Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 15 januari 2022

Sneller af van een kater? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit hoe je alcohol afbreekt en welke fabels er bestaan

HLN
Sneller af van een kater? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit hoe je alcohol afbreekt en welke fabels er bestaan
De maand januari is voor velen hét moment om alcohol gedag te zeggen. Voor hen geen verschrikkelijke hoofdpijn door overmaat meer. Wie alcohol niet afzweert, loopt dan wel het risico om met een droge mond en een ontregelde maag wakker te worden. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit welke middelen er zijn om die verschrikkelijke kater sneller te laten verdwijnen en welke drank je het best kiest.
Lees verder

"Dit voelt alsof we onze zoon voor een tweede keer moeten afgeven": kunstwerk voor overleden Wieber (26) gestolen uit duinen
Het beeldje dat in de Middelkerkse Warandeduinen werd geplaatst als eerbetoon voor de Wieber Ballegeer (26), de overleden voorzitter van Groen Middelkerke, is verdwenen. De verdwijning raakt zijn ouders Paul en Lud diep in het hart. "Het voelt aan alsof we onze zoon voor een tweede keer moeten afgeven", zucht mama Lud. Ze roept de persoon die het beeldje meenam op om het terug te plaatsen of terug te geven. Zo blijft hun zoon vereeuwigd met de natuur.
Lees verder

Drinken we straks gezuiverd water uit de zee? Drie waterbedrijven starten pilootproject in Nieuwpoort
Bij het sluizencomplex Ganzepoot in Nieuwpoort testen de firma's Aquaduin, De Watergroep en FARYS verschillende technologieën uit zodat ze tegen 2025 van zeewater drinkbaar water kunnen maken. Dat moet een oplossing bieden voor de waterschaarste waarmee Vlaanderen de laatste jaren te kampen heeft.
Lees verder

Rebellie in Sluis, ook Vlaamse uitbaters gooien voor één dag deuren open: "We begrijpen niet waarom de horeca nog altijd geviseerd wordt"
Terwijl winkels en kappers zaterdag na weken lockdown in Nederland weer open mochten, moesten horeca en cultuur nog altijd verplicht sluiten. Niet zo in verschillende gemeenten, waaronder ook in grensstadje Sluis naast Knokke-Heist. De Brugse uitbaters van een brasserie Lizzie's rebelleerden zaterdag mee. "Met een beperkte kaart, maar blij dat we de klanten even terugzien", reageert Liesbeth van Os.
Lees verder

Fransman (23) die vrouw (55) opzettelijk op metrosporen in Brussel duwde, aangehouden voor poging doodslag
De 23-jarige Fransman die vrijdagavond een vrouw (55) opzettelijk op de metrosporen duwde in het Brusselse metrostation Rogier, net op het moment dat een toestel het station binnenreed, is door de onderzoeksrechter verhoord en onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging doodslag. Dat meldt het parket van Brussel. Gelukkig kon de bestuurder nog net op tijd aan de noodrem trekken en een dodelijk ongeval voorkomen.
Lees verder

RECENSIE. 'Peacemaker': "'Absurd' en 'debiel' stonden bovenaan de briefing"
"Vrede is mijn prioriteit, maakt niet uit hoeveel mannen, vrouwen en kinderen ik ervoor moet kapotmaken". De kans is groot dat Peacemaker niet uw favoriete personage uit 'The Suicide Squad' was. Hij is te dom om te helpen donderen en te gewelddadig om 'een goeie' te zijn. Maar in 'Peacemaker', de spin-off serie op Streamz, is de definitie van 'held' zo rekbaar als een elastisch pakje. Streamen of skippen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
Lees verder

Hoge golven treffen Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting: tsunamiwaarschuwing voor westkust VS, Hawaï getroffen door overstromingen
Na de uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij Tonga, een koninkrijk van 177 eilanden in de eilandengroep in Polynesië in de Stille Oceaan, is zaterdag een tsunamialarm uitgevaardigd voor de westkust van de Verenigde Staten. Dat melden de meteorologische diensten. Daarnaast is Hawaï getroffen door overstromingen.
Lees verder

Ignace Crombé (65) vecht tegen pancreaskanker: "Ik wil zo positief mogelijk blijven"
Voormalig Miss Belgian Beauty-organisator Ignace Crombé (65) vecht tegen een agressieve pancreaskanker. De zware diagnose werd tussen kerst en nieuwjaar gesteld. "Deze week startte ik met zware chemo. Ik blijf zoveel mogelijk positief denken, ook al belooft de vooropgestelde levensverwachting weinig goeds", aldus Ignace.
Lees verder

Football Talk. Praet matchwinnaar tegen ex-club Sampdoria - Londense derby tussen Spurs en Arsenal gaat niet door
Dennis Praet heeft met Torino drie punten overgehouden aan de verplaatsing naar zijn ex-team Sampdoria op de 22ste speeldag van de Serie A (1-2). De Leuvenaar kroonde zich tot matchwinnaar met de winning goal.
Lees verder

