Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 8 januari 2022

Ontsnapte maffiabaas na 20 jaar geklist door Google Streetview

Ontsnapte maffiabaas na 20 jaar geklist door Google Streetview

Gioacchino Gammino (61), een voortvluchtige Italiaanse maffiabaas die levenslang kreeg voor moord, is na twintig jaar opnieuw opgepakt in Galapagar, een stadje nabij de Spaanse hoofdstad Madrid. De speurders kwamen hem op het spoor dankzij een foto op Google Streetview, een markant litteken op zijn kin en een portret van een Italiaanse mystica.

Lees verder

Turnhout houdt minuut stilte exact een week na gasexplosie

In Turnhout werd om 8.22 uur vrijdagmorgen - exact een week na de gasexplosie - een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Mensen kwamen buiten op verschillende plaatsen in de stad om even stil te staan bij de ramp. Tijdens de herdenking luidden de kerkklokken in de stad. 

Lees verder

Overzicht | Waar en voor wie wordt een coronaprik verplicht?

Nu er opnieuw een besmettingsgolf over Europa rolt, zijn er steeds meer overheden die zich wenden tot een verplichte coronaprik voor bepaalde bevolkingsgroepen. Een overzicht.

Lees verder

Bever bouwt dammen en legt bomen om in Kessel

In het Antwerpse Kessel, een deelgemeente van Nijlen, heeft een bever zich gevestigd rond het fort van Kessel. Het dier bouwt er een dam, knaagt aan bomen en zwemt in het zicht van vissers. In bovenstaande video neemt Nijlens schepen van Sport, Luc Luyten, ons mee naar de plek waar de bever verblijft.

Lees verder

Van Gucht: 'Vijfde golf in volle gang, cijfers zullen hard gaan stijgen'

België surft volop over de vijfde golf van de coronapandemie en de komende tijd zullen de cijfers hard gaan stijgen. Dat heeft viroloog Steven van Gucht vrijdag gezegd op het wekelijkse persmoment van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Lantis wil werken aan Oosterweel volgende maand hervatten

Lantis gaat nieuwe technische verslagen indienen om de Oosterweelwerken opnieuw op te kunnen starten. Voor de veiligheidsberm, het controversieelste deel van de werf, wordt niet gewerkt aan een verslag: die werken worden 'voorlopig' opgeschort.

Lees verder

Vrachtwagen bengelt over 100 meter hoge klif na blind vertrouwen in gps

Een vrachtwagenchauffeur maakte een grote inschattingsfout toen hij de instructies van zijn gps volgde die hem over een smalle bergpas in het noorden van China leidde. In een poging om weg te raken uit de pas raakte hij verwikkelt in een levensgevaarlijke situatie waarbij de bestuurderscabine over de helling van de klif hing. 

Lees verder

Nieuwsbrief Machtwacht | Help u zelve! Hoe het beleid capituleert voor de kracht van omikron

Een belangrijk deel van het risicobeheer en de kosten ervan werd deze week geprivatiseerd. In het licht van omikron moeten bedrijven en burgers nu zelf zien hoe ze de komende maand doorkomen. Dat schrijft chef Wetstraat Jan Frederik Abbeloos.

Lees verder

Kamala Harris bevond zich dichtbij bom op dag van bestorming Capitool

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris was vorig jaar op 6 januari in het hoofdkantoor van het Democratisch Nationaal Comité (DNC) in Washington. Net buiten het kantoor werd op dat moment een zogenoemde pijpbom werd ontdekt. Ingewijden melden dat aan de Amerikaanse nieuwssite Politico.

Lees verder

Bestuurder elektrische step overleden na aanrijding met wagen

In Sint-Jans-Molenbeek is donderdag een bestuurder van een elektrische step overleden na een aanrijding met een auto. Dat bevestigt de politiezone Brussel-West.

Lees verder

Groningen is nog niet van het gas af

In Groningen wordt dit jaar opnieuw veel meer gas opgepompt dan voorzien. Iedereen is daar boos over, maar het moet omdat Nederland gebonden is aan een contract met Duitsland en de Duitsers vragen meer gas.

Lees verder

Machtwacht | Help u zelve! Hoe het beleid capituleert voor de kracht van omikron

Een belangrijk deel van het risicobeheer en de kosten ervan werd deze week geprivatiseerd. In het licht van omikron moeten bedrijven en burgers nu zelf zien hoe ze de komende maand doorkomen.

Lees verder

Mountainbiker die gezocht werd voor minstens drie aanrandingen, geeft zichzelf aan

De mountainbiker die gezocht werd in het kader van minstens drie aanrandingen van vrouwen in het Zoniënwoud, heeft zichzelf aangegeven bij de politie.

Lees verder

VBO vreest kostenexplosie: 'Als we nu niet ingrijpen, wordt België opnieuw de zieke man van Europa'

Het VBO ziet het met het Belgische concurrentievermogen snel de slechte kant uitgaan. Een indexsprong is nog niet nodig, wel creatieve oplossingen om de loonontsporing tegen te gaan.

Lees verder

Tiental lijken gedumpt voor regeringsgebouw in Mexico

Een tiental levenloze lichamen is donderdag aangetroffen in een wagen die geparkeerd stond voor de zetel van de regering van de Mexicaanse staat Zacatecas. Twee personen zijn in verband met de gruwelijke ontdekking gearresteerd.

Lees verder

UZ Gent: '90 procent patiënten met delta besmet '

80 tot 90 procent van alle ­coronabesmettingen is intussen te wijten aan de omikronvariant, zei viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) op de persconferentie na het Overleg­comité. Maar wat het aandeel van die nieuwe variant in de zieken­huizen is, is nog altijd onduidelijk.

