Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 januari 2022

Verdachte van Alpenmoord blijft vastzitten

Verdachte van Alpenmoord blijft vastzitten

De Franse politie heeft een verdachte opgepakt in de zaak van de beruchte Franse Alpenmoord uit 2012. De man werd al in 2015 verhoord als getuige, maar nu zijn er 'verificaties van tijdsbesteding' nodig. Voorlopig blijft hij vastzitten.

Lees verder

111 academici en opiniemakers hekelen 'tunnelvisie' van overheid en virologen

Een opvallende mix van wetenschappers en ­andere prominenten pleit in een Wintermanifest voor 'meer ­openheid' in het coronadebat.

Lees verder

Vorstenpaar verdeelde bijna 150.000 euro aan Belgen in geldnood

Koning Filip en koningin Mathilde hebben het afgelopen jaar 788 financiële giften verleend. Die waren goed voor een totaalbedrag van 149.591 euro, of gemiddeld iets minder dan 200 euro per verzoek.

Lees verder

Buitenlandse troepen trekken zich terug uit Kazachstan

De buitenlandse troepen onder leiding van Rusland hebben een begin gemaakt met hun vertrek uit Kazachstan. Daar hielpen ze op verzoek van president Kassym-Jomart Tokajev bij het beëindigen van de onrust onder de bevolking, die ontstond na een stijging van de brandstofprijzen.

Lees verder

David Goffin geeft geblesseerd op in match tegen Andy Murray

David Goffin heeft geblesseerd opgegeven in zijn kwartfinale van het tennistoernooi van Sydney. Op het einde van de eerste set gaf onze landgenoot er tegen de Brit Andy Murray de brui aan met last aan de knie. Een ferme tegenslag op enkele dagen van de start van de Australian Open.

Lees verder

Zangeres van 'Be My Baby' overleden

De Amerikaanse zangeres Ronnie Spector is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Ze werd in de jaren zestig wereldbekend als frontvrouw van The Ronettes. De familie van Spector laat weten dat ze na een korte strijd tegen kanker is gestorven.

Lees verder

Syrische ex-militair door Duitse rechter veroordeeld voor foltering en moorden tijdens burgeroorlog

Een voormalige kolonel van de Syrische inlichtingendienst is donderdag voor een rechtbank in het Duitse Koblenz tot levenslang veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om het eerste proces ter wereld over de mistoestanden die worden toegeschreven aan het regime van Bashar al-Assad tijdens de burgeroorlog in zijn land.

Lees verder

Platenzaak in hartje Rome krijgt oude klant paus Franciscus over de vloer

Dinsdagavond werd paus Franciscus gespot toen hij een platenzaak in het centrum van Rome bezocht. Het was een nostalgisch bezoek, want de paus is een oude bekende bij Stereosound. In bovenstaande video verklapt de dochter van de zaakvoerder wat de favoriete muziek van paus Franciscus is.

Lees verder

CD&V wijst Diependaele met vinger voor 'slecht beleid' voor sociale woningen

CD&V-parlementslid Vera Jans noemt de nieuwe plannen van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) 'slecht beleid'. Volgens de coalitiepartner gaat het in tegen eerder gemaakte afspraken.

Lees verder

84-jarige chauffeur opgepakt na vluchtmisdrijf met dodelijke afloop

Er is een verdachte aangehouden voor het ongeval met vluchtmisdrijf waarbij woensdagmiddag in Aalst een vrouw om het leven kwam. Het zou gaan om de 84-jarige bestuurder van de personenwagen die de bromfietsster aanreed.

Lees verder

OCMW's verwachten toestroom door exploderende energieprijzen

OCMW's vrezen de komende maanden een forse toestroom van mensen die door de exploderende energieprijzen financiële moeilijkheden ervaren. 'Ook in de middenklasse smelten de reserves als sneeuw voor de zon.'

Lees verder

Jongeren krijgen geen Moderna meer toegediend bij eerste prik

Sinds vorig maand worden in België aan mensen onder 31 jaar geen Moderna-vaccins meer toegediend als onderdeel van de basisvaccinatie. Er is uit voorzorg een leeftijdslimiet ingesteld. Voor boosters met een halve dosis kan Moderna bij jongeren wel nog.

