Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 januari 2022

LIVE. WHO keurt twee nieuwe medicijnen goed voor behandeling coronapatiënten - Ook Spanje gaat vierde coronavaccinat...

HLN
LIVE. WHO keurt twee nieuwe medicijnen goed voor behandeling coronapatiënten - Ook Spanje gaat vierde coronavaccinatie aanbieden
VTM NIEUWS heeft het advies van coronacommissaris Pedro Facon kunnen inkijken. Daaruit blijkt dat er ook bij komende golven nooit nog een lockdown zou komen en dat horeca kan openblijven. Lees hier alle ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Moordenaar Robert F. Kennedy komt na halve eeuw niet vrij: "Onvoldoende geleerd van straf"
De gouverneur van Californië weigert de moordenaar van politicus Robert F. Kennedy na een halve eeuw voorwaardelijk vrij te laten. Schutter Sirhan Sirhan heeft onvoldoende geleerd van zijn straf, vindt de Democraat Gavin Newsom volgens de krant The Los Angeles Times.
Lees verder

Coronacommissariaat pleit niet voor verplichte vaccinatie, maar voor 'coronacertificaat'
Het coronacommissariaat pleit niet voor een verplichte vaccinatie tegen Covid-19, blijkt uit een nota die donderdagavond naar de leden van het Overlegcomité en het voorzitterschap van de Kamer is gestuurd. Pedro Facon en zijn team geven de voorkeur aan de invoering van een "coronacertificaat". Dat staat te lezen in het document, dat Belga kon inkijken.
Lees verder

Ook aan vooravond van begrafenis prins Philip feestjes in ambtswoning Britse premier
Medewerkers van de Britse premier Boris Johnson vierden vorig voorjaar aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip twee afscheidsfeestjes in de ambtswoning op Downing Street 10. Op dat moment was het Verenigd Koninkrijk in lockdown vanwege de coronacrisis en gold een officiële periode van rouw in verband met het overlijden van de prins, de echtgenoot van koningin Elizabeth II. Op de beide feestjes waren ongeveer dertig mensen aanwezig. Dat schrijft The Telegraph, die gesproken heeft met aanwezigen. Johnson zelf was er niet bij.
Lees verder

Parlementaire commissie die aanval op Capitool onderzoekt dagvaardt vier socialemediabedrijven
De parlementaire commissie in de Verenigde Staten die de aanval op het Capitool onderzoekt, heeft aangekondigd vier socialemediabedrijven op te roepen om te getuigen. Twitter, Facebook-moeder Meta, YouTube en onlineprikbord Reddit kregen een dagvaarding in de bus en moeten gegevens over de bestorming van het Amerikaanse Capitool afstaan.
Lees verder

Microsoft laat beleid rond seksuele intimidatie onderzoeken
Technologiebedrijf Microsoft heeft een advocatenkantoor ingehuurd om te onderzoeken hoe het bedrijf is omgegaan met beschuldigingen over ongepast gedrag en seksuele intimidatie door Microsoft-oprichter Bill Gates.
Lees verder

'Baby' van albumhoes Nirvana legt nieuwe klacht neer bij rechter
Spencer Elden, de man die ruim dertig jaar geleden naakt als baby op de hoes van het album Nevermind van Nirvana stond, heeft bij de rechtbank in Californië een nieuwe aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse rockband wegens seksuele uitbuiting. Tien dagen geleden wees de rechter Eldens zaak nog af, omdat hij te lang had gewacht met het beantwoorden van vragen van de advocaten van de band.
Lees verder

Kim De Gelder twee jaar na internering overgebracht naar psychiatrie
Twee jaar nadat beslist werd om Kim De Gelder, de dader van het drama in kinderdagverblijf Fabeltjesland, te interneren, is hij woensdag van de gevangenis overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen. Dat schrijven het Nieuwsblad en het Belang van Limburg vrijdag na bevestiging van zijn advocaat Jaak Haentjens.
Lees verder

ONZE OPINIE. Hoelang zullen we via het CST nog "beloond worden" met voorheen doodnormale zaken als een cinemabezoek?
Nieuw is het helaas niet: wie als parlementslid een drietal vragen stelt tijdens het vragenuurtje in de Kamer, mag zich al gelukkig prijzen als hij of zij een antwoord krijgt op één ervan. Federale ministers hoeven een parlementslid namelijk maar één keer te antwoorden op hun vraag.
Lees verder

ONZE OPINIE. Hoelang zullen we via het CST nog "beloond worden" met doodnormale zaken? Parlementsleden die het aankaarten, verdienen een antwoord
Nieuw is het helaas niet: wie als parlementslid een drietal vragen stelt tijdens het vragenuurtje in de Kamer, mag zich al gelukkig prijzen als hij of zij een antwoord krijgt op één ervan. Federale ministers hoeven een parlementslid namelijk maar één keer te antwoorden op hun vraag.
Lees verder

