Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 januari 2022

ONZE OPINIE. Hoelang zullen we via het CST nog “beloond worden” met doodnormale zaken? Parlementsleden die het aa...

HLN
ONZE OPINIE. Hoelang zullen we via het CST nog "beloond worden" met doodnormale zaken? Parlementsleden die het aankaarten, verdienen een eerlijke inschatting
Nieuw is het helaas niet: wie als parlementslid een drietal vragen stelt tijdens het vragenuurtje in de Kamer, mag zich al gelukkig prijzen als hij of zij een antwoord krijgt op één ervan. Federale ministers hoeven een parlementslid namelijk maar één keer te antwoorden op hun vraag.
Lees verder

Aap en Duiveltje zijn nu speurders in 'The Masked Singer': "Jury en kijkers nog harder misleid dan vorig jaar"
Vanavond start op VTM het langverwachte tweede seizoen van The Masked Singer. In deel 3 van deze reeks vertellen 'Aap' Ruth Beeckmans (39) en 'Duiveltje' Andy Peelman (38) dat hun deelname aan het eerste seizoen van de show één van de beste ervaringen in hun leven is geweest. In seizoen 2 zetten ze geen masker op maar zijn ze lid van het speurdersteam. "Als mensen me vragen of ik al iets kan lossen, antwoord ik: 'Vanaf 200.000 euro kunnen we praten.'"
Lees verder

Hoe het isolement het mentaal welzijn van jongeren neerhaalde: "Bij nieuwe verstrengingen kreeg ik een enorme klap"
Nooit eerder in deze pandemie hadden we het mentaal zo lastig, blijkt uit de nieuwste Gezondheidsenquête van Sciensano. Vooral jongeren zijn getroffen. "Ik wil me wel aan de regels houden, maar ik houd dit niet meer vol."
Lees verder

COLUMN. Exclusief: wat de coronabarometer voor u betekent
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Pedro Facon.
Lees verder

10 jaar na bijna-doodervaring en zware burn-out is hiphopfenomeen Leki terug: "Ik heb jaren niet kùnnen zingen, zo diep zat ik"
'Spread my wings and fly away'. Ze zong het jaren met de meeste enthousiaste glimlach en wist met hiphop in Vlaanderen succes te scoren, maar stortte neer. Een zware malariabesmetting kostte Leki bijna het leven. Een burn-out volgde en zes jaar radiostilte, maar vandaag krabbelt de R&B-zangeres overeind. "Ik heb diep gezeten, maar mijn liefde voor het leven was te groot." Als voorloper van een nieuw album verschijnt vandaag 'The River'.
Lees verder

Australië evenaart 62 jaar oud hitterecord van 50,7 graden Celsius
Het kwik heeft donderdag een recordhoogte bereikt van 50,7 graden Celsius in een afgelegen stad in de deelstaat West-Australië. Dat heeft het meteorologisch instituut bekendgemaakt. Zulke temperaturen zouden vaker kunnen voorkomen vanwege de opwarming van de aarde, waarschuwde de Australische Klimaatraad.
Lees verder

Ruben Block van Triggerfinger acteert voor het eerst in 'Billie vs Benjamin': "Zonder corona had ik waarschijnlijk 'nee' gezegd"
Hij kreeg geregeld al wel eens de vraag, maar voor het eerst hapt Ruben Block (50) toe: de frontman van Triggerfinger maakt zijn acteerdebuut. "In volle coronaperiode had ik weinig uitzicht op muzikaal vlak en dat was voor mijn creativiteit echt geen meerwaarde." Op 17 januari verschijnt hij dus op Streamz, in de nieuwe serie 'Billie vs Benjamin'. Block zal de humoristische rol van alwetende verteller op zich nemen: "We snijden een bijzonder actueel thema aan. Je merkt in de samenleving heel goed hoe polariserend extreme standpunten kunnen zijn."
Lees verder

VRT zet 'Twee tot de zesde macht' in de ijskast
'Twee tot de zesde macht', de zondagavondquiz van Eén die eerst vijf seizoenen door Bart De Pauw werd gepresenteerd en nadien door tv-kok Jeroen Meus, keert voorlopig niet terug. "We lanceren graag regelmatig nieuwe programma's op zondagavond. Zoals straks 'Hotel Romantiek'", klinkt het aan de Reyerslaan. "Wat niet belet dat we die tv-quiz misschien ooit weer zullen oppikken."
Lees verder

Ook vandaag mistige dag met af en toe opklaringen, opnieuw 'code geel' voor mist en gladheid
Vandaag is er kans op lage wolken of mist in het noorden van het land. Elders wordt het al van in de ochtend vrij zonnig. De maxima schommelen tussen 3 en 8 graden. Er staat een zwakke wind. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor CO-vergiftiging. Volgens het KMI is het ook deze ochtend weer opletten geblazen voor lokale rijmplekken en voor mist die de zichtbaarheid kan beperken tot minder dan 100 meter.
Lees verder

'Delphine' trekt meer kijkers dan 'Gouden Schoen'
Het was een erg drukke tv-avond, afgelopen woensdag. Het 'Gala van de Gouden Schoen' keerde, na de heel erg intieme versie vorig jaar, nu voorzichtig terug met publiek. Het programma trok op VTM 453.000 fans.
Lees verder