Lees verder

Stromae opnieuw op affiche van Coachella, naast Billie Eilish en Megan Thee Stallion

Het Amerikaanse muziekfestival Coachella heeft donderdagochtend zijn line-up aangekondigd. Naast Billie Eilish en Harry Styles staat ook Stromae.

Lees verder

Zware bedrijfsbrand vernielt loods langs E34

Op de kmo-zone langs de E34 in Zelzate, is donderdagmiddag een zware brand uitgebroken. De brandweer is massaal aanwezig.

Lees verder

Vastgoed in overstromingsgebied verliest waarde

Sinds de overstromingen van vorige zomer wordt voor woningen in overstromingsgevoelige gebieden iets minder betaald dan voor gelijkaardige woningen elders, blijkt uit de vastgoedbarometer van ERA. Opvallend, want de algemene vastgoedmarkt bleef roodgloeiend.

Lees verder

Protest tegen 'puinhoop' coronabeleid legt groot deel Franse scholen plat

De Franse onderwijsvakbonden voeren donderdag massaal actie uit onvrede met het coronabeleid. Het gaat om de grootste actie in het onderwijs sinds de pensioenhervormingen in 2003.0Minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer is door de snel wijzigende regels en zijn 'minachtende' houding kop van jut.

Lees verder

Duitsland stuurt Assad-beul levenslang naar de cel

Een hof in Koblenz heeft vanochtend Anwar Raslan (58), die tot 2012 een foltercentrum van het Syrische regime-Assad leidde, veroordeeld tot levenslang. Mensenrechtenorganisaties prijzen de 'historische zege voor gerechtigheid'.

Lees verder

Hoe Virginia Giuffre de juridische strijd met prins Andrew aanbond

Giuffre beschuldigt de Britse prins Andrew van seksueel misbruik en is goed op weg om de zaak ook voor de rechter te krijgen. Als 17-jarige zou ze geronseld zijn om seks te hebben met bekende figuren.

Lees verder

Omikron veegt laatste restjes groen van Europese coronakaart

De omikronvariant van het coronavirus is in Europa aan een steile opmars bezig, en dat laat zich ook zien op de wekelijkse coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Bijna het hele continent kleurt nu donkerrood.

Lees verder

Live | Waar blijft de coronabarometer? Volg hier het debat in de Kamer

In het wekelijks vragenuurtje in het federaal parlement staan vandaag onder meer de coronabarometer en de stijgende energieprijzen op de agenda. Komt er een tijdelijke btw-verlaging om de energieprijzen te temperen? Volg hier het debat live vanaf 14.15 uur. 

Lees verder

'Radicale prediker' van grootste Belgische moskee moet land verlaten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft opnieuw een imam het bevel gegeven om het grondgebied te verlaten. Het vertrek van Mohamed Toujgani onthoofdt de grootste moskee van het land.

Lees verder

Europese Commissie verwerpt aantijgingen over spookvluchten

De Europese Commissie heeft ontkend dat de Europese regels over start- en landingsrechten de luchtvaartmaatschappijen dwingen om leeg rond te vliegen. Als dat het geval is, is dat volgens de Commissie een commerciële beslissing.

Lees verder

Snorkelende bioloog gaat door het dak wanneer ze zeldzame octopus spot

Een Australische marien bioloog kon met haar enthousiasme geen blijf toen ze tijdens het snorkelen een zeldzame octopus spotte bij het Great Barrier Reef. Op onderwaterbeelden van het kleurrijke dier zijn haar kreten van blijdschap zelfs door haar duikmasker te horen.

Lees verder

Persoonlijk record voor Loena Hendrickx in korte kür op EK kunstschaatsen

Loena Hendrickx (22) heeft zichzelf donderdag overtroffen op het EK kunstschaatsen in de Estste hoofdstad Tallinn. Onze landgenote schaatste in haar korte kür 76,25 punten bij elkaar, een persoonlijk record. Daarmee staat ze voorlopig op een onverhoopte tweede plaats, na de ongenaakbare Russische Kamila Valieva.

