Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 januari 2022

Professor discriminatierecht over de zaak-Hoeyberghs: “Het strafrecht is niet juiste manier om dit aan te pakken”

HLN
Professor discriminatierecht over de zaak-Hoeyberghs: "Het strafrecht is niet juiste manier om dit aan te pakken"
Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (60) werd dinsdag veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel voor seksisme en discriminatie. De chirurg zal in beroep gaan tegen het vonnis. Maar heeft deze straf nut en hoe vaak komen dergelijke zaken voor de rechtbank? "Of het strafrecht dergelijke problematieken kan aanpakken? Integendeel, uit onderzoek blijkt dat de dader na een veroordeling enkel radicaler wordt", zegt professor Jogchum Vrielink.
Lees verder

Vincent Mannaert blikt na een aparte jaarwisseling terug en vooruit: "Schreuder weet wat het is om de eindverantwoordelijke te zijn"
Bye 2021. Bye Clement. Hello 2022. Hello Schreuder. CEO Vincent Mannaert (47) over zijn aparte jaarwisseling en wat komen moet. "De intensiteit en de gretigheid, dat moet er áltijd zijn."
Lees verder

Ex-gouverneur van New York Cuomo weer van aanklacht af
De openbare aanklager van het district Albany in de Amerikaanse staat New York heeft een strafrechtelijke aanklacht wegens seksuele intimidatie of aanranding tegen ex-gouverneur Andrew Cuomo naar de prullenmand verwezen. Er is onvoldoende bewijs om hier een strafzaak van te maken, liet hij weten.
Lees verder

Dakar-rijder in coma gebracht na explosie in wagen: Franse aanklagers starten onderzoek naar terrorisme
Franse aanklagers zijn een onderzoek naar terrorisme gestart als gevolg van de explosie in een assistentiewagen vóór de start van de Dakar Rally. De Franse piloot Philippe Boutron raakte daarbij zwaargewond aan een van zijn benen. Om hem niet te veel pijn te doen lijden, werd hij volgens zijn naasten in coma gebracht.
Lees verder

Ruimtetelescoop James Webb ontvouwt zonneschilden en zet reis gestaag verder
Ruimtetelescoop James Webb heeft zijn vijf opgevouwen zonneschilden met succes ontplooid, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Als dat zou zijn mislukt, zou de op Kerstmis gelanceerde peperdure missie haar taak niet kunnen volbrengen.
Lees verder

Strengere Europese regels voor tatoeage-inkt gaan vandaag in
Vanaf vandaag gelden binnen de Europese Unie nieuwe beperkingen op het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen in tatoeage-inkt en permanente make-up. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. De nieuwe regels zijn van toepassing op meer dan 4.000 chemische stoffen. Het gaat onder meer om stoffen die kanker of genetische mutaties kunnen veroorzaken of die irriterend kunnen zijn voor de huid of de ogen. Zo wordt onder meer het ontsmettingsmiddel isopropanol verboden.
Lees verder

Strengere Europese regels voor tatoeage-inkt gaan vanaf vandaag in
Vanaf vandaag gelden binnen de Europese Unie nieuwe beperkingen op het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen in tatoeage-inkt en permanente make-up. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. De nieuwe regels zijn van toepassing op meer dan 4.000 chemische stoffen. Het gaat onder meer om stoffen die kanker of genetische mutaties kunnen veroorzaken of die irriterend kunnen zijn voor de huid of de ogen. Zo wordt onder meer het ontsmettingsmiddel isopropanol verboden.
Lees verder

Chelsea en Tuchel sluiten Lukaku weer in de armen, 'Big Rom' excuseert zich bij fans: "Ik begrijp jullie woede volledig"
Het is een productieve verzoeningspoging geweest. Thomas Tuchel neemt Romelu Lukaku weer op in zijn kern voor de League Cup-clash met Tottenham. Dat onthulde hij vanmiddag op zijn persconferentie: "Het is niet zo groot als jullie er van gemaakt hebben. We zijn rustig gebleven. We hebben zijn excuses aanvaard." Later op de avond excuseerde Lukaku, die wel een boete mag verwachten, zich bij de fans. "Ik had veel helderder moeten zijn in mijn boodschap."
Lees verder

Vorig jaar 2.338 Belgen verklikt bij de fiscus
Het voorbije jaar heeft de fiscus 2.338 meldingen ontvangen van burgers die iemand verklikken. Dat zijn er minder dan in recordjaar 2020, blijkt uit een overzicht van de FOD Financiën.
Lees verder

Corona-uitbraak bij Racing Genk: al 7 spelers positief
Racing Genk lijdt onder een corona-uitbraak binnen de ploeg. Bij afname van PCR-testen kwamen vijf nieuwe positieve coronagevallen aan het licht: Junya Ito, Théo Bongonda, Bryan Heynen, Patrik Hrosovsky en Maarten Vandevoordt. Zij zouden allemaal geen symptomen vertonen, maar moeten wel in quarantaine.
Lees verder