Lees verder

Alfred Schreuder praat voor het eerst als trainer van Club Brugge: 'Wat ik meeneem van Barcelona? Sowieso geen spelers'

Alfred Schreuder (49) sprak vrijdagmiddag na de training voor het eerst de pers toe. Hij kwam terug op zijn aanstelling, maar lichtte ook al tipjes van de sluier wat betreft zijn plannen.

Lees verder

Raad van State behoudt mondmaskerplicht in klas, verwerpt vraag tot heropening snooker- en bowlingzalen

De Raad van State (RvS) heeft vrijdag de mondmaskerplicht in de klas voor scholieren vanaf zes jaar behouden. In een andere zaak werd vrijdag door de RvS de vraag tot heropening van de snooker-, biljart- en bowlingzalen verworpen.

Lees verder

Code geel voor gladheid in bijna heel België, tot 10 centimeter sneeuw mogelijk in Ardennen

Het KMI heeft voor bijna het hele land code geel afgekondigd voor gladheid. Vrijdagavond zou het door sneeuwval erg gevaarlijk kunnen worden op de weg. Het noodnummer 1722 werd ook geactiveerd.

Lees verder

Opnieuw jaarrecord inbeslagnames cocaïne in haven van Antwerpen

De douane heeft in 2021 89,5 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie van de FOD Financiën.

Lees verder

Acteur Sidney Poitier op 94-jarige leeftijd overleden

De Bahamaans-Amerikaanse acteur Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste zwarte acteur die een Oscar kreeg voor beste mannelijke acteur.

Lees verder

Asielzoeker in zelfde hotel als Djokovic: 'Ik wens hem vrijheid, en ons ook'

Het Hotel Park waar tennisster Novak Djokovic verblijft is niet enkel een quarantainehotel, maar ook een detentiecentrum voor asielzoekers. Een verdieping boven Djokovic zitten dertig asielzoekers vast die er al een langere tijd verblijven. Een van hen nam een video op in zijn kamer waarin hij zegt de tennisser te steunen, maar tegelijkertijd ook aandacht vraagt voor de moeilijke situatie waarin de asielzoekers verkeren.

Lees verder

De zelftest van een euro: Voor wie? En hoe krijg ik die?

Ruim 2 miljoen Belgen kunnen een zelftest krijgen voor slechts 1 euro. Wie zijn die 2 miljoen mensen? En hoe geraak je er aan?

Lees verder

Prins Andrew wil Zwitserse chalet verkopen

Prins Andrew wil volgens Britse media zijn Zwitserse chalet ter waarde van circa 20 miljoen euro zo snel mogelijk verkopen om zijn advocaten te kunnen betalen in de misbruikzaak die de Amerikaanse Virginia Giuffre (38) tegen hem heeft aangespannen.

Lees verder

Navo zegt 'njet' op Poetins eisen

De Navo zal niet tegemoetkomen aan de eisen van Poetin om Oekraïens lidmaatschap bij voorbaat te schrappen en minder actief te worden in Centraal- en Oost-Europa . 'Onaanvaardbaar' vindt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Lees verder

Appartement op zeedijk 'geen goede investering wegens stijging zeespiegel'

De fiscus heeft de klimaatopwarming ingeroepen om de aankoop van een appartement te weren als investering. 'Al is dat geen de standaardmotivering van onze medewerkers.'

Lees verder

'Wie zich niet overgeeft, zal worden vernietigd'

President Tokajev zegt de controle over zijn land hersteld te hebben. Hij belooft dat de ordediensten bij nieuwe protesten zullen 'schieten om te doden'. Achter de schermen gaat de strijd voort.

Lees verder

België voert recordvolume stroom uit

België heeft nog nooit zoveel elektriciteit ­uitgevoerd als in 2021. Dat is mee te danken aan de kerncentrales, die op volle toeren hebben ­gedraaid.

Lees verder

Lantis wil werken aan Oosterweel over zes weken hervatten

Bouwheer Lantis zal nieuwe technische verslagen indienen om de Oosterweelwerken te kunnen hervatten. Voor de zwaarst vervuilde grond is er evenwel nog geen oplossing.

Lees verder

Sidney Poitier, Trojaans paard tegen racisme

Jarenlang was Sidney Poitier de eenzame pionier die zwarte rollen gangbaar maakte in Hollywood. Hij duwde de deur open, tot dat niet snel genoeg ging.

Lees verder

Drie keer levenslang voor moord op zwarte jogger in VS

Drie witte Amerikanen zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery in de Amerikaanse staat Georgia begin 2020. Het drietal achtervolgde Arbery in pick-ups en schoot hem van dichtbij dood met een jachtgeweer.

Lees verder

'Wout was nog maar twintig en je wist al: dat wordt een vedette'

Hij speelde het ooit klaar om topfavoriet Wout van Aert te verslaan op een BK en nog steeds weet hij wie er in het wereldje al dan niet met elkaar overeenkomt. Klaas Vantornout blikt vooruit op de Belgische titelstrijd in het veld.

Lees verder

Besmettingen verdubbeld en kwart meer ziekenhuisopnames

Zoals voorspeld blijven het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames toenemen.

Lees verder

Veel regen en sneeuw (in de Ardennen) op komst

De dag begint nog droog maar wat later krijgen we weer een flinke portie regen over ons heen. Zondag en de rest van de week beloven wat droger te worden.

Lees verder

Ongehoord | 'Jezus werd gekruisigd, nu proberen ze Novak op dezelfde manier te kruisigen'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Senaatsvoorzitter wil Senaat afschaffen

Vóór de verkiezingen van 2024 moet er een concreet plan op tafel liggen om de Senaat definitief af te schaffen. Dat is de ambitie van huidig Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD).

Lees verder