Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 12 januari 2022

LIVE. Gemiddeld bijna twee keer zo veel nieuwe infecties in ons land - Psychologen zijn voor ‘prikplicht’

HLN
LIVE. Gemiddeld bijna twee keer zo veel nieuwe infecties in ons land - Psychologen zijn voor 'prikplicht'
Wanneer ziekenhuizen de komende weken overspoeld worden door omikronpatiënten en in een zogenaamde 'noodfase' (fase 3) terechtkomen, zal Covid-zorg niet meer boven andere zorg worden gesteld. Coronapatiënten krijgen in die fase dus geen voorrang meer. Dat staat in het ziekenhuisnoodplan dat de FOD Volksgezondheid dinsdag uitstuurde. Op dit moment zitten de ziekenhuizen in fase 1B en houden de meeste nog zo'n 50 procent van hun IC-capaciteit vrij voor coronapatiënten. Lees in dit liveblog alle ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

President Biden wil kiesrecht Amerikanen beter beschermen met nieuwe wet
De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag in Georgia aangekondigd dat hij alles zal doen om de hervorming van het Amerikaanse stemrecht goedgekeurd te krijgen. Die wetswijziging moet de toegang tot de stembureaus beschermen voor minderheden en in het bijzonder voor zwarte Amerikanen. In Georgia en andere overwegend Republikeinse staten bestaan wetten die minderheden, die vooral op Democraten stemmen, het stemmen bemoeilijken.
Lees verder

Waarom autoverdelers niet warmlopen voor elektrische wagens: "Dealers verkopen het liefst waar ze het meest op verdienen"
Dat we binnen afzienbare tijd allemaal elektrisch zullen rijden, staat vast. Toch gebeurt de omslag (nog) niet via de autodealer. Wie als particulier voor een elektrisch voertuig (EV) een showroom binnenstapt, treft maar zelden een enthousiaste verkoper, zo blijkt. Er worden zelfs tegenargumenten aangehaald om de aankoop te ontmoedigen. Het verklaart waarom we met een offerte voor een diesel vertrekken, terwijl we voor een plugin hybride of volledig elektrische wagen naar de dealer waren getrokken.
Lees verder

Rechtszaak om zelfmoord vanwege serie '13 Reasons Why' van de baan
Een federale rechter in de VS heeft de rechtszaak die een familie tegen Netflix had aangespannen geseponeerd. De nabestaanden van een tiener die zelfmoord heeft gepleegd, had de streamingservice aangeklaagd omdat die niet voldoende waarschuwingen zou hebben gegeven rond de uitzending van serie '13 Reasons Why'.
Lees verder

Zonder CST op café? Geen probleem: antivaxers verspreiden lijst van horecazaken waar coronapas niet hoeft
Uit eten of op café gaan zonder Covid Safe Ticket: in tal van horecazaken in ons land is het tóch mogelijk. Althans, als we twee Facebookgroepen met in totaal bijna 30.000 antivaxers mogen geloven. Via een overzichtelijke kaart en dito Excellijst staan zo'n 300 cafés en restaurants opgesomd waar controle op CST vaak achterwege zou blijven. Soms bewust, meestal onbedoeld. "Ja, het gebeurt dat we niet scannen", zegt een Antwerps café dat op de lijst staat. "Ik maak er geen probleem van als mensen zich niet vaccineren en hier zijn."
Lees verder

Cyberaanval tegen Defensie veel ernstiger dan eerst gedacht
De cyberaanval die Defensie op 16 december te verwerken kreeg, blijkt veel ernstiger dan gedacht. Dat schrijft Het Belang van Limburg woensdag. Pas gisteren, bijna vier weken na de aanval, werd het mailverkeer met de buitenwereld hersteld.
Lees verder

Dit zijn de eerste 11 van de einduitslag Gouden Schoen, maar wat wordt de volgorde?
Le jour de gloire est arrivé.
Lees verder

Na oplopende voorschotfacturen: "Gesplitst btw-tarief kan niet", zegt minister Van Peteghem
Nu energievoorschotten blijven stijgen, verhoogt de druk op de regering om de facturen betaalbaar te houden. Een aangepast btw-tarief voor wie weinig verbruikt, is volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) alvast geen optie.
Lees verder

Zeven op tien willen mobiliteitsbudget voor alle werknemers
Zeven op de tien Belgen zijn voorstander van een mobiliteitsbudget voor alle werknemers, zo blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie Touring bij meer dan duizend mensen. Bij de bezitters van een bedrijfswagen, dat is de categorie die nu in aanmerking komt voor dit extralegaal voordeel, is de belangstelling een pak minder groot.
Lees verder

Lies Vandenberghe en Maarten Breckx presenteren samen de Gouden Schoen: "Op het werk zijn we harder tegen elkaar dan tegen andere collega's"
Dat heet schitteren op én naast het podium. Enkele dagen nadat ze de komst van een tweede zoontje wereldkundig maakten, presenteren Lies Vandenberghe (30) en Maarten Breckx (36) samen 's lands grootste sportgala. Een balans tussen werk en privé die het koppel nu al jaren met succes in evenwicht houdt. Al kennen ook zij de hobbels die bij het leven horen. "Aan deze zwangerschap gingen twee miskramen vooraf."
Lees verder

