Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 10 januari 2022

“Ouderen worden wereldwijd sterker gediscrimineerd dan allochtonen”: werkexpert geeft advies om vooroordelen te w...

HLN
"Ouderen worden wereldwijd sterker gediscrimineerd dan allochtonen": werkexpert geeft advies om vooroordelen te weerleggen
Er is al heel wat onderzoek gebeurd naar discriminatie van jobkandidaten op basis van hun etnische achtergrond, maar een nog grotere groep van oudere sollicitanten blijkt het moeilijker te hebben op de arbeidsmarkt. "In Europese praktijktesten krijgen oudere sollicitanten tot bijna 50 procent minder positieve reacties dan jongeren", zegt onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent.
Lees verder

IMF waarschuwt opkomende economieën voor 'turbulente' tijden
Opkomende economieën moeten zich voorbereiden op mogelijk turbulente tijden. Vooral nu de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve zich opmaakt voor het verhogen van de rente, terwijl de groei van de wereldeconomie vertraagt door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat op 25 januari met nieuwe economische ramingen komt.
Lees verder

Opbrengst van 'Spider-Man: No Way Home' blijft maar stijgen
Dat 'Spider-Man: No Way Home' populair was, wisten we al langer, maar ondertussen blijft de film het goed doen. De film bracht wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar op. Daarnaast staat de prent momenteel op de achtste plaats in de top 10 van meest succesvolle Amerikaanse films aller tijden.
Lees verder

LIVE. Wat een circus: broer voedt geruchten als zou visum Djokovic alwéér ingetrokken worden - Djokovic verlaat onder politiebegeleiding hotel
Advantage Djokovic. De Serviër heeft van een rechter gelijk gekregen en mag Australië dan toch binnen. De rechter heeft de beslissing om Djokovic' visum te weigeren ongedaan gemaakt. Het is momenteel echter nog onduidelijk of dit ook betekent dat Djokovic in Australië kan blijven om de Australian Open te spelen. De regering kan immers nog altijd beslissen om Djokovic toch uit te wijzen. De Australische Migratieminister Alex Hawke behoudt dat recht, zegt advocaat voor de regering Christopher Tran.
Lees verder

LIVE. De soap blijft duren: wordt visum Djokovic alwéér ingetrokken? - Broer voedt die geruchten, vader geeft persconferentie
Advantage Djokovic. De Serviër heeft van een rechter gelijk gekregen en mag Australië dan toch binnen. De rechter heeft de beslissing om Djokovic' visum te weigeren ongedaan gemaakt. Het is momenteel echter nog onduidelijk of dit ook betekent dat Djokovic in Australië kan blijven om de Australian Open te spelen. De regering kan immers nog altijd beslissen om Djokovic toch uit te wijzen. De Australische Migratieminister Alex Hawke behoudt dat recht, zegt advocaat voor de regering Christopher Tran.
Lees verder

"Hoe krijgt iemand met een diploma rechten zo'n redenering uitgekraamd?": De Wever betreurt in opiniestuk afloop van zaak-Hoeyberghs
In een opiniestuk voor 'De Standaard' blikt Bart De Wever terug op de veroordeling van Jeff Hoeyberghs. De N-VA-voorzitter neemt daarbij ook de rol van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op de korrel. Die organisatie stelde zich burgerlijke partij in de zaak. "Om de grote maatschappelijke schade te bewijzen verwees hun advocaat naar het hoge aantal klachten dat vanuit de samenleving was binnengestroomd. Hoe krijgt iemand met een diploma rechten zo'n redenering uitgekraamd?", klinkt het.
Lees verder

Football Talk. Marc Grosjean niet langer T2 bij Seraing
FC Seraing heeft de samenwerking met Marc Grosjean stopgezet. De 63-jarige Luikenaar, in het verleden hoofdcoach van o.m. Antwerp, Eupen, Brussels, Seraing, Al-Shabab en Union, was sinds 2020 op de Pairay de assistent van Emilio Ferrera en Jordi Condom. De nieuwe coach van de Metallo's, Jean-Louis Garcia, koos voor zijn vaste medewerker Jean-Louis Nogueira als T2. Olivier Werner blijft wel keeperstrainer.
Lees verder

Olivia Rodrigo viert één jaar hitnummer 'Drivers License'
Afgelopen weekend vierde Olivia Rodrigo (18) het eenjarig bestaan van haar hitnummer 'Drivers License'. De zangeres postte een video op Instagram waarin ze een demo zingt van het nummer en zelf piano speelt: "Dit liedje heeft mijn leven helemaal veranderd", schreef ze als bijschrift.
Lees verder

Diesel tanken wordt morgen duurder
De maximumprijs van diesel gaat morgen omhoog. Wie diesel (B7) tankt, betaalt dan maximaal 1,763 euro per liter, zo meldt de federale overheidsdienst Economie.
Lees verder

Transfer Talk. Van een toptransfer gesproken: STVV haalt Shinji Kagawa in huis - Jonge middenvelder van Reims bij Standard?
De wintermercato is officieel geopend. Van 4 tot en met 31 januari kunnen de clubs transfers doen en zullen ook enkele internationale dossiers (Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Erling Braut Haaland) stof doen opwaaien. Bij HLN.be zit je op de eerste rij om al het transfer gerelateerde nieuws uit onze competitie en in het buitenland op te volgen.
Lees verder

