willen"
De oorlog in Oekraïne grijpt ook in in het leven van ex-wielrenner Andrei Tchmil (59). Tchmil, ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo, woont en werkt in Chisinau in de republiek Moldavië, die grenst aan Oekraïne. Hij heeft een zwangere vrouw en een zoontje van één jaar, die hij zondag in veiligheid heeft gebracht in Roemenië. Zelf blijft hij in Moldavië, in de hoop dat hem niets overkomt.
Lees verder

Slangen op maandag. De Europese eensgezindheid zal ook het Kremlin verbaasd hebben
Noël Slangen overschouwt in zijn gastcolumn de politieke week.
Lees verder

OVERZICHT. Dit is alles wat je moet weten over wat er vannacht in Oekraïne gebeurde
Oekraïne en Rusland houden deze ochtend vredesonderhandelingen op de grens met Wit-Rusland. Dit laatste land schrapte gisteren zijn niet-nucleaire status en zou vanaf vandaag aan Russische zijde mee oorlog gaan voeren in Oekraïne. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er al zeker 352 burgers gedood tijdens de Russische invasie, onder wie 14 kinderen. Ook zijn 1.684 mensen, onder wie 116 kinderen, gewond geraakt. De Algemene Vergadering van de VN komt later vandaag bijeen voor een zeldzame spoedzitting over de Russische aanval op Oekraïne.
Lees verder

Is de Russische blitzkrieg mislukt? Oud-kolonel: "Hoe langer dit aansleept, hoe beter het eruitziet voor Oekraïne"
Heeft Poetin zich mispakt aan Oekraïne? Steeds meer bronnen lijken te suggereren dat zijn blitzkrieg niet helemaal volgens plan verloopt. De Oekraïners blijven hun grote steden met hand en tand verdedigen, en intussen zijn al 4.300 Russische soldaten om het leven gekomen. "In Kiev loopt het niet zoals gepland", zegt oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen. "En de moeilijkste fase voor de Russen moet nog komen."
Lees verder

10 miljoen euro voor meer zonnepanelen op Vlaamse appartementsgebouwen
Wie via zonnepanelen energie deelt, kan daarvoor straks subsidies krijgen. De komende jaren haalt de Vlaamse regering 10 miljoen euro uit het Klimaatfonds die richting appartementsgebouwen en energiegemeenschappen moet stromen. Genoeg om een verschil te maken? "Om tot resultaten te komen, zullen eerst andere barrières op de schop moeten", zegt onderzoeker Joannes Laveyne (UGent).
Lees verder

Pieken Van Aert & co niet te vroeg bij Jumbo-Visma? "De specifieke trainingen die Wout nodig heeft, zijn pas over twee weken gepland"
Eerste koers, eerste zege. Riskeert Wout van Aert te vroeg te goed te zijn met oog op de Ronde en Roubaix in april? Mathieu Heijboer, Head of Performance van Jumbo-Visma, maakt zich geen zorgen. "De specifieke trainingen die Wout nodig heeft om echt top te zijn, zijn pas over twee weken gepland."
Lees verder

Vlamingen ter plekke tussen opluchting en wanhoop: "Als ik een Rus zie, doe ik wat overheid mij vraagt: schieten"
Hoe is het met de Vlamingen die in Oekraïne wonen of werken? De één wil blijven, de ander is al weg. Anderen geraken niet weg of toch niet zonder problemen. "De chaos aan de Poolse grens is groot."
Lees verder

Steeds meer mensen kunnen energiefactuur niet meer betalen: "Er ontstaat een nieuwe generatie armen"
Het was te verwachten, maar dat maakt het niet minder pijnlijk: steeds meer mensen krijgen hun energiefactuur niet meer betaald. MyTrustO - dat aan schuldhulpverlening doet - spreekt van een 'tsunami aan nieuwe gevallen' en start een speciale hulplijn voor wie energieschulden heeft. "Het is schrijnend", zegt deurwaarder Patrick Van Buggenhout. "De voorschotfacturen gaan met honderden euro's naar omhoog per maand en vooral eenoudergezinnen krijgen dat niet meer betaald."
Lees verder

Hoeveel kernwapens heeft Rusland? Blufpoker of is Poetin gevaarlijk genoeg om ze echt in te zetten
Na vijftig jaar nucleaire dooi komen we plots weer onder de dreiging van kernwapens. De Russische president Poetin alludeert op het gebruiken van atoombommen. Gevaarlijke retoriek om het Westen te doen dimmen of zou hij het echt durven? "Ik ben er niet gerust in", zegt professor internationale politiek Tom Sauer (UAntwerpen). "De NAVO kan nu eigenlijk niet anders dan ook de kernwapens klaar te maken om een Russische aanval te vergelden."
Lees verder

Zonnig en droog begin van vakantieweek
Het wordt vandaag zonnig en droog met soms enkele wolken aan zee. Maxima tussen 6 en 12 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Mede-bedenker en ex-presentator Michiel Devlieger over bijna 25 jaar 'De mol': "We dachten eerst dat het niks zou worden"
Trouwe mollenjagers mogen hun agenda stilaan blokkeren. Binnenkort start de tiende reeks van het programma — een jubileumeditie dus. Dit keer met een passage langs de Canarische Eilanden. In de documentaire '10 x De mol' kunnen Telenet-klanten ontdekken hoe het haast 25 jaar geleden allemaal begon. "Na één aflevering dachten we dat het niks zou worden", herinnert toenmalig presentator Michiel Devlieger zich levendig.
Lees verder

Bockie De Repper vertelt hoe zijn lief ontmoette: "Plots zaten we te muilen"
In 'Dat eet dan gelukkig zijn' gaat Bockie De Repper (37) op culinaire zoektocht door het land en ontdekt wat de Vlaming op doordeweekse dagen eet. Vanavond is hij in Gent, waar hij Indiaas gaat eten.
Lees verder