LIVE. Djokovic laakt "desinformatie" over besmetting en verontschuldigt zich voor administratieve fout: "Menselijke vergissing"
Novak Djokovic blijft voorlopig in Australië. De Serviër heeft eergisteren gelijk gekregen van een rechter, die de beslissing om zijn visum te weigeren ongedaan maakte. Advantage Djokovic dus, maar daarmee is de kous allesbehalve af. Australisch minister van Migratie Alex Hawke heeft namelijk de bevoegdheid om die beslissing alsnog terug te draaien. Of hij dat ook zal doen, is nog niet duidelijk. Een 'leugen' op het inreisformulier van Djokovic zou in dat opzicht wel eens van cruciaal belang kunnen zijn.
Lees verder

Elise Mertens sneuvelt in tweede ronde WTA-toernooi Melbourne
Elise Mertens (WTA-20) heeft zich niet voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Sydney kunnen plaatsen. Onze landgenote kan zich vanaf nu volledig focussen op de Australian Open.
Lees verder

Surrealistisch, lichtjes onnozel en onweerstaanbaar: hoe de Koreaanse freakshow 'The Masked Singer' een internationaal succes werd
Vrijdag start op VTM het langverwachte tweede seizoen van 'The Masked Singer'. De finale van de eerste reeks in 2020 was met 2,1 miljoen kijkers het best bekeken programma ooit op de commerciële zender. Ook wereldwijd is het van oorsprong Zuid-Koreaanse format een gigantisch succes. Het toeval én een Thais restaurant in LA speelden daar een grote rol in.
Lees verder

"Uiterst vreemd. En toch was ik meteen verkocht": hoe de Koreaanse freakshow 'The Masked Singer' een internationaal succes werd
Vrijdag start op VTM het langverwachte tweede seizoen van 'The Masked Singer'. De finale van de eerste reeks in 2020 was met 2,1 miljoen kijkers het best bekeken programma ooit op de commerciële zender. Ook wereldwijd is het van oorsprong Zuid-Koreaanse format een gigantisch succes. Het toeval én een Thais restaurant in LA speelden daar een grote rol in.
Lees verder

Amper patiënten met omikron op intensieve: "Genoeg personeel overhouden wordt groter probleem dan overspoeling"
Het goede nieuws komt - voor het eerst sinds lang - vanop de afdelingen intensieve zorg in ons land. Daar liggen voorlopig maar een handjevol omikronpatiënten. "Voldoende personeel houden wordt een veel groter probleem dan een eventuele overspoeling", zegt professor Dominique Benoit (UZ Gent). De meeste bedden blijven er bezet door deltazieken. Eén dertiger ligt er al 135 dagen.
Lees verder

Gezocht: baasjes voor een 'dog virgin', twee avonturiers en een warm gezin van vier
Een pluizige reisgezel, een hondenbaby of gewoon een dikke knuffelvriend. Heel wat mensen willen een hond, maar ook heel wat hondjes wachten in de overvolle asielen nog steeds vol ongeduld op een nieuw baasje. De insteek van hondenfluisteraars Joris Hessels en Dominique Van Malder blijft in het nieuwe seizoen van 'Viervoeters' dan ook ongewijzigd: zoveel mogelijk asielhonden een liefdevol, warm nest bezorgen. En net als bij mensen past er op elk potje een dekseltje.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld aantal besmettingen verdubbelt bijna, aantal patiënten op intensieve daalt wel nog altijd
Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen in België is vandaag met 96 procent gestegen tot bijna 22.000 per dag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Er liggen momenteel 1.995 Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen (+ 5 procent), maar het aantal patiënten op intensieve zorg neemt nog altijd af. Ook het aantal overlijdens blijft dalen.
Lees verder

Taxi Hessels brengt boeiende passagiers naar hun bestemming: "Veel beter wordt het niet"
Joris Hessels, inmiddels bekend van 'Radio Gaga', 'Gentbrugge' en 'De Weekenden' is taxichauffeur geworden. In de vijfdelige reeks 'Taxi Joris' rijdt hij met zijn monovolume-taxi het hele land door en brengt hij een aantal zorgvuldig geselecteerde passagiers naar hun bestemming. En weer terug. Onderweg heeft hij met zijn passagiers lange, intense en intieme gesprekken over henzelf en het leven.
Lees verder

Jeroen Meus wint prestigieuze Johannes van Damprijs: "Het is simpel: wat hij in zijn stoverij draait, wordt telkens meer verkocht"
Jeroen Meus (43) en 'Dagelijkse kost': we beschouwen ze al langer als Vlaams erfgoed. Deze week won de tv-kok bij onze noorderburen de prestigieuze Johannes van Damprijs, omdat hij volgens de jury "miljoenen Vlamingen en Nederlanders inspireert in de keuken". En of, weten Vlaamse slagers, die met hun eigen ogen zijn impact vaststellen: "Als Jeroen vandaag varkenswangetjes maakt, lopen morgen de bestellingen binnen."
Lees verder

LIVE. Wie wint de Gouden Schoen? 68ste editie kondigt zich aan als bijzonder spannend
Eén schoen, zoveel kanshebbers. Vanavond kennen we de opvolger van Lior Refaelov als winnaar van de Gouden Schoen. Zonder uitgesproken favoriet kondigt de 68ste editie zich aan als bijzonder spannend. Ook weten we wie Tine De Caigny opvolgt bij de dames én kennen we de laureaten in de nevencategorieën. Volg de aanloop, prijsuitreikingen en reacties hieronder LIVE!
Lees verder