Beelden tonen hoe agenten piloot redden na noodlanding, seconden voor trein sportvliegtuigje ramt
Een trein heeft zondagmiddag (lokale tijd) een vliegtuigje geramd in Los Angeles. Vlak voor de botsing sleurden politieagenten de piloot uit het toestel. De politie deelde beelden van het incident op sociale media.
Lees verder

Asbestattest binnenkort verplicht voor wie woning verkoopt of verhuurt: dit moet je weten
In de loop van 2022 wordt een asbestattest verplicht bij de verkoop van een woning. Is je woning voor 2021 gebouwd? Dan moet je een asbestattest voorleggen aan potentiële kopers. Tegen 2032 moet elke eigenaar over zo'n attest beschikken. Ook wie een pand verhuurt, moet in de loop van 2022 een kopie van het attest aan de huurder bezorgen. Maar wat is asbest precies? En waar kan je het tegenkomen? Bouwsite Livios zocht het uit.
Lees verder

Andy Peelman overweegt om in de politiek te stappen: "Wij leven toch niet in een democratie? Laat Vlaams Belang eens doen"
Het wordt een druk jaar voor Andy Peelman (38). Niet alleen worden hij en zijn vrouw Tine (38) voor de tweede keer ouders van een dochter, ook staan er een bouw en de opening van een eigen kledingwinkel op het programma. En misschien stapt hij zelfs in de politiek, want op dat vlak moet er dringend wat veranderen, vindt de presentator en acteur. Een uitgebreid gesprek over waarom hij liever geen dochters wilde, waarom hij zo open over een triootje vertelde en zijn nakende ontslag bij de politie. "Probeer maar eens kalm te blijven als je de pis langs je nek naar beneden voelt lopen."
Lees verder

Asbestattest verplicht in de loop van 2022 voor wie woning verkoopt
In de loop van 2022 wordt een asbestattest verplicht bij de verkoop van een woning. Is je woning ouder dan 2021? Dan moet je een asbestattest voorleggen aan potentiële kopers. Tegen 2032 moet elke eigenaar over zo'n attest beschikken. Ook wie een pand verhuurt, moet in de loop van 2022 een kopie van het attest aan de huurder bezorgen. Maar wat is asbest precies? En waar kan je het tegenkomen? Bouwsite Livios zocht het uit.
Lees verder

Rusland en VS starten onderhandelingen over situatie in Oekraïne
Diplomatieke afvaardigingen van Rusland en de Verenigde Staten hebben maandag in Genève een reeks belangrijke onderhandelingen aangevat, onder meer over de situatie in Oekraïne.
Lees verder

Coronademonstranten bekogelen Franse politicus met stenen voor eigen woning
Net als in verschillende andere landen, waren er afgelopen weekend ook in Frankrijk protesten tegen de coronamaatregelen. Betogers kwamen vooral op straat om te protesteren tegen de omstreden 'pass sanitaire' of het Franse coronapaspoort. Gisteren werd de politicus Stéphane Claireaux, lid van de partij van president Emmanuel Macron ('La Republique En Marche'), zelfs belaagd door de betogers. Zo verzamelde een groep demonstranten zich aan de woning van Claireaux in het overzeese gebied Saint-Pierre-et-Miquelon en gooiden ze zand en stenen naar de politicus.
Lees verder

Jean-Luc Crucke (MR) ruilt Waalse regering in voor Grondwettelijk Hof na onenigheid met Bouchez
Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) verlaat de Waalse regering. Dat maakte hij maandag zelf bekend op een persconferentie. Crucke stelt zich kandidaat voor een mandaat bij het Grondwettelijk Hof.
Lees verder

Celebrities reageren in shock op het overlijden van 'Full House'-acteur Bob Saget: "Het was een eer om jou te kennen"
'Full House'-acteur en komiek Bob Saget (65) is op zondag dood aangetroffen in een hotel. Hoe en waaraan hij is overleden is nog onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat niemand zijn overlijden had zien aankomen. Ex-collega's van Saget en andere beroemdheden reageren dan ook geschokt op sociale media. "We gaan hem ontzettend hard missen."
Lees verder

Baas van cryptoplatform Coinbase koopt villa van 118 miljoen euro
Brian Armstrong, CEO en medeoprichter van Coinbase, heeft in Los Angeles een villa gekocht van 133 miljoen dollar, omgerekend 118 miljoen euro. Het gaat om de op drie na duurste woningaankoop ooit in Californië. De techmiljardair werd steenrijk door de beursgang van Coinbase, een platform waarop je cryptomunten kan kopen.
Lees verder

Facebook en vooral Instagram minder populair in 2021
Facebook en Instagram waren vorig jaar in België minder populair dan in 2020. LinkedIn en Messenger daarentegen zagen hun gebruikersaantal wel lichtjes stijgen. Dat blijkt uit cijfers van analysebureau NapoleonCat. "Toch mogen we het monopolie van Meta, het vroegere Facebookmoederbedrijf, niet onderschatten", waarschuwt professor Lieven De Marez.
Lees verder