Lees verder

Leko sleept zijn vroegere makelaar Veljkovic voor de rechter: 'Ik ben geen sjoemelende trainer'

Ivan Leko (43) sleept makelaar Dejan Veljkovic (51) voor de Antwerpse rechtbank nadat hij in zijn boek, in deze krant én in de uitzending van duidingsprogramma Pano zware beschuldigingen uitte. Beschuldigingen over zwartgeldstromen en geld opstrijken als trainer bij transfers van spelers. Leko spreekt van onherroepelijke reputatieschade. 'Ik ben geen sjoemelende trainer.'

Lees verder

Koning Willem-Alexander houdt Gouden Koets met koloniaal verleden op stal

Eind februari loopt de tentoonstelling over de Gouden Koets van het Nederlandse koningshuis in Amsterdam af. De Nederlandse koning Willem-Alexander laat in een videoboodschap weten dat de omstreden Gouden Koets na de tentoonstelling voorlopig niet opnieuw gebruikt zal worden. 'Nederland is daar nu nog niet klaar voor', klinkt het.

Lees verder

Forum voor Democratie gaat voor 'wokevrije scholen' in eigen 'zuil'

De wokevrije scholen, op conservatieve leest geschoeid, moeten een onderdeel vormen van een eigen 'zuil': Forumland. De eerste scholen zouden in augustus moeten openen.

Lees verder

Nederlandstalige editie 'Wilfried' houdt er al na vier nummers mee op

Na een dik jaar en vier nummers wordt er een punt gezet achter de Nederlandstalige editie van het kwartaalblad Wilfried. De coöperatie achter het magazine, die behalve de Franstalige Wilfried ook het sporttijdschrift Eddy uitgeeft, verkeert in slechte financiële papieren. Enkel het Franstalige Wilfried zal voort blijven bestaan.

Lees verder

Corona hindert Jupiler League: duel tussen Zulte Waregem en KV Oostende uitgesteld, ook match KV Mechelen op de helling

De kans is reëel dat de competitiewedstrijd tussen KV Mechelen en OH Leuven wordt uitgesteld. Bij Malinwa hebben ze namelijk geen doelman meer.

Lees verder

Brits koningshuis trekt militaire titels prins Andrew in

De Britse koningin Elizabeth heeft prins Andrew opgedragen om zijn militaire titels terug te geven. Hooggeplaatste veteranen hadden daarom gevraagd in een open brief. Ze vonden prins Andrews positie onhoudbaar nu er een rechtszaak dreigt voor mogelijk seksueel misbruik.

Lees verder

Corona maakt ons steeds ongelukkiger, waarschuwt Sciensano

Nog nooit waren zoveel mensen ontevreden met hun leven sinds het begin van de coronacrisis als in december. Ook het aantal depressies en angststoornissen lag nooit hoger. Dat blijkt uit de negende gezondheidsenquête van Sciensano.

Lees verder

Britse veiligheidsdienst waarschuwt parlementsleden voor Chinese infiltrant

De Britse veiligheidsdienst MI5 heeft een waarschuwing uitgestuurd naar het Britse parlement. De Chinese advocate Christine Ching Kui Lee zou invloed afkopen in het voordeel van China. Het gaat om meer dan een half miljoen pond aan donaties aan de Labourpartij, maar de vrouw had banden over het hele politieke spectrum.

Lees verder

Arme landen krijgen massaal vaccins dicht bij vervaldatum

Unicef trekt aan de alarmbel. Arme landen weigeren miljoenen covid-19-vaccins of laten ze ongebruikt.

Lees verder

Verplichte vaccinatie mag maar laatste redmiddel zijn

Het Coronacommissiariaat waarschuwt dat er nog te veel onzekerheden over het coronavirus bestaan om nu al te beslissen of vaccinatie verplicht moet worden.

Lees verder

Coronacommissariaat pleit niet voor verplichte vaccinatie, wel voor 'coronacertificaat'

Het coronacommissariaat pleit niet voor een verplichte vaccinatie tegen covid-19, blijkt uit een nota die donderdagavond naar de leden van het Overlegcomité en het voorzitterschap van de Kamer is gestuurd. Het commissariaat verkiest de invoering van een 'coronacertificaat'. Dat staat te lezen in het document, dat persagentschap Belga kon inkijken.