De werkwijze-Rietbergen: "Wil jij tourmanager van Borsato worden? Dan verwacht ik beloning in natura"
Naaktfoto's over de mail, dubbelzinnige grapjes en aandringende berichtjes: zo ging de in opspraak gekomen 'The Voice'-bandleider Jeroen Rietbergen te werk bij de vrouwen die hij benaderde, vertelt één van hen tegen het Nederlandse AD. "Hij liet mij weten dat hij me misschien wel tourmanager van Marco Borsato zou kunnen maken, maar dat hij dan wel een beloning in natura verwachtte. Ik weet niet of hij dit als grap bedoelde.''
Lees verder

De werkwijze-Rietbergen: "Wil jij tourmanager van Marco Borsato worden? Dan verwacht ik beloning in natura"
Naaktfoto's over de mail, dubbelzinnige grapjes en aandringende berichtjes: zo ging muzikant Jeroen Rietbergen te werk bij de vrouwen die hij benaderde, vertelt één van hen tegen het Nederlandse AD. "Hij liet mij weten dat hij me misschien wel tourmanager van Marco Borsato zou kunnen maken, maar dat hij dan wel een beloning in natura verwachtte. Ik weet niet of hij dit als grap bedoelde.''
Lees verder

Spaanse politie pakt verdachte op van brutale executie midden op straat in Molenbeek
Jarenlang werd naar hem gezocht, maar de Spaanse politie heeft dan toch een verdachte kunnen oppakken van een brutale executie in Sint-Jans-Molenbeek zes jaar geleden. Twee gemaskerde mannen op een scooter reden toen een wagen klem op straat en schoten de bestuurder dood. De politie verspreidde enkele jaren geleden nog beelden van de hallucinante feiten.
Lees verder

Protesten Kazachstan hebben 225 mensen het leven gekost
De gewelddadige protesten in Kazachstan, die begonnen waren als vreedzame manifestaties tegen de stijging van de energieprijzen, hebben aan 225 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten. Het gaat om een veel hoger aantal dan eerder gemeld.
Lees verder

LIVE. Kan Seraing, of de dichte mist in het Stade du Pairay, leider Union in de problemen brengen?
• Jupiler Pro League • Aftrap: 18u30 • Stade du Pairay • Speeldag 22
Lees verder

CELEB 24/7. Katy Perry heeft weinig om het lijf en Paris Hilton geniet nog altijd van haar huwelijksreis
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Nederlandse zakenman (65) verdrinkt in hofgracht van kasteel Belvédère in Wijnegem
Leo De Haas (65), één van de grote projectontwikkelaars in het Antwerpse, is donderdagnacht op tragische wijze overleden. Hij werd dood aangetroffen in de hofgracht van zijn kasteel Belvédère in Wijnegem. De politie sluit kwaad opzet uit. Leo De Haas is de vader van Raissa en Joyce, de tweelingzussen achter het succesvolle tonicbedrijf Double Dutch.
Lees verder

Grote controleactie tegen dievenbendes en mensensmokkel in West- en Oost-Vlaanderen
In de provincies West-en Oost-Vlaanderen houdt de politie zaterdag een grootschalige controleactie. De focus van de controles ligt hoofdzakelijk op dievenbendes, drugstrafiek en mensensmokkel. Aan de actie nemen 27 politiezones, de douane, de Vlaamse Belastingdienst, de dienst Vreemdelingenzaken en ook politieagenten in opleiding deel. Ook de Franse en Nederlandse politie werken mee.
Lees verder

KMI waarschuwt voor gladde wegen tijdens nacht van zaterdag op zondag
Zaterdagavond en zaterdagnacht is het vooral in het centrum en het zuidoosten van het land uitkijken voor lokale gladheid door de vorming van rijm- of ijsplekken. Dat meldt het KMI.
Lees verder

"The Masked Singer" is terug: bekijk hier de vijf hoogtepunten uit de eerste aflevering
Het tweede seizoen van The Masked Singer is van start gegaan. In totaal strijden acht figuren om in de wedstrijd te blijven en vooral niet ontmaskerd te worden. Onder meer Papegaai, Ridder en Edelhert gaven een eerste optreden en ook drie tips om de jury op het juiste - of net het slechte - spoor te zetten. Opvallend is ook dat er voor het eerst een duo meedoet aan het programma: de Robots. Roos moest als eerste de wedstrijd verlaten en het was al meteen een grote verrassing: niemand minder dan toptennisspeelster Yanina Wickmayer zat in het pak. Dit zijn de vijf hoogtepunten uit de eerste aflevering van The Masked Singer.
Lees verder

Lelangue staat voor belangrijk jaar bij Lotto-Soudal: "Natuurlijk is het doel om ons te tonen op het allerhoogste niveau"
John Lelangue verwacht veel van Lotto-Soudal in 2022. Dat zegt de sterke man van de Belgische ploeg in Spanje, in een gesprek met onze wielerjournalist Stijn Vlaeminck. "Ik voel dat in deze groep enorm veel goede wil is, dat de 'vibe' goed zit. Iedereen is enorm gemotiveerd."
Lees verder