Marc Coucke start met horecaschool voor asielzoekers in Durbuy: "Een natuurtalent, ik? Ik was automecanicien in Afghanistan"
Wachten tot er in de keuken of achter de toog een witte raaf neerstrijkt, terwijl er in het asielcentrum wat verderop tientallen jonge mensen met hun duimen draaien? Beetje gek toch, zo vinden ondernemer Marc Coucke en zijn team in Durbuy. Met de hulp van Fedasil starten ze een school voor asielzoekers. "Ik ben twintig jaar kapper geweest in Guinee, maar nu wil ik leren hoe jullie een mooie tafel dekken."
Lees verder

Winkelkar wordt in januari nog duurder: in deze supermarkten zullen prijzen het hardst stijgen
Supermarkten, met Carrefour Hypermarkt en Delhaize op kop, hebben hun prijzen voor veel levensmiddelen flink omhoog getrokken. Vooral bij Carrefour (+4,4%) en Delhaize (+3,1%) is de stijging opvallend, al denken specialisten dat de andere ketens de komende weken zullen volgen. "Zo'n inflatie moet geleden zijn van de in de jaren zeventig", zegt retailexpert Guido Van Ossel (Vlerick Business School)
Lees verder

Omikron is minder ziekmakend: zijn al onze strenge coronamaatregelen dan nog wel nodig?
De intensieve zorg wordt vooralsnog niet overspoeld met omikronpatiënten, en de zorg in haar geheel lijkt ook stand te houden. Moeten we na twee jaar pandemie niet stilaan een aantal strenge maatregelen versoepelen of gewoon afschaffen? De ondertekenaars van het Wintermanifest vinden alvast van wel. "Als iemand zijn coronapas heeft moeten tonen om een café binnen te mogen, waarom mag hij daar dan niet een potje biljarten?" Maar wat denken de viroloog, de ziekenhuisdirecteur en de biostatisticus van de huidige situatie?
Lees verder

"Domweg btw voor energie verlagen lost het onderliggende probleem niet op": voorstel van minister Van Peteghem stuit op kritiek
Terwijl de regering een lager btw-tarief voor energie overweegt, nemen experten de uitwerking ervan onder de loep. Conclusie: een tarief van 6% is goed voor uw portefeuille, maar iets minder voor de staatskas. "Domweg de btw verlagen lost het onderliggende probleem niet op."
Lees verder

Diependaele (N-VA) wil half miljard voor sociale woningen doorschuiven naar private huurmarkt "En wij dan? Wij wachten al zeven jaar op een geschikt huis"
Ondanks dat er 170.000 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning, wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) een half miljard euro doorschuiven naar de private huurmarkt. Een voorstel dat van alle kanten kritiek krijgt. Een gezin dat al jaren op de wachtlijst staat en een bewoner die al jaren wacht op renovatiewerken in zijn sociale woonwijk reageren.
Lees verder

ERA ziet einde spectaculaire prijsstijgingen van woningen: "Vastgoedmarkt lang oververhit, maar dat blijft nooit duren"
De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn het voorbije jaar nog maar eens spectaculair de hoogte ingegaan. Een huis werd door de rush op vastgoed gemiddeld 8,5% duurder, zo becijferden UAntwerpen en makelaarsgroep ERA op basis van zo'n 6.000 verkopen. Die oververhitting van de markt kan niet blijven duren, meent Johan Krijgsman, CEO van ERA. Hij verwacht dit jaar al een normalisatie. De eerste voorzichtige signalen daarvan zijn er al.
Lees verder

Waals minister van Wonen: "Al 3.100 personen opnieuw gehuisvest, binnenkort 5.000"
De Waalse minister van Wonen Christophe Collignon (PS) heeft verzekerd dat 5.000 mensen die door de overstromingen van juli werden getroffen, in de komende weken een nieuw onderkomen zullen hebben. Dat schrijft Sudinfo vandaag.
Lees verder

Aap en Duiveltje zijn nu speurders in 'The Masked Singer': "Deel uitmaken van een Groot Geheim: veel plezanter wordt het niet"
Vanavond start op VTM het langverwachte tweede seizoen van The Masked Singer. In deel 3 van deze reeks vertellen 'Aap' Ruth Beeckmans (39) en 'Duiveltje' Andy Peelman (38) dat hun deelname aan het eerste seizoen van de show één van de beste ervaringen in hun leven is geweest. In seizoen 2 zetten ze geen masker op maar zijn ze lid van het speurdersteam. "Als mensen me vragen of ik al iets kan lossen, antwoord ik: 'Vanaf 200.000 euro kunnen we praten.'"
Lees verder

Appartement in hartje New York verkocht voor 190 miljoen dollar
Bijna 190 miljoen dollar (omgerekend zo'n 165 miljoen euro) voor een penthouse boven Central Park: het extreem luxevastgoed van New York breekt opnieuw records met de verkoop die donderdag onthuld werd door de Wall Street Journal.
Lees verder

Niets dan lof van Wesley Sonck voor zijn opvolger: "Van mijn type vind je er makkelijk 1.000, zoals Onuachu zijn er geen vijf"
Eindelijk heeft hij een opvolger, Wesley Sonck (43). Exact twintig jaar nadat hij als laatste Genk-speler de Gouden Schoen kreeg, deed Paul Onuachu hem dat kunststukje na. Voor velen misschien een verrassing, maar niet voor Sonck. "Ik wíst dat hij ging winnen."
Lees verder