Lees verder

Ook aan vooravond van begrafenis prins Philip feestjes in ambtswoning Britse premier

Volgens de Britse krant The Telegraph vonden er ook in 2021 feestjes plaats in No. 10, toen er strenge coronaregels golden. Op het moment van de bewuste feestjes gold er bovendien een officiële periode van rouw in verband met het overlijden van prins Philip.

Lees verder

Hoe zinvol is het om kinderen te vaccineren?

Ouders twijfelen. Heeft het wel zin om kinderen te vaccineren als ze zelden ernstig ziek worden door het virus? Of is het een nuttige stap die we moeten zetten om de gevaren van corona voor iedereen te verminderen?

Lees verder

Over meertalige honden en de grootste technologiebeurs ter wereld

De CES-beurs in Las Vegas, zowat de belangrijkste technologiebeurs ter wereld, toonde ons een heel gamma nieuwe beeldschermen: groter, mooier, helderder en zelfs opvouwbaar. Voorts luisteren we in deze aflevering naar een maan van Jupiter, leren we dat honden meertalig zijn en hoe onze vingerafdrukken ontstaan.

Lees verder

Imam die ooit opriep om 'joden te verbranden' moet land verlaten

Al bijna veertig jaar verbleef hij in België, wekelijks zag hij honderden tot duizenden gelovigen, maar nu heeft imam Mohamed Toujgani het bevel gekregen om het land te verlaten. De prediker vormt 'een gevaar voor de nationale veiligheid'.

Lees verder

Zaden van bomen steeds minder ver verspreid

Van de tamarinde in Indonesië tot woudreuzen op Madagaskar, talloze bomen zijn in hun voortbestaan bedreigd doordat er minder dieren zijn die hun zaden over grote afstanden kunnen verspreiden.

Lees verder

Hoe komt het dat niet alle mensen evenveel calorieën verbranden tijdens een wandeling?
Lees verder

Wake voor 50e verjaardag Djalali die opgesloten zit in Iran

Een dertigtal personen heeft donderdagavond voor de Iraanse ambassade in Brussel deelgenomen aan een solidariteitswake voor de 50e verjaardag van Ahmadreza Djalali. De gastdocent van de VUB zit al bijna zes jaar vast in een Iraanse gevangenis.

Lees verder

Onderzoekscommissie bestorming Capitool dagvaardt vier socialemediabedrijven om te getuigen

De parlementaire commissie in de Verenigde Staten die de aanval op het Capitool onderzoekt, heeft donderdag aangekondigd vier socialemediabedrijven op te roepen om te getuigen. Alphabet (groep van Youtube), Meta (die van Facebook), Reddit en Twitter kregen een dagvaarding in de bus.

Lees verder

Mistig en droog met af en toe opklaringen

Vrijdag is er kans op lage wolken of mist in het noorden van het land. Elders wordt het al van in de ochtend vrij zonnig. De maxima schommelen tussen 3 en 8 graden. Er staat een zwakke wind. Dat meldt het KMI, dat ook waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Lees verder

Kim De Gelder twee jaar na internering overgebracht naar psychiatrie

Twee jaar nadat beslist werd om Kim De Gelder - de dader van het drama in kinderdagverblijf Fabeltjesland - te interneren, is hij woensdag van de gevangenis overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen. Dat bevestigt zijn advocaat Jaak Haentjens.

Lees verder

Ford voor het eerst meer dan 100 miljard waard

Is dit het begin van de weder­opstanding van de klassieke autobouwer? De marktwaarde van Ford doorbrak donderdag voor het eerst de symbolische drempel van 100 miljard dollar.

Lees verder

Gouverneur Californië weigert voorwaardelijke vrijlating van moordenaar Robert F. Kennedy

De moordenaar van de Amerikaanse politicus Robert F. Kennedy, die al meer dan 50 jaar in de gevangenis zit, zal niet voorwaardelijk worden vrijgelaten. Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft zich donderdag uitgesproken tegen de vrijlating van de 77-jarige Sirhan Sirhan.

Lees verder

Australië trekt visum Novak Djokovic opnieuw in

De beslissing van de minister van Immigratie, Alex Hawke, betekent dat Djokovic nu het land uitgewezen kan worden. Alleen nog via de rechter kan hij zijn Grand Slam spelen.

Lees verder