Inwoners Pepinster kijken waakzaam naar het stijgende water: "Een tweede overstroming zou ik hier niet overleven"
Het dreigde weer te gebeuren. De Vesder bereikte maandagavond na enkele stevige buien de pre-alarmfase en nog werd er neerslag verwacht. Pepinster, Trooz, Chaudfontaine en andere fragiele dorpen in de vallei dreigden opnieuw te overstromen. Maar veel regen viel gelukkig niet meer. In de rivieren liep weliswaar meer dan genoeg water, maar uit de oevers treden gebeurde niet. "Al een geluk", zegt inwoonster Marie-Jeanne (72). "Een tweede overstroming zou ik hier niet overleven."
Lees verder

Release 'Spider-Man' spinoff 'Morbius' met drie maanden uitgesteld
Sony Pictures liet maandag weten dat het de release van 'Morbius' met drie maanden zal verschuiven. De film, dat onderdeel is van Sony's 'Spider-Man' filmuniversum, zal debuteren op 1 april 2022 in plaats van op 28 januari.
Lees verder

Il Divo gaat ondanks overlijden van Carlos Marín toch op tournee
Il Divo gaat in februari toch nog op tournee, ondanks dat zanger Carlos Marín eind vorig jaar overleed. Dat maakte de groep dinsdag bekend op Instagram waar de aankondiging van de tour werd gedeeld.
Lees verder

Nog vijftal waterlopen in Wallonië in pre-alarmfase
Door de overvloedige regen van de voorbije dagen in het zuiden van het land geldt er voor vijf waterlopen in Wallonië nog altijd de pre-alarmfase voor overstroming. Het gaat om de Eau Blanche (Henegouwen en Namen), de Lesse (Namen), de Semois, de Chiers en de Vierre (alle drie in de provincie Luxemburg). Dat meldt de website van het directoraat-generaal Mobiliteit en Waterwegen van de Waalse openbare dienst.
Lees verder

Biden vestigt hoop op coronapil
De anticoronapillen van farmaceut Pfizer gaan het aantal slachtoffers en ziekenhuisopnames drastisch verlagen, verwacht de Amerikaanse president Joe Biden. Zijn regering heeft de bestelling verdubbeld tot 20 miljoen.
Lees verder

GEZIEN? 'Sergio over de grens': "Geen topinterviewer, wel een reisleider met potentieel"
Onze tv-recensenten laten hun kritische blik vallen op elk nieuw programma. Vandaag bekijkt Bram De Brabander 'Sergio over de grens' op VTM, waarin Sergio Herman (51) samen met een BV op een culinaire roadtrip trekt. In de eerste aflevering ontdekte hij Kroatië aan de zijde van Jeroen Meus (43). "Door de ogenschijnlijk oprechte bromance tussen de twee keukenprinsen straalde het programma als vanzelf een feelgood-sfeertje uit, altijd fijn tijdens de donkerste dagen van het jaar."
Lees verder

Losgeslagen gek (43) rijdt twee keer woning van voormalige stiefdochter binnen, politie met getrokken wapens moet wegspringen tijdens achtervolging
Een man (43) uit Oostkamp heeft maandag en dinsdag een onwaarschijnlijke reeks misdrijven gepleegd in Ichtegem en Kortemark. Hij stond sinds maandag geseind omdat hij twee auto's vernielde en moedwillig binnenreed in de woning van de dochter van zijn ex (53). Dinsdag werd hij opgemerkt, waarop een achtervolging ontstond. Een patrouille hield hem onder schot bij een wegbarricade, maar de inspecteurs moesten springen voor hun leven. De wagen eindigde opnieuw in dezelfde woning.
Lees verder

President Macron vastbesloten niet-gevaccineerden "tot op het einde" te "pesten"
In een vraaggesprek met de krant Le Parisien heeft de Franse president Emmanuel Macron vandaag gezegd vastbesloten te zijn de ongevaccineerden "tot op het einde te willen "pesten door "hen zoveel mogelijk de toegang tot activiteiten in het sociaal leven te beperken".
Lees verder

Alweer verrassing bij 'Big Brother': twee nieuwe bewoners maken hun opwachting
Het mag vooruit gaan in het nieuwe 'Big Brother'-seizoen. We maakten gisteren pas kennis met insluiper Kristof, en ondertussen staan er alweer twee nieuwe kandidaten klaar om hun intrede te doen in het huis: Nawel en Salar.
Lees verder

Vaccinwetenschapper Oxford: "We kunnen de hele planeet niet elke zes maanden vaccineren"
Andrew Pollard, de directeur van Oxford Vaccine Group - die samen met het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca een van de coronavaccins ontwikkelde - waarschuwt dat het volgens hem niet mogelijk is om de hele wereld meerdere keren per jaar een boosterprik te geven. "We kunnen de planeet niet elke vier à zes maanden vaccineren. Dat is niet houdbaar of betaalbaar", aldus Pollard in een interview met de Britse krant The Daily Telegraph.
Lees verder