Saelemaekers beslist match AC Milan na fraaie counter, waarna hij ook in de kleedkamer het feest in gang trekt
Genoa-coach Shevchenko - op bezoek bij de club waar hij jaren het mooie weer maakte - had zijn pionnetjes goed gezet tegen AC Milan, gisteravond in de Coppa Italia. Eén daarvan was Zinho Vanheusden, terwijl bij de thuisploeg Alexis Saelemaekers op de bank startte. De 0-1 (Østigård, 15') stond lang op het bord, maar een kwartier voor tijd maakte good old Olivier Giroud gelijk. Vijf minuten later mocht Saelemaekers invallen. In de verlengingen scoorde Milan via Leao (102') een - erg mooie - lucky goal, een voorzet die via de verste paal binnenviel. Het laatste woord was echter voor Saelemaekers, die er diep in de tweede verlenging op de tegenaanval nog 1-3 van maakte. Zijn zesde doelpunt voor de Rossoneri in 83 matchen - 't leverde achteraf dolle vreugdetaferelen op in de kleedkamer, zoals u hieronder kan zien. In de kwartfinale wacht de winnaar van Lazio-Udinese.
Lees verder

Waarom Wout van Aert en Oliver Naesen dezer dagen openlijk met een glucosesensor op hun bovenarm rondlopen
Neen, Wout van Aert en Oliver Naesen hebben geen diabetes. Toch lopen ze tegenwoordig openlijk met een glucosesensor aan hun bovenarm rond. Net als heel wat van hun collega's. Maar hoe kan de bloedsuikerspiegel iets doen aan of iets zeggen over de prestaties van wielrenners?
Lees verder

INTERVIEW. Suzy Hendrikx (64) gaat met pensioen: "Tijdens de aanslagen van 9/11 zat ik op het vliegtuig naar New York"
Ze was de eerste vrouw op de VTM-nieuwsredactie. De eerste Vlaamse Amerika-correspondent ook. Maar beginnen deed Suzy Hendrikx (64) als anker van de late nieuwsflash, vijf maanden lang, rond een uur of 11 's avonds. Vandaag is "de kameleon" met pensioen. "Blijf je te lang correspondent in een land, dan verdwijnt je verwondering. Die ben je de kijker nochtans verschuldigd."
Lees verder

LIVE. Vandaag dan eindelijk een beslissing omtrent het al dan niet uitzetten van Novak Djokovic?
Novak Djokovic (34) is als eerste reekshoofd opgenomen in de hoofdtabel van de Australian Open. De Servische titelverdediger neemt het in de eerste ronde op tegen Miomir Kecmanovic, al is het nog steeds wachten op een definitieve beslissing van Australisch minister van Immigratie Alex Hawke. Die moet oordelen of Djokovic na de visumheisa al dan niet in Australië mag blijven. Op deze pagina volgt u het nieuws rond de nummer één van de wereld op de voet.
Lees verder

Zo ziet coronabarometer er voorlopig uit: cultuur en horeca open, festivals en discotheken alleen als het 'groen' of 'oranje' is
Een pintje drinken op café en je favoriete voetbalploeg naar de overwinning schreeuwen, zal altijd - ook bij het hoogste alarmniveau - kunnen. De dansbenen losgooien of naar een swingend muziekconcert gaan, kan alleen als de coronabarometer op groen of oranje staat. Dat staat toch zo in de voorlopige versie van coronacommissaris Pedro Facon.
Lees verder

Noord-Koreaanse cybercriminelen stalen bijna 350 miljoen euro in 2021
Hackers uit Noord-Korea hebben vorig jaar bijna 400 miljoen dollar (348 miljoen euro) buitgemaakt met aanvallen op platforms die in cryptomunten handelen. 2021 was daarmee een van de succesvolste jaren voor de cybercriminelen, stelt onderzoeksbureau Chainalysis in een rapport. Het aantal hacks verdubbelde bijna van vier naar zeker zeven en de opbrengst nam toe met 40 procent.
Lees verder

Radiostilte bij F1-ster veelzeggend, Mercedes zet druk op FIA na omstreden WK-finale: "Hamilton speelt spel op de limiet"
Een maand na de controversiële WK-finale in Abu Dhabi is het boek nog altijd niet dicht. Een onderzoek van de FIA loopt en veelzeggend is de radiostilte van Lewis Hamilton. "Hij speelt dit spel op de limiet."
Lees verder

Britney Spears niet te spreken over interview van zus Jamie Lynn: "Ze heeft in haar leven nog nooit voor iets moeten werken"
"Er is nog liefde tussen ons", vertelde Jamie Lynn Spears (30) op woensdag in haar interview met Good Morning America. Haar grote zus Britney (40) lijkt het toch niet helemaal eens te zijn met die uitspraak. In een reeks berichten op Twitter reageert Britney nu op het interview van haar jongere zus Jamie Lynn. Conclusie? De popzangeres is duidelijk allesbehalve blij.
Lees verder

LIVE. Vandaag eindelijk een beslissing over Djokovic? - Nieuwsankers maken Serviër met grond gelijk: "Liegende klootzak"
Novak Djokovic (34) is als eerste reekshoofd opgenomen in de hoofdtabel van de Australian Open. De Servische titelverdediger neemt het in de eerste ronde op tegen Miomir Kecmanovic, al is het nog steeds wachten op een definitieve beslissing van Australisch minister van Immigratie Alex Hawke. Die moet oordelen of Djokovic na de visumheisa al dan niet in Australië mag blijven. Op deze pagina volgt u het nieuws rond de nummer één van de wereld op de voet.
Lees verder

Alleen op de Africa Cup: keeper Sierra Leone pakt in historisch duel uit met onorthodoxe saves en barst in tranen uit
Mohamed Kamara: de held van Sierra Leone en bij uitbreiding de hele Africa Cup tot dusver. Spectaculair maar uiterst efficiënt hield hij grootmacht Algerije op 0-0. Na de wedstrijd brak de man voor de camera - onder meer beseffend welke vreugde hij zijn land had geschonken.
Lees verder